Kuzey Carolina'da Silah Ruhsatı Nasıl Alınır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kuzey Carolina silah yasaları, bir kişinin bir tabanca veya tabanca satın almak, satmak, vermek, transfer etmek veya almak için bir izne sahip olmasını gerektirir. İzin için çevrimiçi olarak veya yerel ilçe şerifinizin ofisine şahsen başvurabilirsiniz. Gizli bir tabanca taşımak için ayrı bir gizli tabanca ruhsatı başvurusunda bulunmanız gerekir. Bu izin için ister çevrimiçi ister şahsen başvuruda bulunun, başvuruyu yerel ilçe şerif ofisinize teslim etmeniz gerekir. Daha sonra bir dizi parmak izi almak için düzenlemeler yapılacaktır. Her iki izne de başvurmadan önce, nitelikleri karşıladığınızdan emin olun.

Adımlar

Satın Alma İzni Başvurusu

  1. adım 1 yaş ve ikamet yeterliliklerini karşılayın.1Yaş ve ikamet yeterliliklerini karşılayın. 18 yaşında olmanız ve başvuru yaptığınız ilçede en az 30 gündür ikamet ediyor olmanız gerekmektedir. Ayrıca, mevcut ikamet adresinizi gösteren bir Kuzey Carolina (NC) Ehliyetine veya kimlik kartına sahip olmalısınız.
    • Yerleşik bir yabancıysanız, Sosyal Güvenlik kartınızı, Yerleşik Yabancı kartınızı ve NC ehliyetinizi veya kimlik kartınızı getirmelisiniz.
    • Vatandaşlığa kabul edilmiş bir vatandaşsanız, geçerli bir ABD pasaportu veya vatandaşlığa kabul sertifikanızı getirmelisiniz.
    • Aktif askeri personel 1380E formlarını getirmelidir. Terhis edilen askeri personel DD-214 formlarını getirmelidir.
    • ABD'li ebeveynlerden ABD dışında doğan ABD vatandaşları Vatandaşlık Belgesi, Yurtdışı Konsolosluk Doğum Raporu veya Doğum Raporu Tasdiknamesi getirmelidir.
  2. adım 2 ek gereklilikleri karşılayın.2Ek gereklilikleri karşılayın. Ağır bir suçtan hüküm giymemiş olmanız, herhangi bir ağır suçtan iddianame altında olmamanız veya adalet kaçağı olmamanız gerekir. Depresan, narkotik, marihuana veya uyarıcı madde kullanıcısı veya bağımlısı olmamalısınız. Akıl hastalığı nedeniyle ehliyetsiz kabul edildiyseniz veya bir akıl hastanesine yatırıldıysanız hak kazanamazsınız. Diskalifiye için ek nedenler şunlardır:
    • Aile içi şiddet suçu nedeniyle mahkumiyet.
    • Bekleyen veya çözülmemiş bir suç isnadı.
    • Askıya alınmış bir sürücü belgesi.
    • Tutuklamalar, mahkumiyetler veya sürekli bir suç faaliyeti modelini gösteren raporlardan oluşan önemli bir geçmiş.
    • Silahlı Kuvvetlerden onursuz koşullar altında terhis.
    • Yasadışı yabancı statüsü veya ABD'de yasadışı olarak ikamet etmek.
