Hız ve Denge için Flutter Vuruşu Nasıl Uygulanır ve Mükemmelleştirilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Çırpma vuruşu, ister rekabetçi olun ister sadece eğlenmek için yüzün, yüzmede küçük ama güçlü ve çok yönlü bir harekettir. Çırpma vuruşunu mükemmelleştirmek sadece biraz pratik gerektirir ve bir kez hissettiğinizde, her şey pürüzsüz bir yelken açar. Bu makalede, flutter kick'i uygulamak ve ustalaşmak için bilmeniz gereken her şeyi, onu kullanan tanıdık vuruşlar ve dikkat etmeniz gereken en yaygın hatalar da dahil olmak üzere size anlatacağız. Devam edin ve hazır olduğunuzda hemen atlayın (su iyi hissettiriyor, söz veriyoruz!).

Bilmeniz Gerekenler

  • Kalça kaslarınızla küçük tekmeler atın ve bacaklarınızı uzun ve düz tutun. Dizlerinizi ve ayak bileklerinizi gevşetin ve ayak parmaklarınızı arkanıza doğru çevirin.
  • Tekmeyi izole etmek ve kollarınızla koordine etmek zorunda kalmadan pratik yapmak için bir havuz duvarına tutunun veya bir tekme tahtası kullanın.
  • Serbest stil, sırtüstü veya köpek küreği gibi popüler kulaçlarda flutter kick'i kullanın.

Adımlar

Tekmenin İzole Edilmesi

  1. adım 1 kendinizi sabit tutmak için ellerinizi bir havuz duvarına dayayın.
    Kendinizi sabit tutmak için ellerinizi bir havuz duvarına dayayın. Ayaklarınızı yerden kaldırın ve bacaklarınızı arkanıza doğru uzatarak neredeyse yüzer hale gelin (ayaklarınız aşağıya doğru batmaya devam etmek isteyecektir). Kollarınızı düz tutun, böylece suyun içinde mümkün olduğunca yatay durursunuz.
    • Çocukların veya suyun altında kalmak istemeyen kişilerin başlarını suyun üzerinde tutmalarını sağlayın (veya kollarını duvarın üstüne koyarak başlarının ve kollarının kuru kalmasını sağlayın).
    • Bu pozisyonda daha rahat ettikçe, yüzünüzü suya indirmeye çalışın. Başınız aşağıda olduğunda vücudunuz daha kolay yüzecek ve aynı hizada kalacaktır.
    • Başınızı aşağıda tutabilmek için başlangıçta bir şnorkel maskesi deneyin. Daha sonra maskeyi bırakın ve nefes almanız gerektiğinde başınızı suyun üzerine kaldırın.
  2. adım 2 bir bacağınızı suda aşağı itmek için kalça kaslarınızı kullanın.
    Bir bacağınızı suda aşağı itmek için kalça kaslarınızı kullanın. Tekme döngüsüne baskın bacağınızla başlayın. Dizinizi çok fazla bükmeden tüm bacağınızı diz ve ayak bileği eklemleri boyunca oldukça düz ve rahat tutun (bu, aerodinamik kalmanıza yardımcı olur).
    • Ayak parmaklarınızı sivri tutun ve hafifçe içe doğru çevirin.
    • Tekmenin gücünün kalçanızdan dizinize doğru hareket ettiğini ve ayağınızda bittiğini hissedin. Ayağınızın suda aşağı doğru hareket etmesi itiş gücü yaratır.
  3. adım 3 i̇lk bacağınızı yukarı kaldırırken diğer bacakla tekrarlayın.
    İlk bacağınızı yukarı kaldırırken diğer bacakla tekrarlayın. Başlangıçta, ilk bacağınızın kendi kendine yukarı kalkmasına izin verin - tekme vuruşunda ustalaştıkça, bacağınızı kaldırmak ve tekme vuruşlarınızı dengelemek için kalça kaslarınızı meşgul tutun. Vuruşunuzu kalçanızdan yapmayı ve sivri ayak parmaklarınızla suyu geriye doğru itmeyi unutmayın.
    • Tekmelerinizi oldukça küçük tutun. Topuklarınızın su yüzeyini kırması sorun değildir, ancak tekmenizin büyük kısmını vücudunuzla aynı hizada tutun.
    • Yukarı vuruşunuzu (bir tekme döngüsü sırasında bacağınızı kaldırmak) geliştirmek için, kendinizi suda dikey olarak konumlandırın ve yukarı ve aşağı yerine ileri geri tekme atın.
  4. adım 4 çırpınarak tekme atmak için bacaklarınızı değiştirmeye devam edin.
    Çırpınarak tekme atmak için bacaklarınızı değiştirmeye devam edin. Dönüşümlü vuruşları sürdürün; bir bacak aşağı inerken diğeri yukarı çıksın. Hareketler daha rahat hale geldikçe hızı artırın. Çırpınarak hızlı bir şekilde tekme attığınızda, kuvvet bacaklarınızı ve kalçalarınızı yukarı doğru iterek vücudunuzla yatay olarak hizalanmalarını sağlayacaktır.
    • Bacaklarınız batmaya devam ederse, vücut hizanızı dengelemek için göğsünüzü suda biraz daha aşağı itin.
    • Bacaklarınız çok fazla yükseliyorsa, göğsünüzü suda biraz daha yukarıda tutun veya daha düşük hız ve güçle tekme atmayı deneyin.
    • Tekme atarken ve duvara zar zor dokunurken dengeli, yatay bir vücut pozisyonunu koruyabilene kadar duvarı tutun. O zaman harekete geçme zamanı!

