Sırt Üstü Nasıl Yüzülür

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Sırt üstü yüzmek, suda daha rahat olmak ve yüzmek için tam bir çaba harcamadan sırt üstü dinlenerek eğlenmek için harika bir yoldur. Sırt üstü yüzmek için başınızı, üst bedeninizi ve alt bedeninizi doğru şekilde konumlandırmanız gerekir. Sırt üstü yüzmek sadece yüzme repertuarınıza eklemek için harika bir numara değil, aynı zamanda bir su kütlesinde mahsur kaldığınızda önemli bir güvenlik tekniğidir. Eğer suya düşerseniz Sırt üstü yüzmeyi öğrenmek ve suda geçirdiğiniz zamandan daha fazla keyif almak istiyorsanız, aşağıdaki adımları okumanız yeterli.

Adımlar

Sırt Üstü Yüzmeye Hazırlanma

  1. adım 1 suda rahat olun.
    Suda rahat olun. Panik yapmadan sırt üstü yüzebilmek için, uzman bir yüzücü olmasanız bile suda sakin ve rahat olmalısınız. Sırt üstü yüzmeyi okyanus veya dalgalı bir gölde değil, bir yüzme havuzunda öğrenmelisiniz. İdeal olarak, suda oldukça rahat olmalı ve yardıma ihtiyaç duymadan havuzun bir ucundan diğer ucuna nasıl yüzeceğinizi bilmelisiniz.
    • Yüzmeyi öğrenmenin bir yolu olarak sırt üstü yüzüyorsanız, ekstra dikkat göstermeli ve her zaman gözcünüzün yanında olmalısınız.
  2. adım 2 bir gözcü edinin.
    Bir gözcü bulun. İlk kez kendi başınıza sırt üstü yüzmeye çalışmayın. Diğer temel yüzme tekniklerinde ustalaşmış olsanız bile, ilk kez sırt üstü yüzmeyi deniyorsanız, sadece bir gözcü bulundurmakla kalmamalı, aynı zamanda yardıma ihtiyacınız olduğunda sizi kurtarmaya gelebilecek bir cankurtaranın bulunduğu bir yerde olduğunuzdan emin olmalısınız.
    • Gözcü, elini sırtınızın altına yerleştirecek ve tekniği kendi başınıza denerken rahat olana kadar vücudunuzda gerekli ayarlamaları yapmanıza izin verecektir.
  3. adım 3 bir yüzdürme cihazı kullanmayı deneyin.
    Bir yüzdürme cihazı kullanmayı deneyin. Kollarınızın veya orta bölümünüzün etrafında bir PFD (kişisel yüzdürme cihazı) kullanmak da suda daha rahat olmanızı sağlayabilir. Bir gözcü ile çalıştıysanız ancak kendi başınıza sırt üstü yüzmeyi denemeye tam olarak hazır değilseniz, kendinizi ondan vazgeçirene kadar cihazı takmayı deneyin.
  4. adım 4 vücudunuzu su yüzeyi ile hizalayın.
    Vücudunuzu su yüzeyi ile hizalayın. Kendi başınıza sırt üstü yüzmeye başlamadan önce, vücudunuzu su ile hizalamanız gerekir - ideal olarak, vücudunuz suya veya havuzun dibine neredeyse paralel bir pozisyonda başlamalıdır. Hatta sırt üstü yatıp vücudunuz doğal olarak su yüzeyinde kayana kadar havuzun kenarına tekme atabilirsiniz.
    • Vücudunuz su yüzeyiyle hizalandığında ve sırtınız suya nispeten paralel olduğunda, vücudunuzun geri kalanında ayarlamalar yapmak çok daha kolay olacaktır.

