Kırık Bir Olta Nasıl Onarılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Modern oltalar kolay kırılmaz, ancak evinizde bulundurabileceğiniz birkaç basit aletle kolayca tamir edilebilirler. Eğer oltanız kırılırsa, kırığı gizlemek için fiberglas bir sırık ve epoksi ile onarabilirsiniz. Kılavuzlardan biri kırıldığında, onu çıkarabilir ve yerine yenisini sarabilirsiniz. Kamış uçları da kırılır ya da koparsa değiştirebilirsiniz. Biraz çalışmayla kamışınızı yenisi kadar iyi olacak şekilde onarabilirsiniz!

Adımlar

Kopan Fiberglas Çubuğun Onarımı

  1. adım 1 çubuğun kırık uçlarını zımparalayın veya kesin, böylece're flush.
    Çubuğun kırık uçlarını aynı hizada olacak şekilde zımparalayın veya kesin. Eğer olta temiz bir şekilde kırılmışsa, uçları düzleştirmek için 180 veya 220 kum zımpara kağıdı kullanın. Oltanızın tırtıklı bir kenarı varsa, parçaların aynı hizada olması için oltanın ucundaki keskin kenarları kesmek için bir makas kullanın. Kesimi yaptıktan sonra kenarları düzeltmek ve yüzeyi pürüzlendirmek için zımpara kağıdı kullanın.
    • Pürüzlü kenarlar daha zayıftır ve birbiriyle aynı hizada olan kenarlara göre tekrar kırılma olasılığı daha yüksektir.
  2. adım 2 çubuğun çevresini ölçün.
    Çubuğun çevresini ölçün. Esnek bir şerit metre kullanın ve oltanızın kırık ucunun etrafına sarın. Ardından, daha ince olup olmadığını görmek için oltanızın diğer parçasının çevresini ölçün. Ölçümlerinizi not edin, böylece kamışınızı sabitlemek için hangi kamış boyutuna ihtiyacınız olduğunu bilirsiniz.
    • Esnek bir ölçüm bandınız yoksa, kırık uçların her ikisinde de çubuğun çapını ölçebilirsiniz.
  3. adım 3 bir parça fiberglas direği kesin, böylece's about 12 in (30 cm) long.
    Bir parça fiberglas direği yaklaşık 12 inç (30 cm) uzunluğunda olacak şekilde kesin. Çevresi yaklaşık 12 inç (30 cm) olan bir fiberglas direk alın. 1⁄8-1⁄4 inç (0,32-0,64 cm) oltanızdan daha küçük olmalıdır. Oltanızın içine sığabilmesi ve kırılmadan oltayı destekleyebilmesi için oltanın 12 inçlik (30 cm) bir bölümünü demir testeresiyle kesin.
    • Fiberglas sırıkları yerel nalburunuzdan satın alabilirsiniz. Oltanın içine sığacağı için ne renk kullandığınız önemli değildir.
    • Eğer oltanızın içi boş değilse, fiberglas bir sırık kullanmak işe yaramayacaktır. Oltanızı bantlayarak tekrar bir araya getirmeyi deneyebilir ya da yeni bir tane alabilirsiniz.

    İpucu: Fiberglas oltanız yoksa artık kullanmadığınız eski bir oltanın bir bölümünü de kesebilirsiniz.

