Karatede Siyah Kuşak Nasıl Alınır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Eğer karate yapıyorsanız, bunu öğrendiklerinde insanların size soracağı ilk sorulardan biri 'siyah kuşak mısınız?' olacaktır. Siyah kuşak, gelişmiş bir dövüş sanatçısının uluslararası sembolüdür ve karate yolculuğunuzda çok heyecan verici bir noktadır.

Adımlar

  1. adım 1 bir karate kulübüne katılın
    Bir karate kulübüne katılın. Sevdiğiniz ve ilham verici bulduğunuz eğitmenlerin olduğu bir kulüp bulduğunuzdan emin olun. Size uygun bir gün ve saat seçin.
  2. adım 2 haftada en az iki kez antrenman yapın.
    Haftada en az iki kez antrenman yapın. Haftada sadece bir kez antrenman yaparak siyah kuşağa ulaşmak neredeyse imkansızdır. Kas hafızası 7 gün sürmez, bu nedenle haftada bir antrenman yapan kişiler her antrenman seansında birçok şeyi yeniden öğrenmek zorunda kalırlar. Siyah kuşağa ulaşmak isteyen kişiler için haftada iki kez minimum, haftada üç kez ise ideal olmalıdır.
  3. adım 3 don't overdo it.
    Aşırıya kaçmayın. Haftada 3 kez antrenman idealdir. Eğer düzenli olarak haftada 4-7 kez antrenman yapıyorsanız, çoğu durumda siyah kuşağa ulaşmadan önce tükenirsiniz. Ayrıca çok sık antrenman yaparsanız, kaslarınız için uygun iyileşme süresine sahip olmadığınızdan gelişiminize zarar verebilirsiniz.
  4. adım 4 evde pratik yapın.
    Evde pratik yapın. Kata çalışın, esneme hareketleri yapın, biraz kuvvet antrenmanı yapın, sınıfta yaptığınız kombinasyonu deneyin. Ustanızın o gün sizi düzelttiği teknikler üzerinde çalışın.
  5. adım 5 eğitmeninizin söylediği her şeyi dinleyin.
    Eğitmeninizin söylediği her şeyi dinleyin. Bazı insanlar düzeltildiklerinde üzülürler ancak düzeltmeleri kabul edip düzeltmeye çalışanlar siyah kuşağa ulaşanlardır. Eğitmeniniz sizi her düzelttiğinde size siyah kuşak olmanın anahtarlarından birini verdiğini unutmayın.
  6. adım 6 hepsini dinleyin...
    Eğitmeninizin sınıftaki diğer kişilere ve genel olarak sınıfa yaptığı tüm düzeltmeleri dinleyin ve bunların sizin için de geçerli olup olmadığına bakın.
  7. adım 7 turnuvalarda yarışın.
    Turnuvalarda yarışın. Her turnuva karatenizde büyümeniz ve gelişmeniz için bir şanstır. Rekabet eden öğrenciler daha hızlı gelişme eğilimindedir.
  8. 8. adım her seferinde bir adım atın.
    Her seferinde bir adım atın. Siyah kuşağa ulaşmak uzun yıllar alır, bu nedenle sadece siyah kuşağa odaklanırsanız, bu hedef çok uzakta olabilir ve sizi bunaltabilir. Bir sonraki notunuzu almak gibi her seferinde bir adıma odaklanın.
  9. adım 9 sabırlı olun.
    Sabırlı olun. Karatede siyah kuşak kazanmak ortalama 4-5 yıl sürer. Yaşınıza, doğal yeteneklerinize, vücut tipinize, koordinasyon seviyenize, fitness seviyenize, daha önce yaptığınız spor türüne, ne kadar antrenman yaptığınıza, eğitmeninizi ne kadar dinlediğinize vb. bağlı olarak bu süre bazen daha da uzayabilir.
  10. adım 10 etrafta olan tüm özel etkinliklere, seminerlere ve atölye çalışmalarına katılın.
    Önünüze çıkan tüm özel etkinliklere, seminerlere ve atölye çalışmalarına katılın. Karşınıza çıkan her şeyi yapın.
  11. adım 11 vücudunuza iyi bakın.
    Vücudunuza iyi bakın. Vücudunuz karatedeki aracınızdır, eğer iyi durumdaysa karateniz de iyi olacaktır. Sigara veya uyuşturucu kullanmayın, bunun yerine sağlıklı yiyecekler yiyin ve bol bol su için.
  12. adım 12 eğer yaralanırsanız, hemen tedavi ettirin.
    Eğer sakatlanırsanız, hemen tedavi ettirin. Sporda sakatlanmalarla ilgili en büyük sorun, insanların sakatlanıp sonra bunun önemli olmadığına karar vermeleri ve çok daha kötüleşip çok geç olana kadar sakatlıklarla antrenman yapmaya devam etmeleridir. Hemen müdahale edilen sakatlıklar neredeyse her zaman iyileştirilebilir.
  13. adım 13 ustanızın sizi oraya götürebilecek kapasiteye sahip olduğundan emin olun.
    Ustanızın sizi oraya götürebilecek kapasiteye sahip olduğundan emin olun. Sizi siyah kuşak yapmak için ustanızın da ne yaptığını bilmesi gerekir. Ustanızın kendisi en az siyah kuşak seviyesinde olmalı, ayrıca daha önce birçok öğrenciyi o seviyeye getirmiş olmalıdır.
  14. 14. adım düşüş zamanları olacağını anlayın.
    Düşüş zamanları olacağını anlayın. Tüm dövüş sanatçıları eğitiminizde inişler ve çıkışlar yaşar. İlerlemediğinizi, hatta geriye gittiğinizi hissettiğiniz zamanlar olacaktır. Öyle olsa bile, zorlayın ve her zaman başaracaksınız.
  15. adım 15 dojo'da güçlü arkadaşlıklar geliştirin.
    Dojo'da güçlü arkadaşlıklar geliştirin. Siyah kuşak olmanın anahtarı uzun vadede karateye bağlı kalmaktır. Dojo'da iyi arkadaşlıklarınız varsa devam etme olasılığınız daha yüksek olacaktır.
  16. adım 16 çapraz antrenman yapın.
    Çapraz antrenman. Karatenin tek aktiviteniz olmasına izin vermeyin. Yüzme, futbol, basketbol, jimnastik, dans dersi, atletizm, spor salonuna gitmek gibi başka sporlar da yapmak iyi bir fikirdir. Kaslarınızı farklı bir şekilde çalıştırın.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Karate bir kendini savunma mekanizması olarak iyi midir?
    Kesinlikle! Karate aynı zamanda iç huzuru ve disiplini bulmanın bir yoludur - sadece saldırmaya ve savunmaya odaklanmayın.
  • Soru
    Dövüş sanatlarını 17 yaşında öğrenebilir miyim?
    Her yaşta öğrenebilirsiniz.
  • Soru
    Birisi sakatlanırsa, çalışmaya devam etmeli mi yoksa karateyi bırakmalı mı?
    Sakatlık iyileşene kadar bekleyin ve sonra antrenmana devam edin. Sakatlanmak hayatın ve sporda yarışmanın bir parçasıdır ve sakatlık çoğu zaman değerli bir öğrenme deneyimi olabilir.

