Köpek Balığı Nasıl Avlanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

O büyük dişleri ve yüzgeçleriyle köpekbalıkları kesinlikle korkutucu olabilir. Birçok köpekbalığı türü uluslararası yasalar kapsamında koruma altında olduğundan avlanmaları, avlanmaları veya öldürülmeleri yasa dışı olsa da, diğer türlerin hasat edilmesi hala yasaldır. Köpekbalıkları için balık avlamaya ilgi duyuyorsanız, bir deniz balıkçılığı lisansına başvurarak, iş için doğru araçları alarak ve bir avı güvenli bir şekilde nasıl getireceğinizi öğrenerek bunu mümkün olan en güvenli şekilde yapmayı öğrenebilirsiniz. Ayrıca kendinizi köpekbalıklarıyla birlikte suda bulursanız kendinizi onlardan nasıl koruyacağınızı da öğrenebilirsiniz.

Adımlar

Yasal Kalmak

  1. adım 1 deniz balıkçılığı lisansı için başvurun.
    Deniz balıkçılığı lisansı için başvurun. Her türlü balık avında olduğu gibi, köpekbalıkları için balık avına çıkmayı umuyorsanız, bunu yasal hale getirmek için bölgenizdeki Vahşi Yaşam Departmanına veya Avcılık ve Balıkçılık Hizmetine kaydolmanız gerekir. Çoğu yerde 'köpekbalığı sezonu' yoktur, ancak bölgenizde diğer balıkçılık kuralları ve kısıtlamaları geçerli olabilir.
    • Amerika Birleşik Devletleri'nde köpekbalığı yakalamak için Avcılık ve Vahşi Yaşam Departmanı'na Ulusal Deniz Balıkçılığı Hizmeti lisansı için başvurmanız gerekir.
  2. adım 2 bölgenizdeki köpekbalığı avcılığına ilişkin yerel düzenlemeleri öğrenin.
    Bölgenizde köpekbalıklarının avlanmasına ilişkin yerel düzenlemeleri öğrenin. Köpekbalıklarının avlanmasına ilişkin düzenlemeler bulunduğunuz bölgeye göre büyük farklılıklar göstermektedir. Kaliforniya Körfezi de dahil olmak üzere bazı bölgelerde 'köpekbalığı sezonu' bulunmazken, Massachusetts'te maviler, makolar ve harmanlar için minimum ağırlık gereklilikleri ve sezonları sıkı bir şekilde uygulanmaktadır. Planladığınız herhangi bir balık avı seferinin yasal olduğundan emin olmak için bölgenizdeki Deniz Vahşi Yaşam Departmanından bilgi alarak yerel düzenlemeler hakkında bilgi sahibi olmanız çok önemlidir.
    • ABD'de mavi köpekbalıkları en sık yakalanan köpekbalığı türüdür ve genellikle kiralık teknelerle yapılan derin deniz balıkçılığı seferlerinde yakalanır. Köpekbalığı avına çıkmak istiyorsanız, bunu yapmanın en iyi yolu genellikle budur. Doğru köpekbalıklarını avladığınızdan ve size yardımcı olacak profesyonellerle yasal türleri hızlı bir şekilde tanımlayabileceğinizden emin olacaksınız.
    • Bölgenizdeki köpekbalığı avı turnuvalarını araştırın. Bazı bölgelerde, deniz biyologları ve balıkçılar, avın heyecanını ve köpekbalıklarıyla yakından etkileşime girmenin ve daha sonra onları güvenli bir şekilde vahşi doğaya geri bırakmanın getirebileceği bilgileri deneyimlemek için bir araya geldi. Bu tür balıkçılık turnuvaları, bilim ve sporun sağlıklı ve yasal bir şekilde bir araya gelmesidir.
  3. adım 3 sadece doğru tür köpekbalıkları için avlanın.
    Sadece doğru tür köpekbalıkları için avlanın. Balık tuttuğunuz yere bağlı olarak, bazı köpekbalığı türleri diğerlerine göre daha fazla bulunabilirken, bazı türlerin avlanması evrensel olarak yasaklanmıştır. Aşağıdaki köpekbalığı türlerinden herhangi birini öldürmek evrensel olarak yasa dışıdır:
    • Kaplan köpekbalığı
    • Balina köpekbalıkları
    • Büyük beyazlar
    • Atlantik Meleği
    • Basking
    • Büyük göz kum kaplanı, altı veya yedi solungaçlı ve harman balıkları
    • Bignose
    • Karayip resifleri
    • Dusky
    • Galapagos
    • Büyük, taraklı veya düz çekiç başlı
    • Limon köpekbalığı
    • Longfin mako
    • Dar diş
    • Gece
    • Sandbar
    • Kum kaplanı
    • İpeksi
    • Küçük kuyruk
  4. adım 4 deniz koruma alanlarında (mpa'lar) balıkçılık yapmaktan kaçının.
    Deniz Koruma Alanlarında (MPA'lar) balıkçılık yapmaktan kaçının. Amerika Birleşik Devletleri'nde, yerel olarak koruma ve araştırma için hedef alanlar olarak belirlenen bölgeleri koordine etmek ve bu alanları hükümet gözetimi altına almak için girişimlerde bulunulmaktadır. Deniz hukuku kara hukukundan biraz daha karmaşık olduğundan, köpekbalığı avcılığı veya balıkçılık yasalarını çok çeşitli yerlerde ve sularda uygulanabilir hale getirmek zor olmuştur. MPA'ların devreye sokulması bunu basitleştirmeyi amaçlamaktadır. Balıkçılığın kısıtlandığı ulusal sularla ilgili güncel bilgileri aşağıdaki linke tıklayarak takip edebilirsiniz Burada.
  5. adım 5 asla
    Köpekbalıklarını asla 'yüzgeçlemeyin'. Köpekbalığının en değerli kısmı genellikle yüzgeçleridir ve bu yüzgeçler birçok farklı kültürel mutfakta çorba stokunun temeli olarak kullanılır. Bu nedenle, köpekbalıklarını 'yüzgeçleme' uygulaması -yüzgeçlerini kesmek ve genellikle hala canlı olan karkasları suya geri atmak- neredeyse evrensel olarak yasadışıdır, ahlaki açıdan iflas etmekten bahsetmeye bile gerek yoktur.
    • Bu uygulama çoğunlukla zaten kısıtlanmış olan türler üzerinde yapılsa da, köpekbalıklarının yüzgeçlerinin kesilmesi türden bağımsız olarak yasadışıdır ve köpekbalığı yüzgeçlerinin ticareti tüm dünyada giderek daha fazla kısıtlanmakta ve yasadışı hale gelmektedir. Yüzgeçleri çorba için kullanmayı umuyor olsanız bile, tüm köpekbalığını almanız ve insancıl bir yöntem kullanarak giydirmeniz gerekir.
  6. adım 6 avladığınız köpekbalığı türünü tanımlayabildiğinizden emin olun.'re likely to encounter.
    Karşılaşmanız muhtemel köpekbalığı türlerini tanımlayabildiğinizden emin olun. Bir kaplanı maviden ayırt edemiyorsanız, oltanızı sudan çıkarmanız gerekir. İyi bir köpekbalığı saha rehberine yatırım yapın ve yasal köpekbalıklarının çeşitlerini işaretleyin, böylece balık tutarken bunlara hızlı bir şekilde başvurabilir ve gördüğünüz köpekbalıklarının yasal olduğundan emin olabilir veya gemiye getirdiğiniz köpekbalıklarını hızlı bir şekilde tanımlayabilirsiniz.
    • Köpekbalıkları genellikle su altında olduklarından, açıkçası, kesin bir kimlik vermek zor olabilir. Köpekbalıklarını tanımlamak için çoğunlukla yüzgeçlerindeki çentikleri ve renkleri incelemek ve ne kadar uzun olduğunu anlamak için sırt yüzgeci ile kuyruk arasındaki mesafeye bakmak gerekir. Coğrafyayı, köpekbalığının uzunluğunu bilmek ve sırt yüzgecini görmek, uzmanların köpekbalığını doğru bir şekilde tanımlaması için yeterlidir.