Hareket Ekleme

  1. adım 1 tutun...
    Bir tekme tahtasına tutunun tekme atarken kendinizi desteklemek için. Bir duvar yerine, kısa kenarından bir tekme tahtası tutun ve önünüzde kol uzunluğunda tutun. Vücudunuzu yatay olarak uzatmak için havuz zemininden itin, ardından daha önce olduğu gibi çırpınarak tekme atmaya başlayın. Eğer doğru formu kullanıyorsanız, ilerlemeye başlayacaksınız.
    • Başınızı aşağıda tutmaya çalışın (ve nefes almak için yukarı çıkın) veya tüm vücudunuzu aynı hizada tutmak için bir şnorkel maskesi kullanın.
    • Tekmenin sizi nasıl ileri ittiğine ve bacaklarınızı nasıl yukarıda tuttuğuna dikkat edin.
    • Doğru yüzme tekniğini öğretmeyebileceğinden 6 yaşından küçükler için kickboard kullanmaktan kaçının.
  2. adım 2 süzülme ve vücut hizalama pratiği yapmak için bir havuz duvarından itin.
    Süzülme ve vücut hizalama pratiği yapmak için bir havuz duvarından itin. Yüzeyde veya suyun altında, ayaklarınızı bir duvara dayayın ve bacaklarınızı düzleştirerek itin. Kollarınızı önünüze doğru uzatın (bir eliniz diğerinin üzerinde, torpido gibi), vücudunuzu yatay bir çizgi halinde uzatın ve ayak parmaklarınızı gösterin.
    • Suda süzülün ve ivme kaybettiğinizi hissettiğiniz anda çırpınarak tekme atmaya başlayın.
    • Vücudunuzu yatay tutacak kadar hızlı tekme atın. Hızınızın büyük bir kısmı kollarınızdan gelecektir (tekmeler hızınızın yaklaşık %15'ini sağlar).
    • Pratik yapmak için, vücudunuzun suyu kesmesi hissine alışmak için tekme eklemeden birkaç kez süzülmeyi deneyin.
  3. adım 3 tekmelerinizi kol vuruşlarıyla zamanlama alıştırması yapın.
    Tekmelerinizi kol vuruşlarıyla zamanlama alıştırması yapın. Vuruş döngünüzü başlatan kolun karşısındaki bacakla aşağı doğru itin (örneğin, sol bacağınız tekme atmaya başlarken sağ kolunuzu başınızın üzerinden öne doğru uzatın ve suya doğru indirin) ve karşı tarafta tekrarlayın.
    • Vuruş başına kaç tekme atmanız gerektiğine dair bir kural yoktur, ancak en yaygın oranlar 2, 4 ve 6 vuruşlu tekmelerdir:
      • 2 vuruşlu tekme: Her bir bacağa vuruş döngüsü başına bir kez vurun (döngü, her iki kolun da bir vuruşu tamamladığı anlamına gelir).
      • 4 vuruşlu tekme: Her bacağa döngü başına iki kez tekme atın (başka bir deyişle, her kol vuruşu için her bacak bir kez tekme atar).
      • 6 vuruşlu tekme: Her bacağa döngü başına 3 kez vurun. Sol kolunuz vururken sağa-sola-sağa, ardından sağ kolunuz vururken sola-sağa-sola tekme atın.
  • 2 vuruşlu tekme: Her bacağa vuruş döngüsü başına bir kez vurun (bir döngü, her iki kolun da bir vuruşu tamamladığı anlamına gelir).
  • 4 vuruşlu tekme: Her bacağa döngü başına iki kez vurun (başka bir deyişle, her kol vuruşu için her bacak bir kez vurur).
  • 6 vuruşlu tekme: Her bacağa döngü başına 3 kez vurun. Sol kolunuzla vuruş yaparken sağa-sola-sağa, ardından sağ kolunuzla vuruş yaparken sola-sağa-sola vurun.

