Golf Arabası Şarj Cihazında Sorun Giderme ve Onarma

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Golf arabası şarj cihazları çeşitli nedenlerle aküleri şarj etmekte sorun yaşayabilir. Bazı durumlarda şansınız yaver gidebilir ve sorunu çözmek için hızlı bir düzeltme yapmanız yeterli olabilir. Diğer zamanlarda golf arabası şarj cihazınızın içindeki bazı parçaları değiştirmeniz gerekebilir. Her iki durumda da, sorunun kaynağını belirlemek için şarj cihazında ve akülerinizde sorun giderme işlemi yapın. Elinizde bu bilgi varken, şarj cihazınızı tekrar çalışır hale getirmek oldukça basit olacaktır!

Adımlar

Akü Voltajının Test Edilmesi

  1. adım 1 golf arabanızın fişini şarj cihazından ve şarj cihazını duvardan çekin.
    Golf arabanızın fişini şarj cihazından ve şarj cihazını duvardan çekin. Akülerle bağlantısını kesmek için şarj cihazının fişini golf arabasının arkasından çıkarın. Şarj cihazının fişini prizden çekin, böylece şarj cihazına güç gitmeyecektir.
    • Kazaları önlemek için golf arabası şarj cihazı sorunlarını gidermeye başlamadan önce bunu mutlaka yapın.
  2. adım 2 test...
    Golf arabası akülerinizi test ederek en az 25-30 volt olduklarından emin olun. Bunu, sorunun akülerinizde değil şarj cihazınızda olduğundan emin olmak için yapın. Çoğu golf arabası şarj cihazı yalnızca şarj ettikleri akülerde en az 25-30 volt varsa çalışır.
    • Akülerin çok ölü olması, golf arabası akü şarj cihazının çalışmamasının en yaygın nedenlerinden biridir ve kolayca şarj cihazınızın hatalı olduğunu düşünmenize neden olabilir, ki bu doğru değildir!
    • Golf arabanızı uzun süre açmadan veya kullanmadan bırakırsanız aküleriniz çoktan bitmiş olabilir. Akülerin suyu yavaş yavaş boşalır ve şarj cihazı bu nedenle artık çalışmaz.
  3. adım 3 akülerinizi kontrol etmek için bir voltmetre veya multimetre kullanın' voltage.
    Akülerinizin voltajını kontrol etmek için bir voltmetre veya multimetre kullanın. Voltmetreyi veya multimetreyi açın ve voltaj test moduna ayarlayın. Kırmızı pozitif ve siyah negatif uçları her bir akünün pozitif ve negatif terminallerine dokundurun. Akülerin ne kadar şarj olduğunu görmek için voltmetredeki rakamları okuyun.
    • Test ölçüm cihazında en az 25-30 voltluk bir değer görüyorsanız, başlangıçta şüphelendiğiniz gibi muhtemelen şarj cihazının kendisiyle ilgili farklı bir sorununuz var demektir.
  4. adım 4 arabanızı şarj edin's batteries with a car battery charger if they are totally dead.
    Golf arabanızın aküleri tamamen bitmişse bir araç akü şarj cihazıyla şarj edin. Golf arabanızın tüm akülerini birbirinden ayırın ve golf arabanızdan çıkarın. Her bir aküyü teker teker bir araç aküsü şarj cihazına bağlayın ve canlandırmak için her bir aküyü 20-30 dakika şarj edin.
    • İçinde 25 volttan daha az olan herhangi bir akü, standart bir golf arabası şarj cihazının şarj edemeyeceği kadar ölüdür.
  5. adım 5 aküleri golf arabanıza geri takın.
    Aküleri golf arabanıza geri koyun. Aküleri başlangıçta olduğu gibi birbirlerine bağlayın. Golf arabası şarj cihazınızı tekrar duvara ve golf arabasının arkasına takın ve şimdi çalışıp çalışmadığına bakın.

