Pisi Balığı Nasıl Avlanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Pisi balığı Atlantik kıyısı boyunca okyanus tabanlarında ve kıyı haliçlerinde bulunabilir. Pisi balıkları avlarını saklamayı ve pusuya düşürmeyi severler, bu nedenle onları yakalamanın püf noktası, cazip canlı yemleri yollarının üzerinde hareket ettirmek ve saldırmalarını beklemektir. Bir pisi balığı yakaladığınızda, narin, lapa lapa, lezzetli bir deniz ürünü yemeği ile ödüllendirileceksiniz. Nasıl başlayacağınızı öğrenmek için atlamanın altına bakın.

Adımlar

Pisi Balığı Bulmak

  1. adım 1 atlantik kıyısındaki tuzlu su bölgelerinde balık tutun.
    Atlantik kıyısındaki tuzlu su bölgelerinde balık tutun. Pisi balığı ABD'nin Atlantik kıyısında nehirlerde, haliçlerde ve sonbaharda göç ettikleri okyanusa yakın akarsularda bulunabilir. Pisi balığı avcılığı özellikle Florida, Alabama ve Güney Carolina gibi Güneydoğu eyaletlerinde popülerdir, ancak pisi balığı Kuzeydoğu kıyı bölgelerinde de bol miktarda bulunur.
    • Yakalayabileceğiniz balıkların boyutu ve/veya sayısı konusunda genellikle kısıtlamalar vardır, bu nedenle yerel yönetmelikleri kontrol edin. Bölgenizde balık tutmak için bir balıkçılık lisansına da ihtiyacınız olabilir.
  2. adım 2 göç ettikleri zaman pisi balığı avlayın.
    Göç ettikleri zaman pisi balığı avlayın. Pisi balığı aslında tüm yıl boyunca avlanabilir, ancak okyanusa doğru göç ettikleri sonbaharda, Eylül ve Kasım ayları arasında yakalanmaları daha kolaydır. İlkbahar ve yaz aylarında yumurtlarlar ve yeterince büyüdüklerinde okyanusa yüzerek geri dönmeden önce kışı orada geçirirler.
    • Kışın ve ilkbaharda pisi balığı avlamak istiyorsanız, kesinlikle yapabilirsiniz; ancak, tutmak için yeterince büyük olmayabilecek daha küçük pisi balığı yakalamayı bekleyin.
    • Seyahatinizi planlamadan önce pisi balığı yakalamayı planladığınız bölgedeki yerel balıkçılık raporlarını kontrol edin.
  3. adım 3 dibe yakın pisi balığı arayın.
    Pisi balığını dibe yakın yerlerde arayın. Pisi balıkları bulundukları nehir, haliç veya kıyı bölgesinin dibinde yan yatma eğilimindedir. Özellikle büyük bir pisi balığı türüne 'paspas' denir, bu da şekline ve yere yakın yaşamayı tercih etmesine atıfta bulunur.
    • Pisi balığı grimsi kahverengidir ve daha açık benekleri vardır, bu da kumlu, çakıllı nehir yataklarına ve haliçlere uyum sağlamalarına yardımcı olur.
    • Pisi balıklarının her iki gözü de başlarının aynı tarafındadır, bu da yan yattıklarında üstlerinde neler olduğunu görmelerini sağlar.
  4. adım 4 çıkıntıların altında pisi balığı arayın.
    Pisi balıklarını çıkıntıların altında arayın. Pisi balıkları, geçen balıkları pusuya düşürebilecekleri çıkıntıların ve inişlerin yakınında kalmayı severler. Akıntının sığ sudan daha derin sulara doğru aktığı bölgeleri bulun ve pisi balığını oralarda ve yarıklarda görmeniz muhtemeldir.
    • Çıkıntıların ve inişlerin nerede olduğunu anlamanın iyi bir yolu, oltanızı atmadan önce bölgede gezinmektir. Pisi balığı için en iyi saklanma yerlerini keşfetmek için ayaklarınızla etrafı yoklayın.
  5. adım 5 pisi balığı izlerini kontrol edin.
    Dil balığı izlerini kontrol edin. Dil balıkları yere yakın durduklarından, beslenmek için uzaklaştıklarında arkalarında izler bırakırlar. Gelgit düşükken bu izlere aşina olmak, yüksek gelgitle geri geldiklerinde pisi balığını nerede bulabileceğinizi size söyleyecektir.
    • Balık tutmak istediğiniz bölgeyi tanımak, pisi balığında şanslı olmanın en iyi yoludur. Balığın alışkanlıklarına daha aşina olmak için hem alçak hem de yüksek gelgitte bölgeye birkaç gezi yapın.

