Koşu Bandı Nasıl Onarılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Koşu bantları, yıllar boyunca çok fazla suistimal edilebilen büyük egzersiz ekipmanı parçalarıdır. Tekrarlanan darbelere dayanacak şekilde tasarlanmışlardır, ancak birçok karmaşık makine gibi çeşitli şekillerde arızalanabilirler. Koşu bandınız arızalandığında yenisini almak yerine sorunu kendiniz çözmeyi deneyin. Koşu bandınız arızalanırsa bu sorun giderme yöntemlerinden birini deneyin.

Adımlar

Açılmayan Bir Koşu Bandı Sorununu Giderme

  1. adım 1 güç kaynağı bağlantısında sorun olup olmadığını kontrol edin.
    Güç kaynağı bağlantısında sorun olup olmadığını kontrol edin. Düzeltilmesi en kolay ve muhtemelen en yaygın sorun, koşu bandınızın fişinin takılı olmamasıdır. Koşu bandınızın elektrikli bir prize takılı olduğundan ve koşu bandının elektrik fişindeki uçların herhangi bir şekilde bükülmediğinden veya bozulmadığından emin olun.
  2. adım 2 koşu bandınızın takılı olduğu prizin gerçekten elektrikli olup olmadığını kontrol edin.
    Koşu bandınızın takılı olduğu prizin gerçekten elektrikli olup olmadığını kontrol edin. Sorun olarak ilk prizi ortadan kaldırmak için koşu bandını farklı bir prize takın. Yakınlarda başka bir priz yoksa, çalışıp çalışmadığını görmek için koşu bandının prizine kolayca hareket ettirilebilen bir lamba gibi başka bir cihaz takın.
    • Hangi prizlerin ayrı devrelerde olduğunu biliyorsanız, başka bir devreden güç alan bir priz kullanmayı deneyin.
    • Prizde hiç güç yoksa, devre kesiciyi sıfırlayın veya sigortayı değiştirin ve koşu bandınızı tekrar açmayı deneyin.
  3. adım 3 güç adaptörünüz ile ekipman arasındaki bağlantıları kontrol edin.
    Güç adaptörünüz ile ekipman arasındaki bağlantıları kontrol edin. Bazı koşu bandı modellerinde güç kaynağının motora ulaşmadan önce ayarlanması gerekir. Bu adaptörün yerinde olduğundan ve doğru şekilde takıldığından emin olun.
    • Bazı modellerin bu adımı tamamlamak için açılması gerekebilir. Bu durumda, herhangi bir elektrik kutusunu açmadan önce koşu bandınızın fişini çektiğinizden emin olun.
  4. adım 4 koşu bandının fişini elektrik kaynağından çekin.
    Koşu bandının fişini elektrik kaynağından çekin. Diğer sorunları kontrol etmek için, güvenlik açısından koşu bandının fişini çekmeniz gerekecektir.
  5. adım 5 koşu bandı sigortalarınızı kontrol edin.
    Koşu bandı sigortalarınızı kontrol edin. Sigortalar atmışsa, koşu bandınız çalışmayacaktır. Neyse ki yanmış bir sigorta genellikle hızlı ve kolay bir şekilde tamir edilebilir. Sigortalarınızı bir multi-metre ile kontrol edebilir veya test için yerel bir elektronik mağazasına götürebilirsiniz.
    • Sigortalarınız atmışsa, aynı amper değerine sahip sigortalarla değiştirdiğinizden emin olun.
  6. adım 6 sorunun ekranda olup olmadığını belirleyin.
    Sorunun ekranda olup olmadığını belirleyin. Makineniz açılmıyorsa, koşu bandınızın ekranı çalışmıyor olabilir. Koşu bandı ile ekran arasındaki tüm kabloların sağlam olduğundan emin olun.
    • Ayrıca ekrana güç gelip gelmediğini de kontrol edin. Bunu, gelen güç ile ekran arasındaki bağlantı noktalarında multi-metrenizi kullanarak kontrol edebilirsiniz.
  7. adım 7 profesyonel bir onarım görevlisine danışın.
    Profesyonel bir onarım personeline danışın. Önceki adımlarla sorunu bulamazsanız, bir profesyonele danışmanız gerekebilir.
    • Varsa, gerçekleştirilecek diğer tanılama işlemleri hakkında bilgi ve bölgenizdeki kalifiye tamir atölyelerinin bir listesi için üreticiyle iletişime geçin.

