Golf Sopaları Nasıl Takılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Tüm beceri seviyelerindeki oyuncular, kişiye özel golf sopalarının kullanımından faydalanır. Golf oyununuzun gelişmeye ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız, size eldiven gibi uyan bir sopa setine yatırım yapmak, en yüksek seviyede rekabet etmenize yardımcı olabilir. Ne tür sopalara ihtiyacınız olduğunu öğrenmek için birkaç özel ölçüme ve oyun tarzınız hakkında bazı temel bilgilere ihtiyacınız vardır.

Adımlar

Özel Kulüpler için Ölçüm

  1. adım 1 boyunuzu ölçün...
    Boyunuzu ölçün. Sopalar boyunuza ve ellerinizle yer arasındaki mesafeye göre eşleştirilir. Vücudunuz için doğru boyuttaki sopaları bulmak için, sopalarınız için uygun açıyı belirlemek üzere son boy ölçümünü kullanın. Mümkün olan en doğru ölçümleri elde etmek için genellikle başka bir kişinin ölçüm yapmasına yardımcı olur.
    • Temel boyunuzu başınızın üstünden ayaklarınızın altına kadar ölçün. Ölçümü almak için mümkün olduğunca dik durun. Salıncak duruşunuzda olmanıza gerek yok.
  2. adım 2 bilek-zemin uzunluğunuzu ölçün.
    Bilek-zemin uzunluğunuzu ölçün. İhtiyacınız olan diğer önemli ölçüm, bilekleriniz ile zemin arasındaki mesafedir. Mümkün olduğunca dik durun ve kollarınızı yanlarınızda gevşek bir şekilde bırakın. Yardımcınızdan bileğinizin üst kısmından, sopanın üst kısmının olduğu yerden yere kadar ölçmesini isteyin.
  3. adım 3 salıncak...
    Salıncak mağazada standart uzunlukta bir sopa. Özel sopalara yatırım yapmayı düşünüyorsanız, bu iki temel ölçüm size belirli açı bilgilerini ve standart sopa uzunluğuna göre artı veya eksi uzunluk gereksinimini verecektir. Başka bir deyişle, mağazaya gidip özel sopalar hakkında bir sopa terbiyecisiyle konuşmadan önce ihtiyacınız olan tek ölçümler yükseklik ve bilek zeminidir. Tipik olarak, ölçü ayarlayıcılar sizinle birlikte çalışarak standart boyda bir sopa üzerinde vuruşunuzu inceleyecek ve oyun tarzınıza en uygun sopaları belirlemek için ölçümlerinizi kullanacaktır.
    • Alternatif olarak, terbiyecinin halihazırda sahip olduğunuz ve düzenli olarak oynadığınız sopaları salladığınızı görmesi, neyin iyi bir düzeltici boyut oluşturabileceğini görmek ve vuruşunuzdaki herhangi bir tutarsızlığı gidermeye yardımcı olmak için iyidir.
    • Standart ölçü golf sopası uzunlukları erkekler ve kadınlar için farklıdır. Sürücüden kamaya kadar her sopanın da kendi standart uzunluğu vardır, bu nedenle her türe uygun olmanız gerekir.
    • Ölçülerinizi hızlıca kontrol etmek ve artı veya eksi uzunluk puanınız hakkında bir fikir edinmek istiyorsanız, numaralarınızı girebilirsiniz Burada.
  4. adım 4 engelinizi belirtin....
    Sağlamak senin handikap. Eğer bir handikapla oynuyorsanız, sopaları kontrol etmek için profesyonel mağazaya gittiğinizde bunu belirtmeniz faydalı olabilir. Handikapınızdan emin değilseniz, beceri düzeyinizin temel bir açıklaması, tesisatçının oyununuzu geliştirmenize yardımcı olacak doğru sopalarla sizi eşleştirmesine yardımcı olmak için uzun bir yol kat edebilir.
    • Golf sopalarını hazır almanın en yaygın nedenlerinden biri golfçülerin 'özel bir sopa için yeterince iyi değilim' demeleridir. Aslında, daha yüksek handikaplı oyuncular, salınım hareketini düzgün bir şekilde eğitmeye yardımcı olan kişiye özel sopaların kullanımıyla çok daha büyük ölçüde geliştirilebilecek bir oyuna sahiptir.

