Tae kwon do Poomsae'de Nasıl Daha İyi Olunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Poomsae. Taekwondo'da sparring ve poomsae vardır. Sparring aynı zamanda dövüş olarak da bilinir. Poomsae aynı zamanda kalıplar veya formlar olarak da bilinir. Taekwondo'da Poomsae, güç ve hıza odaklanmak yerine birçok form öğrendiğiniz ve hareketlerinizi hassas ve tutarlı hale getirdiğiniz bir sanat formu olarak kabul edilir.

Adımlar

Uygulamaya başlamadan önce

  1. adım 1 poomsae çalışmadan önce tüm vücudunuzun esnek olduğundan emin olun.
    Poomsae çalışmadan önce tüm vücudunuzun esnek olduğundan emin olun. Her antrenmandan önce temel, günlük esneme hareketleri yapmak için en az 30 dakika ila bir saat harcamanız gerekecektir.
  2. adım 2 i̇şte deneyebileceğiniz temel bir rutin:
    İşte deneyebileceğiniz temel bir rutin:
    • 30 zıplama hareketi ile başlayın, ardından 10'ar sayarak öne ve arkaya doğru eğilin. Toplam 10 tekrar yapın.
    • Ardından kolunuzu bir kalçanızın üzerine koyarak ve diğer kolunuzu diğer tarafa uzanmak için kullanarak vücudunuzun yan tarafını gerin ve sonra değiştirin.
    • Dizlerinizi bükme ve düzleştirme arasında değiştirerek gerin. Bundan sonra, 10 kez sağa ve sonra 10 kez sola doğru döndürün. Bu gerçekten önemlidir çünkü maalesef diz sakatlanmaları TKD'de inanılmaz derecede yaygındır.
    • Bir dizinizi bükerek ve diğer bacağınızı uzatarak yarım bölme hareketi yapın ve başınızı dizinize koyun. Başka bir bacakla tekrarlayın. Toplam 10 tekrardan 10 sayım yapın.
    • Orta bölme. Orta bölmede oturun ve 10 dakika boyunca gidebildiğiniz kadar gidin, ardından oturun ve sırayla başınızı sol, sağ ve ortadaki dizinize koyarak gerinin. Her biri 5 tekrardan 10 sayım yapın.
    • Ön splitler (her iki yönde), her seferinde 10 dakika boyunca bu şekilde kalın. Bir adım daha ileri gitmek istiyorsanız gidebildiğiniz kadar uzağa oturun ve her iki taraf için alnınızı kaval kemiğinize koyun.
    • Kelebek esneme ile bitirin. Dizlerinizi sonuna kadar yere doğru itmeye çalışın ve burnunuzu ayak parmaklarınıza veya yere koyarak bitirin.
    • Tekmelerle esneme: Ayak parmaklarınızı doğrultun ve bacağınızı düz tutarak mümkün olduğunca yükseğe sallayın. Her bacakla 10 tekme atın.
    • Birkaç tur koşun.
  3. adım 3 poomsae'de bacakları esnetmek çok önemlidir.
    Poomsae'de bacakları esnetmek çok önemlidir. Esnekliğinizi geliştirmeye çalışmak için boş zamanlarınızda mutlaka esneme hareketleri yapmayı düşünün:
    • Kitap okurken, ödev yaparken ya da televizyon izlerken günde yarım saat ile bir saat arasında tam split şeklinde oturun.
    • Daha sonra her seferinde yaklaşık 20 dakika boyunca her bacak için önden split yapın. Her seferinde daha derine inmeye çalışın - X-ray kağıdının üzerinde durmayı ve bacaklarınızın kaymasına izin vermeyi deneyebilirsiniz (ancak durmanıza yardımcı olmak için ellerinizin hazır olmasına hazır olun) veya orta bölünmeyi derinleştirmek için ayaklarınızı her iki tarafa da destekleyin.
    • Ayrıca kelebek esneme hareketini yapabilir ve birinin arkadan dizlerinize bastırmasını sağlayabilirsiniz (ya da dizlerinizin üzerinde durabilirsiniz).
    • Esnemeye ne kadar çok zaman ayırabilirseniz, dikey bir yan tekmeye o kadar yaklaşabilirsiniz!

