Kayık Deliği Nasıl Onarılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kanonunuzdaki bir deliği onarmadan önce, kanonuzun marka ve modelini internetten araştırarak çapraz bağlı mı yoksa doğrusal polietilenden mi yapıldığını öğrenin. Çapraz bağlıysa, hasarı ısıtamaz, zımparalayamaz, dolduramaz veya onaramazsınız ve kayığı değiştirmeniz gerekir. Fiberglas bir kayığınız varsa, epoksi reçine doğrusal polietilen ile de çalışacak olsa da, delikleri yalnızca epoksi reçine kullanarak onarabilirsiniz. Neyse ki, bugün yapılan kayıkların çoğu doğrusal polietilenden yapılmıştır. Kanonunuzdaki hasarı onarmanın birkaç yolu olsa da, hazırlık çalışması her zaman aynıdır. Yüzeyi zımparaladıktan, temizledikten ve oksitledikten sonra, hasarı onarmak için bir epoksi, hurda plastik veya yama kullanabilirsiniz.

Adımlar

Hasarın Temizlenmesi ve Zımparalanması

  1. adım 1 hasar varsa kenarlarına delikler açın's cracked.1Çatlak varsa hasarın kenarlarına delikler açın. Gövdenizin yüzeyinde özellikle bir çatlak varsa, onarırsanız yayılmaya devam edecektir. Bunun olmasını önlemek için matkaba bir pilot matkap ucu takın. Ucun ucunu çatlağın bir ucuna yerleştirin ve delin 1⁄8-1⁄16 inç (0,32-0,16 cm) plastik içine. Bu işlemi çatlağın diğer ucunda da tekrarlayın. Bu, çatlağı onardıktan sonra yayılmasını önleyecektir.
    • Hasar gövde boyunca devam etmiyorsa sadece çatlağın yüzeyini delmeniz gerekir. Çatlağın içinden diğer tarafa doğru temiz bir şekilde görebiliyorsanız, kayığın gövdesini sonuna kadar delin.
    • Oyuklar, delikler, çizikler veya gövdede diğer tarafı görebileceğiniz kadar derin delikler olan delikler açmanıza gerek yoktur.
  2. adım 2 hasarlı bölgeyi 80 kumlu zımpara kağıdı ile düzeltin.2Hasarlı bölgeyi 80 kum zımpara kağıdı ile düzeltin. 80 kum zımpara kağıdından bir yaprak alın. Deliğin veya çiziğin üzerine yerleştirin ve kayığın üzerinde ileri geri ovalayın. Hasarı çevreleyen 1-2 inçlik (2,5-5,1 cm) alanı kazıyın ve yapabiliyorsanız girinti veya çatlağın iç kısmını kazıyın. Eğer bir delik ile uğraşıyorsanız, deliğin kenarlarını elinizden geldiğince kazıyın.

    İpucu: Bunu sadece hasarın meydana geldiği tarafta yapmanız gerekir. Neredeyse tüm durumlarda, kanolar gövdenin dış tarafındaki bir şeye sürtünmekten zarar görür, bu nedenle kanonun iç kısmıyla uğraşmanıza gerek kalmaz.

  3. adım 3 bölgeyi ispirto ve kağıt havlu ile silin.3Bölgeyi ispirto ve kağıt havlu ile silin. Bir rulo kağıt havlu alın ve birkaç yaprak koparın. Lastik eldivenlerinizi takın ve kağıt havluların içine biraz ispirto dökerek ıslatın. Zımparalamadan kaynaklanan kalıntıları veya plastik parçalarını temizlemek için hasarlı bölgeyi ıslak kağıt havlularla iyice ovalayın.
    • Eğer ispirtonuz yoksa sabun ve su kullanabilirsiniz. Buradaki ana amaç sadece bölgeyi temizlemektir.
  4. adım 4 hasarlı bölgeyi temizlemeyi bitirmek için bölgeyi durulayın ve silerek kurulayın.4Hasarlı bölgeyi temizlemeyi bitirmek için bölgeyi durulayın ve silerek kurulayın. Bir hortum alın veya bir kovaya su doldurun ve alkolle ıslattığınız alanın üzerine dökün. Ardından, kuru kağıt havlu alın ve bölgeyi kurulamak için silin. Bu, kayığın yüzeyindeki kalıntıları silecektir.
  5. adım 5 plastiği oksitlemek için yüzey üzerinde hızla bir bütan meşalesi çalıştırın.5Plastiği oksitlemek için yüzey üzerinde hızla bir bütan meşalesi gezdirin. Bir bütan meşalesi alın ve açın. Alevin plastikle doğrudan temas etmesine izin vermeden, torcu yüzey hasarı üzerinde ileri geri çalıştırın. Plastiğin erimesini önlemek için torcu hızla hareket ettirerek her 1 saniyede bir 12-16 inç (30-41 cm) kaplayın. Kayığı onarımınıza hazırlamak için bunu 5-15 saniye boyunca yapın.
    • Buradaki amaç polietileni oksitlemektir, eritmek değil. Yüzeyi oksitlemek, kullandığınız dolgu malzemesinin kayığa kalıcı olarak yapışmasını sağlar. Bunu yapmazsanız, yama işinizin geri dönme olasılığı çok daha yüksektir.

