Teniste Nasıl Daha İyi Olunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Diğer tüm sporlarda olduğu gibi, teniste de yetenekli bir oyuncu olmak için çok fazla pratik yapmak gerekir. Ancak, pratik yapmak yardımcı olurken, oyununuzdaki zayıf noktaları da belirlemeniz gerekir. Oyununuzdaki zayıf noktaları belirledikten sonra, bunları geliştirmek için harekete geçebilirsiniz. Sonunda, biraz sıkı çalışma ve iyi bir pratikle teniste daha iyi hale gelebileceksiniz.

Bilmeniz Gerekenler

  • Hızdan ziyade isabete odaklanın ve ağırlığınızı arka bacağınıza verin; gözlerinizi toptan ayırmayın, yavaş hareket edin ve raketi nazikçe tutun.
  • Sizden daha yetenekli kişilerle düzenli olarak pratik yapın, oynarken kendinizi kaydedin ve yapıcı eleştiriler isteyin; turnuvalara da katılın.
  • Bol su için ve top değişimleri sırasında bir besin barı yiyin; her maçtan önce esneme hareketleri yapın, her hafta egzersiz yapın ve kuvvet antrenmanı yapın.

Adımlar

Spesifik Zayıflıkların Belirlenmesi ve Düzeltilmesi

  1. adım 1 topa servis atarken hıza değil, isabete odaklanın.
    Topa servis atarken hıza değil doğruluğa odaklanın. Yeni başlayan tenisçiler genellikle topa tüm hızlarını ve güçlerini kullanarak servis atarlar. Yine de topa tüm gücünüzle vurmanıza gerek yok! Enerjinizin %100'ünü servis atmaya harcamayın. Profesyonel oyuncular yaklaşık %80 enerji harcama eğilimindedir. Servis atarken güçten çok isabete odaklanın.
    • Topa olabildiğince sert vurmak yerine tam olarak gitmesini istediğiniz yere vurma alıştırması yapın. Hedefinize konsantre olun. Tenis rutininizde pratik servisler üzerinde çalışmak için zaman ayırın.
  2. adım 2 atış yapmadan önce tüm ağırlığınızı arka bacağınıza verin.
    Atış yapmadan önce tüm ağırlığınızı arka bacağınıza verin. Ağırlığınızı arka bacağınıza vererek, ileriye doğru momentum yaratmak için kendinizi hazırlayacaksınız. Bu, atışınızı yaparken vücudunuzun çok daha akıcı ve doğal bir şekilde hareket etmesini sağlayacaktır.
  3. adım 3 gözlerinizi her zaman topun üzerinde tutun.
    Gözlerinizi her zaman topun üzerinde tutun. Kulağa kolay gelse de, her tenis oyuncusu bu beceride ustalaşmalıdır. Rakibiniz size servis attığında gözlerinizi topa dikin. Onu tüm görüşünüzün odağı haline getirin. Size doğru gelirken onu takip edin. Raketinizle topa nasıl vurduğunuzu izleyin. Ardından, topu kort boyunca hareket ederken takip etmeye devam edin.
    • Raketinizle temas ettiğinde bile başınızı sabit tutun ve gözlerinizi toptan ayırmayın. Hedefinize bakmak istemeniz doğaldır, ancak bu alışkanlığı kırmanız gerekir.
    • Her antrenman sırasında bunu kendinize hatırlatın ve sonunda ikinci doğanız haline gelecektir.
  4. adım 4 kortta yavaş ve bilinçli hareket edin.
    Kortta yavaş ve bilinçli hareket edin. Atışlarınızı aceleye getirmeyin. Servis atmak, pozisyon almak ve puanlar arasında düşüncelerinizi toplamak için mümkün olduğunca çok zaman kullanın. Gereksiz yere acele ederseniz, odağınızı kaybedersiniz ve hatalı atışlar yaparsınız.
  5. adım 5 vuruşunuz sert veya yavaşsa raketinizi nazikçe tutun.
    Vuruşunuz sert veya yavaşsa raketinizi nazikçe tutun. Raketinizi ölümüne kavramaktan kaçının. Bu sadece elinizi çabuk yormakla kalmayacak, aynı zamanda rakibinizin vuruşuna yanıt vermeniz de muhtemelen daha uzun sürecektir. Bunun yerine raketi gevşek ve nazikçe tutun. Buna alışmak biraz zaman alsa da, gücünüzü ve isabet oranınızı artırabileceksiniz.
  6. adım 6 vuruşunuz zayıflarsa veya hatalı olursa raketinizi kısıtlayın.
    Vuruşunuz zayıflarsa ya da hatalı olursa raketinizi yeniden bağlayın. Bazı insanlar raketlerini kendileri yeniden dizerler, ancak bir tenis dizme makineniz ve birkaç özel aletiniz yoksa, bunu yapması için bir profesyonel kiralamak daha iyidir. Bunu yaptığınızda, vuruşlarınızda muhtemelen bazı gelişmeler göreceksiniz. Bu, özellikle yeterince sert bir servisiniz olmadığını düşünüyorsanız geçerlidir.
    • Bölgenizdeki tenis dükkanlarını veya spor malzemeleri mağazalarını araştırın ve yeniden bağlama yapıp yapmadıklarını öğrenmek için arayın. Birçoğu yapıyor.

