Çadır Direği Nasıl Sabitlenir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kırık bir çadır direği, mükemmel bir kamp gezisi umutlarınızın yerle bir olmasına neden olabilir - kelimenin tam anlamıyla. Tabii birkaç temel onarımı nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız. İster ortadan ikiye ayrılmış bir direği bantlıyor, ister kırık bir parçayı güçlendiriyor ya da yıpranmış bir şok kablosunu değiştiriyor olun, ucuz ve kolayca temin edilebilen birkaç malzeme sizi dakikalar içinde sadık barınağınızın konforuna ve güvenliğine geri döndürecektir.

Adımlar

Bir Bölmeyi Bantlama

  1. adım 1 hasarlı direği düz bir yüzeye yerleştirin.
    Hasarlı direği düz bir yüzeye yerleştirin. Taşınabilir bir kamp masası veya piknik masası bu amaç için ideal olacaktır. Bu eşyalardan herhangi birine erişiminiz yoksa, direği soğutucu veya alet kutusu gibi düz bir eşyanın üzerine koyun. Düz bir kaya ya da düz bir zemin de en kötü senaryoda işe yarayacaktır.
    • Direği sökmeye veya onu bir arada tutan elastik şok kordonunu çıkarmaya gerek yoktur.
    • Çalışma yüzeyinizi yaprak, dal, çam iğnesi, kum ve benzeri döküntülerden temizlemek için bir dakikanızı ayırın. Bu maddeler bantınıza bulaşırsa, düzgün bir şekilde yapışmasını tehlikeye atabilir.
  2. adım 2 bir gaffer şeridi yırtın's tape the same length as the split segment.
    Bölünmüş parça ile aynı uzunlukta bir bant şeridi koparın. Ne kadar uzun bir şeride ihtiyacınız olduğunu belirlemek için, bandın gevşek ucunu parçanın en uç kısmıyla hizalayın, ardından en uca ulaşana kadar ruloyu yavaşça açın. Her iki ucun da güzel ve kare olmasını sağlamak için bandı mümkün olduğunca temiz bir şekilde yırtın.
    • Gaffer bandı, elektronik ve mekanik bileşenleri onarmak için yaygın olarak kullanılan bir tür ağır hizmet tipi, yüksek mukavemetli banttır. Herhangi bir nalburdan veya ev geliştirme merkezinden sadece birkaç dolara bir rulo alabilirsiniz.
    • Eğer yanınızda bant yoksa, sıradan bir koli bandı rulosu da işinizi görecektir.

    İpucu: Bu hızlı, gösterişsiz düzeltme en çok acil durumlar için uygundur, örneğin vahşi doğadayken bir direğin üzerinizde kırılması gibi.

  3. adım 3 bandın yan kenarını yarığın üzerindeki yerine bastırın.
    Bandın yan kenarını yarığın üzerine bastırarak yerleştirin. Yarığın tüm uzunluğunu 1⁄4-1⁄2 inç (0,64-1,27 cm) bant. Bu size şunları bırakacaktır 1⁄2-11⁄2 inç (1,3-3,8 cm) takviye, çalıştığınız rulonun genişliğine bağlı olarak değişir.
    • Bölmeyi uzunlamasına bantlamak, sadece uçları sarmaktan çok daha etkilidir. Bantın yapışması gereken yüzey alanı ne kadar fazla olursa, yarığı o kadar sıkı bir şekilde birbirine kenetleyecektir.
  4. adım 4 bandı yarığın etrafına doğru sarmaya devam edin.
    Bandı yarığın etrafına sonuna kadar sarmaya devam edin. Kırışıklık veya buruşukluk bırakmamak için bandı dikkatlice katlayın. Şeridin tamamını yerine yerleştirdikten sonra, parmak uçlarınızı kullanarak düzeltin. Artık daha fazla endişe duymadan çadırınızı kurmaya devam edebilirsiniz!
    • Bandı bu şekilde sararak, uzunluğunun geri kalanını da bağlarken, yarığın kendisini en az iki kez üst üste getireceksiniz.
    • Doğru türde bant kullanmanız ve direğinizi iyi ve sıkı bir şekilde sarmanız koşuluyla, daha uzun süre olmasa bile sezonun geri kalanında dayanacaktır.