  4. adım 4 fiberglas çubuğu oltanın bir tarafına kaydırın.
    Fiberglas çubuğu oltanın bir tarafına kaydırın. Fiberglas çubuğu çok fazla kaymadan çubuğun içine yerleştirebilmek için çubuğunuzu yatay olarak tutun. Fiberglas sırığın bir ucunu saplı oltanın ucuna doğru itin. Ucundan 6 inç (15 cm) dışarı çıkana kadar oltayı oltanın içine kaydırmaya devam edin.
    • Eğer sırık oltanın içine tam oturmazsa, sırığı daha kalın hale getirmek için koli veya maskeleme bandıyla sarın.
  5. adım 5 fiberglas direğin açıkta kalan tarafına 2 parçalı epoksi uygulayın.
    Fiberglas direğin açıkta kalan tarafına 2 bileşenli epoksi uygulayın. 2 bileşenli epoksinizi açın ve bir kaseye dökün. Fiberglas direğin açıkta kalan ucuna ince bir epoksi tabakası yaymak için bir boya fırçası kullanın. 2 bileşenli epoksi karıştırıldıktan sonra, çubuğunuzu tekrar bir araya getirmeden önce kurumaması veya sertleşmemesi için hızlı çalışın.
    • 2 bileşenli epoksiyi herhangi bir nalburdan veya el sanatları mağazasından satın alabilirsiniz.
  6. adım 6 çubuğun diğer parçasını fiberglasın üzerine kaydırın ve kurumaya bırakın.
    Çubuğun diğer parçasını fiberglasın üzerine kaydırın ve kurumaya bırakın. Çubuğunuzun diğer ucunu yavaşça fiberglas direğin açıkta kalan ucuna itin. Direk üzerindeki kılavuzların birbiriyle aynı hizada olduğundan emin olun, böylece direğinizi tekrar kullanmaya çalıştığınızda misinanız karışmaz. Çubuğun 2 parçasını aynı hizada olacak şekilde birbirine itin. Epoksinin çubuğa sıkıca yapışması için bir gece boyunca sertleşmesini bekleyin.
    • Epoksi hemen sertleşmez, bu nedenle çubuk parçalarını birbirine kaydırdıktan sonra hala döndürebilir veya hareket ettirebilirsiniz.
    • Parçaları birbirine kaydırırken eklem yerinden epoksi çıkarsa, parmağınızı ıslatın ve epoksinin görünmemesi için düzeltin.
    • Ek bir güvenlik katmanı istiyorsanız dikişin etrafına bir kat elektrik bandı sarın.

Bir Çubuk Kılavuzunun Değiştirilmesi

  1. adım 1 bir jiletle kırık kılavuzun etrafındaki bandı veya ipliği kesin.
    Kırık kılavuzun etrafındaki bandı veya ipliği bir jiletle kesin. Çubuk kılavuzunu çevreleyen herhangi bir ipliği çıkarmak için düz bir tıraş bıçağı veya bir el işi bıçağı kullanın. Sadece bir bıçak kullanarak çıkarmak zorsa, yapışkanları gevşetmek için bölgeyi bir çakmakla 3-4 saniye ısıtmayı deneyin. Bandı soyun ve eski, kırık kılavuz çubuktan çıkana kadar dişi gevşetin.
    • Çubuk kılavuzları, hattınızı düz tutmaya yardımcı olan çubuk uzunluğu boyunca dairesel metal parçalardır.
    • Çubuğu çok uzun süre ısıtmamaya dikkat edin çünkü bu çubuğa zarar verebilir.
    • Ustura ile çubuğu kesmeyin, aksi takdirde çubuğa zarar verebilir ve daha zayıf hale getirebilirsiniz.
  2. adım 2 daha iyi yapışma elde etmek için yeni kılavuzun çubuğunu ve ayağını zımparalayın.
    Daha iyi yapışma elde etmek için yeni kılavuzun çubuğunu ve ayağını zımparalayın. Yapışkan artıklarından kurtulmak ve çubuğa diş kazandırmak için 120 veya 220 kumlu zımpara kağıdı kullanın. Yeni kılavuzu yerleştirmek istediğiniz noktada çubuğun etrafını tamamen ovalayın. Ardından, zımpara kağıdınızı kılavuzun ayağında, yani oltaya dayanan düz kısımda kullanın.
    • Yeni olta kılavuzlarını spor mağazalarından satın alabilirsiniz. Yeni kılavuzun oltanızdaki diğer kılavuzlarla aynı boyutta ve stilde olduğundan emin olun, aksi takdirde misinanız takılabilir veya karışabilir.
  3. adım 3 yeni kılavuzu oltanın üzerine bantlayın, böylece's aligned.
    Yeni kılavuzu hizalanması için çubuğun üzerine bantlayın. Yeni kılavuzun ayağını diğer kılavuzlarla aynı hizaya gelecek şekilde çubuğun üzerine bastırın. İnce bir parça maskeleme bandını yırtın ve ayağın etrafına sararak yerinde kalmasını sağlayın. Bu şekilde, sararken yerinde tutmaya devam etmenize gerek kalmaz.
    • Süper yapıştırıcı da kullanabilirsiniz, ancak yapıştırıcı sertleştikten sonra hareket ettirmek veya yeniden ayarlamak zor olacaktır.
  4. adım 4 yerinde tutmak için kılavuzun ayağını iplikle sarın.
    Kılavuzun ayağını yerinde tutmak için iplikle sarın. Kılavuzunuzu çubuğa sarmak için her tür iplik işe yarayacaktır. İpliğinizi çubuğun etrafına dolayın, böylece 1⁄2-3⁄4 inç (1,3-1,9 cm) mesafede, sapa en yakın taraftaki kılavuzun ayağından itibaren. İlmek üzerindeki gerginliği koruyun ve ipliği çubuğun etrafına sıkıca sarmaya başlayın. İpliğin daha önce yaptığınız ilmeklerle üst üste gelmediğinden ve birbirleriyle aynı hizada olduklarından emin olun.
    • Altındaki her şeyi sardığınız ayaktan bant parçasını çıkarın.