Oyununuzu Bir Sonraki Seviyeye Taşımak

  1. adım 1 düzenli pratik yapın.
    Düzenli olarak pratik yapın. Doğru geri bildirimle, çok sayıda pratik yapmak oyununuzdaki birçok zayıflığı ele almanızı ve düzeltmenizi sağlayacaktır. Sonuç olarak, her zaman gelişmek için düzenli bir tenis programı oluşturmalısınız.
    • Mümkünse haftada 4 veya 5 kez yaklaşık 2 saat pratik yapın.
    • Pratik yaparken aldığınız her türlü geri bildirim oyununuzu geliştirmenize yardımcı olacaktır.
  2. adım 2 sizden daha iyi olan kişilerle oynayın.
    Sizden daha iyi olan insanlarla oynayın. Sizin kadar iyi olmayan insanlarla oynarsanız oyununuzu geliştiremezsiniz. Bunun yerine, sizden daha fazla beceri ve deneyime sahip kişilerle oynayarak kendinize meydan okuyun. Bu şekilde, sadece onları izlemekle kalmaz, aynı zamanda oyununuzu geliştirmek için neler yapabileceğiniz konusunda onların geri bildirimlerini de alabilirsiniz.
    • Eski partnerinizi aştığınızı düşünüyorsanız yeni bir antrenman partneri bulun. Tenis kulübünüzde yeni partnerler arayabilir veya bir partner aradığınızı duyurabilirsiniz. Eğer bir tenis kulübüne üye değilseniz, bir kulübe katılmayı deneyin!
  3. adım 3 turnuvalara katılın ve farklı kişilerle oynayın.
    Turnuvalara katılın ve farklı insanlarla oynayın. Bölgenizdeki turnuvaları araştırın. Yaşadığınız yere bağlı olarak, her yıl birkaç, hatta bir düzine veya daha fazla tenis turnuvası olabilir. Bu turnuvaların birçoğu her beceri seviyesinden insanı içerecektir.
    • Yerel tenis kulübünüz aracılığıyla bir turnuvaya katılmanız mümkün olabilir.
    • Eğer lise veya üniversite öğrencisiyseniz, okulunuzun takımına katılmayı deneyebilirsiniz.
    UZMAN İPUCU

    Peter Fryer

    Tenis Eğitmeni
    Peter Fryer, Kuzey İrlanda Derry'de yaşayan bir tenis yazarı ve antrenörüdür. Üniversiteyi bitirdikten kısa bir süre sonra profesyonel tenis öğretmenliği yeterliliğini tamamladı ve 13 yılı aşkın süredir tenis öğretmenliği yapıyor. Peter 2010 yılında Love Tennis Blog'u kurdu ve BBC ile ulusal medya kuruluşlarına katkıda bulunuyor.
    Peter Fryer Tenis Eğitmeni

    Daha zorlu mücadelelere girmek için kendinizi zorlamaya devam edin. Tenis koçu Peter Fryer şöyle diyor: 'Öğrencilerime her zaman üzerinde çalışmaları için bir hedef veririm. O hedefe ulaştıklarında yeniden değerlendirme yapar ve tekrar ilerleriz. Bu maçlar, lig müsabakaları, USTA ligleri veya eyalet şampiyonaları olabilir.'

