Futbolda Nasıl Daha İyi Olunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Futbolun dünya oyunu olmasının iyi bir nedeni var - hem bir öğleden sonra öğrenilebilecek kadar basit hem de tüm hayatınızı öğrenmeye harcayabileceğiniz kadar karmaşık. Daha iyi bir futbolcu olmak farklı insanlar için farklı anlamlar ifade eder, ancak iyi top kontrolü ve saha içi zeka her oyuncu için gereklidir. Gol atma, o önemli asist pasını verme veya savunmada duvar olma hissini bir kez tattığınızda, bu spora ömür boyu bağlı kalacaksınız.

Adımlar

Ayak Becerilerinizi Geliştirmek

  1. adım 1 i̇lk dokunuşunuzu mükemmelleştirin, kendinizi duraklamadan bir sonraki pas, şut veya driplinginiz için hazırlayın.1İlk dokunuşunuzu mükemmelleştirin, kendinizi duraklamadan bir sonraki pas, şut veya driplinginiz için hazırlayın. İlk dokunuşunuz çok önemlidir ve bu beceri profesyonelleri amatörlerden ayıran şeydir. Havadan ya da yerden ayağınıza gelen bir topu durdurabilmeli, tam önünüze bırakabilmelisiniz ki bir sonraki dokunuşunuz hemen atağı başlatabilsin. Topu tüm vücudunuzla 'hapsetmeyi' öğrendiğinizden emin olun:
    • Bir partnerle yakın mesafeden tek dokunuşla paslaşma. Eğer ilk dokunuşunuz isabetli bir pas olursa, savunma oyuncuları topu sizden çalmaya çalışırken zorlanacaktır. Bunu bir duvara vurarak da pratik yapabilirsiniz.
    • Bir takım arkadaşınızın ya da arkadaşınızın topu havaya atmasını ya da çapraz atmasını sağlayın. Sadece 2 dokunuş yapmalısınız - biri yerleşmek için, diğeri de onlara geri pas vermek için.
    • Koşarken pas verme ve şut çekme. Birinin size koşarken top vermesini sağlayın, ilk dokunuşunuzun zamanlamasını yapın, böylece ikinci dokunuşunuzda adımınızı bozmadan pas verebilir veya şut çekebilirsiniz.
  2. adım 2 yakın temaslı top tutma alıştırmaları yapın.2Yakın temasla top tutma alıştırmaları yapın. Aşağıdaki alıştırmalarla amacınız sadece daha hızlı olmak değil, daha hassas olmak, topu tüm ayağınızla kontrol etmeyi öğrenerek daha iyi bir top sürücü ve pasör olmaktır. Bu alıştırmaları deneyin ve her alıştırmada her bir ayağınızla 100 dokunuş yapmayı hedefleyin:
    • Topu ayaklarınızın arasında zıplatın, topu dizlerinizin arasında tutmak için iç tabanlıkları kullanın ve mümkün olduğunca hızlı bir şekilde ileri geri 'pas verin'.
    • Ayak parmaklarınızla topa hızla vurun ve mümkün olduğunca çabuk olmaya çalışın. Geliştikçe. Bu küçük, hassas dokunuşa odaklanarak topu ayak parmağınızın tabanıyla hafifçe yuvarlamaya çalışın.
    • 'İçeri ve dışarı 'yı deneyin. Topu sağa doğru yuvarlamak için sağ ayağınızın tabanını kullanın. Ayağınızı topun üzerinden sağa doğru sonuna kadar yuvarlayın, ardından topu sol ayağınıza geçirmek için ayak tabanınızı kullanın. Topu sol ayak tabanınızla kontrol edin ve dışarı yuvarlayın, alıştırmayı her iki ayağınızla da ileri geri tekrarlayın.
  3. adım 3 koşarken şut ve orta yapma alıştırması yapın.3Koşarken şut atma ve orta yapma pratiği yapın. Bir süredir oynuyorsanız, genellikle top hareket etmediğinde nasıl etkili şut çekeceğinizi ve orta yapacağınızı biliyorsunuzdur. Ancak bu, gerçek bir oyunda özellikle 'gerçekçi' değildir ve hareket halindeyken isabetli ve güçlü olduğunuzda rakiplerinizden fersah fersah üstün olacaksınız. Neyse ki, bu hem tek başınıza hem de bir partnerle pratik yapmak için kolay bir beceridir. Basitçe bir dokunuş yapın, yaklaşık %75 tam hıza ulaşın ve ardından atışı yapın.