Köpekbalıkları için Balıkçılık

  1. adım 1 doğru deniz balıkçılığı ekipmanını edinin.
    Doğru deniz balıkçılığı ekipmanını edinin. Köpekbalıklarının ağır hizmet tipi derin deniz oltaları ve yüksek gerilme mukavemetine sahip misina kullanılarak yakalanması gerekir. Olabildiğince hafif tutmaya çalışın ve örgülü monofilament için özel olarak tasarlanmış hafif olta ve makara kombinasyonlarını kullanmaya çalışın. Köpekbalığı avına çıkmak için bir balıkçı teknesi kiralarsanız, sizin için ekipman sağlanmalıdır.
    • Kendinizi kilitlemek ve tekneye sabitlemek için balıkçılık koşumları da köpekbalığı avcılığında yaygındır. Emniyet kemeri gibi takılan bu kayışlar sizi uzun süre yerinizde sabit tutacaktır.
    • J-kancalar yerine yuvarlak kancalar kullanın. Yakalamayı ve bırakmayı kolaylaştırmak için, köpekbalığının çenesine güzelce takılma eğiliminde olan, çıkarılmasını kolay ve nispeten acısız hale getiren daire kancaları kullanın. J-kancalar köpekbalığının midesine takılabilir ve köpekbalığını serbest bırakmayı son derece zorlaştırabilir.
  2. adım 2 doğru yemi kullanın.
    Doğru yemi kullanın. Köpekbalıkları yırtıcıdır, yani onları harekete geçirmek için suya lezzetli ve kanlı bir şeyler atmanız gerekir. Köpekbalıkları için balıkçılıkta kullanılan en yaygın yem genellikle büyük balık, uskumru, kefal, mezgit, kum balığı veya uğur balığıdır, ancak farklı bölgelerde genellikle köpekbalıklarının avlanmaya alışkın olduğu bölgeye özgü yem balıkları bulunur. Bu iş için en iyi yemi bulmak için deneyimli derin deniz balıkçılarıyla birlikte ava çıkın.
    • Yeminizi canlı olarak, dudakların arasından geçirmeye çalışın. Köpekbalıkları kan kokusundan ve mücadele belirtilerinden etkilenir, bu da canlı yemi köpekbalıklarını çekmek için ideal hale getirir.
  3. adım 3 i̇yi bir nokta bulun.
    İyi bir nokta bulun. Köpekbalıkları genellikle kiralık balıkçı teknelerinden, iskelelerden ve hatta nerede avlandığınıza bağlı olarak kıyıdan avlanır. Köpekbalıklarını yakalamak için en iyi yerlerin nereler olduğunu öğrenmek için yerel balıkçılarla konuşun ve ekipmanınızı hazırlayın.
    • Çıkıntıları ve yırtılma çizgilerini arayın. Gemi enkazları, derin su altı inişleri ve diğer sıra dışı su altı dokuları köpekbalıklarını avlamak için harika habitatlardır. Köpekbalıklarını çekmek istiyorsanız, dinamik su altı manzaralarına sahip yerleri arayın. Rip çizgileri veya sudaki küçük bozulmalar, su altı beslenme çılgınlıklarını, yem balığı sürülerinin varlığını ve genel olarak iyi su altı hareketini gösterebilir. Bu, biraz yem bırakmak için iyi bir yer olduğu anlamına gelir.
  4. adım 4 bir yem tabakası yerleştirin.
    Bir yem tabakası hazırlayın. Çoğu ticari balıkçı 'chum' yapmak için 5 galon (18,9 L) kadar lüfer veya bunker getirir; bu, köpekbalıklarının sevdiği kokuşmuş doğranmış yem balıklarından oluşan kaba bir bulamaçtır. Genellikle torbalara konularak teknenin baş ve kıç tarafına asılan bu yem, köpekbalığı sürülerini güvenilir ve hızlı bir şekilde çeker. Ve aç olacaklardır.
  5. adım 5 bir ısırık bekleyin ve dövüşe hazır olun.
    Bir ısırık bekleyin ve dövüşe hazır olun. Tekne balıkçılığı yaptığınız için, çoğu ticari tekne oltaları kuracak ve bir ısırık belirtisi bekleyecektir. Eğer kiralık bir teknedeyseniz, oltanızı suya bırakın, soğuk bir bira açın ve oltanın çekildiğini görene kadar güneşin tadını çıkarın. Oltanın hızla çekilmeye başladığını fark etmeli ve duymalısınız. Bir ısırık aldığınızda, diğer tüm misinaları sudan çıkarın ve dövüşe hazırlanmak için motorları durdurun.
