Gölde Balık Nasıl Tutulur

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Hayalinizdeki göl balıkçılığı gezisini mi planlıyorsunuz? İster şahane bir yemek yakalamaya çalışıyor olun, ister sadece eğlenmek için gidiyor olun, göller harika balıkçılık fırsatları sunar. Eğer yeni başlayan biriyseniz, bilmeniz gereken her konuda size yardımcı olmak için buradayız. İhtiyacınız olan tüm teçhizatı, bir gölde balık tutmak için en iyi noktaları ve son olarak da mükemmel bir av için oltanızı nasıl atacağınızı anlatacağız! Bu makale, sinekle balık avı eğitmenimiz Kathy Sparrow, MA ile yapılan bir röportaja dayanmaktadır. Röportajın tamamına buradan göz atabilirsiniz.

Adımlar

Göl Balıkçılığı için En İyi Ekipman

  1. adım 1 oltanızı bir spin cast makarası ve misina ile kurun.1 Oltanızı bir spin cast makarası ve misina ile ayarlayın. Göl balıkçılığında yeniyseniz, 7 ft (2,1 m), orta ağırlıkta bir olta kamışı harika bir seçim olacaktır. Bu kurulum levrek, göl alabalığı ve turna balığı için mükemmeldir. Ardından, oltanıza bir spin döküm makarası takın, oltanızı yerleştirin ve güvenli olduğundan emin olmak için oltanın her bir kılavuzundan oltanızı örün.
    • Yayın balığı ve somon balığı avlıyorsanız orta ağırlıkta bir olta kullanın.
    • Spin döküm makaralar yeni başlayanlar için mükemmel bir seçimdir, çünkü uygun fiyatlıdırlar ve bir düğme ile kolayca döküm yapmanızı sağlarlar.
  2. adım 2 balığınızı tutmak istiyorsanız dikenli bir kanca tercih edin.2Balığınızı tutmak istiyorsanız dikenli bir kanca tercih edin. Dikenli, tek noktalı bir kanca çoğu balığı yakalamak için yeterince güçlüdür ve ayrıca balığın ağzından çıkarılması biraz daha kolaydır. Eğer bölgenizde yasalsa, tiz kancayı da deneyebilirsiniz. Bu kancaların üç dikenli noktası vardır, bu da balığı tutmanıza yardımcı olabilir. Mükemmel kancayı seçtikten sonra onu misinanıza bağlayın.
    • Balığınızı tutmayı planlıyorsanız, yerel yönetiminizin web sitesinde bölgedeki yasalara ve kısıtlamalara baktığınızdan emin olun. Birçok bölge, balık popülasyonunu korumak için tutmanıza izin verilen balıklara boyut kısıtlamaları getirmektedir.
  3. adım 3 aşağıdaki durumlarda dikensiz kanca ve hemostat kullanın're releasing the fish.3Balığı serbest bırakacaksanız dikensiz bir kanca ve bir hemostat kullanın. Kılçıksız bir kancanın ucundaki V şeklindeki nokta eksiktir, bu da balığa zarar vermeden kancayı yerinden çıkarmanıza yardımcı olur. Hasarı en aza indirmek için tek uçlu bir tane seçin. Yanınızda bir hemostat getirdiğinizden de emin olun! Bu, bir balığın kancasını çıkarmanıza yardımcı olan özel bir balıkçılık aracıdır.
    • Hemostatınız yoksa, balığı çıkarmak için yanınızda bir pense getirin.
  4. adım 4 yanınızda çeşitli yemler ve yemler getirin.4Çeşitli yemler ve yemler getirin. Şansınızı artırmak için yanınızda fiş, spinnerbait ve kaşık gibi yemler getirin. Popüler göl balıkları (göl alabalığı ve levrek gibi), diyetlerinin iki önemli parçası olan küçük balıklara ve kerevitlere benzedikleri için bunlara çekilirler. Canlı yem (solucan, minnows, cırcır böceği, vb.) kullanmayı tercih ediyorsanız, önce bölgenizdeki kısıtlamalara bakın. Suya girdikten sonra, oltanızı yemleyin.
    • Oregon ve Washington gibi bazı eyaletler ve bölgeler canlı yem kullanımını yasaklamaktadır.
    • Balıkçılıkta yeniyseniz, oltanıza bir bobber takmayı da düşünün. Diğer adıyla şamandıra, yeminizin akıntıyla birlikte hareket etmesine yardımcı olur ve hatta bir balığın yeminizi ısırdığını fark etmenize bile yardımcı olabilir.
  5. adım 5 avınızı yapmak için bir balık ağı getirin.5Avınızı yakalamak için bir balık ağı getirin. Balığınızı serbest bırakmak niyetinde olsanız bile yanınıza bir ağ alın. Balığınızı sığ sulara yönlendirmek için mükemmel bir araçtır, böylece onu akşam yemeği için saklayabilir veya hızlı bir fotoğraf için kaldırabilirsiniz. Balığı yakaladıktan sonra ağa takmayı kolaylaştırmak için kısa saplı bir balık ağı deneyin ve balığın yaralanma riskini azaltmak için kauçuktan yapılmış bir ağ tercih edin.
  6. adım 6 abartısız renklerde hava koşullarına uygun kıyafetler giyin.6Hava koşullarına uygun, abartısız renklerde kıyafetler giyin. Dışarısı sıcaksa, nötr renklerde veya kamuflaj desenli bir tişört ve şort/pantolon işinizi görecektir. Ayakkabı olarak sağlam sandaletler, su ayakkabıları veya suda duracaksanız botları tercih edin. Kış aylarında uzun iç çamaşırı, termal çorap, uzun kollu gömlek ve yağmurluk giyin. Sıcak tutmak için botları veya su botlarını tercih edin. Yeterli koruma için polarize güneş gözlüğü, şapka ve güneş kremi kullanın.
    • Bir teknede balık tutuyorsanız, can yeleği giydiğinizden emin olun.
    • Balıkları korkutabileceği için parlak renklerden kaçının.
  7. adım 7 nerede balık tutarsanız tutun bir balıkçılık lisansı satın alın.7Nerede balık tutarsanız tutun bir balıkçılık lisansı alın. Kurallar nerede olduğunuza bağlı olarak değişir, ancak Amerika Birleşik Devletleri'nde tüm eyaletler bir balıkçılık lisansı satın almanızı gerektirir. Bir lisans satın almak için eyaletinizin Balık ve Vahşi Yaşam Departmanının web sitesine göz atın veya şahsen satın almak için yerel bir satıcı bulun (birçok balıkçılık malzemeleri dükkanı size bir lisans satabilir). Ardından, lisansınızı yazdırın veya istediğiniz zaman yerel bir korucuya sunmaya hazır olması için mobil versiyonunu indirin.
    • Ortalama olarak, bir balıkçılık ruhsatı ikamet eden bir kişi için 25,42 $ ve ikamet etmeyen bir kişi için 61,52 $ tutarındadır.
    • Ruhsat almayı unutmadığınızdan emin olun! Ruhsatsız yakalanmak ceza almanıza ve para cezasına çarptırılmanıza neden olabilir.

