Gömülü Kene Başı Nasıl Çıkarılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Vücudunuzdan, köpeğinizden ve hatta belki de çocuğunuzdan bir kene çıkarmayı başardınız, ancak kene başı hala deriye gömülüyse ne yapacaksınız? İyi haber şu ki, kene ağız parçaları kendi başlarına ciddi hastalıklar bulaştıramazlar, ancak kötü haber şu ki, gömülü bir kene başı enfeksiyona yol açabilir. Endişelenmeyin, kene başını çıkarmanıza, enfeksiyonu önlemenize ve ne zaman bakım isteyeceğinizi bilmenize yardımcı olacak bir rehber hazırladık. Bu makale, mPet'in kurucusu ve CEO'su, kurul sertifikalı veterinerimiz Natalie Punt ile yapılan bir röportaja dayanmaktadır. Röportajın tamamına buradan göz atabilirsiniz.

Adımlar

Gömülü Kene Başını Çıkarma

  1. adım 1 çıkarmayı deneyin...
    Başlığı cımbız veya sterilize edilmiş bir iğne ile çıkarmayı deneyin. Başı sıkıca kavrayın ve bükmeden düz bir şekilde dışarı çekin. Çekerken eşit basınç uygulayın. Keneyi çıplak elle tutmayın veya keneyi çıkarmak için sıcak bir kibrit kullanmaya çalışmayın.
    • Gövde hala bağlıysa, kenenin gövdesini mümkün olduğunca deriye yakın tutun. Bu size kafayı çıkarmak için de en iyi şansı verecektir.
    • Başı çıkarırken küçük parçalara ayrılırsa, etrafını kazmaya çalışmayın, aksi takdirde enfeksiyona neden olabilirsiniz.
    • Keneyi çıkarmadan önce ve çıkardıktan sonra cımbızınızı izopropil alkol ile sterilize edin.
    • Bir kenenin hastalık bulaştırması için genellikle 36 saat boyunca gömülü kalması gerekir.
  2. adım 2 mümkünse başını rahat bırakın't fully remove it.
    Başı tamamen çıkaramıyorsanız bırakın. Biraz iğrenç görünebilir, ancak cildiniz iyileşecek ve kafayı bir kıymık gibi dökecektir. Baş birkaç gün içinde çıkacaktır ve bu arada enfeksiyonu önlemek için bir sonraki yöntemdeki adımları izleyin.
    • Başın daha hızlı atılmasına yardımcı olmak için cildi ılık suda bekletin.
  3. adım 3 kene gövdesini bant, kapalı bir torba veya bir kaba sarın.
    Kene gövdesini banda, kapalı bir torbaya veya bir kaba sarın. Keneyi çıkardıktan sonra, herhangi bir potansiyel semptom geliştirirseniz doktorunuzun keneyi görmesi yararlı olacaktır. Keneyi kapatırken, keneyi parmaklarınızla sıkmamaya dikkat edin, çünkü bu, hastalığa neden olan bakterilerle temas etme riskinizi artırabilir.
    • Eğer sadece bir kene kafanız varsa, kafayı alkole koyarak ya da tuvalete atarak güvenli bir şekilde imha edin.