Derin Bir Oyuğun Epoksi ile Doldurulması

  1. adım 1 hasar yere paralel olacak şekilde kanoyu yukarı kaldırın.1Kayığı, hasar yere paralel olacak şekilde yukarı kaldırın. Hasarlı alanın doğrudan yukarı baktığı bir açıyla desteklemek için kayığın kenarları boyunca bazı cüruf blokları veya tuğlalar yerleştirin. Hasarlı yüzey zemine paralel değilse kullanacağınız epoksi reçine delikten dışarı damlayacaktır.
    • Bu işlem, oyuklar, derin çizikler ve gövdenin tamamına kadar gitmeyen küçük delikler için idealdir.
    • Süslü bir fiberglas kayığınız varsa, hasarı onarmanın tek yolu budur.
  2. adım 2 2 parçalı epoksinizi aktive etmek için plastik bir kapta karıştırın.2Etkinleştirmek için 2 parçalı epoksinizi plastik bir kapta karıştırın. Epoksiyi ellerinizden uzak tutmak için nitril eldiven giyin. 2 parçalı epoksiyi alın ve reçineyi plastik bir kaba sıkın. Eşit miktarda aktive edici madde ekleyin ve 2 bileşeni ahşap bir karıştırma çubuğu ile yavaşça karıştırın. Bu epoksiyi aktive edecek ve yavaşça sertleşmeye başlamasına neden olacaktır.
    • Bir hırdavat, inşaat malzemeleri veya otomotiv mağazasından 2 bileşenli epoksi reçine satın alabilirsiniz. Genellikle hasarlı boruları veya plastik yüzeyleri doldurmak için kullanılır.
    • Herhangi bir 2 parçalı epoksi reçine bunun için işe yarayacaktır.

    İpucu: Bunu yaptıktan sonra çalışmak için yaklaşık 30-45 dakikanız var. Çok uzun sürerse epoksi kabınızda sertleşecektir.

  3. adım 3 epoksiyi kayıkla aynı hizada doldurmak için doğrudan oyuk içine dökün.3Kayıkla aynı hizada doldurmak için epoksiyi doğrudan oyuk içine dökün. Kabı hasarlı alanın üzerine eğin ve epoksiyi yavaşça dökün. Deliği, çiziği veya oyuğu tamamen epoksi ile doldurmak için kabınızı gerektiği gibi hareket ettirin. Hasarın üzerine taşan fazla epoksiyi kuru bir bezle silin. Tüm hasar dolana ve epoksi kayık yüzeyi ile aynı hizaya gelene kadar dökmeye devam edin.
    • Bardakta oldukça kalın görünüyor, ancak epoksi düzgün bir şekilde dökülüyor. Hasarlı bölgede hareket ettirmeniz gerekmeyecektir. Etrafa yaymanız gerekirse, bunu yapmak için eldivenli parmağınızı kullanmaktan çekinmeyin.
  4. adım 4 epoksinin sertleşmesi için 7-10 saat bekleyin.4Epoksinin sertleşmesi için 7-10 saat bekleyin. Hasarlı alanı doldurduktan sonra, kayığı 7-10 saat bekletin. Bu, epoksinin polietilene sertleşmesi için zaman verecektir. Epoksi kürlendikten sonra, yüzeyi boyayabilir veya kayığınızı suya çıkarabilirsiniz.
    • Çoğu kayık tutkunu, yine de göremediğiniz için gövdenin altındaki onarımları boyamaktan rahatsız olmaz. Üzerini boyamak istiyorsanız, standart akrilik sprey boya kullanın.

