Kayıktan Balık Nasıl Tutulur

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kano ve balıkçılık hem eğlenceli açık hava etkinlikleridir, bu nedenle bunları birleştirmek doğaldır. Bir kayıktan balık yakalamak, ilgili benzersiz zorluklara hazırlandığınız sürece bir tekne kullanmak kadar kolay olabilir. Kayıklar küçüktür ve çok fazla depolama alanına sahip değildir, bu nedenle seyahatiniz için gerekli olan ekipmanı seçin. Bir kanoyu nasıl kontrol edeceğinizi öğrenmek, tehlikeden uzak dururken balıklara ulaşmak için de önemlidir. Oltanızı atmaya hazır olduğunuzda, balığı bir ağa süpürebilene kadar dikkatlice kayığa yaklaştırın. Kayıkla balık tutmak kontrol ve denge gerektirir, ancak her su severin öğrenebileceği bir aktivitedir.

Adımlar

Kayık Seçimi ve Donanımı

  1. adım 1 balık tutarken denge için geniş tabanlı bir kayık seçin.1Balık tutarken denge için geniş tabanlı bir kayık seçin. Doğru kanoyu bulmak, başarılı bir şekilde balık tutmanın büyük bir parçasıdır. İhtiyacınız olan kanonun tam boyutu boyunuza ve kilonuza bağlı olacaktır, ancak genellikle kısa, geniş kanolar kontrol edilmesi en kolay olanlardır. Üstünde bir koltuğu olan bir kayığın yanı sıra ekstra saklama alanı ve ekipmanınızı bağlamak için kelepçeler gibi ek özellikler arayın.
    • Size uygun bir kayık bulmak için bir açık hava spor malzemeleri mağazasında bir satış görevlisi ile konuşun. Sağlamlık, özellikle uzun boylu insanlar için önemlidir. Geniş tabanlı bir kayık, su üzerindeyken ayağa kalkmanıza da izin verebilir.
    • İyi bir koltuk, çubuk tutucu ve saklama alanı gibi ek özelliklere sahip bir kayık almak için biraz daha fazla harcayın. Aranacak iyi bir özellik bir kürek kılıfıdır, böylece balıkları çekerken küreği kaybetmeden aşağı indirebilirsiniz.
  2. adım 2 kanonun ortasına yükseltilmiş bir koltuk yerleştirin.2Kayığın ortasına yükseltilmiş bir oturak yerleştirin. Kanonuzda yükseltilmiş bir oturak yoksa, bir tane satın alın. Kanonun oturma yerinin arkasına oturtun, ardından kano üzerinde bağlantı noktaları arayın. Koltukta muhtemelen kanonun arkasına yakın bir kelepçeye takılmak üzere en az bir metal klips olacaktır. Koltuğu sabitledikten sonra, dik durması için açın.
    • Rahat bir koltuk, uzun bir gün boyunca rahat kalmanıza çok yardımcı olur, ancak aynı zamanda balık tutmayı da kolaylaştırır. Sizi yükseltir, böylece suya bakabilir ve ayrıca çizgiyi kayıktan daha uzağa atabilirsiniz.
    • İçten oturmalı bir kanonuz varsa ayrı bir koltuk almak yararlıdır. 'Üstte oturmalı' kanoların zaten yükseltilmiş bir koltuğu vardır.
  3. adım 3 balık tutmak için ucuz bir eğirme makaralı olta seçin.3Balık tutmak için ucuz bir makaralı olta seçin. Kaybetmeye hazır değilseniz en sevdiğiniz kamışınızı yanınızda getirmeyin. Uygun fiyatlı, kurulumu ve atışı kolay bir olta seçin. kayığın içinde oturmak. Kano uzunluğunun yaklaşık ½'si kadar olan hafif bir karbon fiber çubuk kullanmayı deneyin. Karbon veya magnezyum gibi hafif bir malzemeden yapılmış uygun bir makara ile eşleştirin.