Bir Arayı Atellemek

  1. adım 1 gerekirse kırığın etrafındaki pürüzlü kenarları kesin veya kırın.
    Gerekirse kırığın etrafındaki pürüzlü kenarları kesin veya kırın. Segmentin şaftının dışına çıktığını gördüğünüz parçaları veya kıymıkları çıkarmak için tel kesiciler kullanın veya bir pense ile gevşetin. Bu, etkilenen bölgeye düzgün bir kalınlık kazandıracak ve pürüzlü kenarların daha fazla zarar vermesini önleyecektir.
    • Ayrıca, kullanacağınız çadır direği onarım kılıflarına sığdırmak için alüminyum direkleri elle tekrar bükmeniz gerekebilir. Birçok alüminyum çadır direği elle bükülebilir, ancak zorlanırsanız, küçük alüminyum levha parçalarını büktüğünüz şekilde bir çardak presi kullanmayı deneyebilirsiniz.
  2. adım 2 hasarlı parçanın üzerine bir çadır direği onarım kılıfı geçirin.
    Hasarlı parçanın üzerine bir çadır direği onarım kılıfı geçirin. Direği olabildiğince düz bir şekilde uzatın ve boru şeklindeki manşonu bir ucundan geçirin. Manşonu, kırığı kapatana kadar direğin uzunluğu boyunca yönlendirin. En iyi ve en uzun ömürlü sonuçlar için, mümkün olduğunca eşit şekilde ortalandığından emin olun.
    • Çoğu yeni çadır, sahada kolay tamir için en az bir tamir manşonu ile birlikte gelir. Bunlar genellikle dayanıklı ancak hafif bir atel sağlayan ultra güçlü alüminyum alaşımdan yapılır.
    • Hazırda bir onarım manşonunuz yoksa, bir çadır kazığı veya sağlam bir çubuk kabul edilebilir bir alternatif olabilir.

    İpucu: Manşonu yerine yerleştirmek için direği sökmek gerekmese de bunu yapmak daha kolay olabilir.

  3. 3. adım manşonun uçlarını kanal veya gaffer ile sabitleyin's tape.
    Manşonun uçlarını koli veya gaffer bandı ile sabitleyin. Birkaç tane 4-6 inçlik (10-15 cm) bant şeridi koparın ve bunları direğin manşonun dış kenarlarından çıktığı noktaların etrafına sarın. Bandı uyguladıktan sonra, atelin kırığı destekleme görevi göreceğini bilerek çadırınızı normalde yaptığınız gibi kurabilir veya paketleyebilirsiniz.
    • Kılıfın yerinde durduğundan emin olmak için bandı uygun gördüğünüz kadar sarmaktan çekinmeyin. İsterseniz tüm kılıfın üzerinden bile geçebilirsiniz.
    • Ortalama bir çadır direği onarım kılıfı birden fazla kamp mevsimine dayanacak kadar sağlam olsa da, en kısa zamanda yedek bir direk bulmak yine de iyi bir fikirdir.