Yer ve Zamanlama

  1. adım 1 kayalıkların ve düşmüş dalların olduğu bölgelerde balık bulun.1Kayaların ve devrilmiş dalların olduğu bölgelerde balık bulun. Balıklar korunmak için saklanacak yerleri sever. Şansınızı artırmak için kaya yığınları, dallar ve kütüklerin olduğu yerlerde balık tutun.
  2. adım 2 gölgeli noktaları ve daha derin suları arayarak şansınızı artırın.2Gölgeli noktalar ve daha derin sular arayarak şansınızı artırın. Göl alabalığı ve dere alabalığı gibi birçok göl balığı biraz daha serin habitatları tercih eder. Serin su bulmak için, daha derin suları ve çok fazla gölge ve ağaç örtüsü olan alanları arayın.
  3. adım 3 gölün giriş ve çıkışlarını kontrol edin.3Gölün giriş ve çıkışlarını kontrol edin. Bu alanlar nehir veya derenin göle aktığı yerlerdir. Su biraz daha serin olduğu ve akıntı sürekli bir yiyecek kaynağı getirdiği için balıklar bu bölgelerde vakit geçirmeyi sever.
  4. adım 4 i̇nsan yapımı göllerin kenarlarında ve inişlerinde daha fazla balık tespit edin.4İnsan yapımı göllerin kenarlarında ve inişlerinde daha fazla balık bulun. Rezervuarlar gibi insan yapımı göller genellikle yakındaki akarsu ve nehirlere baraj yapılarak oluşturulur. İnsan yapımı bir gölde balık tutuyorsanız, kenarların ve inişlerin (bazen göl kenarı alanları olarak da adlandırılır) yakınında balık arayın. Balıklar bu bölgeleri sabit besin kaynakları ve daha derin suları nedeniyle tercih ederler.
  5. adım 5 doğal göllerde daha fazla bitki örtüsü ve yeşillik olan alanlarda balık bulun.5Doğal göllerde balıkları daha fazla bitki örtüsü ve yeşillik olan alanlara yerleştirin. Balıklar bol miktarda saklanma noktasına sahip olmayı sevdiklerinden, genellikle nilüferler, havuz otları ve diğer su altı bitkilerinin bulunduğu yerleri tercih ederler. Doğal bir gölde balık tutuyorsanız, çok çeşitli su bitkileri sunan alanları arayın.
  6. adım 6 şansınızı artırmak için sabahın erken saatlerinde veya öğleden sonra geç saatlerde balık tutun.6Şansınızı artırmak için sabahın erken saatlerinde veya öğleden sonra geç saatlerde balık tutun. Mümkünse, balıkçılık maceranıza erken başlayın ve güneş doğmadan önce suda olun. Bu, sabahları su daha serin olduğu için balıkları tespit etme şansınızı artıracaktır. Eğer uyumayı tercih ediyorsanız, güneş batarken su soğuduğu için öğleden sonra geç saatler ve akşamın erken saatleri bir başka en uygun zamandır.