    • Hafif kamışlar ve makaralar, atmak için daha az enerji gerektirdiğinden kayık balıkçılığı için daha iyidir. Bir olta seçerken, otururken test edin. Otururken uzun mesafe atmak daha fazla kol gücü gerektirir.
    • Kanonunuz ters dönmese bile olta ve makaranın ıslanacağını unutmayın.
    • Birkaç parçaya ayrılan ayrılabilir bir kamış almayı düşünün. Bu şekilde, ihtiyacınız olduğunda bir araya getirebilir ve balık tutmayı bitirdiğinizde ayırabilirsiniz.
  4. adım 4 kayığın sürüklenmesini önlemek için bir çapa ekleyin.4Kayığın sürüklenmesini önlemek için bir çapa ekleyin. Küçük, katlanabilir bir çapa 1,5 ila 4 lb (0,68 ila 1,81 kg) ağırlığındadır. Çoğu çapa, kolay taşıma için taşıma çantalarında gelir. Çapayı kayığınıza düğümlemek için naylon bir demirleme ipine de ihtiyacınız olacak. Halat için iyi bir başlangıç uzunluğu 75 ft'dir (23 m), ancak suyun ne kadar derin olduğuna bağlı olarak çapayı farklı bir uzunlukta takmanız gerekebilir.
    • Daha hafif çapalar çoğu durumda iyi çalışır, ancak dalgalı sularda kano yapmayı planlıyorsanız daha ağır bir çapa tercih edin.
    • Birçok kanoda çapayı bağlamanız için bir kavela bağlantısı vardır. Sizinkinde bağlantı yoksa, bir tane satın alabilir ve birlikte verilen metal tırnakları ve vidaları kullanarak hızlıca takabilirsiniz.
    • Bazı kanolarda demirlemek için delikler de vardır. Deliği kullanmak için uzun bir kazık direğini delikten geçirip çamurun içine sokun. Sürüklenmenizi engellemek için direği kanonun yan tarafına da bağlayabilirsiniz.
  5. adım 5 yem ve diğer önemli malzemelerle birlikte küçük bir olta takımı kutusu getirin.5Yem ve diğer önemli malzemeleri içeren küçük bir takım kutusu getirin. Kanonun içine sığabilecek küçük bir kutu seçin. Suya açılmadan önce kutuyu temizleyin. Yem olarak kullanmak için yanınızda birkaç olta takımı ve nightcrawlers getirin. Kendinizi birkaç kullanışlı takımla ve yolculuğunuz boyunca size yetecek kadar yemle sınırlayın.
    • Minnows ve solucanlar gibi canlı yemlerin de tazelik için buz üzerinde saklanması gerekecektir.
    • Kutuyu bir klemense veya kayığın içindeki başka bir çapaya bağlamayı unutmayın. Fazla çaba harcamadan ulaşabilmeniz için koltuğunuzun altında veya yakınında tutun.
  6. adım 6 değerli eşyalarınızı su geçirmez bir çantada saklayın.6Değerli eşyalarınızı su geçirmez bir çantada saklayın. Telefonunuz ve cüzdanınız gibi ıslanmaması gereken her şeyi saklamak için bir deniz kuru çantası satın alın. Çantayı kapatın ve naylon bir ip kullanarak kanonun içine bağlayın. Kayığın devrilmesi ihtimaline karşı güvenli olduğundan emin olun.
    • Yardım çağırmanız gerekmesi ihtimaline karşı yanınızda daima şarjlı bir cep telefonu bulundurun. Kuru bir çantaya koymayı düşünebileceğiniz diğer bazı ekipmanlar arasında bir kamera, para, GPS ve bir pusula bulunur.
