Yemlerle Balık Nasıl Avlanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

M.Ö. 2.000'den beri balık yakalamak için yapay yemler veya balıkçılık yemleri kullanılmaktadır. Çok çeşitli malzemelerden, renklerden, boyutlardan ve stillerden yapılan yemler, balıkları çekmek ve takılı kancayı ısırmaya ikna etmek için kullanılır. Yemlerle balık tutmak istiyorsanız, en yaygın yem tekniklerini ve bunları balık yakalamak için nasıl kullanabileceğinizi bilmeniz gerekir.

Adımlar

Yem Seçimi

  1. adım 1 denemek için çeşitli yemler alın.
    Denemek için çeşitli yemler alın. Bir yemle balık tutmanın birincil amacı, bir balığın doğal avının hareketlerini mümkün olan en iyi şekilde taklit etmektir. Sonuç olarak, her biri belirli bir senaryo veya balık için uygun olan balıkçılık yemlerinin malzemeleri, renkleri ve şekillerinde muazzam bir çeşitlilik vardır. Kullanılacak 'en iyi' yem ve renk kombinasyonu diye bir şey yoktur, bu nedenle çeşitlilik elde etmek ve sizin ve yakalamaya çalıştığınız balık için neyin en iyi sonucu verdiğini görmek iyidir.
    • Yemin türü ve boyutu genellikle hedeflediğiniz balık türüne göre belirlenir. Çeşitli yemler için tanımlanmış bir rol olmamasına rağmen, fikir bir yem ile balığın doğal avını mümkün olduğunca iyi eşleştirmektir. Örneğin, bir levrek genellikle küçük kerevitlerle beslenir, bu da büyük balık şeklindeki bir yemi ısırma olasılığını azaltır. Bununla birlikte, levrekler chatterbait gibi daha aktif yemlere ilgi duyma eğilimindedir.
  2. adım 2 kaşıkları deneyin.
    Kaşıkları deneyin. Kaşık, sapı olmayan bir kaşığın kafasına benzeyen bir yemdir. Bu şekil, yem batarken suda dalgalanmasına neden olur ve bu da yaralı bir yem balığı yanılsaması yaratır. Kırmızı ve beyaz bir kaşık olan kırmızı şeytan çok popülerdir. Kırmızı çizgiler aç bir av balığına kan gibi görünür.
    • Kaşıklar tirsi balıklarına benzediğinden, tirsi balıklarının bol olduğu sularda en iyi sonucu verirler.
  3. adım 3 jigleri deneyin.
    Jigleri deneyin. Jigler muhtemelen hem tatlı hem de tuzlu su balıkçılığında kullanılan en yaygın yemdir. Ağırlıklı bir baş ve bir kancayı gizlemek için kullanılan tüy veya plastikten yapılmış bir kuyruktan oluşurlar. Genellikle yemleri daha da cazip hale getirmek için kancaya bir parça canlı yem veya yağ bazlı koku eklenir, ancak bu kesinlikle gerekli değildir.
    • Yağ bazlı kokular etkili bir seçenektir çünkü topaklanmazlar veya tüyleri bozmazlar.
  4. adım 4 bir krank yem deneyin.
    Bir crankbait yem deneyin. Balıkçılık yemlerinin en tanınmışlarından biri olan crankbait genellikle plastik veya ahşaptan yapılır ve öncelikle levrek avlamak için kullanılır. Bu yem genellikle ön tarafında ördeğe benzeyen bir gagaya sahiptir. Genel olarak, crankbait yeminin üzerindeki gaga, önceden tanımlanmış bir derinliğe dalmasını sağlayarak olta balıkçılarının su içinde belirli bir sütunda çalışmasına olanak tanır. Birçok crankbait, takip kancaları ve çıngıraklar gibi ek özelliklerle birlikte gelir.
  5. adım 5 dönen yemleri deneyin.
    Dönen yemleri deneyin. Spinner, yemleri suda çekerek dönen bir bıçağı olan bir tür floktur. Spinner ve kaşıklar genellikle metalden yapılır ve gerçek balıklarla aynı şekilde suda sallanır veya döner ve spinner, krankbait ve kaşıklar arasında bir melezdir. Bu yemler genellikle bir tür takip malzemesi ile kaplı büyük bir tek kancaya ve yem çekilirken suda dönen metal bir bıçağa sahiptir. Bu yemler genellikle balığı vurmaya teşvik edebilecek titreşimlere neden olur.
    • V şeklinde dönen bir yem arayın. Bunlar daha fazla titreşim yaratır, bu da balıkları çekmede daha etkili olabilir.
  6. adım 6 bir tıkaç deneyin.
    Bir tıkaç deneyin. Tapalar ahşap veya plastikten yapılır ve su yüzeyinde kayarak, su ortasında iz sürerek veya dipte derinlemesine trol yaparak çeşitli şekillerde çalışır. Her olta balıkçısının koleksiyonuna ekleyebileceği çok yönlü ve çok kullanışlı bir yem çeşididir.
    • Gece avlanıyorsanız, bu yemin ışıklı bir versiyonunu arayın.