Kene Isırığı Bölgesinin Bakımı

  1. adım 1 ellerinizi su ve sabunla yıkayın.
    Ellerinizi su ve sabunla yıkayın. Keneyi ister kendi cildinizden ister başka birinin cildinden çıkarmış olun, ellerinizi temizlemeniz çok önemlidir. Ellerinizi yıkamak sizi kene kaynaklı hastalıklardan koruyabilir.
    • Ellerinizi en az 20 saniye boyunca fırçalayın.
    • Sabun ve suya erişiminiz yoksa, en az %60 alkol içeren alkol bazlı el dezenfektanı kullanın.
  2. adım 2 isırık bölgesini sabun ve su veya ispirto ile temizleyin.
    Isırık bölgesini sabun ve su veya ispirto ile temizleyin. Bölgeyi sabun ve suyla iyice yıkamak enfeksiyon kapma olasılığınızı azaltır (hem keneden hem de cımbız veya ellerinizle temastan).
    • Isırık bölgesini temizlemek evcil hayvanlar için de güvenli bir yara bakımı adımıdır. Sadece evcil hayvanlar için tasarlanmış toksik olmayan bir sabun kullanın. İnsanlar için tasarlanmış şampuan kullanmamalısınız, çünkü cildimizin pH değeri farklıdır.
  3. adım 3 antibiyotik merhem sürün.
    Antibiyotik merhem sürün. Polysporin veya tercih ettiğiniz reçetesiz antibiyotik kremi uygulayarak enfeksiyonu önleyin ve cildi rahatlatın. Merhemi sadece bir kez uygulamanız gerekir.
    • Evcil hayvanlar, insanlar için reçetesiz satılan antibiyotik merhemlere alerjik reaksiyon gösterebilir. Evcil hayvanınızın toleransını test etmek için önce küçük bir miktar uygulayın. Döküntü veya kurdeşen geliştirmedikleri sürece, kullanımı güvenlidir.
    • Köpeğinizde polysporin kullanmaya karar verirseniz, merhemi yutmasını önlemek için kene ısırığını da örtmeli veya evcil hayvanınızı bir külaha koymalısınız.

Kene Kaynaklı Hastalıkların İzlenmesi

  1. adım 1 birkaç gün boyunca küçük, hassas bir şişlik görmeyi bekleyin.
    Birkaç gün boyunca küçük, hassas bir şişlik görmeyi bekleyin. Sivilce gibi görünebilir, ancak bu hafif reaksiyon için endişelenmemelisiniz. Bu sadece cildinizin küçük bir tahrişe verdiği tepkidir. Şişlik önemli ölçüde büyümeye veya kızarmaya başlamadığı sürece bir sorun teşkil etmez.
  2. adım 2 lyme hastalığı veya ciddi enfeksiyon belirtilerine dikkat edin.
    Lyme hastalığı veya ciddi enfeksiyon belirtilerine karşı dikkatli olun. Keneyi çıkardıktan sonra birkaç hafta boyunca ısırık bölgesine göz kulak olun. Lyme hastalığı tipik olarak ısırıktan sonraki 3-10 gün içinde ortaya çıkacaktır, ancak belirtileri görmeniz 30 günü bulabilir. Düz, pembe, yuvarlak bir yama ve/veya ateş Lyme hastalığına işaret edebilir. Yama merkezde berrak görünebilir ve 2,5 inç (6,4 cm) genişliğe kadar büyüyebilir. Bu enfeksiyon belirtilerine de dikkat edin:
    • Titreme
    • Yorgunluk
    • Isırık bölgesinde kızarıklık, ağrı veya şişlik
  3. adım 3 don't send the tick in for testing.
    Keneyi test için göndermeyin. Kenenin bir hastalık taşıyıp taşımadığını test etmek için bir laboratuvara göndermeniz gerekip gerekmediğini merak edebilirsiniz. Ancak, CDC kenelerin laboratuvarda test edilmesini önermemektedir. Laboratuvar size iyi bir sonuç vermeyebilir, çünkü kene testi pozitif çıksa bile aslında maruz kalmamış olabilirsiniz. Ayrıca, hastalık belirtileri genellikle siz sonuçları almadan önce ortaya çıkacaktır.
    • Bununla birlikte, keneyi görsel tanımlama için bir veterinere veya doktora götürebilirsiniz. Lyme hastalığı açısından risk altında olup olmadığınızı anlamanıza yardımcı olmak için bölgenize ve kene türüne göre size bilgi verebilirler.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Yuvarlak, yassı bir böcek görürseniz ve kene olup olmadığından emin değilseniz, bacaklarını sayın; yetişkin kenelerin 8 bacağı vardır.

Uyarılar

  • Siyah bacaklı kenelerin (geyik kenesi olarak da bilinir) Lyme hastalığı taşıma olasılığı daha yüksektir. Bir geyik kenesini büyüklüğünden tanıyabilirsiniz - yaklaşık bir haşhaş tohumu veya susam tanesi büyüklüğünde.
  • Keneyi boğmaya çalışmak için vazelin ya da oje kullanmayın. Amaç keneyi mümkün olduğunca çabuk çıkarmaktır ve bu folklorik çözümler etkili bir şekilde çalışmayacaktır.