Massachusetts'te Silah Ruhsatı Nasıl Alınır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Massachusetts'te ikamet ediyorsanız, ateşli silah sahibi olmak veya taşımak için eyalet tarafından bir silah ruhsatına sahip olmanız gerekmektedir. Sahip olduğunuz silah ruhsatının türü, ateşli silahı evinizde bulundurmak veya yanınızda taşımak isteyip istemediğinize bağlı olarak değişse de, başvuru prosedürü aynıdır. Silah ruhsatı alabilmeniz için önce Massachusetts eyaleti tarafından onaylanmış bir ateşli silahlar güvenlik kursuna katılmanız gerekir. Daha sonra 'Ateşli Silahlar Kimlik (FID) Kartı veya Ateşli Silah Taşıma Lisansı (LTC) Başvurusu 'nu doldurmalı ve bölgenizdeki bir polis departmanına teslim etmelisiniz.

Adımlar

Silah Ruhsatı İçin Eğitim Almak

  1. adım 1 lisanslı bir ateşli silahlar güvenlik kursu bulun.
    Lisanslı bir ateşli silahlar güvenlik kursu bulun. Silah ruhsatına başvurmak için bir ateşli silahlar güvenlik kursunu tamamlamanız gerekecektir. Bir kursu birkaç şekilde bulabilirsiniz:
    • www.mass.gov/eopss adresinden Massachusetts Kamu Güvenliği ve Emniyeti İdari Ofisini ziyaret edin.
      • Sayfanın sağ üst köşesindeki 'Ateşli Silahlar Kayıt ve Kanunları' bağlantısını takip edin.
      • Massachusetts eyaleti tarafından onaylanan kursların tam listesine erişmek için 'Onaylı Temel Ateşli Silah Güvenliği Kursları 'nı seçin.
    • Onaylı kurslardan birine kaydolma konusunda biriyle konuşmak için 617-727-7775 numaralı telefondan Massachusetts Kamu Güvenliği ve Emniyeti İdari Ofisini arayın.
    • İkamet ettiğiniz şehir veya kasabanın polis departmanıyla iletişime geçin ve bölgenizde yaklaşan kurslar hakkında bilgi alın. Örneğin, Worcester Şehri doğrudan web sitesinde kursları listeler.
  2. adım 2 bir ateşli silahlar güvenlik kursuna kaydolun ve katılın.
    Bir ateşli silahlar güvenlik kursuna kaydolun ve katılın. Kursa katılmanın amacı, bir ateşli silahı nasıl güvenli bir şekilde kullanacağınızı öğrenmenin yanı sıra Massachusetts ateşli silahlar yasaları hakkında eğitim almaktır. Bazı kurslar yerel polis departmanları tarafından, bazıları ise özel şirketler tarafından verilmektedir. Temel ateşli silah güvenliği kursu aşağıdakileri içerecektir:
    • atış pratiği ve eğitimi
    • ateşli silahın parçalarını anlamak
    • mühimmatı anlamak
    • ateşli̇ si̇lahlarin güvenli̇ bi̇r şeki̇lde saklanmasi ve emni̇yeti̇
    • Massachusetts ateşli silahlar yasalarının gözden geçirilmesi (bazı özel şirketler, diğer eyaletlerde de ruhsat başvurusu için yeterli olabilecek daha geniş sınıflar sunabilir)
  3. adım 3 ateşli silahlar güvenlik kursunu tamamlayın ve sertifikanızı alın.
    Ateşli silahlar güvenlik kursunu tamamlayın ve sertifikanızı alın. Ateşli silahlar güvenlik kursunu başarıyla tamamladıktan sonra bir Ateşli Silahlar Güvenlik Sertifikası alacaksınız. Massachusetts silah ruhsatı için başvurduğunuzda bu sertifikanın bir kopyasını ibraz etmeniz gerekecektir.
  • Sayfanın sağ üst köşesindeki 'Ateşli Silahlar Kayıt ve Yasaları' bağlantısını takip edin.
  • Massachusetts eyaleti tarafından onaylanan kursların tam listesine erişmek için 'Onaylı Temel Ateşli Silah Güvenliği Kursları 'nı seçin.