Çırpınan Tekmelerle Vuruşlar

  1. adım 1 serbest stil vuruş
    Serbest stil vuruş için serbest stil yüzmek (önden sürünme), çırpınan tekme ve kollarınızla süpürme yel değirmeni hareketleri yapın. Her bir kolunuzu öne doğru uzatın ve parmak uçlarınızdan önce, omuzlarınızdan biraz daha geniş olacak şekilde suya sokun. Dirseğinizi bükün ve ileriye doğru itmek için suyu arkanıza alın.
    • Ön kolunuzu ve elinizi dev bir kürek gibi hayal edin. Buna erken dikey önkol (EVF) denir.
    • Eliniz sudan çıkarken dirseklerinizi yüksek tutun. Genel bir kural olarak, dirseklerinizi hem suyun üstünde hem de altında ellerinizden daha yüksek tutun.
    • Flutter kick'in vücut pozisyonunuzu nasıl dengelediğine ve kollarınızın hareketini nasıl desteklediğine dikkat edin.
  2. adım 2 sırtüstü
    Sırt üstü sırtüstü yüzmek, sırt üstü yüzmek ve vücudunuzu düz bir çizgi halinde uzatın. Normal gibi çırpınarak vurun, ancak şimdi aşağı yerine suyu yukarı itiyorsunuz. Omuzlarınızı kullanarak her bir kolunuzu başparmak önce olmak üzere sudan çıkarın ve serbest stil kulaç atmaya benzer şekilde geriye doğru döndürün.
    • Kolunuzu düz tutun ve avuç içiniz dışa bakacak şekilde suya önce serçe parmağınızla girin. Avuç içinizi aşağı doğru döndürün ve suyu geri itmek için kullanın.
    • Kolunuz yukarı çıkarken, bir sonraki kulaç için su yüzeyini kırmadan önce avucunuzu içe doğru döndürün.
    • Formunuzu her zamanki gibi koruyun; vuruşu kalçanızdan yapın, dizlerinizi çoğunlukla düz tutun ve ayak parmaklarınızı arkanıza doğru çevirin.
  3. adım 3 köpek küreği
    Köpek küreğiKöpek küreğini kullanın su üstünde kalmak veya kısa mesafeler yüzmek için. Başınızı suyun üzerinde tutun ve göğsünüzden yüzün. Her bir elinizi dönüşümlü olarak suyun altında dairesel hareketlerle öne ve aşağıya, ardından geriye ve yukarıya doğru hareket ettirin. Normal şekilde çırpınarak tekme atın.
    • Köpek kulacı resmi bir yüzme kulacı değildir, ancak oldukça sezgiseldir ve başarması kolaydır (ve adını en sevdiğiniz 4 ayaklı arkadaşlarınızın yüzme şeklinden alır).
    • Uzuvlarınızı yavaşça hareket ettirin ve enerji tasarrufu için ağzınızın suyun altına girmesine izin verin. Başınızı kaldırmak ve nefes almak için daha hızlı itin ve tekmeleyin.