Arızalı Koşu Bandı Kayışının Onarılması

  1. adım 1 çalışan kayış sorunlarını giderin.
    Çalışan kayış sorunlarını giderin. Sorunun kayışın kendisinde mi yoksa kayış sürücülerinde mekanik bir sorun mu olduğunu belirleyin.
    • Bu tespiti yapmak bir sonraki adımı atmanıza yardımcı olacaktır. Sorun kayışın kendisindeyse, onarımları nispeten kolay bir şekilde kendiniz yapabilirsiniz. Motor veya mekanik sorunların evde onarılması daha zor olabilir.
  2. adım 2 koşu bandınızın fişini çekin.
    Koşu bandınızın fişini çekin. Koşu bandınızda onarım yaparken, yanlışlıkla açılıp sizi yaralamaması için fişinin çekili olduğundan emin olmanız çok önemlidir.
  3. adım 3 koşu bandı kayışının yüzeyini temizleyin.
    Koşu bandı kayışının yüzeyini temizleyin. Bir havluya temizleme solüsyonu püskürtün ve kayışı silin. Kir ve kalıntılar kayış üzerinde birikebilir ve bu da onu yavaşlatabilir. Kalıntılar ayrıca kayıştan koşu bandının içine düşerek çalışma sorunlarına neden olabilir.
    • Temizliğe kayışın üst kısmından başlayın ve tüm yüzeyi temizleyene kadar kayışı sıkıca çekerek aşağı doğru hareket ettirin.
    • Makineyi kullanmadan önce yüzeyin iyice kuruduğundan emin olun. Islak bir kayış kaymanıza ve yaralanmanıza neden olabilir.
  4. adım 4 koşu bandı kayışını ortalayın.
    Koşu bandı kayışını ortalayın. Kayışı, makinede ortalanacak şekilde ayarlayın. Kayışlar sık kullanımdan sonra esneyebilir ve bir tarafa doğru eğilmeye başlayabilir. Kayışı koşu bandının dışından, eğimli taraftan hafifçe çekerek yeniden konumlandırmayı deneyebilirsiniz.
    • Sorun ciddiyse, bir teknisyenin konuya bakması gerekir.
  5. adım 5 kayışı yağlayın.
    Kayışı yağlayın. Koşu bandınızdaki kayış üzerine bastığınızda tereddüt ediyorsa, kayışı yağlamanız gerekebilir. Bu, kayış sürtünmesini azaltır ve kayışın ömrünü uzatabilir.
    • Koşu bandı kayış yağlayıcısı veya herhangi bir silikon yağlayıcı satın alın. Kayış ile koşu bandı güvertesi arasına ince bir tabaka halinde yağlayıcı püskürtün. Koşu bandınızın kayışını nasıl yağlayacağınız hakkında daha fazla bilgi için bkz: Koşu Bandı Güvertesi Nasıl Yağlanır.
  6. adım 6 hız sensörünü kontrol edin.
    Hız sensörünü kontrol edin. Hız sensörü kayışın hareket etmesine yardımcı olur. Kayış sarsılıyorsa ya da hızı artmıyorsa, sensör kirlenmiş ya da yerinden çıkmış olabilir.
    • Sensör genellikle koşu bandının iç kısmında, kayışın yanındadır. Makinenizdeki tam konum için kullanım kılavuzunuza bakın.
  7. adım 7 kayışı değiştirin.
    Kayışı değiştirin. Önceki adımlar koşu bandı kayışınızla ilgili yaşadığınız sorunları ortadan kaldırmazsa, kayışı değiştirmek isteyebilirsiniz. Onarımı kendiniz yapmak istiyorsanız, üreticiden bir yedek sipariş edin. Koşu bandınız için doğru model olduğundan emin olun.
    • Koşu bandı kayışınızı değiştirmek için koşu bandınızı profesyonel bir tamirciye götürmek isteyebilirsiniz.