Gövde Hasarının Hurda Plastik ile Onarılması

  1. adım 1 hasarı doldurmak için 2 numara geri dönüştürülebilir hurda plastik bulun.1Hasarı doldurmak için 2 numaralı geri dönüştürülebilir hurda plastik bulun. Kanonuzdaki aynı polietilen, çeşitli başka ürünlerin yapımında da kullanılır. Üzerinde #2 yazan ve etrafında 3 ok bulunan herhangi bir plastik nesne arayın. Bu yüksek yoğunluklu polietilendir ve kayığınızı onarmak için kullanabilirsiniz. Bu onarımı gerçekleştirmek için bir kova, süt kabı, boş deterjan veya şampuan şişesi veya hurda plastik parçası alın.
    • Bu onarım, reçine ile kolayca onarılamayan kötü gövde hasarları için idealdir. Deliğin veya çiziğin şekli bozuksa ve onarım malzemesini hareket ettirmeniz gerekiyorsa, bu yol izlenmelidir.
    • Plastik temiz değilse, sabun ve suyla yıkayın ve bunu yapmadan önce kurulayın.
    • Mümkünse, kayığınızın rengiyle eşleşen bir plastik kullanın. Bu, onarımı daha az fark edilir hale getirecektir.
    • Onarımınız için bu nesneyi yok edeceksiniz, bu yüzden bir gün ihtiyacınız olabilecek bir şeyi almayın!
  2. adım 2 plastiği gövde hasarınızın şekline uyacak şekilde kesin.2Plastiği gövde hasarınızın şekline uyacak şekilde kesin. Bir dizi kalay makası alın ve hasarın şekline uyacak şekilde bir parça plastik kesin. Süt kabı gibi daha ince bir malzeme kullanıyorsanız, ihtiyacınız olanın iki katı kadar kesin ve parçaları birbirinin üzerine yerleştirin. Burada bilimsel davranmak konusunda endişelenmeyin; uygularken fazlalıkları her zaman kazıyabilirsiniz.
    • Teneke makasınız yoksa ve daha ince plastik kullanıyorsanız, maket bıçağıyla nesneden oyarak çıkarabilirsiniz.
  3. adım 3 hurda plastiği yumuşatmak için ısı tabancasıyla 1 dakika ısıtın.3Yumuşatmak için hurda plastiği ısı tabancasıyla 1 dakika ısıtın. Plastiği kendinizden uzakta güvenli bir şekilde tutmak için birkaç pense veya kanal kilidi alın. Plastiği yukarı kaldırın ve bir ısı tabancasını hurda plastikten 5-10 inç (13-25 cm) uzakta tutun. Isı tabancasını açın ve plastik şeklini kaybedene ve havada sallanırken dayanıksız görünene kadar ileri geri hareket ettirin.
    • Isı tabancası yerine bütan meşale de kullanabilirsiniz. Sadece alevin doğrudan plastiğe temas etmesine izin vermediğinizden emin olun ve her parçayı eşit şekilde eritmek için torcu hareket ettirin.
  4. adım 4 plastiği hasarın üzerine yerleştirin ve 10-20 saniye ısıtmaya devam edin.4Plastiği hasarın üzerine yerleştirin ve 10-20 saniye ısıtmaya devam edin. Plastik yumuşak ve bükülebilir haldeyken, hasarlı alanı doldurmak için yavaşça üzerine koyun. Isı tabancasını ileri geri hareket ettirin. Tüm polietileni ısıtmak ve kayığa yama yapmak için kullandığınız plastiği eritmek için alanı 10-20 saniye ısıtmaya devam edin.
    • Plastik yama damlamaya veya kabarcıklanmaya başlarsa, ısıtmayı durdurun ve devam etmeden önce 10-20 saniye bekleyin.

    Uyarı: Kayığı doğrudan çok uzun süre ısıtmayın. Sadece iki polietilenin birbirine bağlanmasını sağlamak için ısıtmak istersiniz.