    • İyileştikçe hızınızı artırın. Bir kez ölü bir sprint atabilir, bir dokunuş yapabilir ve bir şut veya orta atabilirseniz, bir savunmacının en kötü kabusu olacaksınız.
    • Sahanın ortasına doğru koşarken şut atmaktan, kenarlardan vücudunuzun üzerinden geçen ortalar üzerinde çalışmaya kadar çeşitli açılardan yaklaşın.
    • Pozisyonunuzun becerileri üzerinde çalışın. Örneğin bir defans oyuncusu, topu çevirebilmeli ve bir atakta baskıyı azaltmak için mümkün olduğunca hızlı bir şekilde sahaya vurabilmelidir.
  4. adım 4 kendinize dikkat edin  opposite= or= non-dominant= foot.=4 'Ters' ya da baskın olmayan ayağınıza dikkat edin. Üst düzey savunmacılarla karşı karşıya geldiğinizde sağ ayağınızın ne kadar iyi olduğu önemli değildir, onlar sizi hızla sol ayağınıza zorlamayı öğreneceklerdir. Büyük oyuncular her iki ayağıyla da tehlikelidir ve savunmacıları tüm seçenekleri kapatmaya zorlar. Vücudunuzun yarısını cephaneliğinizden çıkarmayın -- her iki ayağınızı da kullandığınızdan emin olun.
  5. adım 5 hassas ve sıkı bir kontrolle top sürmeyi öğrenin.5Hassas ve sıkı bir kontrolle top sürmeyi öğrenin. Top ayağınızın bir uzantısı gibi hissettirmelidir. Topu küçük bir alana götürün (ceza sahası gibi) ve çizgiler arasında top sürün, hızınızı keskin deparlar ve hızlı duruşlarla değiştirin. Birkaç hareket deneyin ve her iki ayağınızı da kullanarak yorulana kadar çalışın. Amacınız topu mümkün olan her hızda ayağınıza en yakın noktaya getirmektir. Savunmacıların hayatlarını çok daha zorlaştıracaksınız ve antrenman yapmaya devam edebilirsiniz:
    • Bayraklar, koniler veya eski tişörtlerle engelli parkurlar oluşturun. Topu kaybetmeden olabildiğince hızlı bir şekilde zig-zag çizin, örgü örün ve yön değiştirin.
    • Hokkabazlık gerçek bir oyunda 'işe yaramaz' gibi görünebilir, ancak topa dokunuşunuzu geliştirmenin en kolay yoludur, tüm vücudunuzla yakın tutun. Her iki ayağınızın yanı sıra dokunuşunuzun uzunluğu üzerinde çalışın, sıkı, küçük hokkabazlıklar ve daha yüksek, tutması daha zor dokunuşlar arasında geçiş yapın.
    • Hassas top kontrolü gerektirdiği ve oyunlarda size yeni hücum araçları sağladığı için bazı gelişmiş hareketler ve numaralar üzerinde çalışın.
  6. adım 6 farklı dönüşler ve şutlar elde etmek için topa farklı bölgelerden vurmayı öğrenin.6Farklı dönüşler ve şutlar elde etmek için topa farklı alanlardan vurmayı öğrenin. Topa nereden ve nasıl vuracağınız, topun nasıl hareket edeceğini büyük ölçüde değiştirir ve en iyi oyuncular en iyi top kontrolüne sahiptir. İster hücumda ister savunmada olsun, topun tamamını nasıl kullanacağınızı öğrenmek sahanın her yerinde seçeneklerinizi büyük ölçüde artırır.
    • Kısa ve isabetli paslar genellikle ayağınızın iç kısmıyla atılır. Hassas, orta seviye ortalara bile bu şekilde vurulabilir.
    • Topa dış üçte birlik kısımdan vurmak, bağcıklarınızı kullanırsanız bükülmesine neden olacaktır. Sanki çapraz bir açıdan vuruyormuş gibi topun biraz altına girmeye çalışın.
    • Topu bağcıklarla ölü noktanın hemen altından vurarak ve takip atışından kaçınarak, spini ortadan kaldırabilir ve topun beklenmedik bir şekilde eğilmesine neden olabilirsiniz.
    • Bağcıklarınız ve ayak tabanınız arasındaki kenarı kullanarak topun altına girin, bu da zıplayamayan veya atlayamayan hassas ortalar için iyi bir backspin çipidir.
    • İster şut, ister pas veya orta olsun, topa vurduğunuzda her zaman ayağınızla takip edin. Bu size topun nereye gideceği konusunda daha fazla kontrol sağlayacaktır.