Koşu Bandı Motorunun Onarılması

  1. adım 1 diğer sorunların olasılığını ortadan kaldırın.
    Diğer sorunların olasılığını ortadan kaldırın. Motorun arızalanması bir koşu bandındaki en pahalı sorunlardan biri olabilir, bu nedenle motor onarımlarına başlamadan önce diğer tüm sorunları ortadan kaldırdığınızdan emin olun.
  2. adım 2 cihaz sahibinin ekranında yanıp sönen hata kodlarını kontrol edin's manual.
    Kullanım kılavuzundaki ekranda yanıp sönen hata kodlarını kontrol edin. Bu size koşu bandı motorunuzda ne tür sorunlar olduğunu söylemelidir.
    • Kılavuz ayrıca sorunun sizin tarafınızdan giderilip giderilemeyeceğini ya da bir profesyonel tarafından giderilmesi gerekip gerekmediğini de söyleyebilir.
  3. adım 3 koşu bandını üreticiye göre açın's instructions with a screwdriver.
    Koşu bandını üreticinin talimatlarına göre bir tornavida ile açın. Motorun bağlantılarını inceleyin. Uzman olmayanlar için bir motoru incelemek sonuçsuz kalabilir. Hiçbir şey size bariz bir şekilde yanlış gelmiyorsa, bir profesyonele danışmanız gerekebilir.
    • Koşu bandınızın motorunu açmanın, koşu bandı üzerinde sahip olabileceğiniz tüm garantileri geçersiz kılacağı konusunda uyarılmalıdır. Koşu bandınız hala garanti kapsamındaysa, evde onarım yapmaktan vazgeçmek ve doğrudan profesyonel bir tamirciye gitmek en iyisi olabilir.
  4. adım 4 motoru değiştirin.
    Motoru değiştirin. Bu adım yalnızca motorlar hakkında çok fazla bilginiz varsa ve bir elektronik şemasını kolayca okuyabiliyorsanız gerçekleştirilmelidir.
    • Koşu bandı motorları hem çevrimiçi hem de fiziksel mağazalardaki egzersiz ekipmanı satış noktalarından satın alınabilir.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Koşu bandımdaki motorda sorun yoksa ve paneldeki her şey çalışıyorsa, ancak yürüme bandı hareket etmiyorsa sorun nedir?
    Benimki de aynısını yaptı ama ana sigortayı attırdı. Arızanın motor ana kartındaki hasarlı bir bileşenden kaynaklandığını tespit ettim. İnternete bakarsanız onarılabilecek hasarlı bir motor kontrol kartınız olabilir.
  • Soru
    Koşu bandım neden açılmıyor?
    Güç kablosunun hasarlı olup olmadığına bakın.
  • Soru
    Koşu bandında sigortalar nerede bulunur?
    Sigorta kutusunda, ancak İngiltere'de yaşıyorsanız bazı koşu bantları sigortayı fişe takar. İki pimli fişe sahip herhangi bir yerde sigorta bulunmama eğilimindedir, bu nedenle koşu bandını manuel olarak boşaltmanız gerekir.

Video

İpuçları

Uyarılar

  • Koşu bandınız sigara içmeye başlarsa veya yanık kokusu yayarsa, hemen kullanmayı bırakın ve fişini güç kaynağından çekin.
  • Bir güç kaynağına bağlıyken koşu bandı üzerinde çalışmayın. Elektrik çarpabilir veya koşu bandı kayışı beklenmedik bir şekilde hareket etmeye başlayabilir.
  • Düzgün çalışmayan bir koşu bandını asla kullanmayın.
  • Üretici garantinizi korumak istiyorsanız motoru açmayın.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Multi-metre
  • Temizlik solüsyonu
  • Havlu
  • Tornavida
  • Silikon yağlayıcı