    • Köpekbalığı misinayı aldıktan sonra, misinayı ayarlamadan önce yaklaşık beş veya on saniye bekleyin, iki hızlı pompa ile keskin bir şekilde çekin ve gergin olana kadar sarın. Bu, kancayı köpekbalığının çenesinin en kalın kısmına, güvenli olacağı yere yerleştirmelidir. Yarıya kadar sarmaya devam edin ve ipi geri çekmesine izin verin. Motorları açık tutun ve son oyun için hazır olun.
    • Köpekbalığını 'yere indirmek' için sığlıklara getirmek, köpekbalığını yormanın ve ona daha az dalış fırsatı vermenin etkili bir yolu olabilir. Nerede olduğunuza bağlı olarak bu etkili bir teknik olabilir.
    • Bir köpekbalığıyla 20-30 dakika boyunca boğuştuysanız ve sonunda onu serbest bırakmayı düşünüyorsanız, bazı balıkçılar köpekbalığıyla boğuşmaya devam edip onu yıpratmak yerine onu serbest bırakmayı tercih eder. Köpekbalığını aşırı yormak sağlığını ve mücadeleden sonra toparlanma yeteneğini tehlikeye atabilir. Onu serbest bırakmayı düşünün.
  6. adım 6 yakalama ve bırakma pratiği yapın.
    Yakalama ve bırakma alıştırması yapın. Köpekbalığı üzerindeki stresi mümkün olduğunca azaltmak için suda oltayı çıkarın, köpekbalığını sırt yüzgecinden ve orta gövdesinden sıkıca tutun ve kancayı pense ile gevşetin. Sonra köpekbalığını bırakın.
    • Serbest bırakmak istemiyorsanız, daha büyük köpekbalıklarının zıpkınlanması gerekir ve süreci mümkün olduğunca güvenli hale getirmek için tüm grubun koordine olması gerekir. Bu süreçte köpekbalığının teknenin yanına getirilmesi ve biraz sakinleşmesine izin verilmesi gerekir. Sudan çıkarılacak ilk şey, köpekbalığını yeni bir yöne fırlatabilecek kısım olan kuyruktur ve tipik olarak bu bir vinç ve kuyruk halatı kullanılarak yapılır. Tipik olarak, köpekbalığı bir saat kadar bu şekilde asılı bırakılır, böylece teknenin içinde çok fazla harman ve hareketten kaçınılmış olur ki bu son derece tehlikeli olabilir.
    • Köpekbalıklarını avlamak için çok az neden vardır. Etleri yok denecek kadar azdır ve onlara yakından bakarak daha fazla heyecan duyabilirsiniz. Hayvan beslemek istiyorsanız kılıç balığı, marlin veya diğer derin deniz balıkları gibi daha düzenli ve daha güvenli bir popülasyona sahip bir şey avlayın.
    • Avustralya'daki popülasyonların itlaf edilmesinin yüzücüleri güvende tutmaya yardımcı olabileceği yönündeki iddiaların çoğu çürütülmüştür. Bazı bölgelerde artış gösteren köpekbalığı saldırıları, balık göçlerindeki değişimin nüfusun yoğun olduğu kıyılara yaklaşmasına bağlanabilir ki bu da küresel iklim değişikliğine bağlanabilir, düşman köpekbalığı nüfusunun artmasına değil.
  7. adım 7 gerekiyorsa köpekbalığını insanca öldürün.
    Gerekiyorsa köpekbalığını insanca öldürün. Bir köpekbalığını öldürmenin en hızlı yolu, en az 6 inç (15,2 cm) uzunluğunda keskin bir bıçak kullanarak köpekbalığının beynine saplamaktır. Bunu yapmak için bıçağı kafanın arkasından, gözlerin 2-3 cm. gerisinden geçirin ve ileriye doğru dilimleyin. Köpekbalığının beyni çok küçük olduğu için bu son derece zordur.
    • Köpekbalığını solungaçlarından bıçaklamak köpekbalığını eninde sonunda öldürecektir, ancak bu ölümcül bir yara olmasına rağmen, köpekbalığını öldürmek için insanlık dışı bir yöntemdir.
    • Köpekbalıklarını öldürmek için çok az neden vardır, çünkü azalan nüfusları zaten insan müdahalesi nedeniyle sürekli tehdit altındadır. Eğer köpekbalıklarını öldürmek istiyorsanız, bunu yapmanın en iyi yolu okyanusları kirletmeye devam etmektir. Balık tutmak istiyorsanız, yakalayın ve bırakın.