Yem Teknikleri

  1. adım 1 köpeği gezdirmeyi öğrenin.
    Köpeği gezdirmeyi öğrenin. En faydalı ve etkili yem tekniklerinden biri 'köpeği gezdirme' olarak adlandırılır, çünkü Rover'ı gezintiye çıkarırken yapabileceğiniz bilek hareketine benzer. Bu teknik için, arka ucu ağırlıklı bir yüzey yemi kullanacaksınız.
    • Yeminizi atın ve kamışın ucunu 45 derecelik bir açıyla suya doğru tutun. Sarsma hareketiyle kamış ucunu aşağıya doğru 90 derecelik bir açıyla hareket ettirin. Misinadaki boşluğu sarın, ardından misinayı tekrar sallayın.
    • Oltayı önce yavaşça hareket ettirin ve ardından yüzerek uzaklaşan bir yem balığının hareketini taklit etmek için hızı kademeli olarak artırın.
  2. adım 2 yem balığının davranışını taklit etmek için bir yem kullanın.
    Yem balığının davranışını taklit etmek için bir yem kullanın. Taklit, deneyimli balıkçıların kullanabileceği en gelişmiş yem tekniklerinden biridir. Balık yakalamanın ince ve sofistike bir yoludur ve en iyi etkiyi elde etmek için iki pop yeminin veya fişin kullanılmasını gerektirir.
    • Monofilament bir lider üzerinde bir yem diğerinin arkasına bağlayın ve yeminizi derine doğru atın. Kamışın ucunu seğirme hareketiyle hareket ettirin, hızı çok yönlü olarak değiştirerek canlı balıkların davranışını taklit etmeye çalışın. Misinayı nispeten gergin tutmak için bileğinizi kullanın, yeminizi sallayın ve hareketlerinizi değiştirin.
  3. adım 3 ölü sopa yapmayı öğrenin.
    Ölü sopa yapmayı öğrenin. Yaralı veya başka şekilde savunmasız bir avın davranışlarını taklit etmek için bir yüzey veya üst su yemini kullanın. Balık tereddütlüyse, bu tekniği kullanmak temkinli balıkların bile ısırmaya başlamasını sağlayabilir.
    • Atışı yaptıktan sonra, dalgalanmalar geçene kadar yemi suda bırakın, duraklayın ve bir hareket yapmadan önce 10'a kadar sayın.
    • Kamışın ucunu hareket ettirerek yemlerin çok hafifçe yer değiştirmesini sağlayın, ardından kısa bir süre daha hareketsiz kalın. Olta ucunun kısa süreli hareketini tekrarlayın ve yem yerinde hareket etsin. Hareketler düzensiz ve batıyor gibi görünmeli, ancak yakalanması kolay olmalıdır.
  4. adım 4 dalmayı öğrenin.
    Dalmayı öğrenin. Daha büyük balıkların genellikle kaldığı derin bölgelere ulaşmak istiyorsanız, yeminizi suyun daha derinlerine bırakmayı öğrenmek için bir krank yemi veya bir dalış tapası yemi kullanın.
    • Yeminizi atın ve misina batmaya başlarken hareketsiz kalmasına izin verin. Birkaç saniye hiçbir şey yapmayın, ardından kısa geri dönüş makaraları yaparak yeminizi yavaşça yüzeyin altında çalıştırmaya başlayın ve sonra tekrar batmasına izin verin.
    • Krank yemi veya dalış tapaları gibi yüzen yemler, suyun altında kalmaları için sürekli makara gerektirir. Aksi takdirde, suyun yüzeyinde yüzebilirler.
  5. adım 5 yüzeyi yırtmayı öğrenin.
    Yüzeyi yırtmayı öğrenin. Uçan bir böceğin veya başka bir tür avın davranışını taklit etmek için yeminizi yüzeyde atlamak için bir yüzey yemi kullanın. Bu özellikle güneş balığı veya diğer sığ su tatlı su balıklarını yakalamak için yararlı olabilir.
    • Atışı yaptıktan sonra, sudaki dalgalanmalar geçene kadar oltanızı sabit tutun, ardından oltanızı su yüzeyine doğru süpürün. Balığın atılganlığına bağlı olarak süpürme hareketini yavaş veya hızlı bir şekilde kullanın.
  6. adım 6 trollemeyi deneyin.
    Trolle avlanmayı deneyin. Tembel bir balıkçılık gününde hiçbir şey teknenizin arkasında bir kaşık, fiş veya spinner yemiyle trol yapmaktan daha kolay olamaz. Aynı zamanda son derece etkilidir, gezgin bir yem balığının davranışını taklit eder, kendi işine bakar ve büyük miktarda alanı kaplar.
    • Bir yemi trollemek için yapmanız gereken tek şey, hareket eden bir teknenin arkasından atmak ve hareket ettikçe misinayı yavaşça sarmaktır. Genellikle, trol motorunu kullanmak ve son derece yavaş gitmek isteyeceksiniz.
    • Bir başka yöntem de oltanın istediğiniz derinliğe kadar batmasına izin vermektir. Tekne ileri doğru hareket ederken misinayı çekmeyin. Bu onu doğru derinlikte tutacaktır.