  5. adım 5 bir macun bıçağı veya tornavida kullanarak plastiği yayın ve düzeltin.5Bir macun bıçağı veya tornavida kullanarak plastiği yayın ve düzeltin. Hasar gerçekten genişse bir macun bıçağı veya hasar daha küçük veya garip şekilliyse düz uçlu tornavida alın. Erimiş plastiği yavaşça etrafa yaymak için aletinizin düz kenarını kullanın. Kayığın yüzeyi düz ve aynı hizada olana kadar erimiş plastiği hareket ettirmeye devam edin.
    • Yama plastiğiniz biterse bu işlemi istediğiniz sayıda tekrarlayabilirsiniz.
    • Fazla plastiği kazımak için macun bıçağının veya tornavidanın ucunu kullanın. Plastiği bir parça kağıt veya bez üzerine silin.
  6. adım 6 plastiğin kuruması için 20-30 dakika bekleyin ve isterseniz zımparalayın.6Plastiğin kuruması için 20-30 dakika bekleyin ve isterseniz zımparalayın. Plastik oldukça hızlı kuruyacaktır. Plastiğin sertleşmesi için 20 ila 30 dakika dinlendirin. Kuruduktan sonra, isterseniz olduğu gibi bırakabilirsiniz. Alternatif olarak, 200 kumlu zımpara kağıdı ile zımparalayabilir ve sprey boya ile boyayabilirsiniz.
    • Çoğu kişi, eğer hasar çok belirgin değilse veya gövdenin alt kısmındaysa zımparalama veya boyama zahmetine girmez.

Bir Deliğin Yamanması

  1. adım 1 plastiğe uyması için yapabiliyorsanız üreticiden bir yama satın alın.1Eğer yapabiliyorsanız, plastikle eşleştirmek için üreticiden bir yama satın alın. Gövdeyi boydan boya geçen bir deliğiniz varsa, önce üreticiye e-posta gönderin veya arayın. Hasarı onarmak için ellerinde tapa veya hurda plastik olup olmadığını sorun. Eğer varsa, sizin için gönderilmesi için ödeme yapın. Bu, deliği yamamanın ideal yoludur.
    • Kayığı yakın zamanda satın aldıysanız, üretici hasarı garantinizle karşılayabilir. İsterseniz size yepyeni bir kayık gönderebilirler.
    • Bir deliği yamamak oldukça zordur. Kesinlikle yapılabilir, ancak bitmiş ürün en iyi şekilde görünmeyebilir.

    Uyarı: Teknenizin altındaki bir deliğe yama yapıyorsanız, işiniz bittiğinde kayığınızı derin suya götürmeyin. Dereler ve sığ nehirler için hala iyi olacaktır, ancak alttaki bir deliğin yeniden ortaya çıkma şansı her zaman vardır. Bu olduğunda derin sulardaysanız başınız belaya girebilir.

