Trambolinde Nasıl Takla Atılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Trambolin kullanmak evde iyi bir egzersiz sağlar. Ancak bir süre zıpladıktan sonra daha fazlasını yapmak isteyeceksiniz. Taklalar, dengede ustalaşmak ve arkadaşlarınızı etkilemek için gösterişli bir seçimdir. Ancak doğru teknik olmadan tehlikeli olabilirler. Vücudunuzu düzleştirerek, eğilerek ve inişi tutturarak profesyonel bir jimnastikçi gibi nasıl takla atacağınızı öğrenin.

Adımlar

Önden Takla Atmak

  1. adım 1 yüksek zıplayın.
    Yüksek zıplayın. Isındığınızı hissettikten sonra tek bir noktada zıplayın. Sırtınızı düz tutun. Momentum kazanmak için birkaç kez zıplayın, ardından takla atmaya başlamadan önce mümkün olduğunca yükseğe zıplayın.
  2. adım 2 önünüzdeki bir noktayı izleyin.
    Önünüzdeki bir noktayı izleyin. Önünüzde duvarda bir nokta veya birinin dışarıda bıraktığı bir top gibi dikkate değer bir nokta seçin. Başınız düz durmalıdır. Taklaya başlarken bu nesneyi olabildiğince uzun süre izleyin. Bu, takla sırasında vücudunuzun hangi pozisyonda olduğunu izlemenize yardımcı olacaktır.
    • Bu noktayı hatırlayın, böylece tekrar bulabilir ve inişinizi başlatmak için kullanabilirsiniz.
  3. adım 3 hafifçe öne doğru eğilin.
    Hafifçe öne doğru eğilin. Son sıçrayışınız sırasında kendinizi hafifçe öne eğin. Başınız ve sırtınız nötr bir duruş pozisyonunun biraz ilerisinde açılı olacaktır. Tıpkı ters takla sırasında olduğu gibi, bu da taklanızı tamamlamak için yeterli bir yörünge elde etmenizi sağlar.
  4. adım 4 kollarınızı uzatın.
    Kollarınızı uzatın. Sıçramanızın zirvesinde, güç oluşturmak için kollarınızı yukarı kaldırın. Başınızın üzerinden bir top atıyormuş gibi kollarınızı biraz bükülü tutun. Takla başladığında kollarınızı hızla düzeltin. Öne doğru takla atmaya başlarken vücudunuzu düz tutun.
  5. adım 5 dizlerinizi sıkıştırın.
    Dizlerinizi sıkıştırın. Dizlerinizi göğsünüze doğru kaldırın. Kollarınızı aşağı doğru hareket ettirin, dizleriniz yerine baldırlarınıza ulaşmaya çalışın. Kendinizi ne kadar sıkı tutabilirseniz, o kadar hızlı dönersiniz.
  6. adım 6 kendinizi düzeltin.
    Kendinizi düzeltin. Daha önce seçtiğiniz noktayı gördüğünüzde vücudunuzun kıvrımlarını açmaya başlayın. Dengede durmanıza yardımcı olması için kollarınızı düzleştirin. Başınızı her zamanki pozisyonuna getirin, düz ve ileriye bakar şekilde.
  7. adım 7 i̇nişe geçin.
    İnişe sadık kalın. Dizlerinize zarar vermemek için yere inmeden önce bacaklarınızı bükün. Önce ayaklarınızın topları üzerine inmeyi hedefleyin. Ayaklarınız yere ilk çarptığında, kendinizi dengelemek için topuklarınızı aşağı indirin.