Kendinizi Köpekbalığı Saldırılarından Korumak

  1. adım 1 sahil kapatma ve uyarılarına dikkat edin.
    Sahillerin kapatılmasına ve uyarılara dikkat edin. Cape Cod'a veya Avustralya'ya kadar gitmeden önce, ziyaret etmeyi umduğunuz plajların açık ve köpekbalığından arınmış olduğundan emin olun. Tipik olarak, köpekbalığı görülme veya saldırılarında artış yaşanan bölgeler yakınlardaki plajları kapatır. Plajlar kapalıysa, onlardan kaçının. Köpekbalığı vakaları ve plajların kapatılması hakkında bilgi edinmek için ziyaret etmeyi umduğunuz plajların bulunduğu eyaletteki turizm kuruluna danışın.
  2. adım 2 avlanma zamanlarında sudan uzak durun.
    Avlanma zamanlarında sudan uzak durun. Köpekbalıkları krepesküler avcılardır, yani şafakta ve alacakaranlıkta acıkırlar. Güneş doğarken ya da batarken sudaysanız, bu köpekbalığı zamanıdır. Sabahın erken saatlerinde ve hava kararmadan hemen önce aç köpekbalıklarıyla dolu olabileceğinden şüphelendiğiniz sulardan kaçınmak en iyisidir.
  3. adım 3 eğer bir köpekbalığı görürseniz, gözlerinizi ona kilitleyin.
    Bir köpekbalığı görürseniz, gözlerinizi ona kilitleyin. Yüzerken, ister sadece kürek çekiyor olun ister su altında tüplü dalış yapıyor olun, kendinizi her zaman köpekbalığına odaklayın. Sakin ve odaklanmış kalın ve köpekbalığını mücadelenize çekecek ani sarsıntılar veya hareketler yapmaktan kaçının.
    • Köpekbalığı ile açık su arasındaysanız, yoldan çekilerek bir alan açın. Çoğu köpekbalığı sizinle hiçbir şey yapmak istemez. Bir köpekbalığı gördüğünüzde en iyi seçeneğiniz, hangisi daha yakınsa, yavaşça tekneye veya kıyıya doğru ilerlemeye başlamaktır. Uzun, yumuşak kulaçlar atın ve gözlerinizi köpekbalığından ayırmayın.
    • Eğer yapabiliyorsanız, saklanacak bir yer arayın. Bir kaya çıkıntısına, mercan resifine veya başka bir çıkıntıya yaslanarak belirli saldırı açılarını ortadan kaldırın. Kendinizi savunma pozisyonunda tutun.
  4. adım 4 bir silah bulun.
    Bir silah bulun. Köpekbalığı saldırısı ihtimaliyle karşı karşıyaysanız kaliteli bir paslanmaz çelik bıçak işe yarar, ancak çoğumuz dalgıç kıyafetlerimizde Bowie bıçakları taşımıyoruz. Eğer yoksa, doğaçlama yapmanız gerekecek. Köpekbalığının gözlerini oymaya çalışabilir ya da burnuna defalarca yumruk atabilirsiniz. Doğru noktalarda kullanırsanız, ağır bir şey de köpekbalığını sersemletmenize yardımcı olabilir. İyi doğaçlama silahlar şunları içerebilir:
    • Bir ayakkabı
    • Bir kaya
    • Kameralar
    • Gözlükler veya maskeler
    • Diğer scuba ekipmanları
  5. adım 5 köpekbalığını yumuşak noktalarından vurun.
