Aynı Tembellikte Kalırken Nasıl Biraz Daha Sağlıklı Olabilirsiniz?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Daha sağlıklı olmak büyük bir zorluk olabilir, özellikle de zamanınız veya enerjiniz yoksa. Ancak hayatınızda yapabileceğiniz küçük değişikliklerle hem sağlığınızı iyileştirebilir hem de tembelliğinizi sürdürebilirsiniz. Günlük hayatınızda büyük değişiklikler yapmadan sağlığınızı iyileştirmek için farklı beslenin, biraz daha fazla egzersiz yapın ve hayatınızda birkaç küçük değişiklik daha yapın.

Adımlar

İyi Beslenmek

  1. adım 1 yemeklerinizi baskın olmayan elinizle yiyin.1Yemeklerinizi baskın olmayan elinizle yiyin. Eğer sağ elinizi kullanıyorsanız, yemek yerken çatalınızı sol elinize koyun. Baskın olmayan elinizi çatal eliniz olarak kullanmak daha yavaş yemenizi sağlar. Kendinizi tok ama şişkin hissetmediğinizde yemeyi bırakın. Daha yavaş yiyeceksiniz ve muhtemelen daha az yiyecek tüketeceksiniz.
  2. adım 2 sağlıklı yiyecekler ekleyin.2Sağlıklı yiyecekler ekleyin. Milano kurabiyelerini satın alın, ama aynı zamanda smoothie için dondurulmuş meyve ve atıştırmak için bezelye cipsi de almaya gayret edin. Zamanla, daha az kurabiye ve elinizde bulunan sağlıklı atıştırmalıklardan daha fazla yemeye çalışın.
  3. adım 3 her yemekten önce bir bardak su için.3Her yemekten önce bir bardak su için. Su sizi biraz doyurur, böylece bir sonraki öğününüzde aşırı yemezsiniz. İster evinizde ister hareket halinde olun, her zaman yanınızda bir su şişesi bulundurmayı alışkanlık haline getirin.
  4. adım 4 kahve için.4Kahve için. Günde üç ila beş fincan kahve içen kişilerde kalp hastalığının erken belirtilerinin görülme olasılığı daha düşüktür. Sabah kahvenizi içmeyi ya da öğleden sonra keyfinizi yerine getirmeyi atlamayın.
  5. adım 5 daha küçük tabaklarda yiyin.5Daha küçük tabaklarda yiyin. Daha küçük tabaklarda yemek yiyen insanlar daha az yemek yerler. Tabaklarınız büyükse birkaç tane ucuz küçük tabak ve kase alın. Yediğinizden daha fazla yediğinizi düşüneceksiniz.
  6. adım 6 baharatlı yiyecekler yiyin.6Baharatlı yiyecekler yiyin. Baharatlı yiyecekler iştahınızı azaltmaya yardımcı olabilir. Ekstra acı salsa, biraz acı biber veya kırmızı biber tercih edin. Ekstra lezzet ve sağlık artışı için yemeğinize ekleyin!

Egzersiz yapmak

  1. adım 1 her saat başı iki dakika yürüyün.1Her saat başı iki dakika yürüyün. Sadece iki dakika... Yapabilirsiniz! Televizyon izlerken kanepenizin etrafında daireler çizerek bile yürüyebilirsiniz. Yürümek, oturmaya devam etseydiniz yağ olarak depolanacak ekstra kalorileri yakmanıza yardımcı olacaktır.
  2. adım 2 geriye doğru yürüyün.2Geri geri yürüyün. Arkanıza baktığınızdan emin olun. Kısa aralıklarla bile olsa geriye doğru yürümenin sağlık açısından büyük faydaları olabilir. Geriye doğru yürümek, ileriye doğru yürümekten farklı kasları da çalıştıracaktır.
  3. adım 3 metabolizmanızı erken başlatın.3Metabolizmanızı erken başlatın. Çamaşır yıkama, çöpü dışarı çıkarma veya diğer ev işleri gibi yapmanız gereken şeyler varsa, bunları daha sonra yapmak yerine daha erken yapın. Bu metabolizmanızı harekete geçirecektir.
  4. adım 4 oturmak yerine ayakta durun.4Oturmak yerine ayakta durun. Yine de video oyunları oynayabilir veya TV izleyebilirsiniz, ancak bunu yaptığınız sürenin en az yarısında ayakta durmaya çalışın. Günde 3 saat ayakta durursanız her hafta 750 kalori daha fazla yakabilirsiniz!

