Bir Jerkbait Nasıl Avlanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Jerkbait, levrek avlamak için kullanılan küçük, sert bir yemdir. Yem, çırpınan bir minnow gibi hareket edecek şekilde tasarlanmıştır, bu da yırtıcı levreklerin tepki vermesini ve yeme saldırmasını sağlayacaktır. Jerkbaitler uzun ve dardır, genellikle 3-6 inç (7,6-15,2 cm) arasındadır ve alt taraflarından ve kuyruklarından sarkan 3 tiz kancaya sahiptir. Bu yemlerde ayrıca yemin ön tarafından çıkıntı yapan bir gaga bulunur, bu da olta balıkçısının yemi hızlı bir şekilde sarması veya misinayı sertçe sallaması durumunda balığın dalmasını sağlar. Adından da anlaşılacağı gibi, bir olta balıkçısı bir jerkbait'i geri çektiğinde, misinayı sarsarak seğirmesini ve suya dalmasını sağlayabilir.

Adımlar

Bir Jerkbait Stili ve Rengi Seçme

  1. adım 1 eğer yüzen bir jerkbait avlarsanız're a beginner.
    Yeni başlayan biriyseniz yüzen bir jerkbait avlayın. Adından da anlaşılacağı gibi, yüzen jerkbaitler sarsılana kadar suya batmazlar. Bu nedenle, yüzen bir jerkbait'in yabani otlara, çalılara veya suyun altındaki engellere takılması pek olası değildir.
    • Yüzen jerkbaitler ayrıca suyun en üst 3 feet (0,91 m) derinliğinde levrek yakalamak için de harikadır.
  2. adım 2 belirli bir derinlikte balık tutmak için asılı jerkbaitleri tercih edin.
    Belirli bir derinlikte balık tutmak için asılı jerkbaitleri tercih edin. Asılı jerkbaitler en yaygın jerkbait kategorisini oluşturur. Bu tarz jerkbaitler suda belirli bir derinliğe kadar batar ve daha sonra o derinlikte asılı kalır. Yemi salladığınızda bile, belirtilen askı derinliğine geri dönecektir. Bu, su yüzeyinin belirli bir derinliğinde levrek yakalamaya çalıştığınızda kullanışlıdır.
    • Örneğin, bazı asılı jerkbaitler sadece yaklaşık 4 feet'e (1,2 m) kadar batacak şekilde tasarlanırken, diğerleri 10 feet (3,0 m) kadar derine batar.
    • Yerel gölünüzde hangisinin en iyi sonucu verdiğini bulmak için birkaç farklı derinlikte asılı yem deneyin.
  3. adım 3 gölün derinliklerinde levrek yakalamak için batan jerkbaitleri deneyin.
    Gölün derinliklerinde levrek yakalamak için batan jerkbaitleri deneyin. Yüzen jerkbaitlerle balık tutma konusunda biraz deneyim kazandıktan sonra, daha zorlu batan yemlere geçebilirsiniz. Bu yemler, belirli bir hızda batacak ve ardından sarsıldıklarında yükselecek şekilde ağırlıklandırılır. Farklı batan yemler farklı miktarlarda ağırlık içerir, böylece farklı oranlarda batarlar. Mevcut balıkçılık koşullarınız için hangisinin en uygun olduğunu bulmak için birkaç farklı ağırlık deneyin.
    • Örneğin, yaz aylarında avlanıyorsanız ve levrekler gölün derinliklerinde saklanıyorsa, hızlı batan bir jerkbait, yeminizi yavaş batan bir yemden daha hızlı bir şekilde balığa götürecektir.
  4. adım 4 berrak suda levrekleri çekmek için doğal renkli bir jerkbait ile başlayın.
    Berrak sularda levrekleri cezbetmek için doğal renkli bir jerkbait ile başlayın. Jerkbaitler doğal minnow tonlarından (yeşiller, maviler ve gümüşler) daha yapay renklere (kırmızılar, altınlar ve turuncular) kadar çeşitli renklerde olabilir. Berrak suda levrekler renkleri net bir şekilde görecek ve gerçek minnowlara benzeyen doğal renkli yemlere vurmaya meyilli olacaktır. Bu nedenle, yarı saydam, doğal renkli bir yemle başlayın.
    • Jerkbait balıkçılığı genellikle deneyebileceğiniz çeşitli jerkbaitlere sahip olduğunuzda en iyi sonucu verir. Balık avına çıkmadan önce, yerel balıkçılık mağazanızı veya spor malzemeleri mağazanızı ziyaret edin ve 5-7 farklı jerkbait seçin.
  5. adım 5 bulanık suda levrekleri çekmek için yapay renkli bir jerkbait deneyin.
    Bulanık suda levrekleri çekmek için yapay renkli bir jerkbait deneyin. Hafif bulanık suda levrekler yemin renklerini net olarak göremeyecektir. Aslında, parlak bir chartreuse yem, bulanık suda levreklerin dikkatini doğal renkli bir yemden daha iyi çekebilir. Bu nedenle, bulutlu suda avlanırken parlak renkleri ortaya çıkarın.
    • Alternatif olarak, levrekler berrak suda doğal renkli yemlerinize vurmuyorsa, işleri değiştirin ve yapay renkli bir yem kullanın. Balıklar titiz olabilir ve hangi renk veya jerkbait'e vuracakları günden güne değişebilir.
    • Yaz aylarında da yapay renkli jerkbaitlerle avlanın. Parlak renkler balıkların dikkatini çekecektir. Levrekler yazın daha enerjik olduklarından yemi araştırmaya geleceklerdir.