Oltanızı Atmak

  1. adım 1 yem kamışın ucundan 1 ft (0,30 m) uzaklaşana kadar misinayı sarın.1Yem kamışın ucundan 1 ft (0,30 m) uzaklaşana kadar misinayı sarın. İstediğiniz yöne bakacak şekilde atmak içinmakara kolunu (diğer adıyla makara krankını) tutun ve saat yönünün tersine çevirin. Yem oltanızın ucundan yaklaşık 1 ft (0,30 m) uzakta olduğunda durun.
  2. adım 2 makaranızın üst kısmındaki düğmeye basın ve başparmağınızla tutun.2Makaranızın üst kısmındaki düğmeye basın ve başparmağınızla tutun. Bu düğmeye basmak, siz bıraktığınızda ipinizi serbest bırakmaya hazırladığı için döküm işleminizi başlatır. Misinayı kazara serbest bırakmadığınızdan emin olmak için düğmeyi sıkıca tutun.
  3. adım 3 kamışı düz bir şekilde havada tutun ve omzunuzun arkasına doğru hareket ettirin.3 Oltayı düz bir şekilde havada tutun ve omzunuzun arkasına doğru hareket ettirin. Bu, baş üstü atışınızın ilk adımıdır. Atışa başlamadan önce, önünüzde insan veya ağaç dalı olmadığından emin olmak için arkanıza bakın.
  4. adım 4 oltanızı atmak için başparmağınızı düğmeden çekerek kamışı öne doğru getirin.4 Oltanızı atmak için başparmağınızı düğmeden çekerek kamışı öne doğru getirin. Kamışınız omzunuzun arkasına doğru düşerken, ileri doğru atın ve kamışı durdurun, aynı anda parmağınızı düğmeden çekin. Bu, misinayı serbest bırakacak ve suya atacaktır.