Diğer Sağlıklı Seçimleri Yapmak

  1. adım 1 erteleme düğmesine basın.1 Erteleme düğmesine basın. Bol uyku bağışıklık sisteminizi güçlendirir, iltihaplanma, depresyon ve stres riskinizi azaltır. Bol uyku aynı zamanda kilonuzu korumanıza da yardımcı olur. Aynı zamanda günlük ruh halinizi de iyileştirerek zihinsel sağlığınıza da dikkat etmenizi sağlar.
  2. adım 2 arkadaşlarınızla takılın.2Arkadaşlarınızla takılın. Arkadaşlarınızla vakit geçirmek stres seviyenizi azaltır ve iltihaplanmayı önlemenize, kan basıncınızı ve kalp atış hızınızı düşük tutmanıza yardımcı olabilir. İşten veya okuldan yorgun düşmüş olsanız bile hafta içi akşamları da bir arkadaşınızla takılmak için zaman bulun. Bu sağlıklıdır!
  3. adım 3 i̇ş sırasında komik bir video izleyin.3İş sırasında komik bir video izleyin. Normal iş gününüze bir ara vererek bir kedinin veya köpek yavrusunun komik bir videosunu izleyin. Daha fazla enerjiniz olacak ve uzun vadede daha mutlu olacaksınız!
  4. adım 4 köpeğinizi veya kedinizi sevin.4Köpeğinizi ya da kedinizi sevin. Sadece hayvanınızın yüzüne bakarak bile 'sevgi hormonu' oksitosin alırsınız. Evcil hayvanınızla kaliteli zaman geçirin ve karşılığında bir mutluluk artışı elde edin.
  5. adım 5 uzakta park edin.5Uzağa park edin. Fast food almaya gitseniz bile, park yerinin uzak ucuna park edin, böylece yürümek zorunda kalırsınız. Yürümek biraz daha fazla kalori yakmanızı sağlayacak ve biraz da olsa egzersiz yapmanıza yardımcı olacaktır.
  6. adım 6 daha aktif oyunlar oynayın.6Daha aktif oyunlar oynayın. Xbox veya PlayStation gibi oturmayı gerektiren oyunlar oynamak yerine, Wii Tennis veya Dance Dance Revolution gibi daha aktif bir oyun oynamayı deneyin. Ayrıca paintball veya laser tag oynamak için evden dışarı çıkabilirsiniz.

Uzman Soru ve Cevapları

  • SoruGüzel bir vücuda sahip ama göbek yağları olan bir kızım ve şimdi kilo almaya başladım. Bunu durdurmak için ne yapabilirim? Bu makaledeki ipuçlarını deneyin. Sağlığınızı daha da iyileştirmek istiyorsanız, haftada 150 dakika egzersiz yapmaya ve meyve ve sebze ağırlıklı beslenmeye çalışın.

İpuçları

  • Sağlıksız atıştırmalıklar yerine sağlıklı atıştırmalıkları bir kenara koymaya çalışın. Patates cipsi yerine çeri domates ya da şekerleme yerine patlıcan karışımı tercih edin.
  • Bir restoranda büyük bir porsiyonun sadece yarısını yiyin. Diğer yarısını ertesi gün öğle yemeğiniz için ayırın.
  • Öğle yemeğinizi okulda veya işte satın almak yerine paketleyin. Daha ucuzdur ve genellikle daha sağlıklıdır!

Uyarılar

  • Diyetiniz ve egzersiziniz hakkında özel tıbbi tavsiye için her zaman doktorunuza danışın.