Ters Takla Atmak

  1. adım 1 yüksek zıplayın.
    Yüksek zıplayın. Geri taklalar daha korkutucu görünse de ön taklalardan daha kolaydır. Isındıktan ve zıplayarak trambolini hissettikten sonra, tek bir noktada zıplamaya başlayın. Elleriniz yan tarafınızda olacak şekilde dik durun. En yüksek sıçrayışınızda takla atmaya hazırlanın.
    • Dört ile sekiz arasında bir sayı seçmek faydalı olabilir. Zıplamalarınızı sayın. Seçtiğiniz sayıda en yüksek sıçramayı yapın ve taklaya başlayın.
    • Takla atmaya hazırlanmadan önce en az 6 ft (1,8 m) havaya zıplayın.
  2. adım 2 hafifçe geriye yaslanın.
    Hafifçe geriye yaslanın. Taklayı tamamlamak için uygun yörüngeyi oluşturmanız gerekir. Son trambolin sıçramanızda yükselirken hafifçe geriye doğru eğilin. Sırtınız, omuzlarınız, boynunuz ve başınız zıplarken sahip olduğunuz düz pozisyonun biraz gerisinde olmalıdır.
    • Çok fazla geriye yaslanırsanız, yeterli momentuma sahip olmazsınız. Öne doğru eğilirseniz, takla atarken daha zorlanırsınız.
  3. adım 3 kollarınızı kaldırın.
    Kollarınızı kaldırın. Sıçramanızın zirvesine ulaştığınızda, kollarınızı başınızın üzerinden sertçe yukarı kaldırın, bir topu geriye doğru atacakmış gibi hafifçe bükün. Yuvarlanmaya başlamadan önce kollarınızı hızla düzeltin. Dönüşünüzü başlatmaya yardımcı olması için bunu kuvvetle yapmanız önemlidir.
  4. adım 4 vücudunuzu içeri sokun.
    Vücudunuzu içeri sokun. Geriye doğru düşmeye başladığınızda bacaklarınızı göğsünüze doğru çekin. Aynı zamanda kollarınızı aşağı indirin. Dizlerinize ulaşın ve sertçe çekin. Dönüşünüz boyunca sizi çekmeye yardımcı olması için karın kaslarınızı da sıkın.
  5. adım 5 kendinizi açın.
    Kendinizi açın. Görüşünüz trambolinin ötesindeki alana geçtiğinde, inişe hazırlanma zamanı gelmiştir. Bacaklarınızı açarak kendinizi konumlandırın. Dengenizi korumanıza yardımcı olması için kollarınızı dışarı çıkarın.
  6. adım 6 i̇nişe geçin.
    İnişe sadık kalın. Ayaklarınız yere basmadan önce bacaklarınızı hafifçe bükün. Bükülürken bacaklarınızı asla kilitlemeyin, aksi takdirde darbe dizlerinize zarar verir. Topuklarınız yere değmeden önce ayak topuklarınızın üzerine inmeye çalışın.
    • Düşmeye başlarsanız, kendinizi ellerinizle desteklemeyin. Bu bilek hasarına neden olabilir.

Yana doğru dönme

  1. adım 1 zıplamaya başlayın.
    Zıplamaya başlayın. Yan taklalar diğer taklalarla aynı şekilde çalışır, ancak hareket daha garip hissettirir. Normal bir şekilde başlayın, trambolinde yerinizde zıplarken düz durun. En yüksek zıplamanız sırasında takla atmaya hazırlanın.
  2. adım 2 başınızı ve omuzlarınızı yana doğru çekin.
    Başınızı ve omuzlarınızı yana doğru çekin. Zıpladığınız en üst noktada başınızı ve omuzlarınızı olabildiğince sert bir şekilde yana doğru çekin. Bu, seçtiğiniz yöne doğru momentum yaratır.
    • Kollarınız bu taklada momentum için kullanılmaz, bu yüzden onları kaldırmanız gerekmez.
  3. adım 3 kalçanızı dışarı itin.
    Kalçanızı dışarı doğru itin. Başınızın ve omuzlarınızın ters yönünde kalçalarınızı itin. Vücudunuzu geriye doğru itmek isteyebilirsiniz, ancak kalçalarınızı yana doğru hareket ettirirken düz tutun. Bu hareket, taklayı tamamlamanıza yardımcı olmak için alt vücudunuzda biraz ekstra rotasyon sağlar.
  4. adım 4 bacaklarınızı sıkıştırın.
    Bacaklarınızı sıkıştırın. Her taklada yaptığınız gibi bacaklarınızı göğsünüze doğru çekin. Dönmenize yardımcı olması için kollarınızı dizlerinize veya baldırlarınıza doğru indirin. Taklayı tamamlamak için kendinizi mümkün olduğunca bir top haline getirin.
  5. adım 5 kendinizi düzeltin.
    Kendinizi düzeltin. Taklanın sonunda bacaklarınızı geri getirin. Ayaklarınız tramboline çarptığında bacaklarınızı hafifçe bükülü tutun. Dengede durmak için kollarınıza ihtiyacınız varsa kollarınızı düz bir şekilde dışarı çıkarın.
  6. adım 6 güvenli bir şekilde inin.
    Güvenli bir şekilde inin. Yere inmeden önce bacaklarınızı biraz bükün. Önce ayak toplarınızın üzerine inmeye çalışın. Mümkünse ayaklarınızı omuz genişliğinde açık tutun. Bu, iniş sırasında size en fazla dengeyi sağlar.