Temel Teknikler

  1. adım 1 hareket için misinayı izleyin.1Hareket için oltayı izleyin. Artık oltanızı attığınıza göre, bir balığın yemi (veya yemi) alması an meselesidir. Hiçbir balığı kaçırmadığınızdan emin olmak için bir gözünüz bobberinizde veya oltanızın ucunda olsun. Bobberinizin hareket ettiğini görürseniz veya oltanızda bir çekiş hissederseniz, bir balık muhtemelen ısırır.
    • Beklerken ekstra sessiz ve hareketsiz olun. Yüksek sesler ve hızlı hareketler yaklaşan bir balığı korkutabilir.
  2. adım 2 balıkları çekmek için yemle oynayın.2Balıkları çekmek için yemle jig yapın. Jigging, bir yemle uçlandırılmış ağırlıklı bir olta kancası (diğer adıyla jig) kullanmayı içeren özel bir tekniktir. Jig'i yeminize taktıktan sonra, oltayı suya bırakarak atışınızı yapın. Jig yeminizi ağırlaştıracak ve istediğiniz derinliğe ulaşmak için suya indirecektir. Ardından, jig'in su altında zıplamasını sağlamak için oltanızın ucunu kaldırıp indirin (buna yem jiglemek denir).
    • Bu hareket, kerevit ve yem balığı (balıkların besin kaynağı) gibi canlıların hareketini taklit ederek balıkları çekmenize yardımcı olur. Bu teknik somon, alabalık ve levrek dahil olmak üzere her tür balık için harika çalışır.
    • Tekniğinizi denemek için yemi ne kadar hızlı zıplattığınızı ayarlayın. Bazı balıklar diğerlerine göre hareketten daha çok etkilenebilir.
  3. adım 3 aşağıdaki durumlarda trollemeyi deneyin're fishing in a boat.3Tekne ile balık tutuyorsanız trollemeyi deneyin. Trolleme, oltanızı teknenin arkasındaki karaya atmak ve tekne ilerlerken oltanızın peşinizden gelmesine izin vermektir. Bu, balıkların yemi hareket eden bir canlı (balıkların beslenmesinin büyük bir parçası olan yem balığı gibi) sanmalarını sağlayarak balıkları çeker. Çeşitli teknikler olmasına rağmen, herhangi bir özel ekipman olmadan trol yapmanın doğru yolu, oltanızı teknenin mümkün olduğunca arkasına atmaktır. Ardından, tekne hareket ettikçe oltanın arkanızda sürüklenmesine izin verin.
    • Bu yöntem çeşitli balıkları yakalayabilir, ancak özellikle alabalık, somon, levrek ve walleye etkilidir.
    • Bazı olta balıkçıları balık avlamak için bir payanda kullanır. Bu düzenek teknenize takılır ve yeminizin daha uzak bir mesafeye ulaşmasını sağlar, bu da balıkların teknenizin gürültüsünden ve spreyinden korkmasını önlemeye yardımcı olur.
  4. adım 4 yeni bir yem seçin ya da aşağıdaki durumlarda yer değiştirin're not catching any fish.4Balık yakalayamıyorsanız yeni bir yem seçin ya da yer değiştirin. Bazen balıklar sizin oltanıza diğerlerinden daha fazla ilgi gösterir. Bir süre geçmesine rağmen hala şansınız yaver gitmediyse, yeni bir yem veya yem deneyin. Sadece oltanızı sarın ve yanınızda getirdiğiniz diğer seçeneklerden birini takın. Başka bir yere taşınmayı da deneyebilirsiniz. Mümkünse, daha fazla kaya ve devrilmiş kütük bulunan ve farklı derinlikte (şimdiye kadar balık tuttuğunuz yerden daha sığ veya daha derin) su olan bir alan arayın.
    • Bazen deneyimli bir olta balıkçısının bile balık yakalaması birkaç saat sürebilir, bu nedenle ne kadar bekleyeceğiniz size bağlıdır.
    • Yem kullanıyorsanız, daha fazla balık çekip çekmeyeceğini görmek için farklı boyut, şekil veya renkte bir yem deneyin.
    • Canlı yem kullanıyorsanız, başka bir seçenek getirdiyseniz farklı bir türe geçin.