Direk Segmentinin Tamamını Değiştirme

  1. adım 1 aşağıdaki özelliklere sahip bir yedek segment bulun's the same size as the damaged pole.
    Hasarlı direkle aynı boyutta bir yedek parça bulun. Bazı çadır üreticileri ürünlerini, sırıklar ve sırık segmentleri de dahil olmak üzere yedek parçalarla birlikte paketler. Çadırınız herhangi bir yedek parça içermiyorsa, orijinal üreticiden yeni bir parça sipariş etmeniz gerekecektir. Doğru boyutlarda bir parça aldığınızdan emin olmak için eski parçalardan birinin açıklığını ölçtüğünüzden emin olun.
    • Ayrıca, kullanılmış dış mekan malzemeleri satan bir web sitesinden veya perakendeciden ihtiyaçlarınıza uygun tek bir direk parçası da bulabilirsiniz.
    • Yedek çadır direği segmentleri genellikle standart segmentlerden çok daha uzun yapılır, bu da kolayca kesilebilmelerini sağlar.
  2. adım 2 yeni parçayı eskisinin uzunluğuna uyacak şekilde ölçün ve işaretleyin.
    Yeni segmenti eskisinin uzunluğuna uyacak şekilde ölçün ve işaretleyin. İki parçayı alt kenarları aynı hizada olacak şekilde düz bir yüzeye yan yana yerleştirin. Eski parçanın bittiği yerde yeni parçanın şaftına ince bir çizgi çizmek için keçeli kalem kullanın. Bu çizgi, yeni segmentte gerekli değişiklikleri nerede yapacağınızı gösterecektir.
    • Alternatif olarak, kesim hattınızı işaretlemek için segmentin etrafına bir parça kontrast maskeleme veya ressam bandı kullanabilirsiniz. Korumasız şaft yerine banttan kesmek, eğer direkleriniz fiberglastan yapılmışsa çatlama veya yarılmayı önlemeye de yardımcı olabilir.
    • Burada mükemmel hassasiyet konusunda stres yapmayın. Yedek parçanız eskisiyle yaklaşık olarak aynı uzunlukta olduğu sürece gayet iyi çalışacaktır.
  3. adım 3 demir testeresi kullanarak parçayı boyutuna göre kesin.
    Demir testeresi kullanarak parçayı boyutuna göre kesin. Direk parçasını çalışma yüzeyinizin kenarına yerleştirin, böylece az önce yaptığınız işareti içeren bölüm bunun ötesine uzanır. Ardından demir testerenizi alın ve yumuşak vuruşlar ve sabit, orta düzeyde basınç kullanarak dişleri çizgi üzerinde ileri geri kaydırın. Parçanın tamamını kesene kadar testereyle kesmeye devam edin.
    • Siz testereyle kesmeye odaklanmaya çalışırken beklenmedik bir şekilde hareket etmesini önlemek için parçanın karşı ucunu serbest elinizle sıkıca tutun.
    • Demir testerenizi kullanırken dikkatli olun. Özellikle tehlikeli aletler değillerdir, ancak ne yaptığınıza dikkat etmezseniz yine de bir kaza meydana gelebilir.

    İpucu: Eğer yanınızda yoksa, kompakt bir demir testeresi kamp ekipmanınıza son derece faydalı bir katkı sağlayabilir.

  4. adım 4 keskin kenarları düzeltmek için yeni parçanın kesik ucunu törpüleyin veya zımparalayın.
    Keskin kenarları yumuşatmak için yeni parçanın kesik ucunu törpüleyin veya zımparalayın. Parçayı uygun uzunlukta kestikten sonra, geriye kalan tek şey yeni açıklığın üzerinden metal bir eğe veya orta kum zımpara kağıdı ile geçmektir. Hafif bir parlatma, yeni kesimin direği bir arada tutan elastik şok kordonunu yıpratmasını önleyecektir.
    • Bu iş için 80 ila 120 arasında bir zımpara kağıdı en iyi sonucu verecektir.

Yeni Bir Şok Kordonunun Takılması

  1. adım 1 eski kordonu çıkarmak için direğin her iki ucundaki çapa düğümünü kesin.
    Eski kordonu çıkarmak için direğin her iki ucundaki çapa düğümünü kesin. Düğümü çıkarmak için bir çift kargaburun penseyi direğin açık ucuna sokun. Kordonu düğümün hemen altından kesmek için keskin bir bıçak veya makas kullanın ve eklemli direk parçalarından yılan gibi geçirin.
    • Kordonu dışarı çekerken gevşek direk parçalarından herhangi birini kaybetmemeye dikkat edin. Bunlar silindiriktir, bu da yuvarlanmaya eğilimli olacakları anlamına gelir.
    • Yeni şok kordonunu takmak için direği zaten sökeceğinizden, aşınması daha kötü olan direk parçalarını değiştirmek için iyi bir zamandır.

    İpucu: Kestiğiniz uçtan başlayarak keçe uçlu bir kalemle direk parçalarını numaralandırın. Bu, daha sonra hepsini doğru konfigürasyonda bir araya getirmeyi kolaylaştıracaktır.