Bağlantıların İncelenmesi ve Onarılması

  1. adım 1 golf arabası şarj cihazınızın bağlantısını kesin.
    Golf arabası şarj cihazınızın bağlantısını kesin. Şarj cihazını golf arabasının arkasından çıkarın ve şarj cihazının güç kablosunu duvar prizinden çıkarın. Güvende olmak için bağlantılarını incelemeden önce daima şarj cihazının bağlantısını kesin.
    • Bu aynı zamanda şarj cihazı prize takılıyken inceleyemediğiniz alanları görmenizi sağlar.
  2. adım 2 klipslerin içeri itilip itilmediğini görmek için şarj cihazı sapının içine bakın.
    Klipslerin içeri itilip itilmediğini görmek için şarj cihazı sapının içine bakın. İçlerindeki metal klipsleri bulmak için şarj cihazı sapının ucundaki iki deliği yakından inceleyin. Klipsler içeri doğru bükülmüşse, bir çift kargaburun pense kullanarak klipsleri tutun ve sapın içindeki direğe değecek şekilde geri çekin.
    • Şarj cihazı kolu, şarj etmek için golf arabanızın arkasına taktığınız parçadır.
    • Şarj cihazını tekrar duvara takmayı deneyin ve sorunun çözülüp çözülmediğini görmek için bunu yaptıktan sonra kolu golf arabanızın arkasına bağlayın.
  3. adım 3 şarj cihazı bağlantılarını kir, döküntü, kablo yıpranması ve korozyon açısından inceleyin.
    Şarj cihazı bağlantılarını kir, döküntü, tel yıpranması ve korozyon açısından inceleyin. Kabloların her bir aküdeki terminallere bağlandığı bağlantılara yakından bakın. Kirli, aşınmış veya yıpranmış telleri olan bağlantıları not edin.
    • Yukarıdaki tüm sorunlar, golf arabası şarj cihazınızın düzgün çalışmasını engelleyen zayıf bağlantılara neden olabilir. Bu, golf arabası akü şarj cihazlarının bozuk görünmesinin bir başka yaygın nedenidir.
  4. adım 4 akü terminallerini kabartma tozu macunu ile fırçalayın're dirty.
    Akü kutup başları kirliyse karbonat macunu ile ovun. Golf arabasının içindeki aküleri birbirinden ayırın. Eşit miktarda su ve karbonatı karıştırın ve macunu sert kıllı bir fırçayla kirli ve aşınmış kutup başlarına sürün. Terminalleri temizledikten sonra temiz, kuru bir bezle kurulayın.
    • Aküleri temizlemeden ve bakımını yapmadan önce eldiven ve koruyucu gözlük gibi kişisel koruyucu ekipmanlarınızı giyin.
  5. adım 5 akü kutup başlarına korozyon önleyici sprey sıkın.
    Akü kutup başlarına korozyon önleyici sprey sıkın. Herhangi bir ticari korozyon önleyici veya pas önleyici sprey kullanın. Kutuyu her bir terminalden birkaç santim uzakta tutun ve metali tamamen kaplayacak kadar koruyucu püskürtün.
    • Korozyon önleyici spreyleri otomotiv malzemeleri satan dükkanlarda, ev geliştirme merkezlerinde ve internette bulabilirsiniz.
  6. adım 6 yıpranmış kabloları değiştirin.
    Yıpranmış kabloları değiştirin. Kabloları yerinde tutan konektörleri gevşetin ve kabloları tamamen çıkarın. Yerlerine yeni kablolar takın ve kabloları orada tutmak için konektörleri sıkın.
    • Golf arabası akü kablolarının çoğu, kabloların ölçüsü olan 6 AWG kablolardır. Ancak, yenilerini satın alırken referans olarak kullanmak üzere eski kabloları her zaman bir oto yedek parça dükkanına götürebilirsiniz.