    • Vatandaşlığından feragat etmiş bir ABD vatandaşı.
  3. adım 3 başvuruyu çevrimiçi olarak doldurun.3Başvuruyu çevrimiçi olarak doldurun. Yerel ilçe şerif ofisinizin web sitesini ziyaret edin. Başvurudaki gerekli tüm bilgileri doldurun. Başvuruyu baş harflerinizle imzalayın. Başvuruyu tamamladıktan sonra, her izin için 5 dolar ve bir kereye mahsus 3 dolar kolaylık ücreti tahsil edilecektir.
    • Başvurunuzu gönderdikten sonra, noter onaylı mahkeme kararlarının ibrası formunu yazdırmanız gerekecektir.
  4. adım 4 başvuruyu yerel ilçe şerifinizde şahsen doldurun's office.4Başvuruyu yerel ilçe şerifinizin ofisinde şahsen doldurun. Yanınızda geçerli bir NC Sürücü Belgesi veya Kimlik Kartı getirin. Başvuru formundaki gerekli tüm bilgileri doldurun. Geçerli kimliğinizi tamamlanmış başvurunuzla birlikte memura gösterin. Talep edilen her izin için sizden 5 dolar ücret alınacaktır.
    • Başvurunuzu teslim ettikten sonra, notere onaylatmanız için size bir mahkeme kararları ibra formu verilecektir.
    • Yerel ilçe şerif ofisinizin adresini web sitesinde bulabilirsiniz.
  5. adım 5 serbest bırakma formunuzu notere onaylatın.5İbra formunuzu notere onaylatın. İbraname formunuzu notere onaylatmak için yerel Belediye Binanızı, postanenizi veya bankanızı ziyaret edin. Yanınızda ehliyet veya kimlik kartı gibi geçerli bir kimlik getirdiğinizden emin olun. Formu imzaladığınızda noter şahitlik yapacaktır. Daha sonra noter belgeyi bir damga ile mühürleyecektir.
  6. adım 6 serbest bırakma formunu şerife götürün's office within 5 business days.6Serbest bırakma formunu 5 iş günü içinde şerifin ofisine getirin. İster online ister şahsen başvurmuş olun, formu ilçe şerifinizin ofisine getirmelisiniz. Eğer getirmezseniz, yeniden başvurmanız gerekecektir.
    • Noter onaylı ibraname formunu teslim edene kadar başvurunuz işleme alınmayacaktır.
  7. adım 7 bildirimden sonraki 28 gün içinde ruhsatınızı alın.7Bildirimden sonraki 28 gün içinde ruhsatınızı alın. Hangi ilçede başvuru yaptığınıza bağlı olarak, başvurunuzun işleme alınması 14 ila 30 gün sürebilir. İşleme alındıktan sonra, izin talebinizin onaylandığını veya reddedildiğini belirten bir mektup veya e-posta alacaksınız. Onaylandıysanız, izninizi mümkün olan en kısa sürede alın.
    • İzin talebiniz reddedildiyse, Yüksek Mahkeme Yargıcına daktilo edilmiş veya yazılı bir dilekçe sunarak bu karara itiraz edebilirsiniz. Ayrıca şerifin ret bildirimini de sunmalısınız. İşlem ücreti 200 $ tutacaktır.