Başınızı Ayarlamak

  1. adım 1 kulaklarınızı suyun içine yerleştirin.
    Kulaklarınızı suyun içine yerleştirin. İlk başta kulaklarınızı suya yerleştirmek rahat hissettirmese de, kulaklarınız tamamen suya batana kadar başınızı geriye doğru eğin. Kulaklarınız suyun dışındaysa, boynunuz zorlanacak ve vücudunuz daha az kolay yüzebilecek demektir.
  2. adım 2 çenenizi kaldırın.
    Çenenizi kaldırın. Kulaklarınız suya battıktan sonra çenenizi kaldırın. Hafifçe, sudan sadece bir veya iki santim dışarı kaldırabilir veya hatta tavana veya gökyüzüne bakacak şekilde çok daha fazla kaldırabilirsiniz. Bu, başınızı geriye yatırmanıza yardımcı olacak ve tüm vücudunuzu daha yüzer hale getirecektir.
  3. adım 3 su çizgisinin yanağın ortasında olduğundan emin olun.
    Su çizgisinin yanağın ortasında olduğundan emin olun. Kulaklarınızı suyun altına yerleştirip çenenizi kaldırmaya başladığınızda, su çizgisinin yanak ortasına geldiğinden emin olun. Çenenizi daha dramatik bir şekilde kaldırırsanız biraz daha aşağıda olabilir.
  4. adım 4 merkezde kalın.
    Merkezde kalın. Bir tarafa veya diğer tarafa eğilmemek için başınızı ortada tutun. Başınızı merkezde tutmak vücudunuzun geri kalanını da merkezde tutacaktır.

Vücudunuzu Ayarlama

  1. adım 1 kollarınızı doğru şekilde konumlandırın.
    Kollarınızı doğru şekilde konumlandırın. Sırt üstü yüzerken kollarınızı konumlandırmanın birkaç yolu vardır. Yeni başlayan biriyseniz, kollarınızı dirseklerinizden bükebilir ve avuç içlerinizi mekik çekiyormuş gibi başınızın altına yerleştirebilir ve ardından vücudunuzu daha da yukarı doğru eğilmeye zorlamak için dirseklerinizi geriye doğru bükebilirsiniz. İşte kollarınızı konumlandırırken deneyebileceğiniz diğer bazı şeyler:
    • Suda daha rahatsanız, dalış pozisyonunu taklit ederek kollarınızı başınızın arkasında düz bir şekilde hareket ettirebilirsiniz, bu kaldırma merkezinizi değiştirecek ve bacaklarınızın ağırlığını daha fazla dengeleyecektir.
    • Ayrıca kollarınızı düz bir şekilde dışarı doğru hareket ettirebilir veya yanlarınızdan sadece birkaç santim uzakta tutabilirsiniz.
    • Kollarınızla ne yaparsanız yapın, avuç içlerinizin her zaman tavana veya gökyüzüne baktığından emin olun.
  2. adım 2 sırtınızı hafifçe eğin.
    Sırtınızı hafifçe eğin. Bu, vücudunuzu yukarı doğru eğmenize yardımcı olacaktır. Sadece üst sırtınızı birkaç santim yukarı doğru kavislendirin.
  3. adım 3 göğsünüzü kaldırın.
    Göğsünüzü kaldırın. Sırtınızı eğerken göğsünüzü daha fazla yukarı kaldırın, böylece suyun dışına çıkacaktır.
  4. adım 4 karnınızı kaldırın.
    Karnınızı kaldırın. Ayrıca orta bölümünüz suyun yüzeyini kırana kadar karnınızı aktif olarak kaldırmalısınız.
  5. adım 5 dizlerinizi bükün.
    Dizlerinizi bükün. Bacaklarınızı biraz açmak için dizlerinizi bükün. Bacaklarınız tamamen düz olursa, batma olasılığınız daha yüksek olacaktır.
  6. adım 6 bacaklarınızın aşağı sarkmasına izin verin.
    Bacaklarınızı aşağı sarkıtın. Dizlerinizi büktükten sonra, bacaklarınızı aralarında en az birkaç metre boşluk kalacak şekilde her iki taraftan aşağı sarkıtın. Bacaklarınız doğal olarak suyun üstüne çıkmayacaktır. Birçok yetişkin için bacaklar kollardan ve vücudun üst kısmından daha ağırdır, bu nedenle bacaklar doğal olarak aşağı doğru yüzebilir. Bu durum kaslı bacaklara sahip olmayan küçük çocuklar için farklı olabilir.
  7. adım 7 bacaklarınızı tekmeleyin (gerekirse).