Profesyonel Yem Balıkçılığı İpuçları

  1. adım 1 don't overdo it.
    Aşırıya kaçmayın. Balık tutmak satranca benzer, sessiz hareketler ve inceliklerle oynanan bir oyundur, saçma sapan hareketlerle değil. Yeni başlayanların çoğu misinayı çok fazla sallar. Misina üzerinde sakin ve nazik hareketler kullanarak çok yavaş bir şekilde makara yapmak önemlidir. Hiçbir şey yakalayamıyorsanız, yavaş hareketlerle başlayın ve ardından hareketlerinizi kademeli olarak hızlandırın.
    • Bir ısırık alırsanız hemen makarayı durdurun ve bobber suyun altına girene kadar yemi çok yavaşça sağa sola hareket ettirin. İkinci kez çok sert ve güçlü bir şekilde çekin. Bunu yapıyorsunuz çünkü balık ısırdığında ve siz çektiğinizde, balık kancayı dudağına takacak ve daha sonra makarayı çekebileceksiniz.
  2. adım 2 rengi su ile eşleştirin.
    Rengi su ile eşleştirin. 'Doğru' yem rengini kullanmak genellikle suyun berraklığına göre belirlenir. Bulanık su ve alacakaranlık veya gece balıkçılığı, balıkçılar ve balıklar tarafından daha kolay görülebilen parlak renkli yemler gerektirir. Beyaz ve kırmızı yemler bu koşullarda yaygınken, berrak su koşulları kahverengi, mavi, siyah ve yeşil gibi daha sessiz veya doğal olarak oluşan renkleri gerektirecektir.
    • Kullanılacak doğru renk, balık tuttuğunuz yere de bağlı olabilir. Parlak, desenli bir yem tuzlu su balıklarını çekmek için en iyisi olabilir, ancak aynı yem tatlı su balıklarını korkutabilir.
  3. adım 3 don't keep casting in the same area.
    Sürekli aynı bölgeye atış yapmayın. Yemle balık avlarken, etrafta dolaşmak ve belirli bir alanda oynamaktan kaçınmak çok önemlidir. Balıklar sandığınız kadar aptal değildir ve eninde sonunda oltayı tanımaya başlarlar, bu da oltayı daha az etkili hale getirir. Eğer bir yem geri tükürürse, başka bir yere gitme zamanı gelmiş demektir.
    • Balığı bulana kadar tüm su kütlesinde ve farklı derinliklerde çalışın. Ayrıca yemle farklı hızlarda çalışın ve hareketi değiştirin.
  4. adım 4 yemlerinizi temiz tutun.
    Yemlerinizi temiz tutun. Balık tutarken, yeminizi geri sararken, yeminizin durumunu kontrol etmek ve gerekirse temizlemek için birkaç saniye ayırın. Belirli balıkçılık koşullarında, yemler yabani otlar, dallar ve diğer kalıntılarla yapışkan hale gelebilir, bu da onları balıkları çekmede ve gerçek görünmede daha az etkili hale getirir. Yeniden atmadan önce yemlerinizin temiz ve kullanıma hazır olduğundan emin olun.
  5. adım 5 yemlerinizin bakımını öğrenin.