  2. adım 2 sabitlemek için yedek kordonun bir ucuna düğüm atın.
    Sabitlemek için yedek kordonun bir ucuna düğüm atın. Süslenmeye gerek yok; kordonun ucundan 4-6 inç (10-15 cm) uzaklıkta bir nokta seçin ve basit bir çift el düğümü atın. Daha sonra, sıkı olduğunu onaylamak için düğümü birkaç kez sertçe çekin.
    • İsterseniz, düğüm atmayı planladığınız kısma çelik bir pul yerleştirebilirsiniz. Dairesel pul, kordona ısıracak bir şey verecek ve bitmiş düğümün dayanıklılığını artıracaktır.
    • Kordonun bir ucunu, direği oluşturan birçok bölümden geçirmeden önce sabitlemek, yanlışlıkla çekilmesini önleyecektir.
  3. adım 3 yeni kordonu her bir direk segmentinden geçirin.
    Yeni kordonu her bir direk bölümünden geçirin. Bunu yapmanın en kolay yolu, kordonu her bir segmentten tek tek geçirmek ve işiniz bittiğinde hepsini birbirine bağlamaktır. Yedek bir şok kordonu satın aldığınızda, süreci biraz hızlandırmaya yardımcı olmak için genellikle takılabilir bir tel çekme cihazı ile birlikte gelir.
    • Siz kordonu itmeye konsantre olurken bir yardımcınızın her bir parçayı sizin için tutması ya da tam tersi yardımcı olabilir.
  4. adım 4 kordonun diğer ucunu, direk tam uzunluğuna kadar uzatılmış halde bağlayın.
    Kordonun diğer ucunu, direk tam uzunluğuna kadar uzatılmış olarak bağlayın. Yeni kordonu her bir bölümden geçirdikten sonra, tüm düzeneği yere serin. Biraz gerginlik yaratmak için kordonu gerin ve başladığınız ucun karşısındaki uçtan 4-6 inç (10-15 cm) uzaklıkta ikinci bir çift el düğümü atın. Bu kadar basit!
    • İlk tarafta bir tane kullandıysanız, son düğümünüzü atmadan önce kordona ikinci bir pul takmayı unutmayın.
    • Şok kordonlarınız ankraj düğümleri yerine metal çekme uçlarıyla sabitlenmişse, bunları üreticinin talimatlarına göre yeniden taktığınızdan emin olun.

Uzman Soru ve Cevapları

İpuçları

  • Çadırınız hala garanti kapsamındaysa, yedek bir direk talep etmek için üreticiyle iletişime geçin. Bazı durumlarda, küçük bir prim karşılığında çadırın tamamını bile değiştirebilirler.
  • Çelik çadır direklerinin yetenekli bir metal işçisi tarafından yeniden şekillendirilmesi gerekecektir, ancak uzun vadede tamamen yeni bir direk seti satın almak daha ucuza gelebilir.
  • eBay gibi çevrimiçi alışveriş kaynakları, popüler çadır modelleri için yedek parça bulmak için harika yerler olabilir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

Bölmeyi Bantlama

  • Gaffer bandı
  • Koli bandı (isteğe bağlı)
  • Düz yüzey

Kırığın Atellenmesi

  • Çadır direği onarım manşonu
  • Gaffer bandı veya koli bandı
  • Tel kesiciler veya pense (isteğe bağlı)
  • Çadır kazığı veya sağlam bir çubuk (isteğe bağlı-geçici atel için)

Bir Direk Segmentinin Tamamının Değiştirilmesi

  • Yedek direk segmenti
  • Keçeli kalem
  • Demir Testeresi
  • Metal eğe veya orta taneli zımpara kağıdı
  • Kontrast bant (isteğe bağlı)

Yeni Bir Şok Kablosunun Takılması

  • Yedek şok kordonu
  • Keskin bıçak veya makas
  • Çelik pul (isteğe bağlı)
  • Yedek direk segmenti (isteğe bağlı)
  • Demir testeresi (isteğe bağlı)
  • Eğe veya zımpara kağıdı (isteğe bağlı)
  • Keçeli kalem (isteğe bağlı)