Çim Hokeyinde Flick Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Fiske, çim hokeyinde oyuncunun topu sopasıyla kaldırarak şut çektiği veya 'fiske vurduğu' önemli bir harekettir. Bir oyuncunun penaltı atmak için kullandığı harekettir, ancak normal oyunda da çok kullanışlıdır. Fiske vurmayı öğrenmenin yolu, önce vücudunuzun doğru şekilde konumlandığından emin olmak ve ardından topu belirli bir yönde yükseltmek için vücudunuz ve sopanızla doğru hareketleri yapmaktır.

Adımlar

Vücudunuzu Konumlandırma

  1. adım 1 baskın eliniz baskın olmayan elinizin altında olacak şekilde temel bir tutuş kullanın.
    Baskın eliniz baskın olmayan elinizin altında olacak şekilde temel bir tutuş kullanın. Sopayı, baskın olmayan eliniz sopanın üst kısmında ve baskın eliniz deri tutuşun alt kısmında olacak şekilde, itmek için tuttuğunuz gibi tutun. Ellerinizde baş ve işaret parmaklarınızın birleştiği yerlerin her ikisinin de sopanın parmak ucuna doğru baktığından emin olun.
    • Çim hokeyinde 'itme' veya 'itme pas', topu başka bir oyuncuya doğru itmek için sopanızı kullandığınız temel pas şeklidir.
    • Parmak ucu kenarı, sopanın kavisli kısmına doğru giden kenardır.
    • Baş ve işaret parmağınızın temas ettiği yer çim hokeyinde 'V' olarak adlandırılır.
    • Eğer sopayı önünüze doğru iterseniz, bileğinizdeki saati okuyabilmeniz gerekir. Bileğiniz öne doğru çok fazla döndüğü için okuyamıyorsanız, doğru pozisyonu almak için bileğinizi ve elinizin pozisyonunu sopanın üzerinde geriye doğru hareket ettirmeniz gerekir.
  2. adım 2 topun yaklaşık 4 feet (1,2 m) uzağında durun.
    Topun yaklaşık 4 feet (1,2 m) uzağında durun. Bu yaklaşık olarak 1 sopa boyu artı topa 1 adım uzaklığa eşittir. Eğer penaltı atışı yapıyorsanız, toptan biraz daha uzakta durabilirsiniz. Ancak, topa doğru kuvvetle adım atmak için kendinize yeterli zaman tanımak için her zaman en az bu kadar uzakta olmalısınız.
  3. 3. adım kendinizi şu şekilde konumlandırın're facing away from your target.
    Kendinizi hedefinizden uzağa bakacak şekilde konumlandırın. Ayaklarınızı kaleden veya fiske vurmak istediğiniz hedeften 90 derece uzağa bakacak şekilde yerleştirin. Baskın olmayan ayağınızı vücudunuzun hedefe en yakın tarafına koyduğunuzdan emin olun.
    • Örneğin, sağ elinizi kullanıyorsanız, vücudunuzu 90 derece kalenin sağına çevirin, böylece sol ayağınız kaleye sağ ayağınızdan daha yakın olur.

    Uyarı: Çim hokeyinde, kaleye yönelik olmayan ve başka bir oyuncu için tehlikeli olan her türlü yükseltilmiş atış (yani diz yüksekliğinin üzerindeki atış) cezalandırılır. Cezadan kaçınmak için her zaman kaleye doğru vurduğunuzdan emin olun.

  4. adım 4 kalçanızı ve vücudunuzun üst kısmını kaleden uzağa bakacak şekilde kaydırın.
    Kalçanızı ve vücudunuzun üst kısmını kaleden uzağa bakacak şekilde kaydırın. Vücudunuzu hafifçe baskın tarafınıza doğru çevirin, böylece kalçalarınız ve üst vücudunuz kaleden ayaklarınızdan daha uzağa bakar. Bu size etkili bir fiske vuruşu yapmak için gerekli torku ve gücü verecektir.

Hareketin Gerçekleştirilmesi

  1. adım 1 baskın olmayan ayağınızla adım atın, ardından diğer ayağınızı öne doğru getirin.
    Baskın olmayan ayağınızla adım atın, ardından diğer ayağınızı öne doğru getirin. Baskın olmayan ayağınızla attığınız ilk adım topa doğru uzun bir adım olmalıdır. Ardından, baskın ayağınızı topun yaklaşık 1 fit (0,30 m) yakınına getirirken baskın olmayan ayağınızın arkasından çaprazlayın. Baskın ayağınız baskın olmayan ayağınızın yaklaşık 1 ayak (0,30 m) gerisinde olmalıdır.
    • Sağ ayağınızı 2 adımda topa bu kadar yaklaştıramıyorsanız, sağ ayağınızı sol ayağınızın arkasından geçirdikten sonra topa doğru hafif bir sıçrama yapın.