  7. adım 7 aşağıdaki durumlarda küçük bir buz sandığı getirin're keeping caught fish.7Yakalanan balıkları tutuyorsanız küçük bir buz sandığı getirin. Eski bir soğutucu veya soğutucu çanta alın ve içini bol miktarda buzla doldurun. Ardından, kolayca erişilebilmesi için kanonun ön ucuna yakın bir yere naylon iple bağlayın. Bunun için bir bağlantı noktanız yoksa, bir montaj parçasını yerine vidalamak için kayığın üstünü deldiğiniz bir bağlama kiti de alabilirsiniz. Soğutucuyu montaja sabitlemek için birlikte verilen naylon kayışları kullanın.
    • Yakaladıklarınızı saklamayı planlamıyorsanız, serin tutmanız gereken yiyecek veya içecekler getirmeyi planlamıyorsanız, soğutucuya ihtiyacınız olmayacaktır.
  8. adım 8 çabuk kuruyan bol giysiler giyin.8Çabuk kuruyan bol giysiler giyin. Kanodayken ıslanma olasılığınızın yüksek olduğunu öngörün. Çabuk kuruyan balıkçı tişörtleri ve pantolonları tercih edin, çünkü bu giysiler güneşe maruz kalmayı da azaltır. Polar, yün veya polyesterden yapılmış giysiler arayın. Daha serin havalarda balığa çıkmayı planlıyorsanız ek katmanlar ekleyin.
    • İlkbahar ve sonbahar balıkçılığı için birçok kanocu kuru elbise veya esnek yağmurluklar giyer. Kış için tüm vücudu saran bir kuru elbise de alabilirsiniz. Bu giysileri sıcak tutan bir gömlek ve su geçirmez ceketle eşleştirin.
    • Su sıçramaları veya yağmurla başa çıkmak için hafif bir su geçirmez ceket getirin. Soğuk dönemlerde yanınıza sıcak tutan bir şapka ve eldiven almayı da düşünün.
    • Yaz aylarında balık tutuyorsanız, birçok kişi mayo, şort ve kısa kollu tişörtlere bağlı kalır. Bu şekilde giyiniyorsanız, şapka, güneş gözlüğü ve güneş kremi kullanarak güneşe maruz kalmanın farkında olun.

Kayığı Güvenle Kontrol Etmek

  1. adım 1 suya girdiğiniz her yerde bir can yeleği giyin.1Suya çıktığınız her yerde bir can yeleği giyin. Kanocular kişisel yüzdürme cihazı (PFD) kullanırlar. Parlak ve hantaldır, ancak suda güvende kalmak için gereklidir. Bu bir yelektir, bu yüzden giysilerinizin üzerine geçirin. Üzerinize tam oturduğundan ve uzaktan dikkat çektiğinden emin olun.
    • Sonunuz suda olabilir, bu nedenle her zaman bir PFD giymeniz gerekir. Ayrıca büyük teknelerin sizi fark etmesine ve kanonuzdan kaçınmasına yardımcı olur.
    • Diğerlerini uyarmak için bir düdük, bir kano tamir seti ve kürek ve çubuğunuz için tasmalar da dahil olmak üzere ek güvenlik ekipmanları getirmeyi düşünün.
  2. adım 2 en ağır eşyaları kayığın ortasına yerleştirin.2En ağır eşyaları kanonun ortasına yerleştirin. Bu eşyalar, kanonun alt kısmında, tam ortada olduklarında en güvenlidir. Koltuğunuz da merkeze yakın olacaktır. Soğutucunuzu yakına koyun, ardından takım kutunuzu ve getirmeyi planladığınız diğer her şeyi koyun.
    • Daha hafif ağırlıkları kayığın uçlarına yerleştirin, gerekirse istifleyin. Kayığın güzel ve dengeli hissettiğinden emin olun, böylece devrilme olasılığı daha düşüktür.
    • Dengeli bir kanoyu kontrol etmek de daha kolaydır. Manevra yapmanın zor olduğunu düşünüyorsanız, biraz ağırlık atın.