Sigortaların ve Diyotların Kontrol Edilmesi ve Değiştirilmesi

  1. adım 1 golf arabası şarj cihazını çıkarın's cover with a yıldız başlı tornavida.
    Golf arabası şarj cihazının kapağını yıldız tornavida ile çıkarın. Şarj cihazının fişini duvardan ve golf arabanızdan çekin. Şarj cihazının kapağını yerinde tutan ve genellikle köşelerin yakınında bulunan tüm yıldız başlı vidaları gevşetin ve çıkarın. Kolu ve kapağı kaldırın.
    • Bu, şarj cihazının kendisinde sorun gidermeye başlamak için şarj cihazının tüm iç parçalarına erişmenizi sağlar.
    • Bunu yapmadan önce her zaman akülerde ve bağlantılarda sorun giderme ve gerekli düzeltmeleri yaptığınızdan emin olun. Sorun sandığınız kadar büyük olmayabilir ve şarj cihazını parçalarına ayırmadan çözülebilir!
  2. adım 2 halka şeklindeki iki diyotu birbirine bağlayan transformatör kablosunu çıkarın.
    Halka şeklindeki iki diyotu birbirine bağlayan transformatör kablosunu çıkarın. Diyotları şarj cihazının iç duvarlarından birindeki alüminyum plakanın üzerine yerleştirin. U şeklindeki transformatör telini diyotlar üzerinde tutan konektörleri gevşetin ve çekin.
    • Diğer elektrikli bileşenleri kontrol etmeden önce daima diyotları test edin. Bozuk olma olasılıkları daha yüksektir ve diğer sorunlara göre düzeltilmeleri daha kolaydır.
  3. adım 3 çalıştıklarından emin olmak için golf arabası şarj cihazı diyotlarını bir multimetre ile kontrol edin.
    Çalıştıklarından emin olmak için golf arabası şarj cihazı diyotlarını bir multimetre ile kontrol edin. Multimetrenin problarından birini diyotun plaka üzerindeki kısmına, diğer probu da transformatör kablosunun olduğu kısma bastırın. Okunan değerleri multimetreye yazın, probların yerlerini değiştirin ve değerleri tekrar kaydedin. Bunu her iki diyot için de yapın.
    • Diyotları test etmek için multimetrenizi diyot fonksiyonuna veya süreklilik fonksiyonuna ayarlayın.
    • Her iki prob konumunda da pozitif bir okuma alırsanız veya her iki konumda da hiç okuma almazsanız, diyotlar bozuktur. Tek bir prob konumunda pozitif bir okuma alırsanız, diyotlar iyidir çünkü tek yönlü sürekliliğe sahip olmaları gerekir.
  4. adım 4 golf arabası şarj cihazının içindeki bozuk diyotları değiştirin.
    Golf arabası şarj cihazının içindeki bozuk diyotları değiştirin. Bozuk diyotları bağlı oldukları alüminyum plakadan sökün veya çekin. Uyumlu bir yedeği alüminyum plakaya vidalayın veya bastırın ve transformatör kablosunu yeniden bağlayın.
    • Yedek diyotları internetten veya otomotiv ve golf arabası akü malzemeleri satan yerlerden satın alabilirsiniz.
    • Bazı diyotların ayrı ayrı değiştirilebileceğini, bazılarının ise ikisini birden değiştirmeniz gerektiğini unutmayın.
    • Yalnızca bir bozuk diyotunuz varsa ve golf arabası şarj cihazınızın diyotları ayrı ayrı değiştirilebiliyorsa, yalnızca bozuk olanı değiştirmeniz gerekir.
  5. adım 5 golf arabası şarj cihazını test edin's fuse with a multimeter to see if it's bad.
    Golf arabası şarj cihazının sigortasının bozuk olup olmadığını anlamak için bir multimetre ile test edin. Multimetrenin siyah ucunu sigortanın yanındaki vidaya topraklayın. Multimetrenin kırmızı ucunu sigortanın diğer tarafına dokundurun ve bip sesini dinleyin.
    • Multimetre bip sesi çıkarmazsa, sigorta çalışmıyor demektir. Aşağıdaki çözüm ve onarım yönteminde bozuk bir sigortanın değiştirilmesi adımını kontrol edin.
  6. adım 6 golf arabası şarj cihazını değiştirin's fuse if it is not working.
    Çalışmıyorsa golf arabası şarj cihazının sigortasını değiştirin. Bozuk sigortayı iterek veya çekerek yuvasından çıkarın ve sigortaya bağlı kabloyu sökün. Uyumlu bir yedek sigortayı yuvaya bastırın, kabloyu yeniden bağlayın ve çalıştığından emin olmak için sigortayı bir multimetre ile test edin.
    • Eskisiyle aynı amper değerine sahip bir yedek sigorta satın alın. Amper değeri genellikle sigortanın üzerinde yazılıdır.
    • Doğru modeli bulmak için sigortayı yedek parça satan bir dükkana götürebilir veya şarj cihazı üreticisinin kataloğunda parça numarasına bakarak çevrimiçi yedek parça sipariş edebilirsiniz.