Futbol IQ'nuzu Geliştirmek

  1. adım 1 sahanın her yerinde faydalı olabilmek için bire bir savunmayı öğrenin.1Sahanın her yerinde faydalı olabilmek için bire bir savunmayı öğrenin. Forvetlerden stoperlere kadar herkesin bireysel savunmayı bilmesi gerekir. Bu yüzden bir partner bulun ve 1'e 1 oynamaya başlayın, adamınızı idare etmeye ve ona etkili bir şekilde baskı yapmaya çalışın. Bire bir savunma yaparken şunları unutmayın:
    • Hafifçe çömelin ve ayaklarınızın üzerinde durun. Dizleriniz atletik bir pozisyonda bükülmeli ve hızlı tepki vermenizi sağlamalıdır.
    • Bir ayağınız diğerinin önünde olacak şekilde vücudunuza açı verin, böylece hücum oyuncusunu bir tarafa gitmeye davet edersiniz. Dik durup yönünüzü seçmelerine izin vermek yerine onları yan çizgiye veya diğer savunma oyuncularınıza doğru zorlayın.
    • Kandırılmaktan kaçınmak için oyuncunun kalçalarını izleyin. Kalçalarınız ağırlık merkezinizdir ve Lionel Messi olmadıkları sürece genellikle bir oyuncunun nereye gittiğini belli ederler. Kalçanızın yönünü hızlı bir şekilde değiştirmek neredeyse imkansızdır ve bunu bir defans oyuncusu olarak avantajınıza kullanabilirsiniz.
  2. adım 2 oyun boyunca, özellikle de top sizdeyken gözlerinizi yukarıda tutun.2Oyun boyunca, özellikle de top sizdeyken gözlerinizi yukarıda tutun. Büyük oyuncular her zaman sahayı tararlar, özellikle de topa sahip olduklarında. Göremediğiniz bir topu kontrol etmek daha zor olduğu için bu pratik gerektirir. Ancak sahayı tararken görüşünüzün alt kısmını kullanmayı öğrenmek, daha akıllı ve dolayısıyla daha iyi bir oyuncu olmak için gerekli bir beceridir.
    • Başınızı yukarıda tutmaya çalışmak için antrenmanları kullanın. Topu oyunlarda değil, şimdi çevirin ve gelişimi hızla göreceksiniz.
  3. adım 3 sahada iletişim kurun, takımınıza yardımcı olmak için sürekli konuşun.3Sahada iletişim kurun, takımınıza yardımcı olmak için sürekli konuşun. Büyük oyuncular her zaman konuşur: 'Açık adam', 'Top bende', 'Yardıma ihtiyacım var' ve çok daha fazlası sahada sürekli olarak bağırılır ve bunun iyi bir nedeni vardır. Futbol bir takım oyunudur ve zeki oyuncular, oyundan en iyi şekilde yararlanmak için takımın 90 dakika boyunca aynı sayfada olması gerektiğini bilir. Bir takım lideri olun ve her oyun ve antrenmanda sohbet etmeye başlayın. Oyun boyunca konuşulması gereken temel konular şunlardır:
    • Defansif İşaretler: Topa meydan okumak istiyorsanız kimi koruduğunuzu ve korunması gereken işaretsiz defans oyuncuları olup olmadığını takımınıza bildirin.
    • Top süren oyuncuya tavsiyeler: onlara tonlarca bilgi bağırmayın ama onları karanlıkta da bırakmayın. Onlara zamanları olduğunda ve bir 'adam olduğunda' söyleyin.
    • Koşu Yapmak: Takım arkadaşınıza 'üst üste bindiğinizi!' veya ihtiyaç duyarlarsa 'geri oynayabileceğinizi' söyleyin. Büyük bir koşu yaptığınızda, sizi her zaman göreceklerini varsaymayın, özellikle de kafaları aşağıdaysa.
  4. adım 4 haftada en az bir kez profesyonel maçları izleyin, en iyilerden öğrenin.4Haftada en az bir kez profesyonel maçları izleyin, en iyilerden öğrenin. Oyuncuların sadece topa sahip olduklarında değil, topsuz oyunda da nerede olduklarına dikkat edin. Sizin pozisyonunuzdaki oyuncular ne tür koşular yapıyor? Ne zaman hücuma çıkıyorlar ve ne zaman geri çekiliyorlar. Biraz eleştirmen olmaktan korkmayın -- bu oyunları yeni fikirler öğrenmek ve bazı şeylerin neden işe yaramadığını analiz etmek için kullanın. Siz nasıl farklı oynardınız ve favori oyuncularınızı nasıl taklit etmek isterdiniz?
    • Yeni yetişen oyuncular ayrıca YouTube'daki öğretici videolara, kliplere ve önemli anlara göz atabilir; bu da profesyonellerin şutlarda veya paslarda hangi teknikleri kullandığından emin değilseniz boşlukları doldurmanıza yardımcı olabilir.
    • Sevdiğiniz bir takım veya lig bulun ve hayranı olun -- ne kadar çok izlerseniz oyununuz o kadar iyi olacaktır.
  5. adım 5 takım taktiklerinin temellerini öğrenin, hücumda ve savunmada takım lideri olun.5Takım taktiklerinin temellerini öğrenin, hücumda ve savunmada bir takım lideri olun. Futbol zekasının büyük bir kısmı takım olarak nasıl çalışılacağını öğrenmektir. Her takımın birlikte geliştirmesi gereken belirli stratejileri olsa da, hangi takımda olursanız olun geçerli olan bazı taktikler vardır:
    • Savunmada daralın, hücumda genişleyin. Bu tüm stratejilerin temelidir -- savunmada alan kapmak ve hücum ederken alan yaratmak istersiniz. Yani, savunmada sahanın merkezine yakın bir yerde bir araya gelir, birleşik bir üs oluşturur ve hücum tehditlerini önlemek için birlikte hareket edersiniz. Hücumda, sizi ve takımınızı savunmak için uzanarak bu üssü bozmalarını sağlamaya çalışın.
    • Tüm şutları takip ederek savunmayı tepki vermeye zorlayın. Takımınız şutlarda ve ortalarda kaleye yükleniyorsa, iyi şutlar bile gole dönüşebilir. Bu tür bir baskı savunmaları alt üst edebilir, çünkü savunma oyuncuları ribauntta kendi kaleleriyle karşı karşıya kalacak ve güvenli bir şekilde temizlemekte çok zorlanacaklardır.
    • Defansif olarak formunuzu koruyun. Ofsayt tuzağı oynamıyor olsanız bile, savunma yatay bir çizgi üzerinde olmalı ve şeklini korumalıdır. Savunmalar bu şekli kaybettiklerinde, kendi aralarında boşluklar ve delikler yaratırlar. Arkada oynuyorsanız, her zaman sağa ve sola bakın ve herkesi çoğunlukla eşit bir çizgide tutun.