  4. adım 4 maç partnerlerinizden yapıcı eleştiriler isteyin.
    Maç partnerlerinizden yapıcı eleştiriler isteyin. Maç rakiplerinizle oyununuz hakkında gayri resmi bir tartışma yapın. Onlara performansınız hakkında sorular sorun. Oyununuzu geliştirmek için neler yapabileceğinizi düşündüklerini öğrenin. Ayrıca, onlara güçlü yönlerinizin neler olduğunu sorun.
    • Rakibinize sadece istediği takdirde yapıcı eleştiri sunun.
    • Partnerinizin yanıtı ne olursa olsun, kibarca yanıt vermeli ve geri bildirimleri için minnettarlığınızı ifade etmelisiniz.
  5. adım 5 size geri bildirim sağlayacak bir koç ya da profesyonel bulun.
    Size geri bildirimde bulunacak bir koç ya da profesyonel bulun. Sizi gözlemlemesi için bir antrenör ya da profesyonel bir oyuncu tutun. Ne kadar çok maç gözlemlerlerse o kadar iyi olur. Bu şekilde, oyununuzu inceleyebilir ve oyununuzu geliştirebileceğiniz yollar hakkında size geri bildirim verebilirler. Bir koç veya profesyonel bulmak için:
    • Yakınınızdaki yerel bir tenis kulübüyle iletişime geçin.
    • Bölgenizde sizinle görüşecek profesyoneller veya koçlar olup olmadığını görmek için internete bakın.

    Bir antrenörünüz olsa bile bağımsız olarak çalışmaya devam edin. Tenis yazarı ve antrenör Peter Fryer şöyle diyor: 'Teniste gelişmek istiyorsanız, mümkün olduğunca çok oynamalısınız. Haftalık ders alıyor olsanız bile, antrenörünüzün size öğrettiklerini uygulamak için hafta içinde birkaç kez kortlara gitmek yine de önemlidir.'

  6. adım 6 oynarken kendinizi videoya çekin.
    Oynarken kendinizi videoya çekin. Bir kamera kurun ya da bir arkadaşınız siz oynarken sizi kaydetsin. Ardından videoyu izleyin ve oyununuzun geliştirilebilecek yönlerini not edin. Muhtemelen servisiniz, duruşunuz ve duruşunuzla ilgili bilmediğiniz sorunları keşfedeceksiniz.
    • Vuruşlarınızın çok kısa mı yoksa çok derin mi olduğunu görmek için izleyin.
    • Servis atarken ya da savunma yaparken yanlış yerde durup durmadığınıza dikkat edin.
    • Zorlandığınız atış türleri olup olmadığına bakın. Örneğin, yüksek seken toplara backhand ile vurmakta sorun yaşıyorsanız.