Jerkbait Avlamak için İdeal Koşulları Bulma

  1. adım 1 jerkbait'inizi soğuk, durgun suda avlayın.
    Jerkbait'inizi soğuk, durgun suda avlayın. Jerkbait, çok soğuk suda yaralı yem balıklarının (örneğin, minnows) hareketlerini taklit etmek için tasarlanmıştır. Levrekler bu yavaş, sersemlemiş minnoşların nasıl hareket ettiğinin farkındadır ve büyük olasılıkla soğuk suda jerkbait'inize vuracaktır. Bu nedenle, bahar (veya buzsuz kış) balıkçılığı için bir jerkbait kullanın.
    • Bununla birlikte, jerkbaitler çoğu mevsimde iyi bir iş çıkaracak kadar çok yönlüdür. Sıcak yaz sularında jerkbait avlıyorsanız, sıcak ve aktif levrekleri daha fazla kovalamak için duraklamalarınızın uzunluğunu kısaltın.
    • Jerkbait hareketli bir dere veya nehirde etkili bir yem olmayacaktır. Bunları sadece göller veya rezervuarlar gibi durgun sularda kullanın.
  2. adım 2 jerkbait'i berrak, bulanık olmayan tatlı suda kullanın.
    Jerkbait'i berrak, bulanık olmayan tatlı suda kullanın. Yem, suda geçirdiği sürenin büyük bir kısmında hareketsiz duracağından, levreklerin onu net bir şekilde görebilmesi gerekir. Diğer levrek yemlerinin aksine, jerkbait güneş ışığını çevredeki suya yansıtmaz. Bu nedenle, en az 2 fit (0,61 m) derinliğe kadar berrak olan suda balık tutmak en iyisidir. Berrak bir bölge bulana kadar yerel gölünüzde dolaşın ve oraya atın.
    • Bu şekilde, aç bir levrek jerkbait'i birkaç dikey fit sudan görebilecek (ve vurabilecektir!).
  3. adım 3 jerkbait'i açık, bitki örtüsüz suda deneyin.
    Jerkbait'i açık, bitki örtüsüz suda deneyin. Jerkbait ile levrek avlamak en iyi, yemin su altı bitki örtüsüne yakalanma ihtimalinin olmadığı açık suda işe yarar. Bunun nedeni jerkbait'in nispeten küçük kancalara sahip nispeten hassas bir yem olmasıdır. Büyük bir levrekle yoğun bitki örtüsü arasında mücadele ediyorsanız, balık büyük olasılıkla kaçacaktır.
    • Bu nedenle, jerkbait'i su altı otları, çalılar ve kütükler bulabileceğiniz kıyıların veya çıkıntıların yakınına atmaktan kaçının.
  4. adım 4 derin su altı kanallarında levreklerin üzerine atın.
    Derin su altı kanallarındaki levreklerin üzerine atın. Günün sıcağında levrekler su altı kanallarında büyük sürüler halinde toplanmayı severler. Bunlar doğal veya insan yapımı göllerde ve rezervuarlarda oluşabilir. Berrak suda, aşağıya bakıp kanalların nerede oluştuğunu görebilmelisiniz. Suda levrek görürseniz, jerkbait'inizi sürünün üzerine atın ve makaraya sarın.
    • Bir jerkbait ile en az 10 feet (3,0 m) derinliğindeki suya yapışmanız daha iyi olur. Yoğun su altı bitki örtüsü arasında yeminizi kaybetme riskini almak istemiyorsanız sığlıklardan uzak durun.