İpuçları

  • Karatede iki tür derece vardır ve bunlara 'kyu' ve 'dan' dereceleri denir. Kyu öğrenci anlamına gelir ve henüz siyah kuşak, yani renkli kuşak olmayan bir öğrenciyi ifade eder. Kyu numarası, siyah kuşaktan kaç kademe uzakta olduğunuzu ifade eder. Örneğin 6. kyu, siyah kuşaktan 6 kademe uzakta olduğunuz anlamına gelir. Çoğu stilde 10 kyu derecesi vardır ancak bazılarında daha fazla veya daha az olabilir.
  • Başlangıçta, belki birkaç ayda bir daha sık not verebilirsiniz, ancak rütbeler yükseldikçe her not 6-12 ay sürecektir. Siyah kuşak olarak dereceler arasında yıllar olacaktır.
  • Dan, siyah kuşağın üzerindeki bir dereceyi ifade eder ve kyu derecelerinin tersi şekilde çalışır. Örneğin 6. dan siyah kuşağın 6 kademe üstüdür.

Uyarılar

  • Siyah kuşak yolculuğunuzun sonu değil, sadece başlangıcıdır. Siyah kuşağa ulaştığınızda, gerçekten ciddi öğrenme o zaman başlayabilir.
  • Birçok kulübün siyah kuşak için minimum yaş sınırı vardır. Diğer kulüpler ise çocukları genç siyah kuşağa geçirir ve belirli bir yaşa geldiklerinde kıdemli siyah kuşak için yeniden sınava tabi tutar.
  • Siyah kuşağa gelindiğinde pek çok kişi yeni bir dizi sorunla karşılaşır. Siyah kuşak onlar için uzun süre büyük bir hedef olduğu için pek çok kişi antrenmanlarına olan ilgisini ve odağını kaybediyor. Karatede siyah kuşağın yanı sıra başka hedeflerinizin de olması önemlidir.