Devre Kartlarının Değiştirilmesi

  1. adım 1 yıldız tornavida ile golf arabası şarj cihazının kapağını çıkarın.
    Yıldız tornavida ile golf arabası şarj cihazının kapağını çıkarın. Şarj cihazını elektrikten ve golf arabanızdan ayırın. Şarj cihazının kapağını üzerinde tutan yıldız başlı vidaları sökün. Şarj cihazının içini ortaya çıkarmak için kapağı ve kolu çıkarın.
    • Şarj cihazınızın devre kartlarını incelemek için herhangi bir test ekipmanına veya başka bir alete ihtiyacınız yoktur.
  2. adım 2 şarj cihazını inceleyin's circuit boards for visible damage.
    Şarj cihazının devre kartlarında görünür hasar olup olmadığını inceleyin. İçlerinde bir sürü küçük elektronik aksam bulunan beyaz veya yeşil panellere benzeyen devre kartlarını bulmak için şarj cihazının içine bakın. Gördüğünüz tüm devre kartlarını su hasarı, korozyon, erime ve kötü olduklarına dair diğer belirgin işaretler açısından inceleyin.
    • Bazı akü şarj cihazı modellerinde birden fazla devre kartı bulunurken, diğerlerinde sadece bir tane bulunur.
    • Devre kartlarında sorun olup olmadığını test etmek için görsel inceleme yapmak dışında iyi bir yol yoktur. Kötü devre kartları oldukça belirgin olmalıdır.
    • Şarj cihazınızı uzun süre dışarıda bırakırsanız veya şarj cihazı aşırı sıcaklıklara maruz kalırsa dahili devre kartları hava koşullarına maruz kalarak bozulabilir.
  3. adım 3 herhangi bir kart hasarlıysa golf arabası şarj cihazınıza yeni devre kartları takın.
    Herhangi bir kart hasarlıysa golf arabası şarj cihazınıza yeni devre kartları takın. Değiştirmek istediğiniz devre kartına bağlı kabloları çıkarın ve kartı dışarı çekin. Yeni ve uyumlu bir yedek kartı tam olarak eskisinin olduğu yere bastırın ve tüm kabloları yeniden bağlayın.
    • Hangi yedek kartları satın alacağınızdan emin değilseniz, önce kötü kartları çıkarın ve golf arabası şarj cihazı parçaları satan bir mağazaya götürün ve bir çalışandan doğru yedek kartı bulmanıza yardımcı olmasını isteyin.
    • Nasıl bağlanacağı konusunda şüpheleriniz varsa yedek kartın kutusundaki talimatlara bakın.
    • Şarj cihazınızda birden fazla bozuk devre kartı varsa, her birini değiştirmek için aynı prosedürü izleyin.

Uzman Soru&Cevap

İpuçları

  • Golf arabası şarj cihazınızda sorun giderme veya tamir işlemlerini kendiniz yapamıyorsanız, yardım için profesyonel bir golf arabası tamir teknisyenine götürün.
  • Son çare olarak, yaklaşık 125 USD'den başlayan fiyatlarla yedek bir golf arabası şarj cihazı satın alabilirsiniz.

Uyarılar

  • Kazaları önlemek için golf arabası aküleriniz ve şarj cihazınız üzerindeki onarım ve bakım işlemlerini her zaman tüm güç kaynaklarıyla bağlantıları kesilmiş halde gerçekleştirin.
  • Golf arabası şarj cihazınızı uzun süre dışarıda bırakmayın veya iç parçalarına zarar verebilecek sert hava koşullarına ve aşırı sıcaklıklara maruz bırakmayın.
  • Golf arabanızı uzun süre kullanılmadan bekletmekten kaçının, bu durum akülerin şarj cihazının şarj edebileceği sürenin ötesinde ölmesine neden olabilir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Voltmetre
  • Phillips-head screwdriver
  • Multimetre
  • Araç aküsü şarj cihazı
  • Karbonat
  • Su
  • Sert kıllı fırça
  • Korozyon önleyici sprey
  • Yedek akü bağlantı kabloları
  • Yedek golf arabası şarj cihazı diyotları
  • Yedek golf arabası şarj cihazı devre kartı
  • Yedek golf arabası şarj cihazı sigortası
  • İğne uçlu pense