Sık Yapılan Hatalar

  1. adım 1 çok büyük tekme
    Çok büyük tekmeler Bacaklarınızı ve tekmelerinizi mümkün olduğunca vücudunuzla aynı hizada tutun ve tekmenizin genliğini yaklaşık 0,5 m'de (1,6 ft) tutmayı hedefleyin (bu, ayaklarınızın kalçanızın üstünde veya altında bu mesafeden daha fazla hareket etmemesi gerektiği anlamına gelir). Büyük, geniş vuruşlar yapmaya başladığınızda, sizi yavaşlatan (ve çok daha fazla enerji harcayan) sürüklenme yaratırsınız.
    • Unutmayın, büyük vuruşlar hızlı yüzmeye eşit değildir. Hızınızı artırmak için tekmelerinizi hızlı ve küçük tutun.
  2. adım 2 dizleri çok fazla bükmek
    Dizlerinizi çok fazla bükmek Kendinizi ilerletmek için bilerek bükmek yerine dizlerinizin gevşemesine izin verin, böylece suyun basıncıyla hafifçe bükülürler. Bu 'bisiklet' vuruşları doğal hissettirir, ancak aerodinamik vücut pozisyonunuzu bozar ve dengenizi bozar.
    • Tekmelerinizi kalçanızdan atmayı ve bacaklarınızı oldukça düz tutmayı unutmayın. Bu, itiş gücüne ve kol vuruşlarınızı dengelemeye yardımcı olur.
    • Dizlere tekme atmak bacaklarınızın batmasına, yavaşlamanıza ve ileriye doğru hareket eden momentumunuzu kaybetmenize neden olur.
  3. adım 3 geriye doğru yerine aşağıya doğru tekme atmak
    Geriye doğru yerine aşağıya doğru tekmelemek Suyu aşağıya doğru göndermek yerine ayaklarınızla geriye ve kendinizden uzağa doğru ittiğinizi hayal edin. Bunu yapmak için ayak bileklerinizi gevşek ve esnek tutun ve ayak parmaklarınızı sivri tutun; ayak bilekleriniz sert veya kilitliyse, herhangi bir itme elde etmek için dizinizi neredeyse 90 derece bükmeniz gerekecektir.
    • Ayak bileklerinizi gevşek ve ayak parmaklarınızı sivri tutmak, yukarı vuruşunuzu (tekme sırasında bacağınızı kaldırmanız) aşağı vuruşunuzla (bacağınızı aşağı itmeniz) dengelemenize yardımcı olur.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Flutter tekmelerimi nasıl daha güçlü hale getirebilirim?
    Bacağınızı aşağı doğru tekmelerken dizinizi çok fazla bükmekten kaçının, sanki tekme atmak yerine bisiklet pedalı çeviriyormuşsunuz gibi.
  • Soru
    Nasıl daha güçlü bir serbest vuruş elde edersiniz?
    Bir yöntem, iki elinizle duvara tutunmak ve birisinin arkanızda kollarını tamamen açmış ve elleri yaklaşık 1 ayak aralıklı olarak durmasını sağlamaktır. Ardından, her vuruşta ellerine dokunmaya çalışarak ayaklarınızı tekmeleyin.
  • Soru
    Sırtüstü vurduğumda, serbest stilden çok daha yavaş gittiğimi hissediyorum. Herhangi bir ipucunuz var mı?
    Sırtüstü tekme atarken ayak parmaklarınızı ve kalçanızı yukarıda tutmaya odaklanın. İnsanlar genellikle sırtüstü tekme atarken daha yavaş giderler çünkü başlarını çok fazla öne eğerler, bu da kalçaların düşmesine neden olur. Başınızı gökyüzüne/tavana doğru tamamen düz tutmayı düşünün ve ayak parmaklarınızı yüzeye çıkarmaya odaklanın. Tekme atmak için dizinizi bükmeyin, tüm bacağınızı kullanın.

Video

İpuçları

  • Sert ayaklarınız veya bilekleriniz varsa, yüzmeden önce bunları esnetin (bu, formunuza yardımcı olacak ve vuruş gücünüzü artıracaktır).
  • Flutter kick aynı zamanda kuru zeminde yaptığınız karın kaslarını güçlendirici bir egzersiz için kullanılan bir terimdir. Sırt üstü uzanın, ellerinizi kalçanızın altına yerleştirin ve bacaklarınızı yerden birkaç santim (santimetre) yüksekte çırpın. Yüzme hareketinden farklı olarak dizlerinizi düz ve ayak bileklerinizi kilitli tutun.
  • Ayak parmaklarınızı göstermekte zorlanıyorsanız veya esnek olmayan ayak bilekleriniz varsa, ayaklarınızda kısa yüzgeçler veya paletlerle yüzün (kısa olanlar ayaklarınızı uzun olanlardan daha iyi taklit eder).

Uyarılar

  • Çırpınma tekmelerini (ve tüm yüzmenizi) bir havuzda veya görevli bir cankurtaranın bulunduğu belirlenmiş bir yüzme alanında uygulayın. Daha fazla güvenlik için yeni teknikleri bir yüzme eğitmeninden öğrenin.