    Yemlerinizin bakımını öğrenin. Paslanmayı önlemek için yemlerinizin kancalarını kullanmadığınız zamanlarda mümkün olduğunca kuru tutmanız önemlidir. Paslanmış kancaların mümkün olan en kısa sürede değiştirilmesi gerekir, çünkü büyük ölçüde zayıflarlar ve en çok ihtiyaç duyduğunuz anda kırılırlar. Yedek kancaları yem dükkanlarından ve çoğu dış mekan malzemeleri satan mağazalardan satın alabilirsiniz.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Kendi yemlerinizi yapmak için bazı ipuçları nelerdir?
    Yaratıcı olun. Özellikle tuzlu su için, gerçekten yaratıcı olabilir ve bir balığı sinek kapmak için yüzeye gelmeye neyin çekebileceğini düşünebilirsiniz. Belki bir parça samanınız vardır ve bunu tasarımınıza dahil etmek için yaratıcı bir yol bulursunuz. Çoğu sinek bağı gerçekten yaratıcıdır, bu yüzden kesinlikle yaratıcılığınızı serbest bırakın ve balık avlayacağınız alanda neyin işe yaradığını gerçekten düşünün ve sonra üzerine kendi küçük işaretinizi koyun.
  • Soru
    Bulanık ve kahverengi bir göl var. Bu göl için kahverengi-yeşil veya turuncu bir yem doğru yem midir?
    'Doğru yem' diye bir şey yoktur, ancak balıkların suyun üstündeki şeyleri yediğini görmediğiniz sürece, suyun berraklığı nedeniyle aşağı inen bir şey muhtemelen daha etkili olacaktır. Kullandığınız renk uygun olacaktır. Siyah ve mavi, balıklar tarafından en kolay görülebilen renk olduğu araştırmalarla kanıtlandığı için en iyi tavsiyem olacaktır.
  • Soru
    Ya yem üzerinde ağırlık yoksa, yumuşak yem gibi. Ağırlık eklemeniz gerekir mi? Eğer öyleyse, ağırlığı ne kadar olmalı?
    Eğer yemde ağırlık yoksa, istediğiniz derinliğe inmek veya istediğiniz mesafeye ulaşmak için gereken miktarı ekleyin. Daha fazla ağırlık onu daha derine götürecek ve daha uzağa atmayı kolaylaştıracaktır.

Video

İpuçları

  • Kendi olta yemlerinizi yapmakla ilgileniyorsanız, balık tutacağınız bölgedeki balıkların yediği avları taklit etmeye çalışın.
  • Gün doğumu veya gün batımı saatlerinde balık tutmaya giderseniz daha başarılı olabilirsiniz. Hava durumu da bir rol oynayabilir. Örneğin, nehirlerde somon veya çelik kafa avlıyorsanız, kar veya yağmur yağarken gitmeyi deneyin.
  • Avınızı artırmak için balık tutarken koyu renk kıyafetler veya kamuflaj giymeyi deneyin.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Yüzey yemleri
  • Olta
  • Pop yem veya tapa
  • Monofilament lider
  • Yüzey veya üst su yemleri
  • Krank yemi veya dalgıç yemi
  • Kaşık yemi
  • Jig
  • Spinner