  3. adım 3 aşağıdakileri yaparken kanoyu yana doğru çevirin're stepping into it.3İçine girerken kanoyu yana doğru çevirin. Sallanan bir kanoya binmek bir tekneye binmek kadar basit değildir, ancak stabilize ettikten sonra çok zor değildir. Kanoyu yarıya kadar karaya çekin ve kıyıya paralel olacak şekilde çevirin. Sonra üzerine çıkın. Suya çıkmadan önce tüm ekipmanlarınızın yerinde olduğundan ve bağlandığından emin olun.
    • Kano yarı yolda kıyıda olduğu sürece devrilmesi o kadar kolay olmayacaktır. Bir rıhtımdan aşağı inmeye çalışıyorsanız, rıhtımın yanına çekin ve kendinizi yavaşça aşağı indirin.
  4. adım 4 tekneyi hızlı bir şekilde hareket ettirmek için dikey kulaçlarla kürek çekin.4Tekneyi hızlı bir şekilde hareket ettirmek için dikey vuruşlarla kürek çekin. Birçok kanocu küreği suya daldırırken yatay olarak tutar. Bu tarz kürek çekme, oltanızı daha kurmadan sizi yoracaktır. Bunun yerine, küreğin bir ucu başınızın üzerinde olacak şekilde neredeyse dikey olacak şekilde oltayı eğin. Diğer ucunu suya daldırın ve kanoyu hareket ettirmek için ileri doğru itin.
    • Uygulama kontrol etmek içinde balık tutmaya başlamadan önce kayık. Yönlendirmeye alışana kadar içinde çok iyi balık tutamazsınız.
    • Kürek çekerken tarafları değiştirin. Örneğin, sağ tarafa vurun, küreği kaldırın ve ardından kanoyu düz ileri hareket ettirmek için sol tarafa vurun.
  5. adım 5 döndürmek için küreği kanonun arkasına sürükleyin.5Döndürmek için küreği kanonun arkasına sürükleyin. Kanoyu hızlı bir şekilde yönlendirmek için süpürme vuruşu adı verilen bir teknik kullanın. Gitmek istediğiniz yere bakın, sonra vücudunuzu ters yöne doğru eğin. Küreği neredeyse yatay olarak tutun ve suya daldırın. Ardından, kanoyu döndürmek için kürek bıçağını geri süpürün.
    • Kanonun, küreğinizin olduğu yerden uzağa döndüğünü unutmayın. Suya sağdan vurursanız, kayık sola döner. Solda kullanırsanız, sağa döner.
  6. kayıkla balık avı adım 14.jpeg6Konumlandırmanızda ince ayar yapmanıza yardımcı olması için kamışı kullanın. Bir kamışı ve küreği aynı anda kontrol etmek neredeyse imkansız olduğundan, kamışınızdan yararlanın. Bunu yapmanın bir yolu, kamışı bir kürek gibi suyun içinde süpürmektir. Konumunuzu değiştirmek için misinayı dışarı da atabilirsiniz. Kanonun burnu, çizgiyi attığınız yerden uzaklaşacaktır.
    • Oltayı atmak istediğiniz yeri net bir şekilde görebilmek için kendinizi konumlandırın. Güçlü rüzgarların veya akıntıların kayığı oltadan çok daha fazla hareket ettireceğini unutmayın, bu nedenle önce bunları dikkate alın.
  7. kayıkla balık avı adım 15.jpeg7Kayıktan düşerseniz tekrar içine tırmanın. Alabora olmak sakin sularda bile çok gerçek bir olasılıktır. Eğer devrilirseniz, panik yapmayın. Kanoyu ters çevirin ve yan tarafa doğru yüzün. Göğsünüzü koltuğa yakın olana kadar yukarı kaldırın, ardından bacaklarınızı kayığa doğru çekin.
    • Sakin bir su kütlesindeyken kanoya tırmanma alıştırması yapın. Yola çıkmadan önce tekniğe hakim olun.
    • Kanoda sabitlenene kadar herhangi bir teçhizatın peşinden gitmeyin. Her şeyi bağlarsanız, kaybetme konusunda endişelenmenize gerek kalmaz.