Yem ve Takım Seçimi

  1. adım 1 canlı yem balığı kullanın.
    Canlı yem balığı kullanın. Pisi balığı, minnow, kefal ve croakers gibi canlı balıklara iyi yanıt verir. Deniz solucanları ve istiridyeler de etkilidir. Büyük yem balıklarını dudaklarından, küçük yem balıklarını ise gözlerinden kancalayın.
    • Yem karışımını değiştirmek için taze kalamar veya canlı karides şeritleri ekleyebilirsiniz. Sosisli sandviç de işe yarayabilir.
    • Bir yem türü işe yaramıyor gibi görünüyorsa, başka bir yem deneyin. Pisi balığı seçici olabilir ve geçmişte belirli bir yem türünü sevmiş olsalar bile her zaman ısırmazlar.
    • Pisi balığı avladığınız bölgede kendi canlı yeminizi yakalamayı düşünün.
  2. adım 2 yapay yem deneyin.
    Yapay yem deneyin. Bölgenizde canlı yem bulmak zorsa ya da bir şeyleri değiştirmek istiyorsanız kırmızı, pembe, beyaz ya da sarı kuyruklu jigler kullanın. Bazen pisi balığı yapay yemi tercih eder, bu nedenle canlı yemle şansınız yaver gitmiyorsa elinizde biraz bulundurmak iyi bir fikirdir.
  3. adım 3 takımınızı hazırlayın.
    Takımınızı hazırlayın. Orta boy 7 ft (2,1 m) bir olta pisi balığı yakalamak için standarttır. Yemi alabilecek daha büyük balıklarla başa çıkabilecek kadar sağlam misina kullanın, örneğin 14 lb (6,4 kg) veya daha fazla. Pisi balığının ısırması için daha kolay olan yuvarlak bir kanca kullanın. Ayrıca kancanın aşağıda pisi balığının ulaşabileceği bir yerde olduğundan emin olmak için bir platine ihtiyacınız olacaktır.

Etkili Teknikler Kullanmak

  1. adım 1 yeminizi dibe bırakın ve sürüklenmesine izin verin.
    Yeminizi dibe bırakın ve sürüklenmesine izin verin. Pisi balığı genellikle dipte tek bir yerde kalır ve bir tanesini yakalamak için yemin onların yolundan geçmesi gerekir. Sabit bir konumdan pisi balığı avlamak mümkün olsa da, bu şekilde bir tane yakalama olasılığınız çok daha düşüktür.
    • Pisi balığı avı bir tekneden kolayca yapılabilir, çünkü yavaşça sürüklenmesine izin verebilir ve hareketli yeminizle balıkları baştan çıkarabilirsiniz. Balıkların ısırması için sizi çok hızlı bir şekilde taşımadan suyun yüzeyi boyunca sizi sabit bir şekilde hareket ettirecek bir akıntı bulmaya çalışın.
    • Dip yüzeyini hissedebildiğinizden emin olun. Eğer hissedemiyorsanız, yeterli ağırlık kullanmıyor olabilirsiniz. Yeminizin dipte kalmasını sağlamak için teçhizatınızın yaklaşık 12-18 inç (30-46 cm) yukarısına küçük bir ağırlık (BB büyüklüğünde) takın.
  2. adım 2 bir balığı sarmadan önce birkaç bölüm bekleyin.
    Bir balığı yakalamadan önce birkaç bölüm bekleyin. Pisi balığı yerde yan yattığı için yemi kavraması fazladan birkaç saniye alır. Balığı makaraya sarmadan önce, ağzının kesinlikle kancalandığından emin olmak için yaklaşık 5 saniye bekleyin.
  3. adım 3 kıkırdatmayı deneyin.
    Kıkırdatmayı deneyin. Pisi balığını 'kıkırdatarak' da yakalayabilirsiniz, bu aslında balığı dikenli bir çiviyle zıpkınlamaktır. Geceleri balıklar hareketsizken sığ suda ilerler ve onları mızraklarsınız. Alçaktan hedef alın çünkü su ışığı aşağı doğru bükerek balığın gerçekte olduğundan biraz daha uzakta görünmesini sağlayacaktır.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Sizce orta boy bir minnow nedir? Uzunluğu ne kadardır?
    Orta boy bir minnow 2-3 inç uzunluğundadır. Daha küçükse küçük bir minnow, daha büyükse büyük bir minnow'dur.
  • Soru
    Gulp ile dil balığı yakalayabilir miyim! Yeni Penny Karides?
    Evet, bunu yaparak birçok balık yakaladım. 1/4 onsluk bir jig kafası kullanın ve dipten zıplatın. Zıplarken vurmayı severler, bu yüzden hazır olun!
  • Soru
    İskelede nasıl pisi balığı avlarım?
    Kıyılarda çalışın. Pisi balığı örtüyü tercih eder, bu nedenle dipten bırakıp iskelenin kazıkları boyunca hareket ettirmek iyi bir fikirdir.

Video

İpuçları

  • Makaranızdaki 'sürüklemeyi', sertçe çektiğinizde bir miktar misinayı serbest bırakacak şekilde ayarlayın. Bu, büyük bir balık yakaladığınızda misinanızın kopmasını önleyecektir.
  • Yapay yem kullanırken renk önemlidir! Renkler: kırmızı, beyaz veya pembe yemler daha fazla pisi balığı çekme eğilimindedir, ancak herhangi bir yem herhangi bir günde işe yarayabilir ve dün işe yarayan yarın işe yaramayabilir.
  • Oltanızı dipte tutun!

Uyarılar

  • Bölgenizde tutabileceğiniz balık boyutu veya sayısı ile ilgili kısıtlamaları bilin.
  • Kancaları ve yemleri kullanırken her zaman dikkatli olun ve olta atarken yakınınızdaki insanlara takılmamaya dikkat edin.
  • Gerekiyorsa balıkçılık lisansınız olduğundan emin olun.
  • Güneş kremi ve böcek kovucu kullanın, ancak ellerinize bulaşmasını önleyin veya oltanızı veya yemlerinizi tutmadan önce ellerinizi temizleyin. Güçlü kimyasal koku balıkları korkutup kaçıracaktır.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Olta
  • Eğirme makarası
  • Balığınızı getirmek için yeterince yüksek testli olta misinası; 10 lb (4,5 kg) test yeterli olacaktır
  • Yakalamak istediğiniz balıkla karşılaştırılabilir büyüklükte kancalar; 2/0, 3/0 veya 4/0 çoğu pisi balığı için uygun olmalıdır
  • Taze canlı yem veya yapay yemler