Doğru Esnekliği ve Tutuşu Bulmak

  1. adım 1 mümkünse salınım hızınızı belirleyin.
    Mümkünse salınım hızınızı belirleyin. İhtiyacınız olan sopaların uygun uzunluk ve açısını belirlediğinizden emin olduğunuzda, özelleştirme sürecindeki bir sonraki adım, özellikle oyun tarzınız için en iyi esneklik ve tutuşun ne tür olduğunu bulmaktır. Bunu yapmak için çoğu özel sopacı vuruşunuzu izlemek isteyecektir, ancak oyununuzu en çok neyin geliştireceğini anlamak için gerekli bazı temel bilgileri kendiniz de sağlayabilirsiniz.
    • Vuruş hızınızı belirlemek için muhtemelen elektronik bir fırlatma monitörüne ve çoğu üst düzey profesyonel mağazada bulunan bir radar makinesine erişmeniz gerekecektir. Bunu evde yapmak zor olacaktır. Yine de genel olarak, çoğu amatör saatte 80-85 mil (129-137 km) civarında bir yere düşer.
    • Genel olarak, daha hızlı vuruşlara sahip kişiler ahşaplarında sert şaftları ve demirlerde demir şaftları tercih ederler. Daha yavaş salınım yapan kişiler ise daha çok esnek şaftları ve grafit şaftları tercih ederler.
  2. adım 2 vuruşunuzu sürekli olarak ne kadar uzağa yaptığınızı takip edin.
    Sürekli olarak ne kadar uzağa vurduğunuzu takip edin. Tahta sopalarınızla vuruş yaparken, her bir farklı sopadaki ortalama vuruşunuzu takip etmeniz, size uygun esneklikte bir sopa seti bulmanıza yardımcı olabilir. Tahta sopalarınızın sahip olması gereken esnekliği belirlemek için aşağıdaki yönergeleri izleyin.
    • 180 yardadan (165 metre) daha kısa mesafelerde bayan esnekliği kullanın.
    • 181 ila 200 yarda (166 ila 183 metre) arasında senior flex kullanın.
    • 200 ila 235 yarda (183 ila 215 metre) arasında normal esneklik kullanın.
    • 236 ila 275 yarda (216 ila 251 metre) arasında sert esnek kullanın.
    • 275 yardadan (251 metre) daha uzun mesafelerde ekstra sert esneklik kullanın.
  3. adım 3 demirleriniz için doğru esnekliği belirleyin.
    Demirleriniz için doğru esnekliği belirleyin. Demir esnekliğini belirlemek, 150 yardalık (137 metre) bir vuruş için genellikle hangi sopayı kullandığınıza bağlı olacaktır. Başka bir deyişle, 150 yardalık bir atış yapmak için sıraya girmiş olsaydınız, hangi sopaya uzanırdınız?
    • 4 veya 5 demir ise, bayan esnek.
    • 5 numara demirse, senior flex.
    • 6 numara demirse, yumuşak normal esnek.
    • 7 numara demirse, normal esnek.
    • 7 veya 8 numara demirse, sert esnek.
    • 8 numara demir ise, sert esnek.
    • 9 numara demir ise ekstra sert esnek.
  4. adım 4 golf eldivenleri giyerek her bir sopayı takın.
    Her sopaya golf eldiveni takın. Bir golf eldiveni, kırışıklık veya buruşukluk olmadan tam oturmalı ve size mümkün olan en güvenli ve rahat teması sağlamak için her bir sopanın tutuşuyla birlikte çalışmalıdır. Genel olarak, eldiven bedeniniz ne kadar büyükse, kullanmanız gereken tutuş da o kadar büyük olmalıdır. Saplar standart bir kadın bedeninden büyük boy bir erkek sapına kadar değişir. Yanlış tutuş sürtünmeye neden olabilir ve mükemmel bir vuruşu bozabilir. Golf eldiveni uyumunu belirlemek için çimdik testini kullanın. Parmak uçlarınızda sadece bir tutam malzeme olmalı ve avuç içinizde kesinlikle hiç tutam olmamalıdır. Doğru tutuşu elde etmek için uygun boyuttaki eldiveni kullanın:
    • Küçük veya cadet-küçük bir eldiven kullanıyorsanız, standart bir bayan tutuşu kullanın.
    • Orta veya orta-büyük boy bir eldiven kullanıyorsanız, standart bir tutuş kullanın.
    • Büyük bir eldiven kullanıyorsanız, orta boy bir tutuş kullanın.
    • Ekstra büyük bir eldiven kullanıyorsanız, büyük boy bir tutuş kullanın.