Başvurunun Alınması ve Hazırlanması

  1. adım 1 silah ruhsat başvurusunu alın.
    Silah ruhsatı başvurusunu alın. Silah ruhsatı talebiniz 'Massachusetts Yerleşik LTC/FID/Makineli Tabanca Başvurusu' formunu doldurarak başlar. Formun bir kopyasını üç olası kaynaktan birinden alabilirsiniz:
    • İnternet erişiminiz varsa, Kamu Güvenliği ve Emniyeti Yürütme Ofisi'nin web sitesinden doğrudan evinizde bir başvuru yazdırabilirsiniz.
    • İnternet erişiminiz yoksa, Massachusetts Kamu Güvenliği ve Emniyeti İcra Dairesini 617-727-7775 numaralı telefondan arayarak posta yoluyla başvuru talebinde bulunabilirsiniz.
    • Alternatif olarak, yerel polis karakolunuzu ziyaret edin ve başvuru formunun bir kopyasını isteyin.
    • Yerleşik olmayan bir kişi olarak başvuru, yerleşik bir yabancı olarak başvuru veya Ateşli Silahlar Ruhsat İnceleme Kurulu Dilekçesi gibi ihtiyaç duyabileceğiniz ek formlar, Kamu Güvenliği ve Güvenliği İcra Dairesi'nin web sitesinde Ateşli Silahlar Formları ve Uygulamaları sayfasında bulunabilir.
  2. adım 2 silah ruhsatı başvurusunu açık ve dikkatli bir şekilde doldurun.
    Silah ruhsatı başvurusunu açık ve dikkatli bir şekilde doldurun. Formu, tüm cevapları açık ve okunaklı bir şekilde yazarak veya yazdırarak dikkatlice doldurmanız gerekecektir. Formu doldurmadan önce talimatları okumanız önemlidir. Başvuruyu tamamlarken herhangi bir sorunuz olursa, yerel polis departmanınızla iletişime geçmelisiniz.
  3. adım 3 bunun ilk başvurunuz mu yoksa yenileme mi olduğunu işaretleyin.
    Bunun ilk başvurunuz mu yoksa yenileme mi olduğunu işaretleyin. Bu ilk başvurunuzsa, formun üst kısmındaki 'Yeni Başvuru Sahibi' ifadesinin yanına bir onay işareti koyarak yeni bir başvuru sahibi olduğunuzu belirtin. Bu bir yenileme ruhsatı içinse, 'Yenileme' seçeneğini işaretleyecek ve en son ruhsat numaranızı vereceksiniz.
  4. adım 4 başvurduğunuz silah ruhsatı türünü belirtin.
    Başvurduğunuz silah ruhsatı türünü belirtin. Örneğin, sadece bir ateşli silah satın almak ve evde bulundurmak için ruhsat istiyorsanız, FID olarak adlandırılan şeye ihtiyacınız vardır. 'Ateşli Silahlar Kimlik Kartı 'nın yanına bir onay işareti koyun. Ateşli silah taşımak için izin talep ediyorsanız, LTC ruhsatına ihtiyacınız vardır. 'Taşıma Ruhsatı 'nı seçmelisiniz.
  5. adım 5 sağlanan alanlara kişisel bilgilerinizi girin.
    Sağlanan alanlara kişisel bilgilerinizi girin. Adınızı, adresinizi, doğum tarihinizi ve yerinizi, ebeveynlerinizin adlarını, fiziksel özelliklerinizi, meslek ve işveren bilgilerinizi ve Sosyal Güvenlik Numaranızı veya ehliyet numaranızı girmeniz istenecektir.
  6. adım 6 yasal durumunuzla ilgili anketi doldurun.
    Yasal durumunuzla ilgili anketi doldurun. Vatandaşlığınız, geçmiş mahkumiyetleriniz veya ağır suçlarınız, akıl hastalığı, uyuşturucu veya alkol bağımlılığınız olup olmadığı, aile içi şiddete karışıp karışmadığınız ve hakkınızda herhangi bir tutuklama emri olup olmadığı hakkında bilgi istenecektir.
    • Anketteki sorulardan herhangi birine 'evet' yanıtı verdiyseniz, her bir sorguyu çevreleyen koşullar hakkında ayrıntılı bilgi vermeniz gerekecektir.
  7. adım 7 sizinle ilgili olmayan iki kişisel referansın isimlerini ve iletişim bilgilerini sağlayın.
    Sizinle ilgili olmayan iki kişisel referansın isimlerini ve iletişim bilgilerini sağlayın. Bazı şehirlerde veya kasabalarda, bu kişilerden yazılı bir tavsiye mektubu da sunmanız gerekebilir. Bu gereklilik hakkında yerel polise danışın.
  8. adım 8 neden silah ruhsatı için başvurduğunuzu açıklayın.
    Neden silah ruhsatı için başvurduğunuzu açıklayın. Polisin onayladığı başvuru sayısını ve bunların nedenlerini izlemesi gerekir. Bu adımda dürüst olmanız ve polisin duymak istediğine inandığınız bir cevap aramanız gerekmez. Eğer kişisel güvenliğiniz için buna ihtiyacınız olduğuna inanıyorsanız, bunu söyleyin. Daha fazla neden sunabilirseniz (bölgenizdeki son silahlı saldırılar, vb.), bu açıklamanıza yardımcı olabilir.
  9. adım 9 başvurunuzu tamamlayın.
    Başvurunuzu tamamlayın. Silah ruhsatı başvurusunun altındaki uygun alanları imzalayın ve tarih atın. İmzanız olmadan başvurunuz eksik olacak ve muhtemelen işleme alınmadan size iade edilecektir.