Balık Yakalamak

  1. kayıkla balık avlama adım 16.jpeg1Hangi yemlere ihtiyacınız olduğunu bilmek için yakalayacağınız bir balık türü seçin. Bir kayıkta sınırlı alanınız olduğundan, ne yakalamak istediğinizi bilmek paketlemenize yardımcı olacaktır. Yolculuğunuz için ne tür yemlerin ve yemlerin kesinlikle gerekli olduğunu bulun. Belirli bir bölgeye seyahat etmeyi planlıyorsanız, orada ne tür balıkların bulunduğunu araştırın, böylece kayığınızı çok fazla gereksiz teçhizatla ağırlaştırmazsınız.
    • Zamanınız varsa, balıkçılık alanını ziyaret edin. Karşılaşacağınız koşullara daha fazla alışmak için orada bir teknede balık tutmayı deneyin.
    • Balıkçılık alanında ne tür bir su trafiği beklediğinizi ve seyahatinizi etkileyebilecek diğer faktörleri kontrol edin.
  2. kayıkla balık avı adım 17.jpeg2Kısa kürek darbeleri kullanarak pozisyon alın. Kano balıkçılığının en büyük avantajlarından biri gizliliktir. Bir balık sürüsü veya toplanabilecekleri iyi bir nokta fark ettiğinizde, onlara doğru kürek çekmeye başlayın. Sıçramayı önlemek için kısa, yumuşak vuruşlar kullanın. Küreği tekneye yakın tutmaya çalışın.
    • Yüksek sesler balıkları korkutur, bu nedenle mümkün olduğunca sessiz olmak için elinizden geleni yapın. Bu size yüksek sesli motoru olan bir tekneden elde edemeyeceğiniz bir avantaj sağlayacaktır.
    • Kayığa vurmak balıkları korkutmanın kesin bir yoludur. Bundan kaçınmak için küreğinizi yavaşça ve dikkatle hareket ettirin. Kayığı konumlandırırken zaman ayırın.
  3. kayıkla balık avlama adım 18.jpeg3Çıpayı, halatı tutarken suya bırakarak atın. Naylon demirleme halatının hem çapaya hem de kayığınıza sıkıca düğümlendiğinden emin olun. Ardından, çapa yavaşça batarken ipi tutmaya devam edin. Dibe vurmasını bekleyin. Ardından, hattınızı atmadan önce kayığınızın yerleşmesini bekleyin.
    • Çapayı sabitlemek için bir çapa bağlantısı kullanın.
    • Suya atmadan önce çapanın uçlarını açmayı unutmayın. Çapa zemine çarptığında, yanlara doğru döner, böylece çatallar sağlam zemini yakalar.
    • Kayık, su akıntısı veya rüzgar yönünde sürüklenecektir, bu nedenle nerede duracağınızı seçerken sürüklenmeyi hesaba katın.
  4. kayıkla balık avı adım 19.jpeg4Kolunuzu geriye doğru hareket ettirirken dik oturun döküm misinayı. Oltayı yatay olarak önünüzde tutun, sonra hızla geri çekin. Kanca başınızın arkasına geçtiğinde, ipi önünüze fırlatmak için çubuğu öne doğru çekin. Çok fazla alanınız yok, bu yüzden kancanın kayığa çarpacak kadar geriye gitmesine izin vermeyin. Ardından, balığın ısırmasını beklerken oltayı tekrar önünüzde yatay olarak tutun.
    • Dikenli kancalar kayığınıza veya daha kötüsü birine veya başka bir şeye takılabilir. Takılan bir kancayı kıyıya geri dönmeden veya misinayı kesmeden çıkarmak zordur.
    • Kayıkta ayağa kalkabiliyorsanız, çubuğu manevra etmek için daha fazla alan yaratabilirsiniz. Bu aynı zamanda balıkları sudan çıkarmak için de iyidir.