    Bacaklarınızı tekmeleyin (gerekirse). Vücudunuzun bacaklarınızın yakınında aşağı doğru süzüldüğünü hissederseniz, vücudunuzu su üstünde tutmak için bacaklarınızla küçük tekmeler atın. Sırt üstü yüzebilir ve vücudunuzun aşağı doğru kaydığını hissettiğinizde tekme atabilir veya aşağı doğru kaymayı önlemek için bacaklarınızı sürekli olarak hafifçe tekmeleyebilirsiniz.
  8. adım 8 küçük ayarlamalar yapın.
    Küçük ayarlamalar yapın. Sırt üstü yüzmeye devam ederken vücudunuzu dinleyin ve herhangi bir yerde batma olup olmadığına bakın. Ayaklarınıza ve bacaklarınıza yakın bir yerde batıyorsanız ayaklarınızı tekmelemeye devam edin ve vücudunuzun üst kısmının pozisyonunu kaybettiğini hissediyorsanız ellerinizi ve kollarınızı suda nazikçe hareket ettirin. Vücudunuzu daha yüzer hale getirmek için çenenizi daha yukarı kaldırmayı veya sırtınızı biraz daha kavislendirmeyi de deneyebilirsiniz.
    • Yüzer pozisyondan çıkarsanız, vücudunuzu su yüzeyi ile aynı hizaya getirin ve tekrar deneyin. Sırt üstü yüzmeyi öğrenmek zaman alır.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Herkes suda yüzebilir mi?
    Evet, herkes suda yüzebilir ancak korku bazı insanların öğrenmesini engelleyebilir. Ayrıca, ne kadar yüksek veya alçakta yüzdüğünüz (kaldırma kuvveti) vücut tipiniz ve boyutunuz gibi faktörlere bağlıdır. Ne kadar yüksekte veya alçakta yüzdüğünüzü etkileyebilecek şeyler arasında vücut kitle indeksiniz (yağ seviyeleri), kas yoğunluğunuz, akciğer boyutunuz ve benimsediğiniz yüzer şekil yer alır - yüzerken bacakların vücudunuzun geri kalanından daha fazla sarkma eğiliminde olduğunu unutmayın. Çocuklar yetişkinlerden daha iyi yüzer ve kadınlar erkeklerden daha iyi yüzer. Ayrıca, tuzlu suda daha yüksekte yüzmek doğal olarak tatlı suda yüzmekten daha kolaydır.
  • Soru
    Neden suda batıyorum?
    Yüzmeye çalışıyor ancak kendinizi çok batarken buluyorsanız, yağ seviyesi daha yüksek olan diğer insanlara göre daha yoğun kemiklere veya kaslara sahip olabilirsiniz (yağ yüzmeye yardımcı olur). Ancak, doğru şekilde öğretilirse yine de yüzebilirsiniz. Bacakların vücudun geri kalanından daha fazla batma eğiliminde olduğunu unutmayın, bu nedenle bu eğilimin üstesinden gelmeyi öğrenmek için uygun yüzme tekniği şarttır. Daha fazla rahatlamak, yüzmeyi öğrenirken batmayı önlemeye yardımcı olabileceği gibi, vücudunuzun suda yüzmeye en iyi nasıl tepki verdiğini 'hissetmenize' de yardımcı olabilir. Tatlı su yerine tuzlu suda yüzmeyi seçmek de size daha fazla kaldırma kuvveti sağlayabilir.
  • Soru
    Hareket etmeden yüzebilir misin?
    Bunu havuzun kenarına ya da şamandıra veya dalış platformu gibi hareket etmeyen başka bir demirli nesneye tutunarak yapabilirsiniz. Bu sizi yerinizde sabit tutacak ve 'yüzüp gitmeyeceksiniz'. Aksi takdirde, açık sularda akıntı sürüklenmenize neden olacaktır; bir havuzda bile, havuzdaki diğer kişilerin hareketlerinin neden olduğu havuz suyundaki küçük dalgalanmalar nedeniyle muhtemelen hareket edeceksiniz.

Video

İpuçları

  • Her zaman rahat olun. Eğer yardımcı olacaksa hayal kurabilirsiniz!
  • Kalçalarınızı yukarı itmeye ve yukarıda tutmaya çalışın.
  • Yüzmeye çalışmadan önce yüzebildiğinizden emin olun. Bu, denge duygunuzu geliştirmenize yardımcı olacak ve düştüğünüzü hissettiğinizde size güven verecektir.

Uyarılar

  • Yanınızda bir yetişkinle pratik yapın.
  • Önce su altında nasıl yüzüleceğini öğrenin, çünkü her an batabilirsiniz ve 5 feet'ten (1,5 m) uzunsanız bunu 3 feet (0,9 m) içinde uygulayın.
  • Eğer ilk kez yüzmeye çalışıyorsanız, bir öğretmenin size yardımcı olmasını sağlayın! Bunu tek başınıza yapmayın!
  • Bunu yaparken tok veya neredeyse tok olmayın.
  • Dikkatli olun! Bunu derin uçta yapmayın ve etrafınızda size yardım edecek başkaları olmadan yapmayın.