Başvurunun Gönderilmesi ve Diğer Gereklilikler

  1. adım 1 tüm başvuru gereklilikleri için yerel polis departmanınıza danışın.
    Tüm başvuru gereklilikleri için yerel polis departmanınıza danışın. Eyalet yasaları silah ruhsatı başvuruları için temel gereklilikleri belirler, ancak nihai karar Massachusetts'teki her şehir veya kasaba için yerel polis şefi tarafından verilir. Her polis departmanı, her başvuruda talep ettikleri belgelerde bazı hareket alanlarına sahiptir.
    • Örneğin, bazı kasabalar doğum belgenizin bir kopyasını isterken, diğer kasabalar farklı kimlik biçimlerini kabul edecektir.
    • Bazı kasabalar iki referans kişiden yazılı tavsiye isteyebilir; diğer kasabalar sadece isimlerini ve iletişim bilgilerini isteyebilir.
  2. adım 2 ateşli silahlar güvenlik sertifikanızın bir kopyasını alın.
    Ateşli Silahlar Güvenlik Sertifikanızın bir kopyasını alın. Herhangi bir şehir veya kasabada, yeni bir ruhsat için, ateşli silahlar güvenlik eğitim kursunu tamamladığınıza dair kanıt sunmanız gerekecektir. Başvurunuzu gönderirken bir kopyasını yanınızda bulundurun.
  3. adım 3 başvuru ücretini hazırlayın.
    Başvuru ücretini hazırlayın. Ruhsat başvuru ücreti genellikle 100$'dır. Ücretin miktarını ve kabul edilen ödeme şeklini doğrulamak için bulunduğunuz şehir veya kasabaya danışın.
    • Örneğin, Everett Şehri sadece havale ile ödeme kabul etmektedir. Worcester Şehri nakit, çek veya havale ile ödeme kabul edecektir. Massachusetts'teki diğer şehir veya kasabalar için doğrudan polis departmanına başvurun.
    • Billerica Belediyesinin web sitesinde, Polis Merkezinden bir Ödeme Makbuzu formu almanız, bu formu Belediye Saymanına götürerek 100 $'lık ücreti ödemeniz ve makbuzu doğrulatmanız ve ardından doğrulanmış makbuzu başvuruyla birlikte sunmak üzere Polis Merkezine geri götürmeniz gerektiği yönünde talimatlar bulunmaktadır.
  4. adım 4 başvuruyu ve gerekli materyalleri yerel polis departmanınıza götürün.
    Başvuruyu ve gerekli materyalleri yerel polis departmanınıza götürün. Başvuruları kabul ettikleri belirli zamanlar olup olmadığını öğrenmek için polis departmanını aramalı veya web sitesini kontrol etmelisiniz.
    • Örneğin, Worcester Şehri başvuru sahiplerinin önceden randevu almasını gerektirir ve bu randevular sadece Salı, Çarşamba veya Perşembe günleri verilir.
    • Everett Belediyesi'nin web sitesinde başvurunuzu göndermek üzere randevu almak için bir bağlantı bulunmaktadır.
    • Billerica Belediyesi'nin web sitesinde başvuru sahiplerine başvuru hakkında bilgi almak için memurla iletişime geçmeleri söylenmektedir, ancak belirli bir randevu bilgisi yer almamaktadır.
    • En yakın polis departmanını bulmak için yardıma ihtiyacınız varsa, başvurunuzu işleme koyacak bir ofis bulmak için 508-820-2300 numaralı telefondan Massachusetts Eyalet Polisini arayın.
  5. adım 5 polis departmanının gerektirdiği ek talimatları izleyin.
    Polis Departmanının talep ettiği ek talimatları izleyin. Bazı departmanlar başvuru ile birlikte parmak izinizi de isteyecektir. Başvurunuzu ekteki materyallerle birlikte gönderdikten sonra, polis, silah ruhsatı başvurusunda verilen bilgileri kullanarak hem Massachusetts'te hem de yaşadığınız diğer eyaletlerde bir geçmiş kontrolü yapacaktır. Polis departmanı daha sonra silah ruhsatınızı hangi yöntem ve zaman diliminde alacağınızı size bildirecektir.