Yeteneğinizi Sonuna Kadar Geliştirin

  1. adım 1 deneyin ve...1Bulabildiğiniz en iyi takımları deneyin ve oynayın. Daha iyi bir futbolcu olmanın olabildiğince çok oynamaktan başka kestirme yolu yoktur. Bununla birlikte, başa çıkabileceğiniz en zorlu rekabetle karşı karşıya kalırsanız çok daha hızlı iyileşirsiniz. Sizi zorlayacak bir takıma girmeye çalışın ya da bu mümkün değilse kendiniz için zorluklar yaratın. Yerel yetişkin maçlarına katılın (sadece kramponlarınızı getirin ve sahaya atlayın), sezon dışında takım arkadaşlarınızın sizinle oynamasını sağlayın ve size katılacak kimse olmadığında tek başınıza antrenman yapmaya devam edin.
    • Etrafınızda birlikte atlayabileceğiniz bir oyuncu yoksa, duvara karşı şut atın, bir çitle ileri geri paslaşın veya arka bahçede hokkabazlık yapın ve numaralarınız üzerinde çalışın.
    • Küçük oyunlar da oynayın, 1'e 1 veya 4'e 4 gibi. Küçük oyunlar size topla pratik yapmak ve becerilerinizi geliştirmek için daha fazla şans verir.
  2. adım 2 antrenmandan en iyi şekilde yararlanmak için pozisyonunuza uygun hale gelin.2Antrenmandan en iyi şekilde yararlanmak için pozisyonunuza uygun hale gelin. Tüm futbolcuların oyunlarından en iyi şekilde yararlanmak için antrenman yapması gerekirken, tüm oyuncuların farklı şekilde antrenman yapması gerekir. Pozisyonunuzun özel ihtiyaçlarını düşünerek vücudunuzdan en iyi şekilde yararlanabilir ve takımınız için en büyük değer olabilirsiniz.
    • Kaleciler: Gücünüze, reaksiyon sürenize ve anında hareket edebilen ince, hızlı bir vücuda odaklanın.
    • Defans oyuncuları: Herhangi bir mücadeleyi kazanmak için hem üst hem de alt vücut olarak fiziksel olarak güçlü olmalısınız. Harika bir sprint hızına da sahip olmalı ve formda olmalıdır.
    • Orta saha oyuncuları: Koşabilmeli, koşabilmeli ve koşabilmelidir. Hızlı karar verme ve bunu destekleyecek dokunuş ve pas yeteneği çok önemlidir.
    • Forvetler: Hızlı olmalı ve güçlü savunmacılarla mücadele edebilmelidir. Ayrıca dayanıklılık koşucuları olma eğilimindedirler, tüm oyun boyunca koşarak yer açabilir ve yine de bitiş çizgisine doğru bir sprint kazanabilirler.
  3. adım 3 sadece topu aldığınızda değil, topsuz alanda da hareket etmeye devam edin.3Sadece topu aldığınızda değil, topsuz alanda da hareket etmeye devam edin. Büyük futbolcular nadiren hareketsiz durur. Savunma oyuncuları olarak sürekli alan kapatır ve hücuma tepki verirsiniz. Bir orta saha oyuncusu olarak sürekli sahayı tarar ve topa doğru hareket ederek ortada alan açarsınız. Bir forvet olarak, sürekli olarak bir defans oyuncusunu atlatmaya, yanlarından kaymaya veya top izlerken ortadan kaybolmaya çalışıyorsunuz. Her zaman hareket halinde olmalı, sahayı açık ve dinamik tutmalı ve diğer takımı tahmin etmelisiniz - hareketsiz durmak sizi takımınız için neredeyse işe yaramaz hale getirir.
    • Topu alamasanız bile kontrol edin. Ortaya çıktığınız anda topu talep edin, ancak alamazsanız hemen ayrılın. Sizi takip eden bir savunma oyuncusu olacaktır, bu da az önce bulunduğunuz alanı takımınız için açar.