  2. adım 2 yapabiliyorsanız biraz hurda polietilen alın't purchase a patch.2Yama satın alamıyorsanız biraz hurda polietilen toplayın. Üreticiden bir miktar plastik alamıyorsanız, deliği kalın bir #2 plastik parçasıyla yamalayabilirsiniz. Yamanızı oluşturmak için polietilenden yapılmış bir kova alın.
    • Mümkünse, kayığınızla aşağı yukarı aynı renkte bir plastik kova alın.
  3. adım 3 plastiği delikten 1⁄2 inç (1,3 cm) daha büyük olacak şekilde kesin.3 Plastiği şu şekilde kesin 1Delikten ⁄2 inç (1,3 cm) daha büyük olmalıdır. Kovayı veya hurda plastiği alın ve deliğin altında tutun. Silinebilir bir keçeli kalemle deliğin kenarlarını çizin. Daha sonra, kalay makası alın ve plastiği bir delik haline getirmek için ana hatların etrafından kesin. 1Yama yapacağınız delikten ⁄2 inç (1,3 cm) daha büyük olmalıdır.
    • Bunu 2-3 kesimde yapmak oldukça zordur. Plastiği kayığınıza uyacak şekilde şekillendirene kadar her seferinde küçük parçalar kesmeniz gerekebilir.
  4. adım 4 plastiği deliğin üzerine yerleştirin ve bir ısı tabancası ile eritmeye başlayın.4Plastiği deliğin üzerine yerleştirin ve bir ısı tabancasıyla eritmeye başlayın. Bir çift kalın iş eldiveni giyin. Plastiği deliğin üzerine yerleştirin ve yama kayığın üzerine oturacak şekilde kenarlarını hizalayın. Isı tabancanızı alın ve düşük seviyeye ayarlayın. Yamayı yumuşatmak ve eritmek için ısı tabancasını hareket ettirin. Plastiğin yamayı çevreleyen kısmının erimesini önlemeye çalışın.
    • Yamanın ortası aşağı doğru sarkmaya başlarsa, eldivenli parmağınızla dikkatlice alttan destekleyin. Parmağınız ısınmaya başlarsa, alttan tutmak için bir parça hurda tahta alın.
  5. adım 5 eldivenli parmağınızla yamanın kenarlarını dikişin içine doğru itin.5Eldivenli parmağınızla yamanın kenarlarını dikişin içine doğru itin. Bunu yaparken dikkatli olun ve parmağınızın yanmasını önlemek için yavaşça çalışın. Kenarları eşleşecek şekilde yamayı yavaşça deliğin içine doğru itin. Plastik herhangi bir noktada sertleşirse, yeniden eritmek için 5-10 saniye yeniden ısıtın. Plastik yama sarkmaya başlarsa, eldivenli parmağınızla diğer taraftan destekleyin.
  6. adım 6 yamanın kurumasını bekleyin ve 200 kumlu zımpara kağıdı ile zımparalayın.6 Yamanın kurumasını bekleyin ve 200 kum zımpara kağıdı ile zımparalayın. Plastiğin ve kayığın kuruması için 20-30 dakika bekleyin. Yüzey sertleştikten sonra, 200 gr zımpara kağıdını alın ve düzeltmek için yama ve çevresindeki alan üzerinde hafifçe gezdirin. Ardından, isterseniz sprey boya kullanarak alanı boyamaktan çekinmeyin.
    • Daha temiz bir yüzey istiyorsanız, yama ile kayık arasındaki dikişi plastik bir kaynak çubuğu veya Lexel kalafat ile kapatabilirsiniz.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Eskiden popüler olan onarım yöntemi, hasarı onarmak için plastik kaynak çubukları kullanmaktı. Size böyle öğretildiyse bunu hala yapabilirsiniz, ancak çılgınca verimsizdir ve kaynak malzemeleri hakkında derinlemesine bilgi gerektirir. Bu artık kayık onarımı için en popüler yöntem değildir.

Uyarılar

  • Kanonun alt kısmında bir delik açtıysanız kanonuzu derin suya sokmayın. Onarım başarısız olursa, başınız belaya girebilir.
  • Bir deliği kapatmak için silikon kalafat kullanamazsınız. Kalafat kısa bir süre için işe yarayabilir, ancak polietilen ile uzun süre yapışmaz ve onarım işi suda oldukça hızlı bir şekilde düşecektir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

Hasarın Temizlenmesi ve Zımparalanması

  • Zımpara Kağıdı
  • Kağıt havlular
  • Sürtme alkolü
  • Su
  • Bütan meşale
  • Lastik eldivenler
  • Sabun (isteğe bağlı)
  • Matkap (isteğe bağlı)
  • Pilot matkap ucu (isteğe bağlı)

Derin Oyukların Epoksi ile Doldurulması

  • 2 parçalı epoksi
  • Plastik bardak
  • Nitril eldivenler
  • Karıştırma çubuğu
  • Ağır nesneler
  • Kuru bez

Tekne Hasarının Hurda Plastik ile Onarılması

  • Hurda plastik (#2)
  • Kalay makası
  • Eldivenler
  • Pense veya kanal kilitleri
  • Isı tabancası
  • Macun bıçağı veya düz tornavida
  • Zımpara kağıdı (isteğe bağlı)

Bir Deliğin Yamanması

  • Yama veya hurda plastik (#2)
  • Kalay makası
  • Silinebilir işaretleyici
  • Zımpara Kağıdı
  • Isı tabancası
  • Eldivenler
  • Zımpara Kağıdı
  • Ahşap blok (isteğe bağlı)