Güvenle Takla Atmak

  1. adım 1 önce gözetimli eğitim alın.
    Önce gözetim altında eğitim alın. Trambolin kullanmak çok tehlikeli olabilir, bu nedenle önce güvenli bir ortamda eğitim almak en iyisidir. Eğitim, jimnastik ve dalış gibi rekabetçi sporlar için derslerde gerçekleşir. Burada, bir öğretmen veya koç trambolini nasıl doğru kullanacağınızı öğrenmenize yardımcı olabilir.
    • Trambolinin yanlış kullanımı ciddi kafa ve omurga yaralanmalarına yol açabilir. Takla atmak bu ihtimali artırır.
    • Trambolin kullanırken kendinizi tamamen rahat hissedene kadar takla atmaya çalışılmamalıdır.
  2. adım 2 yastıklı bir alan seçin.
    Yastıklı bir alan seçin. Trambolininizi yerleştirmek için ideal alan, ağaçlar, çitler ve çim ekipmanı gibi engellerden uzak düz bir yüzeydir. Trambolini çimenlik, talaş veya kum gibi emici bir zemin üzerine yerleştirin. Ekstra koruma için yastıklı paspaslar ekleyin.
    • Uygun yastıklama, düştüğünüzde sizi korur. Takla atarken oluşan hareket ve momentum kemik kırıklarını daha olası hale getirir.
  3. adım 3 güvenlik pedleri takın.
    Güvenlik yastıklarını takın. Güvenlik yastığı, trambolinin kenarlarından geçen, çerçeveyi ve yayları kaplayan parlak renkli bir korumadır. Dolguyu çevrimiçi sipariş edin veya mümkün olan en kalın dolguya sahip bir trambolin seçin. Çerçeve sert bir yüzeydir ve üzerine düşerseniz kırılmalara da neden olabilir.
  4. adım 4 trambolini bir güvenlik ağıyla çevreleyin.
    Trambolini bir güvenlik ağıyla çevreleyin. Bir ağ sipariş edip trambolinin etrafına güvenli bir şekilde yerleştirmeden asla tramboline binmeyin. Düştüğünüzde, ağ momentumunuzu yavaşlatacak veya siz yere çarpmadan önce sizi yakalayacaktır. Bu, yapacağınız tüm hareketler nedeniyle takla atarken önemlidir.
  5. adım 5 her seferinde bir kişiyle sınırlayın.
    Her seferinde bir kişiyle sınırlayın. Daha büyük trambolinlerde birden fazla kişi için yeterli alan vardır, ancak bu güvenli değildir. Birden fazla kişi atladığında hareketinizi kontrol etmenin zorluğunun yanı sıra, diğer kişi kolayca size çarpabilir ve sizi uçurabilir. Trambolinde daha hafif olan kişinin yaralanma olasılığı daha yüksektir.
  6. adım 6 don't jump off.
    Atlamayın. Takla atarken zıplamak dizlerinize zarar verebilecek ve ayak bileklerinizi kırabilecek ağır bir darbe yaratır, ancak bu normal zıplama için de geçerlidir. Bunun yerine, durana kadar yerinizde kalın. Trambolinin kenarına doğru yürüyün ve adım atın ya da kayarak inin.

Uzman Soru-Cevapları

  • Soru
    Dengenizi nasıl koruyorsunuz?
    Trambolin üzerinde birkaç dakika boyunca yukarı aşağı zıplamaya başlayın. Bunu yaparken dengenizi sağlamak için büyük kol daireleri oluşturabilirsiniz. Ayrıca, doğrudan önünüzde olan ve dengenizi korumanıza yardımcı olacak bir nokta arayın.
  • Soru
    Öne takla atmak için nasıl antrenman yapabilirim?
    Birçok kişi takla atmanın sadece vücut ağırlığınızı öne veya arkaya doğru fırlatıp yere inmeyi ummak olduğunu düşünür. Takla atma gücünüzün çoğu aslında merkez bölgenizden gelir, bu nedenle asimetrik antrenman ve tekrarla birlikte merkez bölge antrenmanına odaklanın.
  • Soru
    Önden takla atabiliyorum ama kıçımın üstüne düşüyorum. Ne zaman açmalıyım?
    Taklanın sonuna yakın çözün. Takla atmadan önce bir referans noktası seçin. Bu, bir kişi veya duvardaki bir özellik gibi hareket etmeden veya başınızı eğmeden gördüğünüz herhangi bir şey olabilir. O noktayı tekrar gördüğünüzde, çözme zamanının geldiğini anlayacaksınız.

Video

İpuçları

  • Trambolinde ısınmak için takla atmadan önce birkaç zıplama yapın.
  • Alıştırma yaparken taklanın resmini kafanızda tutun; bu, taklayı gerçekleştirirken hangi hareketleri yapmanız gerektiğini hatırlamanıza yardımcı olacaktır.
  • Takla atmaya çalışırken beş atlayış deneyin. Dördüncü atlayışta bir tuck jump yapın. Beşincisinde takla atın.

Uyarılar

  • Takla atmaya çalışmak ciddi yaralanmalara neden olabilir. Denemeden önce doğru tekniği öğrenin.
  • Yere indiğinizde bacaklarınızı biraz bükün, böylece darbe dizlerinize zarar vermez.
  • Düşerseniz, kendinizi ellerinizle desteklememeye çalışın. Bu, bilek hasarını önlemenize yardımcı olacaktır.
  • Yeteneğinizden emin değilseniz takla atmaya kalkışmayın.