Egzersize Nasıl Bağımlı Olunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bazı insanlar egzersiz yapmaktan gerçekten keyif aldıklarında şaka yollu egzersiz 'bağımlısı' olduklarından bahsederler. Size uygun bir egzersiz rutinine sahip olmak sağlıklı ve dengeli bir yaşam tarzının parçası olsa da, tıpkı alkol veya diğer uyuşturucularda olduğu gibi egzersize de 'bağımlı' olabileceğinizin ve bunun sağlıklı olmadığının farkında olmanız önemlidir. Düzenli fiziksel aktivite yaparken bağımlılıktan kaçınmanın anahtarı, kendiniz için ulaşılabilir hedefler belirlemek ve egzersizin bir takıntı haline gelmesine izin vermemektir. Egzersiz sağlıklı bir yaşam tarzının önemli bir parçasıdır, ancak fazlası ciddi olumsuz yan etkilere yol açabilir.

Adımlar

Egzersiz İçin Kendinizi Motive Etmek

  1. adım 1 egzersizinizin tadını çıkarın.
    Egzersizden keyif alın. Keyif aldığınız fiziksel aktivitelerle uğraşmak, egzersizi salt kalori yakmaktan ziyade bir hobiye dönüştürecektir. Herkes egzersizlerinde farklı yoğunluk seviyeleriyle ilgilenir. Sizin için uygun ve eğlenceli bir şey bulmak, egzersiz yapmaya devam etmenize ve egzersizle sağlıklı bir ilişki kurmanıza yardımcı olacaktır.
    • Çevrenizdekilerle kaynaşmaktan ve ağırlık kaldırmaktan hoşlanıyorsanız, spor salonu sizin için mükemmel olabilir.
    • Daha yalnız, aerobik egzersizi seviyorsanız, yürümeyi veya koşmayı deneyin. Bunu kuş gözlemciliği gibi başka hobilerle eşleştirmek kolaydır.
    • Dans etmek egzersiz yapmanın mükemmel bir yoludur. Dans etmekten hoşlanıyorsanız, düzenli olarak buluşan bir aerobik dans sınıfına kaydolun.
  2. adım 2 kendinizi eğlendirin.
    Kendinizi eğlendirin. Birçok genç ve yetişkin egzersizi günlük streslerden sağlıklı bir kaçış olarak kullanır. Vücudunuzu ve zihninizi egzersize alıştırmaya devam ederken, odak noktanızı yanmaktan uzaklaştırmayı deneyin. Taşınabilir bir müzik cihazıyla koşu bandında veya pistte koşun ya da evde egzersiz yaparken TV izleyin.
    • Zombies Run uygulaması gibi bazı uygulamalar, koşmanıza veya yürümenize ve aynı zamanda eğlenmenize yardımcı olmaya yönelik sürükleyici sesli hikayeler sunar.
  3. adım 3 kendi hızınızda egzersiz yapın.
    Kendi hızınızda egzersiz yapın. Kendi hızınızda egzersiz yapmayı seçmek, akranlarınızdan veya eğitmenlerden herhangi bir ek baskı olmadan rutininizde daha rahat olmanıza yardımcı olabilir. Rutininizden en iyi şekilde yararlanmak için kendinizi zorladığınızdan emin olun. Kalp atış hızınızı artırmanın, sadece rahat bir seviyede egzersiz yapmaktan daha fazla sağlık yararı olacaktır - sadece kendinizi çok zorlamadığınızdan emin olun.

Bir Egzersiz Rutini Oluşturmak

  1. adım 1 kendiniz için hedefler belirleyin.
    Kendiniz için hedefler belirleyin. Egzersiz eğlenceli olmalıdır. Rutininizin kontrolünü elinize alın ve bundan ne elde etmek istediğinizi düşünün. Kısa vadede ve büyük resimde ne elde etmek istediğinize karar verin. Hedefler, sağlıklı yaşam tarzı değişikliğine odaklanmanızı sağlayacaktır.
    • S.M.A.R.T: Spesifik, Ölçülebilir, Ulaşılabilir, İlgili ve Zamana Bağlı hedefler belirleyin. Örneğin, 'Haftada üç kez yürüyerek/jogging yaparak/koşarak iki ay içinde 5 km koşacağım.'
    • Kısa vadeli bir hedef, bir mil yürümek gibi basit bir şeyi yapıp yapamayacağınızı belirlemek olabilir. Eğer yapamıyorsanız, bu iyi ve ulaşılabilir bir hedeftir.
    • Uzun vadeli hedefler, birkaç aylık adanmışlıktan sonra yapabilmeyi umduğunuz bir şey olmalıdır. Önceki örnekteki bir millik yürüyüşü kullanarak, bunu markete gidip gelmek için 2 mile çıkarmayı düşünebilirsiniz. Ayrıca doktorunuza vücudunuzun bu mili koşmaya uygun olup olmadığını da sorabilirsiniz.
  2. adım 2 gününüzde zaman ayırın.
    Gün içinde kendinize zaman ayırın. Bu basit adımın birçok faydası vardır. İlk olarak, yeterince egzersiz yapmak için bir planınız olduğundan emin olursunuz. İkincisi, ne kadar egzersiz yaptığınızı sınırlandırarak hayatınızın diğer önemli yönlerine geri dönmenize yardımcı olur. Egzersiz ve diğer yükümlülükler için zaman planlamak sağlıklı bir yaşam dengesinin bir parçasıdır.
    • Egzersiz için kendinize bir 'tarih' belirleyin. Tıpkı diş hekimine gittiğinizde olduğu gibi bunu da takviminize yazın. Unutmayın, bu önleyici sağlık hizmetidir!
  3. adım 3 bir arkadaşınızla egzersiz yapın.
    Bir arkadaşınızla egzersiz yapın. Bu, kendinizi başka bir insanla yaptığınız ve uymanız gereken sosyal bir randevu gibi hissettirecektir. Yeniliğin etkisi geçtikten sonra rutine devam etmek için birbirinizi cesaretlendirmek için orada olacaksınız. Bu aynı zamanda egzersiz bağımlılığının erken belirtileri için birbirinizi izlemenizi kolaylaştıracaktır.
    • Egzersiz arkadaşınız egzersizleri konusunda dürüst davranmıyor veya gizemli davranıyorsa, bir egzersizi kaçırdığında sinirleniyorsa veya egzersizlerini eğlence dışı seviyelere çıkarıyorsa, bir egzersiz bağımlılığı geliştiriyor olabilir. Kendinizde de bu tür değişikliklere dikkat etmelisiniz.

