Kaşık Nasıl Balık Tutulur

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kaşık kullanmak, ister derin ister sığ sularda olsun, balıkları cezbetmek için klasik bir yöntemdir. İçbükey plastik, ahşap veya metal parçası, güneş ışığını sudan yansıtarak balıkları cezbeder. Kaşıkla balık tutmak, doğru kaşık türünü seçmekle başlar. En iyi kaşığı seçtikten sonra, onu oltanıza takmak ve suya doğru yola çıkmak çocuk oyuncağıdır.

Adımlar

Uygun Kaşık Seçimi

  1. adım 1 hava koşullarına uygun bir kaşık seçin.
    Hava koşullarına uygun bir kaşık seçin. Yerel balıkların hangi havayı tercih ettiğini bilmek, hangi kaşığı kullanacağınıza karar vermenin anahtarıdır. Hava elverişliyse, geleneksel bir döküm kaşığı veya bir yüzey kaşığı gibi daha hızlı bir kaşığa ihtiyacınız olacaktır. Hava elverişli değilse, trolling kaşığı veya jigging kaşığı en iyisidir.
    • Sakin ve güneşli bir günde, derin levrekler aktif kalacaktır, ancak sığ meslektaşları ağaçların, yeşilliklerin veya rıhtımların altına saklanacaktır.
    • Bulutlu bir gün, avcıları yüzeye yakın avlanmaya teşvik eder. Büyük turna balıklarının sığ sularda devriye gezmesini bekleyin.
  2. adım 2 genel çok yönlülük için geleneksel bir döküm kaşığı seçin.
    Genel çok yönlülük için geleneksel bir döküm kaşığı seçin. Bu kaşık 1840'lardan beri kullanılan klasik içbükey şekle benzer. Kaşık suda alçaldıkça bir yandan diğer yana kıpırdanarak balıkları kendine doğru çeker. Geleneksel döküm kaşıkları, olta ile avladığınız balığın boyutuna bağlı olarak çok hafif veya oldukça ağır olabilir.
    • Bu kaşık turna balığı, göl alabalığı, walley ve levrek için idealdir.
  3. adım 3 avara veya dalgıç uçağınız varsa bir trolling kaşığı deneyin.
    Eğer bir downrigger veya dalış uçağınız varsa bir trolling kaşığı deneyin. Trolling kaşıkları benzerlerinden çok daha hafif ve küçüktür. Tipik bir 3 inç (7,6 cm) trolling kaşığı sadece 1⁄8 ons (3,5 g). Bunlar, kaşığın hafifliği nedeniyle dip oltalarında veya dalış uçaklarında kullanılır.
    • Bir trolling kaşığı somon, alabalık ve walley için idealdir.
  4. adım 4 bataklık veya bataklık arazide yosunsuz bir kaşık kullanın.
    Bataklık veya bataklık arazide otsuz bir kaşık kullanın. Tipik kaşıklar genellikle yabani otlara ve döküntülere takılır. Balıkların örtü olarak yerel bitki örtüsünü kullandığı bir bölgeye gidiyorsanız yosunsuz bir kaşık deneyin. Aerodinamik tasarımları ve tel korumaları suya takılmalarını önler.
  5. adım 5 derin su balıkları için bir jigging kaşığı deneyin.
    Derin su balıkları için bir jigging kaşığı deneyin. Yerel vahşi yaşamı iyi biliyorsanız veya elektronik cihazlarınızla suyun derinliklerinde bir balık sürüsü tespit ettiyseniz bir jigging kaşığı kullanın. Bu ağır kaşıklar suyun derinliklerine düşer. Kaşığı 'jiglemek' için, kaşığı daha çekici hale getirmek amacıyla misinayı her 5 saniyede bir sallayın.
  6. adım 6 işığa bağlı olarak uygun bir renk seçin.
    Işığa bağlı olarak uygun bir renk seçin. Kaşığın ideal rengi ışık seviyesine bağlıdır. Belirli renkler güneşin yansımasını artırarak kaşığı daha etkili hale getirebilir. Balık avına çıkmadan önce hava durumunu okuyarak hazırlıklı olun.
    • Su ve ışık berrak ve parlaksa kırmızı, sarı veya turuncu bir kaşık deneyin.
    • Su bulanıksa veya ışık azsa mavi, çivit mavisi veya mor kaşık kullanın.
    • Bulutsuz bir günde gümüş bir kaşık kullanın. Kaşık üzerine yansıyan güneş çekici bir yem oluşturacaktır.
  7. adım 7 yılın zamanına bağlı olarak uygun büyüklükte bir kaşık seçin.
    Yılın zamanına bağlı olarak uygun büyüklükte bir kaşık seçin. Av sezonu ilerledikçe balıklar daha da büyüyecektir. Küçük balıklar için sezonun başında küçük bir kaşık seçin. Sezonun sonuna doğru, balığın ağzına yapışacak ve çekici bir av olarak görünecek daha büyük bir kaşık seçin.
  8. adım 8 kaşığı avlanma günü boyunca ayarlayın.
    Kaşığı av günü boyunca ayarlayın. Işık, hava ve balıklar gün içinde değişiklik gösterebilir. Çok fazla başarı elde edemiyorsanız değiştirebilmeniz için çeşitli boyutlarda, türlerde ve renklerde kaşıklar getirin. Yola çıkmadan önce ne kadar çok araştırma yaparsanız, gün içinde o kadar uyumlu olursunuz.
    • Birçok balıkçı sabah güneşi sorunuyla karşı karşıyadır. Bulutlu bir günde şafaktan önce yola çıkarsanız, ışık seviyeleri düşük olacaktır. Ancak şafak vakti ışık ve hava koşullarında ciddi bir değişim yaşanabilir. Bu da koyu renkli veya küçük bir kaşığın çekici görünmemesine neden olabilir. Koşullar değiştiğinde kaşığınızı değiştirin.