  5. kayıkla balık avı adım 20.jpeg5Kancada bir balık hissettiğinizde oltayı geri çekin. Balığı daha fazla kuvvetle çekmek için oltayı neredeyse dikey olarak yukarıda tutun. Misinada biraz gevşeklik bıraktığınızdan emin olun. Gergin görünür ya da hissedilirse kopabilir. Gerilimi azaltmak için gerektiğinde oltayı aşağı indirerek makarayı sarmaya devam edin.
    • Balığı içeri çekmeye çalışırken hareketsiz kalın, tekneyi ortalayın. Eğer yana doğru eğilirseniz, kendinizi suyun içinde bulabilirsiniz.
  6. adım 6 balığı kayığa yaklaştığında bir ağ ile yakalayın.6Kayığa yaklaştığında balığı bir iniş ağı ile yakalayın. Teknenizin yanına gelene kadar balığı yakalamaya devam edin. Ağınıza geçin, ardından yatay olarak suyun içinde süpürün. Eğer hedefiniz doğruysa, balık güvenli bir şekilde ağın içine girecektir. Sudan çıkarmaya çalışmadan önce orada sıkıştığından emin olun.
    • Balığı tekneye yeterince yaklaştırın, böylece onu yakalamak için eğilmeniz gerekmez. Çok fazla eğilmek, ıslanmanın kesin bir yoludur ve bunun üzerine balığı kaybedebilirsiniz!
    • Balığı tek ve hızlı bir hareketle yukarı çevirmek için oltayı geri de çekebilirsiniz. Balık tutmaya yeni başladığınızda bunu yapmak zordur ve havada uçan keskin bir kancaya da yol açabilir, bu yüzden dikkatli bir şekilde deneyin.
  7. kayıkla balık avı adım 22.jpeg7Buzda saklamadan önce kancayı balıktan çıkarın. Yardım için elinizde küçük bir pense bulundurun unhook balığı incitmeden. Balığın ağzına uzanın, ardından kancayı size doğru gelene kadar döndürün. Yavaşça balığın ağzından çekin. İşiniz bittiğinde balığı saklayın ya da serbest bırakın.
    • Diğer bir seçenek de dikensiz kancalar satın almaktır. Eğer dikenli kancalarınız varsa, dikenleri ezmek için pense kullanarak onları kıvırabilirsiniz. Dikenler olmadan kancaların balıktan kayması çok daha kolay hale gelir.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Bir kayıkta balık tutarken ıslanmak tamamen normaldir. Muhtemelen bir noktada ekipmanınızı kaybedeceksiniz, bu yüzden en iyi ekipmanınızı yanınıza almayın!
  • Güneş kremi ve güneş gözlüğü, kendinizi güneşe maruz kalmaktan korumak için her zaman yanınızda bulundurmak için harikadır.
  • Kayık balıkçılığı, sizi çekemeyen daha küçük balıkları hedeflediğinizde daha kolaydır. Ancak pratik yaparak levrek ve turna gibi daha büyük balıkları da yakalayabilirsiniz.

Uyarılar

  • Uygun önlemleri almazsanız kano yapmak tehlikelidir. Boğulmayı önlemek için, sudayken her zaman bir can yeleği giyin.
  • Kanonunuzu alabora edebilecek veya fark edilmesini zorlaştırabilecek tehlikeli hava koşullarına dikkat edin. Şimşekli veya yoğun sisli havalarda açılmayın.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Kayık
  • Olta
  • Eğirme makarası
  • Tacklebox
  • Yem
  • Mücadele
  • Buz sandığı
  • Can yeleği
  • Kürek
  • Değerli eşyalar için su geçirmez çanta
  • Olta misinası
  • Kanca
  • Pense
  • Hava koşullarına uygun kıyafetler
  • Donanımı bağlamak için kelepçeler (isteğe bağlı)
  • Donanımı bağlamak için naylon halat (isteğe bağlı)
  • Kürek ve olta tutucuları (isteğe bağlı)