Jerkbait'te Makaralama

  1. adım 1 jerkbait'i atın...
    Jerkbait'i atın Balık tutmak istediğiniz alanın üzerinde. Temiz bir su parçası bulduğunuzda, oltanızı atın. Oltanızı vücudunuzun sağ ya da sol tarafına doğru, yaklaşık 1 fit (0,30 m) misina önden sarkacak şekilde tutun. Başparmağınızı makara makarasının üzerinde tutun. Ardından, hızlı ve akıcı bir hareketle kamışı önünüze doğru sallayın. Kamış doğrudan vücudunuzun önüne geldiğinde, başparmağınızı makara makarasından çekin ve misinanın dışarı çıkmasına izin verin.
    • Yemi yaklaşık 40 fit (12 m) fırlatmayı hedefleyin, böylece balık tutmak istediğiniz açık su alanının üzerinde yükselir. Daha sonra jerkbait'i levreklerin yaşayabileceği alanın üzerine geri sarmak için hazır olacaksınız.
  2. adım 2 aşağıdaki durumlarda jerkbait ile atış yapın're chasing a school of bass.
    Eğer bir levrek sürüsünü kovalıyorsanız jerkbait'inizle atın. Sürü halindeki levrekler daha agresif avcılar olma eğilimindedir. Eğer berrak suda balık avlıyorsanız, sürü yeminizi metrelerce uzaktan görebilir. Bu, yeminizi kovalayan ve ona vurmaya çalışan bir levrek sürüsüne sahip olabileceğiniz anlamına gelir. Jerkbait'inizi bir levrek sürüsünün üzerine (veya yakınına) atarsanız, ilgi göstermeli ve yemi vurmalıdırlar.
    • Temiz bir gölde geziniyorsanız ve bir levrek sürüsü görürseniz, jerkbait'inizle balık tutmaya başlayın.
  3. adım 3 oltayı aşağı doğru sallayarak jerkbait'in suya dalmasını sağlayın.
    Jerkbait'in suya dalmasını sağlamak için misinayı aşağı doğru sallayın. Atışı yaptıktan sonra oltanızı vücudunuzdan düz bir şekilde dışarı doğru tutun. Yemi sarsmak için oltanın ucunu keskin bir şekilde aşağıya daldırın. Bu, jerkbait'i suda yaklaşık 1 fit (0,30 m) ileri ve aşağı doğru çekecektir. Harekete yardımcı olması için bir saatin akrep ve yelkovanını gözünüzde canlandırın. Olta saat 3 konumundayken başlayın ve aşağı doğru saat 5 konumuna kadar sallayın.
    • Jerkbait'in gagasının tasarımı nedeniyle, çekildiğinde suya dalacaktır. Bu, su yüzeyinin altındaki derin levrekleri çekmelidir.
  4. adım 4 jerkbait'i 10-15 saniye bekletin.
    Jerkbait'i 10-15 saniye bekletin. Yemi salladıktan sonra, yemin suda sabit durmasına izin verin. Bu dinlenme süresi, dinlenmekte olan soğuk bir minnow'u taklit edecek ve levreklerin vurmasına neden olacaktır.
    • Eğer 10-15 saniyelik duraklamalar sırasında levrekler ısırmıyorsa yemi daha uzun süre suda bekletebilirsiniz. Duraklamalarınızın zamanlamasıyla oynayın ve levrekleri cezbetmek için en etkili olanın ne olduğunu görün.
    • Örneğin, soğuk havalarda yemi suda 30 saniye bekletirseniz balıklar daha duyarlı olabilir.
  5. adım 5 oltaya 2 sert sarsıntı daha verin.
    Misinayı 2 kez daha sertçe sallayın. Daha önce olduğu gibi, yemi sarsmak için oltanızın ucunu keskin bir şekilde aşağı doğru daldırın. Oltaya yaklaşık 5 saniye arayla 2 sert sarsıntı verin. Misinayı arka arkaya iki kez sarsmak, jerkbait'in öncekinden daha derine dalmasını ve hareketlerinin derine dalan levreklere daha düzensiz görünmesini sağlayacaktır.