    Köpekbalığını yumuşak noktalarından vurun. Korkutucu görünseler de köpekbalıklarının da en az insanlar kadar zayıf noktaları vardır. Bu noktalardan birine doğru zamanlama ve doğru basınçla yapılan bir vuruş, köpekbalığını öldürmek zorunda kalmadan hızla uzaklaştıracaktır. Köpekbalığının gözlerine ve solungaçlarına kısa ve hızlı darbeler indirerek en fazla hasarı verin ve kendinizi atıştırmalık olarak daha az arzu edilir hale getirin.
    • Köpekbalığının çenesinin alt tarafı da hassas bir nokta olabilir ve hatta bazı eğitmenler köpekbalığının 'çenesini' gıdıklayarak onu zonklatabilir.
    • Köpekbalığının burnunun ucu da bir başka hassas noktadır. Doğrudan ona birkaç sert, keskin yumruk atın ve sizi rahat bırakana kadar vurmayı bırakmayın.
  6. adım 6 sudan çıkın ve tıbbi yardım alın.
    Sudan çıkın ve tıbbi yardım isteyin. Suyun yüzeyine çıkın ve etrafta bir tekne ya da kıyı arayın. Eğer bir tekne görürseniz, sakin bir şekilde ona seslenin. Kıyı görürseniz, yavaşça oraya doğru yüzün. Köpekbalığı geri gelebilir, bu nedenle hızlı yüzün, ancak köpekbalığını telaşlandıracak kadar hızlı değil. Eğer yaralandıysanız, derhal tıbbi yardım alın.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Hep bir köpekbalığı öldürmek istemişimdir. 10 yaşındayım. Hala yapabilir miyim?
    Bu tavsiye edilmez. Bunu yaparken kendinizi ciddi şekilde yaralayabilirsiniz ve uzak durmanızı tavsiye ederim. Ayrıca, köpekbalıklarını bulmak zordur ve muhtemelen yüzüp uzaklaşmadan önce birine yeterince yaklaşamazsınız. Tekrar söylüyorum, bunu yapmayın.
  • Soru
    Köpekbalıkları tehlikeli midir?
    Evet, köpekbalıkları çok tehlikeli olarak kabul edilir.
  • Soru
    Bir köpekbalığını zıpkınla yüzünden vurarak öldürebilir miyim?
    Evet, ancak bunu yapmak zor olacaktır.

İpuçları

  • Köpekbalıkları her yerde bulunmaz, bu nedenle köpekbalığı bölgesinden uzak durmaya çalışın.
  • Köpekbalıkları gözleri, solungaçları ya da burunları dışında herhangi bir yerlerine silahsız bir şekilde vurulduğunda zarar görmezler, ancak karınlarının altına 'gıdıklandıklarında' tepki verirler (birkaç dakika felç olurlar).
  • Köpekbalığının önünde ölü taklidi yapmayın. Karşılık veremeyeceğiniz için (sözde) sizi yemek isteyecektir.

Uyarılar

  • Isırığınız küçük olsa bile doktora gidin. Küçük bir ısırık bile sorunlara neden olabilir ve büyük ısırıklar bazen dişlerin deriye saplanmasına, enfeksiyonlara ve muhtemelen başka hastalıklara neden olabilir.
  • Köpekbalıkları tehlikelidir, köpekbalığı bölgesinden yalnızca tek rota buysa geçmelisiniz. Değilse, köpekbalıklarının olmadığı daha güvenli bir rota seçin.