    İpucu: Atışınızın arkasında yeterli gücü elde etmek için büyük bir adım atmanız gerekebilir. Vuruşunuzu güçlü kılmak için bacaklarınızdaki gücü olabildiğince kullanın.

  2. adım 2 vücudunuzun üst kısmını aşağı doğru eğin ve sopanızı topa dokunmak için aşağı indirin.
    Vücudunuzun üst kısmını aşağı doğru eğin ve sopanızı topa dokunmak için aşağı indirin. Sopanızla topa vurmayın; sadece ikisini nazikçe birbirine temas ettirin. Gövdenizi aşağı doğru eğerken sırtınızı düz tuttuğunuzdan emin olun.
    • Bu adımın sonunda vücudunuzun üst kısmı kabaca yere paralel olmalıdır.
    • Vuruşunuzun arkasında daha fazla güç elde edebilmek için gerçekten alçaldığınızdan emin olun. Tüm vuruş boyunca vücudunuzu aşağıda tutun.
    • Bu süreç boyunca gözünüzü toptan ayırmadığınızdan emin olun.
  3. adım 3 ağırlığınızı öne doğru kaydırırken topu sopanızın üzerinde ileri doğru yuvarlayın.
    Ağırlığınızı öne doğru kaydırırken topu sopanızın üzerinde ileri doğru yuvarlayın. Bu harekete sol bacağınızı öne doğru koyarak başladıysanız, vücut ağırlığınızı sol ayağınıza kaydırmaya başlayın. Topu bu şekilde yuvarlamak, siz üst bedeninizi yere yaklaştırdıkça topun sopanın şaftından hafifçe yukarı doğru hareket etmesine neden olacaktır.
    • Vuruşunuzda daha fazla yükseklik elde etmek için sopanızın ön yüzünü biraz geriye döndürmeniz gerekebilir.

    İpucu: Topa vurma konusunda ustalaştıkça, daha yükseğe vurmak için topu sopanın üzerinde daha uzun süre tutmayı hedefleyin. Ayrıca sopanın yönünü kontrol edebilir, sağa vurmak için sopanın yüzünü erken açabilir veya topu sola atmak için sopayı sola çevirebilirsiniz.

  4. adım 4 vücudunuz yere paralelken topu ileri doğru savurun.
    Vücudunuz yere paralelken topu ileri doğru savurun. Topu düz bir çizgi halinde havaya ve hedefinize doğru itin. Topa uyguladığınız kuvvet miktarını en üst düzeye çıkarmak için tüm vuruş boyunca alçakta kaldığınızdan emin olun.
    • Yüksek bir atış için, sopa ön dizinizin biraz altındayken topu öne doğru bırakın.
    • Daha alçak atışlar için, sopa ayak bileğinize kadar yükseldiğinde topu ileri doğru bırakın.
  5. adım 5 topu savururken tüm vücudunuzla takip edin.
    Topu savururken tüm vücudunuzla takip edin. Sopayı vücudunuz boyunca öne doğru getirirken kalçanızı ve omuzlarınızı kaleye doğru çevirin. Sopayı ön omzunuzun etrafına ve altına yumuşak bir şekilde sarın. Bu hareketin sonunda tüm ağırlığınız öndeki ayağınızın üzerinde olmalıdır.
    • Sopanızın nereye sallandığına dikkat edin! Diğer oyuncuların kafasına vurmaktan ve ceza almaktan kaçınmak için sopanızı omuz hizasının altında tutun.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Çim hokeyinde drag flick'in anlamı nedir?
    Drag flick, gol atmak için geliştirilen yeni bir tekniktir. Hücum oyuncusunun topu zemin boyunca birkaç adım sürüklemesini, ardından vücudunu döndürmesini ve sopaya açı vermesini (biraz golf vuruşu gibi) gerektirir.
  • Soru
    Bilek hızlanmasının çim hokeyindeki drag flicking ile ne ilgisi var?
    Bilek ne kadar hızlı olursa top o kadar uzağa gider. Sadece bilek hızınızın hedefinizin önüne geçmediğinden emin olun.
  • Soru
    Penaltı köşesinde topu nasıl durdurabilirim?
    Durdurmak için sopanızı yaklaşık 60 derecelik bir açıyla aşağı doğru indirirsiniz. Sonra kolunuzu ve elinizi sağlam tutup topu durdurun. Not: Bazen kuvvet/etki nedeniyle canınız yanabilir!

İpuçları