Kondisyonunuza Odaklanın

  1. adım 1 değişimler sırasında su veya spor içeceği için.
    Değişimler sırasında su veya spor içeceği için. Kendinizi olabildiğince sulu tutun. Enerjinizi yüksek tutmak için vitamin ve elektrolit içeren sporcu içeceklerinden yararlanın. Bu şekilde, olabildiğince iyi performans gösterebilirsiniz.
  2. adım 2 her değişimde bir granola bar, enerji barı veya besin barı yiyin.
    Her değişimde bir granola bar, enerji barı veya beslenme barı yiyin. Başka herhangi bir karbonhidrat kaynağı da yiyebilirsiniz. Ayrıca, biraz protein içeren bir atıştırmalık da düşünün. Karbonhidrat ve protein yiyerek, oyun sırasında harcadığınız enerjinin bir kısmını yenileyeceksiniz. Bu da daha uzun süre ve daha etkili bir şekilde oynamanızı sağlayacaktır.
    • Bir avuç karışık kuruyemiş atıştırarak hızlı bir protein takviyesi alın.
    • Kurutulmuş meyve veya bir muz, değişim sırasında size hızlı bir karbonhidrat dozu sağlayacaktır.
  3. 3. adım gerin...
    Esneme maçtan önce. Maçtan önce esnemek için 5 veya 10 dakika ayırın. Statik esneme (gerinme ve duruşunuzu koruma) veya dinamik esneme (çeşitli hareketler yapma) yapabilirsiniz. Zaten esniyorsanız, biraz daha esnemeyi düşünün.
    • Kollarınızı uzatabildiğiniz kadar uzatarak göğüs esnemesi yapın.
    • Yavaşça bir tarafa ve sonra diğer tarafa eğilerek merkez bölgenizi esnetin.
    • Ayak parmaklarınıza uzanarak bacaklarınızı esnetin.
  4. adım 4 kendinizi haftada 3 veya 4 kez bir saatlik bir kardiyo rejimine adayın.
    Kendinizi haftada 3 veya 4 kez bir saatlik bir kardiyo rejimine adayın. Yapabileceğiniz en iyi egzersizler koşmak veya yüzmektir. Kardiyo dayanıklılığınızı artırmaya yardımcı olacak ve sahada hızla hareket edebilmenizi sağlayacaktır.
  5. adım 5 haftada 3 veya 4 kez yarım saat aerobik egzersizleri yapın.
    Haftada 3 veya 4 kez yarım saat aerobik egzersizleri yapın. Aerobik bir egzersiz sürekli kardiyoyu tamamlayacak, çevikliğinizi artıracak ve reflekslerinizi geliştirecektir. İyi bir aerobik egzersizi çeşitli egzersizler içerecektir. Sonuçta, ne kadar çok egzersiz yaparsanız ve ne kadar çok zaman harcarsanız o kadar iyidir.
    • Yaylanma yeteneğinizi geliştirmek ve ayak bileklerinizi güçlendirmek için pogo zıplamaları yapın.
    • Alt vücut dayanıklılığınızı ve gücünüzü artırmak için biraz lunge yapın.
    • Karın kaslarınızı ve çevikliğinizi geliştirmek için zıplamayı deneyin.
  6. adım 6 her hafta birkaç kez kuvvet antrenmanı yapın.
    Her hafta birkaç kez kuvvet antrenmanı yapın. Sırtınızı, bacaklarınızı, merkez bölgenizi ve omuzlarınızı hedef alan egzersizler seçin. Lat pull down, leg press ve direnç bandı hareketleri bu bölgelere odaklanmanın mükemmel yollarıdır. Kollarınızı çalıştırmak için, tenisteki kol hareketlerini taklit eden kablo ve makaralı ağırlık makinelerini kullanın.

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Teniste nasıl daha hızlı gelişebilirim?
    Daha hızlı bir şekilde gelişmek açısından, her şey tenis için ne kadar çalışmak istediğinizle ilgilidir. Bir hedef belirlemek her zaman faydalıdır ve bu hedefi belirledikten sonra yeniden değerlendirip daha yüksek bir hedef belirleyebilirsiniz. Ama sonuçta her şey oynamak ve pratik yapmakla ilgilidir. Ne kadar çok pratik yaparsanız, ne kadar çok tenis topuna vurmayı başarırsanız, yürüyerek o kadar çabuk rahat edersiniz ve beceri setinizi ve oyununuzu o kadar çabuk geliştirirsiniz.
  • Soru
    Topun dışarı çıktığını gördükten sonra topu ellerimle durdurursam ne olur?
    Diğer oyuncu topa çoktan dışarı vurduğu için bu sizin için bir puanla sonuçlanacaktır. Bunu yapamayacağınız tek zaman, topun dışarı çıktığını görmeniz ve havada yakalamanızdır. Oyun sırasında topa vücudunuzla, saçınızla veya kıyafetlerinizle dokunmanız rakibinize sayı kazandıracaktır.
  • Soru
    Güç kaybetmeden nasıl tutarlı ve kontrollü kalabilirim?
    Çok ama çok fazla pratik ve eğitim. Bir koç veya mentor, bu konuda size gerçekten yardımcı olacak bir rutin oluşturmanıza yardımcı olabilir.

İpuçları