    • Jerkbait'in hızlı dalışları ve uzun dinlenmeleri, levreklerin minnow'un (jerkbait'iniz) soğuk su nedeniyle sersemlediğini ve düzgün hareket edemediğini düşünmesini sağlayacaktır.
    • Gerçek minnowlar için bu durum, göldeki su yaklaşık 40 °F'ye (4 °C) düştüğünde meydana gelir.
  6. adım 6 yemi 20-30 saniye daha bekletin.
    Yemi 20-30 saniye daha bekletin. Yemi suda dinlendirdiğiniz bu süreler boyunca sabırlı olmayı unutmayın. Zaman kaybı gibi görünebilir, ancak aslında bu dinlenme sırasında göldeki levreklerin yeminize vurma olasılığı yüksektir.
    • Kendinizi sabırsızlanırken ve 30 saniye geçmeden yemi sarmak isterken bulursanız, dinlenmeyi zamanlamak için saatinizin saniye ibresini kullanın.
  7. adım 7 i̇şlemi aşağıdakileri yapana kadar tekrarlayın've drawn the bait in.
    Yemi içeri çekene kadar işlemi tekrarlayın. Misinayı sarsmaya, dinlendirmeye, iki kez daha sarsmaya ve sarsıntılar arasında makaralamaya devam edin. Sonunda, jerkbait'i oltanızın ucuna kadar geri sarmış olacaksınız. Bu noktada, işleme yeniden başlayın: jerkbait'i atın ve dönüşümlü olarak yemi sallayın ve dinlenmeye bırakın.
    • Bir su parçasının üzerinde 4-5 kez avlandıktan sonra, yerinizi değiştirin ve noktayı farklı bir açıdan deneyin. Ya da tamamen farklı bir noktaya geçin.
  8. adım 8 bir levrek yakaladığınızda's struck the bait 2 or 3 times.
    Yemi 2 veya 3 kez vurduktan sonra bir levrek yakalayın. Jerkbait'lerin üzerinde 3 tiz kanca olduğundan, bir levreği en etkili şekilde kancalardan en az 2'si ağzındaysa kancalarsınız. Bir levrek genellikle ilk vuruşta yemi ağzının derinliklerine almaz. Sert bir ikinci vuruş hissettiğiniz anda, kancaları levreğin çenesinde yakalamak için oltayı 45° sağa veya sola doğru sertçe sallayın.
    • Levreği yakaladığınızda, tiz kancaların 2'si veya 3'ü de balığın ağzının derinliklerine gömülmüş olmalıdır.
  9. adım 9 levreği olduğu gibi makaraya sarın's wearing itself out.
    Levrek kendini tüketirken makarayı sarın. Balığınızı yakaladıktan sonra çok hızlı sarmaya başlarsanız, yemden kayabilir veya misinanızı koparabilir. Levrek suda çırpınıyorsa ve misinanın kopmasından endişe ediyorsanız, 1-2 fit (0,30-0,61 m) daha bırakın. Ardından, levrek kendini yorduğunda ve çırpınmaya ara verdiğinde, olabildiğince çok misinayı sarın. Levrekle mücadele edin ve balığı karaya çıkarana kadar makaralamaya devam edin.
    • Büyük bir levreği sarmak uzun ve yoğun bir savaş olabilir, bu nedenle hızınızı ayarladığınızdan emin olun.

Uzman Soru-Cevapları

İpuçları

  • Jerkbaitlerin çoğu, levrekleri vurmaya ikna etmek için suda titreşim yaratan küçük bilyalı rulmanlarla doldurulur. Birçoğu ayrıca su altında iyi görünecek ve levrekleri cezbedecek renklerle boyanmıştır.
  • Çoğu atışta, ortalama bir jerkbait göl yüzeyinin altında 14 feet (4,3 m) derinliğe kadar dalabilir.