Sağlıklı Bir Denge Sağlamak

  1. adım 1 kırılganlığınızın farkına varın.
    Kırılganlığınızın farkına varın. Eğitimli sporculardan ofis çalışanlarına kadar herkes egzersiz bağımlılığına karşı hassastır. Hayatınızdaki bir değişiklik egzersiz için yeni bir zaman yaratıyorsa, egzersize ne kadar zaman ve enerji ayırdığınızı sınırladığınızdan emin olun. Diğer ilgi alanlarınızı da takip etmenize olanak tanıyan yeni bir egzersiz planı oluşturun.
  2. adım 2 egzersiz rutinlerini ne kadar artırdığınızı sınırlayın.
    Egzersiz rutinlerini ne kadar artırdığınızı sınırlayın. Kalori harcaması veya egzersiz süresi konusunda gereksiz yere yüksek beklentilere sahip olmak egzersiz bağımlılığının belirtileridir. Egzersizinizi artırmak doğaldır, ancak vücudunuzdan ne kadar çok şey beklemeniz gerektiğinin bir üst sınırı vardır. Günlük antrenmanınızı kolayca ve düşünmeden tamamlayabildiğinizde hayatınızın diğer alanlarına daha fazla odaklanmayı deneyin.
  3. 3. adım don't substitute exercise for another addiction.
    Egzersizi başka bir bağımlılığın yerine koymayın. Egzersiz beyninize dopamin salgılar - bir bağımlılığı tatmin ettiğinizde vücudunuzun salgıladığı kimyasalın aynısı. Koşuya çıkmak sigara özleminden kaçmak için iyi bir yoldur, ancak bir bağımlılığı başka bir bağımlılıkla değiştiriyor olabilirsiniz. Yeterince egzersiz yapıyor olmalısınız, ancak yeni bir egzersiz rejimine başlamadan veya bu rejimi uzatmadan önce önceden var olan bağımlılığınızı bırakma konusunda yardım alın.
  4. adım 4 egzersiz rejiminiz konusunda dürüst olun.
    Egzersiz rejiminiz hakkında dürüst olun. Kendinizi ne kadar egzersiz yaptığınız konusunda yakınlarınıza yalan söylerken bulursanız, bir bağımlılığınız olabilir. Takıntılı bir kişiliğiniz varsa, arada bir bir arkadaşınıza egzersiz rejiminizden bahsetmeye özen gösterin. Bu, yaptığınız egzersiz miktarı konusunda kendinizi rahat hissetmenizi sağlar.
  5. adım 5 don't place too much emphasis on exercise.
    Egzersize çok fazla önem vermeyin. Sizi formda tutacak bir egzersiz rutini planlamak önemlidir. Bununla birlikte, yaşamın tüm yönlerini kapsayan sağlıklı bir ilgi alanı dengesine sahip olmalısınız. Egzersiz rutininiz için her gün birkaç saat harcıyorsanız, bir bağımlılığınız olabilir. Çevrenizdekilerle ilgilenmek için daha fazla zaman harcamayı deneyin ya da unuttuğunuz eski hobinizi yeniden canlandırın.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Hipotiroidim olduğunu yeni öğrendim. Kilo vermeme fayda sağlayacak yapabileceğim egzersizler var mı?
    Koşu, yüzme veya devre antrenmanı gibi yüksek yoğunluklu egzersizleri düşünün. Kilo kaybınızı diğerine göre mutlaka artıracak 'tek' bir egzersiz yoktur; en iyisi tercih ettiğiniz ve dolayısıyla devam edeceğiniz bir egzersiz seçmektir. Sonuç olarak, kilo kaybı düzenli egzersizle birlikte sağlıklı bir diyetle kolaylaştırılır.
  • Soru
    Egzersiz yaparken aynı zamanda ot içmek daha fazla bağımlılık yapar mı?
    Hayır. Ot içmeye devam ederseniz, tabii ki daha fazla bağımlılık yapacak ve ciğerlerinize zarar verecektir.

İpuçları

  • Egzersiz yapmak kötü bir diyetin yerini tutmaz. Sağlıklı beslendiğinizden emin olun - yediklerinizin %80'i vücudunuzu etkiler ve %20'si egzersizdir.