Gizli Tabanca İzni için Başvuru

  1. adım 1 satın alma izniyle aynı nitelikleri karşılayın.1Satın alma izniyle aynı nitelikleri karşılayın. Ancak, gizli silah ruhsatı başvurusunda bulunmak için 21 yaşında olmanız gerekir. Gizli silah ruhsatı almaya uygun olmak için aynı ikamet, suç, akıl hastalığı ve uyuşturucu niteliklerini karşılamanız gerekir. Aynı ABD vatandaşlığı kısıtlamaları da geçerlidir.
  2. adım 2 bir ateşli silah eğitimi ve güvenlik kursunu tamamlayın.2Ateşli silah eğitimi ve güvenlik kursunu tamamlayın. Kuzey Carolina Ceza Adaleti Standartları Komisyonu tarafından oluşturulmuş ve onaylanmış bir kursa katılmalısınız. Kursları çevrimiçi olarak veya Sarı Sayfalar'da arayın. Alternatif olarak, eğitim veren bir işletme bulmak için bir ateşli silah satıcısına başvurun.
    • Eğer bir kolluk görevlisiyseniz veya son 2 yıl içinde emekli olmuş bir görevliyseniz, bu kursu almanıza gerek yoktur.
  3. adım 3 i̇lçe şerifinizden bir başvuru formu doldurun's office.3İlçe şerifinizin ofisinde bir başvuru formu doldurun. Tamamlama sertifikanızı ve güncel adresinizi gösteren geçerli bir fotoğraflı kimliğinizi (NC Sürücü Belgesi veya Kimlik Kartı) getirin. Gerekli tüm bilgileri doldurun ve fotoğraflı kimliğinizi ibraz edin. Gerekli 90$ başvuru ücretini ödeyin.
    • Mevcut bir kolluk kuvveti görevlisiyseniz, kolluk kuvveti rozetinizi, Ateşli Silahlar Yeterlilik Puanlarınızı ve üstünüzden silahınızı taşımaya uygun olduğunuzu ve disiplin cezası almadığınızı belirten bir beyan getirmelisiniz.
    • Son 2 yıl içinde emekli olmuş bir kolluk görevlisiyseniz, emeklilik mektubunuzun bir kopyasını getirmeniz gerekir. Ayrıca, daha önce çalıştığınız kurumun başkanından, emeklilikten sonraki altı ay içinde cezai veya idari soruşturma altında olmadığınızı veya istem dışı feshedilmediğinizi belirten bir beyan getirmelisiniz.
  4. 4. adım çevrimiçi bir başvuru formu doldurun ve çıktısını alın.4Online bir başvuru formu doldurun ve çıktısını alın. Başvuruyu bulmak için yerel ilçe şerif ofisinizin web sitesini ziyaret edin. Gerekli tüm bilgileri doldurun. Başvuruyu baş harflerinizle imzalayın. Online başvuru için 90$ başvuru ücretinin yanı sıra tek seferlik 4$ kolaylık ücreti ödemeniz gerekecektir.
    • Başvuruyu yazdırmalı ve daha sonra incelemeye sunmak için yerel ilçe şerifinizin ofisine getirmelisiniz.
  5. adım 5 şehir-i̇lçe kimlik tespit bürosundan bir dizi parmak izi alın.5Şehir-İlçe Kimlik Tespit Bürosundan bir dizi parmak izi alın. Bir Kamu Güvenliği Merkezinde bir Şehir-İlçe Kimlik Tespit Bürosu (CCBI) görevlisi bulabilirsiniz. Şerifin ofisindeki personel, başvurunuzu gönderdikten sonra CCBI'den nasıl parmak izi alacağınız konusunda sizi bilgilendirecektir.
    • CCBI'ye yürüyerek girişler de kabul edilmektedir.
    • Parmak izi ücreti olan 10$ başvuru ücretinize dahildir.
  6. adım 6 ruhsatınızı ilçe şerifinden alın's office.6İlçe şerifinin ofisinden ruhsatınızı alın. Başvurunuz 45 gün içinde işleme alınacaktır. Onaylandığınıza veya reddedildiğinize dair bir mektup veya e-posta alacaksınız. İzninizi bildirimden sonraki 28 gün içinde almalısınız. İzninizi almak için geçerli bir fotoğraflı kimlik veya ehliyet gösterin.
    • Başvurunuz reddedilmişse, Bölge Mahkemesi Hakimine daktilo edilmiş veya yazılı bir beyan sunarak karara itiraz edebilirsiniz. Şerifin ret mektubunu da beyannameye eklemelisiniz. Başvuru ücreti 150$'dır.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru Bir silahı NC'den Tennessee'ye araçla taşıyabilir miyim? Evet.
  • Soru18 yaşında silah ruhsatı alabilir miyim? Evet, Kuzey Carolina'da silah ruhsatı için asgari yaş 18'dir.
  • Soru Alkollü araç kullanmaktan dolayı gözetim altında olmak silah ruhsatı almamı engeller mi? Evet, denetimli ya da denetimsiz şartlı tahliye, herhangi bir tür ateşli silah satın almanızı engelleyecektir.

İpuçları

  • Kuzey Carolina'da tüfek, av tüfeği veya antika ateşli silahlar ve kopyalarını satın almak için izin gerekmez.
  • Kuzey Carolina'nın ateşli silahlar yasaları hakkında daha fazla bilgi için https://ncdoj.gov/download/98/concealed-carry-handgun/16346/firearms-publication-november-2018
  • NC Ehliyetiniz veya kimlik kartınız mevcut adresinizi göstermiyorsa, ikamet kanıtı olarak bir kablo/fatura, ipotek beyanı, konut kirası/sözleşmesi, seçmen bölgesi kartı, araç kaydı, okul kayıtları, gelir vergisi beyanı veya evsizler barınağından bir mektup getirebilirsiniz.