    İpucu: Karışmasını istiyorsanız çubuğunuzun rengiyle eşleşen bir iplik kullanın.

  5. adım 5 sargının üzerine ilmekli bir iplik parçası yerleştirin.'s 1⁄8 in (0.32 cm) left.
    Sargının üzerine ilmekli bir iplik parçası yerleştirin. 1⁄8 (0,32 cm) kaldı. Sargınız olduğunda 1⁄8 inç (0,32 cm) mesafede kılavuzun dairesel kısmından ipliği direğin etrafına sarmayı bırakın. Yaklaşık 6 inç (15 cm) uzunluğunda ayrı bir iplik parçası kesin ve bir ilmek oluşturmak için ikiye katlayın. İkinci iplik parçasını sargınızın üzerine yerleştirin, böylece ilmek kılavuzunuzun yanında dışarı çıkacaktır.
    • Eğer başka ipliğiniz yoksa, bunun yerine ince bir misina da kullanabilirsiniz.
  6. adım 6 son 1⁄8 inçlik (0,32 cm) kısmı ikinci iplik parçasının üzerine sarın.
    Son parçayı da 1⁄8 (0,32 cm) kadar ikinci iplik parçasının üzerinden geçirin. İlmekli iplik parçası sargının üstüne geldiğinde, ipliğinizi kılavuzun ayağı etrafında döndürmeye devam edin. Son sargıyı sarmaya devam edin 1⁄8 inç (0,32 cm) olacak şekilde ilmekli parçanın ortasını çubuğa doğru tutun.
  7. adım 7 i̇pliği ilmekli parçanın içinden geçirin ve sıkıca çekin.
    İpliği ilmekli parçanın içinden geçirin ve sıkıca çekin. Sarma işleminizin sonuna ulaştığınızda, sarmak için kullandığınız ipliğin ucunu kesin ve ilmeğin ortasından çekin. İpliği sargının altına çekmek için ilmekli parçanın diğer ucunu aşağı ve kılavuzdan uzağa doğru çekin. Bu şekilde, düğüm atmaya gerek kalmadan sargı çubuğa sabitlenir.
    • İlmekli bir iplik parçası kullanmak istemiyorsanız, ipliğe bir düğüm atmayı da deneyebilirsiniz, ancak bu o kadar güçlü olmayabilir ve daha zor olabilir.
  8. adım 8 2 parçalı epoksiyi ipliğin üzerine boyayın ve kurumaya bırakın.
    İpliğin üzerine 2 parçalı epoksi boyayın ve kurumaya bırakın. Epoksinin 2 parçasını küçük bir tabakta iyice birleşene kadar bir boya fırçası ile karıştırın. Sertleşmesi ve yerinde kalması için ipliğinizin üzerine ince bir tabaka epoksi boyayın. Çubuğu yatay tutun ve çubuğunuzu tekrar kullanmayı denemeden önce bir gece kurumasını bekleyin.
    • Epoksi ile hızlı çalışın çünkü karıştırdıktan sonra hızla kurumaya ve sertleşmeye başlayacaktır.

Kamış Ucunu Değiştirme

  1. adım 1 yapıştırıcıyı gevşetmek için oltanızın ucunu bir çakmakla ısıtın.
    Yapışkanı gevşetmek için oltanızın uç kısmını bir çakmakla ısıtın. Ucuna kolayca ulaşabilmeniz için oltayı yatay konuma getirin. Kamışın ucundaki halkalı parça olan kamışın uç kısmının altına bir çakmak tutun ve her seferinde 4-5 saniye ısıtın. Isındıktan sonra, bir pense ile veya elinizle çekerek çıkarmayı deneyin. Kolayca çıkmazsa, birkaç saniye daha ısıtmayı deneyin.
    • Ucun üst kısmının ısıtılması, onu yerinde tutan yapışkanın gevşemesine yardımcı olur, böylece çıkarılması daha kolay olur.
    • Eğer uç çubuğunuzdan koptuysa, eski ucu kopan parçadan çıkarabilir veya bu adımı atlayabilirsiniz.
  2. adım 2 kırıkları gidermek için çubuğun ucunu zımpara kağıdı ile düzeltin.
    Kırıkları gidermek için çubuğun ucunu zımpara kağıdı ile düzeltin. Çubuğun açıkta kalan ucunu düzeltmek için 120 veya 220 kum zımpara kağıdıyla ovalayın. Uç pürüzsüz ve aynı hizada olana kadar çubuğu zımpara kağıdının etrafında döndürün. Çubuk ucunda küçük aşınma izleri olması sorun değildir, çünkü yeni uç üst kısmına daha iyi yapışacaktır.