Doğru Sopaları Seçmek

  1. adım 1 bir golf uzmanıyla konuşun.
    Bir golf uzmanıyla konuşun. Hayır, tavsiye almak için Tiger'ı aramanıza gerek yok. Bir 'profesyonel', golf dükkanında çalışan ve ders veren bir kişidir, kişisel bir antrenörün golf eşdeğeridir. Vuruşlarınız ve sopalardan beklentileriniz hakkında daha fazla bilgi edinmek için bir profesyonelden yardım almak yararlıdır. Uzman olmayanlar için yüksek ve düşük vuruşların yanlış teknikten mi yoksa kötü takılmış sopalardan mı kaynaklandığını söylemek zor olabilir.
  2. adım 2 önce birçok farklı sopayı deneyin.
    Önce birçok farklı sopayı deneyin. Özel bir sopa setine yatırım yapmayı düşünüyorsanız, yepyeni bir sopaya yatırım yapmadan önce bir oyun stili oluşturmak ve deneyim kazanmak iyi bir fikirdir. Tutarlı bir vuruş geliştirmeye odaklanın, büyük paralı setlere yatırım yapmadan önce standart bir 18 delikli sahada skorunuzu 100'lerin altına çekin.
    • Golf arkadaşlarınızdan, ailenizden veya golf mağazası çalışanlarından, sürüş alanında farklı sopaları denemenize izin vermelerini isteyin. Boyunuza ve vuruş hızınıza göre neyi seveceğinizi biraz tahmin edebilirsiniz, ancak bunların çoğu kişisel zevkinize bağlıdır. Alıştırma yapmak için standart bir sopa seçin.
  3. adım 3 yüksekliğiniz için doğru sopaları alın.
    Yüksekliğiniz için doğru sopaları alın. Belirli sopaların 'loft 'u, atışlarınızın nasıl uçma eğiliminde olduğuna dayanır, bu da doğru şekilde takılmak için biraz deneyime ihtiyaç duymanızın bir başka nedenidir. Sürekli olarak istediğinizden daha yüksek vuruşlar yaptığınızı fark ederseniz, sopalarınızda daha az eğim kullanmaya çalışın. İdeal aralıktan biraz daha düşük vuruş yapıyorsanız, daha yüksek bir loft tercih edebilirsiniz.
  4. adım 4 biraz almayı düşünün...
    Biraz almayı düşünün hibrit kulüpler. Bazı deneyimli golfçüler, 5 numara demir ile sopalarınız arasındaki boşluğu doldurmak için uzun demirler veya hibritler kullanmayı sever. Bazıları hibrit sopaları tercih ederken, bazıları da alçak demirleri tercih eder. Sadece sahada ve poligonda geçireceğiniz zaman size neyi sevdiğinizi ve sizin için neyin en iyi olduğunu söyleyecektir.
  5. adım 5 doğru hissettireni seçin.
    Doğru hissettireni seçin. İdeal bir boyut yoktur. 'Özel' numaralar bile oynarken kendinizi rahat hissettiğinizden daha az önemlidir. Pahalı bir sopa setine yatırım yapacaksanız, onunla oynamaktan keyif aldığınızdan emin olun.
    • Kısa sopaları çeşitli mesafelerden çeşitli durumlarda deneyin ve tarzınıza neyin uygun olduğunu görün. Herhangi bir Golfsmith'e gidin ve sopaları test etmek için küçük bir koyma alanı olacaktır. Tüm çılgın görünümlü seçenekler dikkatinizi dağıtmamaya çalışın ve bunun yerine hangileriyle topu gerçekten deliğe soktuğunuza odaklanın.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Mevcut sopalarımın eğimini değiştirebilir miyim?
    Eğimlerin belirtildiği gibi olup olmadığını kontrol etmek için saygın bir sopa üreticisine danışın. Bir demirin ne kadar değiştirilebileceği, dövme veya döküm olmasına ve üreticinin tavsiyelerine bağlıdır.
  • Soru
    Boyum 1.80 ve kilom 140. Kama ve beş demirim için hangi uzunluğa ihtiyacım var?
    Bir fittinge dayalı uygun uzunluk veya en azından Ping'in çevrimiçi statik fit tablosunu kullanın.
  • Soru
    Golf şaftlarını nasıl değiştirebilirim?
    Çelik şaftların çıkarılması, hoselin ısıtılması ve çekilerek çıkarılmasıyla gerçekleşir. Grafit şaftlar için ısı ve bir şaft çektirmesi kullanılmalıdır, aksi takdirde hasar meydana gelebilir. Her tür şaftın ucunun hazırlanması, yüksüklerin takılması ve ardından kafaya epoksi ile yapıştırılması gerekir. Benim yaptığım gibi kulüp yapımını bir hobi haline getirip çok sayıda ekipman satın almak istemiyorsanız ve eşiniz de bunu takdir etmiyorsa, bu işi deneyimli ve gerekli ekipmana sahip birine yaptırmak pahalı değildir (tavsiye edilir).

Video

İpuçları

  • Markalı golf sopaları satın almayı düşünüyorsanız, profesyonel bir montaj için bir bayiye gidin. Özel olarak takılan sopaların fiyatı, raftan alınan standart bir kutulu setten çok daha yüksek olacaktır.