Balık Yakalama ve Saklama

  1. adım 1 bir ısırık hissettiğiniz anda oltanızı hızlı ve yukarı doğru bir hareketle kaldırın.1Bir ısırık hissettiğiniz anda oltanızı yukarı doğru hızlı bir hareketle kaldırın. Bu hareket kancayı balığa takar. Bir şeyin oltayı çektiğini hissediyorsanız veya bobberinizin suyun altına düştüğünü görüyorsanız, büyük olasılıkla bir balık oltaya gelmiştir. Kancayı balığın ağzına yerleştirmek ve onu yakalamak için oltanızı sarsarak yukarı kaldırın.
  2. adım 2 oltayı sıkı tutun ve balığınızı sarın.2Oltayı sıkı tutun ve balığınızı sarın. Parmağınızı misinanın üzerine bastırarak misinayı gergin tutun ve olta direğine doğru sıkıca tutun. Ardından, baskın elinizle misinayı saat yönünün tersine çevirin. Balığı çekerken oltanızı nazik ve sabit bir hareketle yukarı doğru kaldırmaya devam edin.
    • Balık mücadele ediyor ve kaçmaya çalışıyorsa, oltanıza çok fazla gerilim uygulamaktan kaçınmak için misinayı saat yönünde hafifçe sarın. Ardından, bir kez daha sarın. Balık mücadele etmekten yorulana kadar bu hareketi tekrarlamaya devam edin.
  3. adım 3 balığınızı sığ sulara getirmek için bir ağ kullanın.3Balığınızı sığ sulara getirmek için bir ağ kullanın. Balığınızı sardıktan sonra ağınızı çıkarın ve balığı içine atın. Balığı serbest bırakmayı düşünüyorsanız, suyun altında tuttuğunuzdan emin olun (bir balık suyun dışında birkaç saniye bile kalsa ölebilir). Eğer bir arkadaşınızla balık tutuyorsanız, bu işi biraz daha kolaylaştırmak için ondan ağı tutmasını isteyebilirsiniz.
  4. adım 4 balığı kancasından çıkarın ve baş aşağı suya bırakın.4Balığın kancasını çıkarın ve baş aşağı suya bırakın. Balığı tutmadan önce ellerinizi ıslatın. Ardından, balığı Kanca balığın ağzından dikkatlice çıkarmak için hemostat pensesi ile. Daha sonra, balığı baş aşağı suya daldırın (elinizde tutarak). Bu, suyun ağzına ve solungaçlarına akmasını sağlar. Balık kendi kendine yüzmeye çalışana kadar elinizde tutmaya devam edin, sonra bırakın ve yüzmesine izin verin.
    • Eğer kanca balığın ağzına sıkışmışsa, kancayı içeride bırakın ve bunun yerine misinayı makasla kesin. Kanca birkaç gün içinde kendiliğinden çıkacaktır ve bu, siz çıkarmaya çalışırken balığın kanamasını ve yaralanmasını önleyecektir.
    • Balığı bırakmadan önce fotoğraf çekmek istiyorsanız hızlı olun. Balığı suyun biraz üzerine kaldırın ve bir arkadaşınızın fotoğrafını çekmesini sağlayın. Ardından, balığı gevşek bir şekilde tutarak hemen suya geri daldırın.
  5. adım 5 eğer balığı tutmak istiyorsanız kancayı çıkarın ve öldürün.5Eğer balığı tutmak istiyorsanız kancayı çıkarın ve öldürün. İlk olarak, hemostatınızın pensesini kancaya sıkıştırın ve balığın ağzından çıkarın. Ardından, bayıltmak için hemen bir sopayla balığın vücuduna vurun. Balık bayıldığında, beynini delmek ve onu öldürmek için bir bıçak kullanın.
    • Balığı bayıltmak ve baygınken öldürmek, havada boğulmasına izin vermekten daha insancıldır.
    • Eğer bir sopanız yoksa, herhangi bir küt cisim kullanın.
  6. adım 6 balığınızı saklayın ve temizleyin, böylece's safe to eat.6Balığınızı güvenle yiyebilmek için saklayın ve temizleyin. Balığınızı öldürür öldürmez, bol miktarda buz ve soğuk su içeren yalıtımlı bir soğutucuda saklayın. Bu, siz balık tutmaya devam ederken balığın taze kalmasını sağlayacaktır. Maksimum tazelik için en iyisi eve gelir gelmez balığın bağırsaklarını temizlemektir. Bunu yapamıyorsanız, buzdolabında saklayın ve bozulmasını önlemek için 2 gün içinde ayıklayın.
    • Balığı taze tutmak için soğutucunuzun her zaman 32-40 °F (0-4 °C) arasında kaldığından emin olun.

Uzman Soru ve Cevapları

Uyarılar

  • Balık tutma gezinize çıkmadan önce bölgedeki yerel balıkçılık kurallarını ve kısıtlamalarını araştırın. Yerel yönetiminizin web sitesini ziyaret ederek balık boyu sınırları ve diğer yasalar hakkında daha fazla bilgi edinin.
  • Daha güvenli olmak için yanınıza bir ilk yardım çantası alın. Bu şekilde, suya açıldığınızda yara bandı veya diğer ihtiyaçlarınız olmadan kalmayacaksınız.

İpuçları

  • Tüm ekipmanınızı kolayca saklamak için bir mücadele kutusu getirin. Tüm balıkçılık ekipmanlarınızı tek bir yerde tutmak, düzenli kalmanıza ve seyahatinizden en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca ekstra kancalar, yemler ve yemler getirmeniz için size yer sağlayacaktır.
  • İlk seyahatinizde balık yakalayamazsanız üzülmeyin! Balık tutmak biraz pratik ve sabır gerektirir. Macerayı kucaklayın ve kısa sürede bir balık yakalayacaksınız.