    • Eğer bir kanada yakın oynuyorsanız, takımınız topu aldığında geniş bir alana yayılın - kenarlara doğru hızlı bir kontra atak genellikle ilerlemek için en fazla alana sahiptir.
    • Eğer marke edecek bir adamınız yoksa, bir hücum oyuncusunun isteyebileceği boşluğu doldurun. Kaleye giden en tehlikeli pas yollarını bulmaya çalışın ve bu yollarda oturarak diğer takım için bu yolları tıkayın.
  4. adım 4 her antrenmanı ciddiye alın ve zayıf noktalarınız üzerinde çalışın.4Her antrenmanı ciddiye alın ve zayıf noktalarınız üzerinde çalışın. Antrenman, takım arkadaşlarınızı etkileme değil, zayıflıklarınızın üstesinden gelme zamanıdır. Her antrenmanı büyük bir maç için ısınma olarak değerlendirin, her antrenmanda sıkı çalışın ve yeni hareketleri şimdi test edin ki maçta ikinci doğal hareketler haline gelsinler.
    • Birden fazla pozisyonda oynayın -- hem şutör hem de savunmacı olarak kendinizi geliştirin
    • Her iki ayağınıza da odaklanın -- şu anda topu çevirmeniz kimsenin umurunda değil ama maçlarda umurlarında olacak.
    • Özellikle antrenmanlarda hızlı oynayın. Savunmacılarınız size maçtakinden daha az baskı uyguluyor olsa bile yavaşlamayın veya hafife almayın.
  5. adım 5 mümkün olduğunca çabuk oynayın ve karar verin.5Mümkün olduğunca çabuk oynayın ve karar verin. Gözlemciler ve koçlar oyun hızınıza, yani topu ne kadar hızlı aldığınıza, ne kadar hızlı baktığınıza ve ne kadar hızlı pas/şut/top sürdüğünüze çok dikkat ederler. Topu çok uzun süre tutmayın ve kendinizi aciliyetle oynamaya zorlayarak topla ilgili hızlı, kararlı kararlar verme pratiği yapın. Bunu yapmanın iyi yolları şunlardır:
    • Pas verin ve hareket etmeye devam edin. Top sizin koşabileceğinizden çok daha hızlı hareket ettiği için birkaç hızlı dokunuş genellikle yeterlidir. Aynı bölgede ne kadar uzun süre kalırsanız, savunmanın delikleri kapatması ve hazır olması o kadar uzun sürer.
    • Eğer dripling yapmayı planlıyorsanız, bunu yavaşça değil hızlı bir şekilde yapın. Savunma oyuncularını geri adım attırın.
    • Orta yapmaya çalışın, özellikle de savunma oyuncularını kendi kalelerine dönmeye zorlayan ortalar. Büyük paslar savunmayı hızla yeni pozisyonlara girmeye zorlar, bu da genellikle delikler açar.
  6. adım 6 zayıf olduğunuz alanlarda tavsiye, rehberlik ve koçluk arayın.6Zayıf olduğunuz alanlarda tavsiye, rehberlik ve koçluk alın. Futbolda ne kadar iyi olursanız olun, asla mükemmel bir oyuncu olamayacaksınız. Futbolda başarılı olmak için 11 oyuncunun tam bir uyum içinde olması gerekir, bu nedenle antrenörlerinize ve akıl hocalarınıza kulaklarınızı açık tutun. Her oyuncunun üzerinde çalışabileceği belirli zayıflıkları vardır - kulaklarınızı kendinizinkilere kapatmayın.
    • Sezonda birkaç kez antrenörünüze daha iyi olmak için neler yapabileceğinizi sorun. Antrenman dışında kendi becerileriniz üzerinde nasıl çalışabilirsiniz?
    • Antrenmanda zaman bulamadığınız beceriler üzerinde çalışmak için kişisel bir koç veya antrenör çağırmayı düşünün. Gerçekten başarılı olmak istiyorsanız, özellikle de üst düzey takımların olmadığı bir bölgede, bireysel ilgiye ihtiyacınız olacak.