Kaşığın Oltaya Takılması

  1. adım 1 ayrık halkaları kaşığın her iki ucuna takın.
    Ayrık halkaları kaşığın her iki ucuna takın. Tüm kaşıkların üstünde ve altında birer delik vardır. Bir ayrık halkayı bu deliklere geçirmeniz gerekecektir. Ayrık halkayı bir pense ile ayırın ve deliğe hafifçe geçirin. Halkayı kaşığa oturana kadar döndürün. Ardından aynı işlemi diğer taraf için de yapın.
    • Ayrık halkayı ellerinizle de ayırabilirsiniz, ancak uzun tırnaklarınız yoksa bu çok zor olabilir.
  2. adım 2 namlu fırdöndüsünü kaşığın üst ucuna yerleştirin.
    Namlu fırdöndüsünü kaşığın üst ucuna yerleştirin. Kaşığın bir geniş ucu ve bir de dar ucu olacaktır. Dar uç üst kısımdır. Üst halkayı açmak için pensenizi kullanın, ardından namlu fırdöndüsünü içine yerleştirin. Halkaları taktıktan sonra kancayı kaşığa takmaya hazırsınız.
    • Fıçı fırdöndü kaşığın dönmesini sağlar. Bu, balık kaçmaya çalıştığında faydalıdır. Kanca balıkla birlikte dönecek ve size onu yakalamak için daha fazla zaman verecektir.
  3. adım 3 kancanın gözünü kaşığın alt kısmına geçirin.
    Kancanın gözünü kaşığın dibine geçirin. Kancayı, kaşığın üst kısmını gösterecek şekilde döndürün. Ardından kancanın gözünü alttaki ayrık halkanın etrafına geçirin. Eğer göz çok genişse kancanın üzerine bastırmanız gerekecektir.
    • Pensenin her iki ucunu kancanın gözünün ve ayrık halkanın üzerine yerleştirin, ardından sertçe itin. Kanca, ayrık halkanın etrafında güvenli bir daire oluşturana kadar bükülecektir.
    • Kancayı sabitledikten sonra, oltadaki misinanın ucunu fıçı fırdöndüye bağlayın.

Kaşıkla Balık Avı

  1. adım 1 tam olarak atmayı hedeflediğiniz yere bakın.
    Tam olarak nereye atış yapmayı hedeflediğinize bakın. Oltayı kaldırmadan önce, atış yapmak istediğiniz kesin bir nokta seçin. Hedef balığınızın yaklaşık 20 fit (6,1 m) ötesinde bir nokta seçin. Bu size yemi sarmak için alan sağlar. Tam olarak nereye atmak istediğinize bakarsanız çok daha isabetli olursunuz.
  2. Patlayıcı bir çırpıda yandan atış yapın. Oltayı başınızın arkasına getirip büyük bir atış yapmak geleneksel balıkçılık yöntemlerinin tipik bir örneğidir. Ancak bir kaşık farklı bir atış gerektirir. Oltayı kavradıktan sonra ellerinizi başınızın yanına getirin ve bileklerinizle suya doğru sallayın. Biraz pratikle bu atış tekniği çok daha isabetlidir.
  3. adım 3 kaşığın uygun derinliğe batmasına izin verin.
    Kaşığın uygun derinliğe batmasına izin verin. Kaşığı attıktan sonra, doğal içgüdünüz onu sarmak olacaktır. Bunun yerine, yemin suya düşmesine izin verin. Kaşığın hedef balığın derinliğine battığını düşündüğünüzde, onu geri sarın.
    • Yeni bir suya atış yapıyorsanız ve dibin nerede olduğunu bilmiyorsanız, derinlik ile denemeler yapmayı deneyin. İlk atışınızda kaşığın 5 saniye batmasına izin verin. İkinci atışınızda 10 saniye. Dibi bulana kadar kaşığın batmasına izin verdiğiniz süreyi artırmaya devam edin. Misina uzamayı bıraktığında dibe ulaştığınızı anlayacaksınız.
  4. Makara hızıyla denemeler yapın. İlk atışınızda hiçbir şey yakalayamama ihtimaliniz yüksektir. Bu normaldir. Her seferinde kaşığı ne kadar hızlı geri çektiğinizi denemeye çalışın. Farklı bir hız farklı bir balığı çekebilir. Eğer deneyimli bir arkadaşınızla balık tutuyorsanız, size yerel balıklar için hangi hızın en iyisi olduğu konusunda ipuçları verebilirler.
  5. Oltayı aşağı yukarı sallayın. Suyun dibine doğru hafifçe çırpınan kaşık, ölmekte olan bir balığı taklit eder. Bu performansı inandırıcı kılmak için, her 5 saniyede bir tüm oltayı yukarı ve aşağı sallamayı deneyin. Bu, kaşığın suyun içinde çırpınmasına neden olacaktır.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Kaşık
  • Pense
  • Kanca
  • Namlu döner
  • 2 ayrık halka