Ruhsat Niteliklerini Anlamak

  1. adım 1 massachusetts'te ikamet ediyor olun.
    Massachusetts'te ikamet ediyor olun. Massachusetts'te yasal olarak ikamet eden herkes, resmi vatandaşlığına bakılmaksızın, Massachusetts'te ateşli silah bulundurmak veya taşımak için ruhsat almaya hak kazanır. Massachusetts'te ikamet etmeyen bir kişinin belirli bir amaç için geçici silah ruhsatı almasının bazı yolları vardır. Bu sizin için geçerliyse, ziyaret edeceğiniz şehir veya kasabanın polis departmanına başvurun.
  2. adım 2 olumlu bir sabıka kaydına sahip olun.
    Olumlu bir sabıka kaydına sahip olun. Sicilinizin tamamen temiz olması gerekmez, ancak sınırlamalar vardır. Eyalet yasaları, Massachusetts'te aşağıda açıklanan suçlardan herhangi birinden hüküm giymiş hiç kimseye silah ruhsatı verilemeyeceği konusunda çok açıktır. Bunlardan herhangi biri sizin için geçerliyse, yasanın tam metnini dikkatlice okumalı ve bir avukata danışmalısınız:
    • ağır bir suç
    • iki yıldan fazla hapis cezası ile cezalandırılabilen bir kabahat
    • şiddet içeren bir suç
    • silah veya mühimmat bulundurma, dağıtma veya satma ile ilgili belirli suçlar
    • kontrollü madde kullanımıyla ilgili belirli suçlar
    • aile içi şiddet suçları
  3. adım 3 zihinsel engellilik veya diğer sağlık kısıtlamalarından muaf olmak.
    Zihinsel engellilik veya diğer sağlık sınırlamalarından muaf olun. Massachusetts'te akıl hastalığı, alkol ya da madde bağımlılığı nedeniyle hastaneye yatırılmış ya da akli yetersizlik nedeniyle vasi atanmış veya alkol ya da madde kullanım bozukluğu olduğu tespit edilmiş hiç kimse silah ruhsatına sahip olamaz. Başvuru sahibinin, başvuru sırasında bu durumun artık geçerli olmadığını gösteren bir doktor bulgusu sunabilmesi halinde bazı istisnalar vardır. Bu açıklamalardan herhangi biri sizin için geçerliyse, yasanın tam metnini dikkatlice okumalı ve bir avukata danışmalısınız.
  4. adım 4 aradığınız ruhsat için uygun yaşta olun.
    Aradığınız ruhsat için uygun yaşta olun. Massachusetts'te ateşli silah taşıma ruhsatı (LTC) için başvuran bir kişi, başvuru sırasında en az 21 yaşında olmalıdır. Ateşli silah kimlik kartı (FID) için başvuran kişi, ebeveyn izni ile en az 15 yaşında olmalıdır. En az 18 yaşında olan bir başvuru sahibi ebeveyn izni olmadan FID başvurusunda bulunabilir.
  5. 5. adım
    Silah ruhsatı taşımak için 'uygun' olmak. Eyalet yasası, ruhsat verilmesinin 'uygun olmadığı' düşünülen kişilere ruhsat verilmeyebileceğini söylüyor. 'Uygun' olup olmadığınızın belirlenmesi, yaşadığınız ve ruhsat için başvurduğunuz şehir veya kasabanın polis şefine bağlıdır. Bu belirleme, başvuru sahibinin toplum için risk veya tehlike oluşturacak davranışlarda bulunduğuna veya bulunabileceğine dair 'güvenilir ve inandırıcı bilgilere' dayanmaktadır.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

Uyarılar

  • Silah ruhsatı başvurunuz yemin altında imzaladığınız bir belgedir. Bu belgeyi eksiksiz ve dürüst bir şekilde doldurmanız önemlidir. Kasıtlı olarak yanlış bilgi verirseniz, sadece ruhsatınız reddedilmekle kalmaz, aynı zamanda yalancı şahitlikten yargılanma riskiyle de karşı karşıya kalırsınız.