Nasıl Harika Bir Futbol Defans Oyuncusu Olabilirim?

Uzman Soru ve Cevapları

  • SoruFutbol becerilerimi nasıl geliştirebilirim? Her gün pratik yapmaya çalışın. İster oyun oynamak ister antrenman yapmak olsun, futbol topuyla ne kadar çok zaman geçirirseniz o kadar iyi olursunuz.
  • SoruHangi tür yiyecekler vücudunuzu güçlü kılar? Lif oranı yüksek gıdalar ve yağsız proteinler güçlü bir vücuda sahip olmanızı sağlar. Ayrıca her gün bol miktarda taze meyve ve sebze tüketerek su ile susuz kalmadığınızdan emin olun.
  • SoruDaha iyi olmak için antrenman yapmam gerekir mi? Elbette var. Daha iyi olmak istediğiniz her konuda pratik yapmalısınız.

İpuçları

  • Bir duvar bulun ve ona doğru patlatmaya başlayın, her iki bacağınızla topa vurma ve alma alıştırması yapın. Bu egzersizde durağan olmayın, vücudunuz ne kadar çok hareket ederse, yeteneğiniz o kadar iyi olacaktır.
  • Koniler alın ve topla onların arasından geçmeyi deneyin. Bu, top kontrolünü ve becerisini geliştirir.
  • Futbol bir aldatma oyunudur, aldatmaya çalışın ve mümkün olduğunca öngörülemez olun.

Uyarılar

  • Hareketsiz bir yaşam tarzından geliyorsanız, antrenman yükünü yavaşça artırmaya çalışın. Antrenmandan sonraki gün kaslarınızın ağrıdığını hissederseniz, geçene kadar bekleyin.
  • Esnetmezseniz, bir kasınızı çekebilirsiniz.
  • Bir oyun oynamadan veya antrenman yapmadan önce vücudunuzun bir sakatlıktan tamamen kurtulmasını bekleyin. İyileşme sürecindeyken fiziksel aktiviteye devam etmek uzun vadede sakatlığı daha da kötüleştirebilir veya iyileşmeyi geciktirebilir.