    İpucu: Zımpara kağıdı oltanızın ucundaki kırıkları çıkarmak için yeterli değilse, uçları bir makasla dikkatlice kesin.

  3. adım 3 çubuk çimentosu parçalarını yeni ucunuzun içine sığacak şeritler halinde kesin.
    Çubuk çimentosu parçalarını yeni ucunuzun içine sığacak şeritler halinde kesin. Çubuk çimentosu, katı bir blok halinde gelen ve olta kamışlarında kılavuzları ve uçları yerinde tutmak için kullanılan bir yapıştırıcıdır. Bir jilet veya el işi bıçağı kullanarak çubuk çimentosundan küçük şeritler kesin, böylece çubuk uç tepenizdeki oyuk bölmenin içine sığarlar.
    • Çubuk çimentosunu ve yeni uçları yerel spor malzemeleri mağazanızdan veya internetten satın alabilirsiniz.
  4. adım 4 çubuk çimentosunu çakmağınızla uç kısmının içinde eritin.
    Çakmağınızla uç kısmının içindeki kamış çimentosunu eritin. Yeni ucu bir pense ile tutun ve çubuk çimento parçalarını ucundaki içi boş tüpe yerleştirin. Çubuk çimentosunu 4-5 saniye ısıtmak ve eritmek için çakmağınızı kullanın, böylece çubuğunuza takabilirsiniz. Çubuk çimentosu eridikten sonra, tekrar katılaşmaması için hızlıca çalışın.
  5. adım 5 uç kısmını kılavuzlarla aynı hizaya gelecek şekilde çubuğunuzun üzerine kaydırın ve kurumaya bırakın.
    Uç kısmını kılavuzlarla aynı hizaya gelecek şekilde çubuğunuzun üzerine kaydırın ve kurumaya bırakın. Çimento hala sıcakken, çubuğunuzun ucuna kaydırın ve halka diğer kılavuzlarla aynı hizada olacak şekilde döndürün. Fazla çubuk çimentosunu bir parça kağıt havluyla silin ve en az 1-2 saat kurumaya bırakın. Çimento kuruduktan sonra kamışınız kullanıma hazırdır!
    • Çimento kuruduktan sonra uç kısmını ayarlamanız veya yeniden konumlandırmanız gerekirse, çakmağınızla 3-4 saniye boyunca tekrar ısıtın.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Epoksi reçine yapıştırıcısını nereden satın alabilirim?
    Herhangi bir ev geliştirme veya hırdavat mağazasından.

Video

İpuçları

  • Acil bir durumda kopmuş bir oltayı onarmanız gerekirse, parçaları 6 inç (15 cm) üst üste koyun ve sıkıca bantlayın.
  • Kendi başınıza tamir etmekte zorlanıyorsanız oltanızı bir balıkçılık malzemeleri mağazasına veya bir tamirciye götürün.

Uyarılar

  • Alevi çubuğunuza birkaç saniyeden daha uzun süre tutmayın, aksi takdirde çubuğa kalıcı olarak zarar verebilirsiniz.
  • Kazara kendinizi kesmemek için jiletle çalışırken dikkatli olun.

İhtiyacınız Olan Şeyler

Kopan Fiberglas Çubuğun Onarımı

  • Makas
  • Zımpara Kağıdı
  • Şerit metre
  • Fiberglas direk
  • Demir Testeresi
  • 2 parçalı epoksi
  • Kase
  • Boya Fırçası
  • Elektrik bandı (isteğe bağlı)

Çubuk Kılavuzunun Değiştirilmesi

  • Jilet bıçağı
  • Çakmak
  • Zımpara Kağıdı
  • Maskeleme bandı
  • Çubuk kılavuzları
  • Konu
  • 2 parçalı epoksi
  • Çanak
  • Boya Fırçası

Çubuk Ucunun Değiştirilmesi

  • Çakmak
  • Pense
  • Zımpara Kağıdı
  • Çubuk çimento
  • El işi bıçağı
  • Çubuk ucu üst