Duruşlar

  1. adım 1 kedi duruşu veya beom sohgi.
    Kedi duruşu veya beom sohgi.
    • Ayaklarınızı omuz genişliğinde açın.
    • Yan tarafınıza doğru yarım adım atın ve ön ayağınızı vücudunuzla aynı hizada olacak şekilde çevirin.
    • Ön dizinizi hafifçe bükün.
    • Arka bacağınızı 90 derecelik bir açı yapacak şekilde bükün.
    • Arka ayağınız ön ayağınıza dik olmalı ve ayak topuklarınız aynı hizada olmalıdır.
    • Ön ayağınızın topuğunu yerden yüksek tutun.
    • Sırtınızı düz ve kalçanızı kare şeklinde tutun.
  2. adım 2 ön duruş veya ahp sohgi.
    Ön duruş veya ahp sohgi.
    • Ayaklarınız omuz uzunluğunda açık olacak şekilde durun.
    • Ön bacağınızla öne doğru büyük bir adım atın ve dizinizi bükün, sanki hamle yapıyormuşsunuz gibi.
    • Ayaklarınız öne dönük olmalıdır.
    • Ön dizinizi 90 derecelik açıyla bükün.
    • Arka bacağınız düz olmalıdır.
    • Kalçanızı düz ve öne dönük tutun.
  3. adım 3 at duruşu veya juchoom sohgi.
    At duruşu veya juchoom sohgi.
    • Ayaklarınızı yaklaşık iki omuz boyu aralıklarla yanlara doğru hareket ettirin.
    • Bir sandalyede oturuyormuş veya ata biniyormuş gibi dizlerinizi bükün.
    • Ayaklarınız ve kalçalarınız öne bakmalıdır.
    • Sırtınızı düz tutun.
  4. adım 4 önce formu sadece duruşlarla uygulayın.
    Önce sadece duruşlarla formu uygulama alıştırması yapın.
    • Ellerinizi kalçalarınızın üzerine koyun ve sürekli orada tutun. Hareketleriniz mükemmel olana kadar önce formun duruşlarını tam olarak uygulayın. Ya birinin sizi izlemesini ve her hareketten sonra sizi düzeltmesini sağlayın ya da bir aynanın önünde pratik yapın (her duruştan sonra kontrol etmek için durun). Her harekette sırtınızın düz ve omuzlarınızın kare şeklinde olduğundan emin olun. Omuzlarınız da aynı hizada olmalıdır.

El hareketleri

  1. adım 1 el hareketlerini uygulayın.
    El hareketlerini çalışın.
    • Tek bir yerde durun ve duruşlar olmadan el hareketleriniz üzerinde çalışın. Tüm formu gözden geçirin ve hareketleriniz mükemmel olana kadar pratik yapın. Birçok hareket elinizin düz ve parmaklarınızın bir arada olmasını gerektirir. Eğer yumruk yapıyorsanız, yumruğunuzun sıkı ve başparmağınızın dışta olduğundan emin olun.
    • Hareketleriniz mükemmel olduğunda, hareketlerinizin keskin görünmesi için yavaştan hızlıya doğru akışı uygulayın ve son hareketi yapıştırın.

Tekmeler

  1. adım 1 önce tekmeleri ayrı ayrı çalışın.
    Önce tekmeleri ayrı ayrı çalışın. Taekwondodaki tekmeler zaman içinde gelişmiştir. Poomsae'deki tekmeler geleneksel tekmelerdir, dövüş tekmeleri ise daha çok güç ve hız ile ilgilidir. Denge önemlidir, tüm hareket açıklığını kullanın ve güç gösterin.
    • Önce denge alıştırması yapın. Bu, zamanla tekme pratiği ile birlikte gelse de, bu alanın en çok gelişime ihtiyacı varsa pratik yapmak için ek egzersizler yapabilirsiniz. Uzun bir süre boyunca tek ayak üzerinde durma ve denge merkezinizi bulma alıştırması yapın. Bacak değiştirin! Bunu başardıktan sonra, bir oda boyunca tek ayak üzerinde zıplamayı deneyin. Bacak değiştirin! Bunu bir bacağınız üzerinde yapmanın diğerine göre daha kolay olduğunu fark edebilirsiniz - ancak diğer bacak da aynı potansiyele sahiptir. Her zaman iki bacağınızla da pratik yaptığınızdan emin olun - kim bilir, zayıf bacağınız daha güçlü bacağınız olabilir!
    • Ardından tekmeler üzerinde çalışın. Poomsae'de sergilenen geleneksel tekmeler tam bir hareket aralığı gerektirir. Tekmeler ve gerçek hareketler farklı olsa da, süreç aynıdır. İlk olarak, dizinizi göğsünüze kadar getirin. Tekme atarken bacağınızı düz bir çizgi halinde sonuna kadar uzattığınızdan emin olun (bu bir yan tekmeyse, sırtınızın bu çizginin devamı olduğundan emin olun, çoğu durumda bu çizgiyi elde etmek için sırtınızı daha da geriye doğru eğmeniz gerekir). El hareketlerine benzer şekilde, uzatmanın sonunda tekmeyi yapıştırmalısınız. Tekmeyi vurduktan sonra bacağınızı tamamen göğsünüze doğru geri getirin. Ardından bacağınızı kontrollü bir şekilde yere indirin.
  2. adım 2 esnekliğiniz üzerinde çalışın.
    Esnekliğiniz üzerinde çalışın. Esneklik kalıplarda çok yardımcı olur (bu nedenle önerilen tüm esneme hareketleri!). Bu, splitleri üç şekilde de yapabilmeniz gereken zamandır. Yani her gün esnemelisiniz! Eğer doğuştan esnekseniz, insanları kıskandırıyorsunuz demektir. Ancak bu yine de pratiğe ihtiyacınız olmadığı anlamına gelmez.
  3. adım 3 tekmelerinizin yüksekliği üzerinde çalışın.
    Tekmelerinizin yüksekliği üzerinde çalışın. Kalıpları uygularken tekmelerinizin yüksekliği önemlidir. Burnunuzun ve alnınızın etrafına tekme atarsanız, bu oldukça iyidir. Ama ustanızı uçurmak istiyorsanız, başınızın üstüne tekme atın. Ne kadar yükseğe o kadar iyi. Bu esneklik ve dengenin bir birleşimidir. Bu tür bir denge üzerinde çalışmak için, tekmelerinizi önce bir şeye tutunarak uygulayabilirsiniz. Birine veya bir şeye tutunurken bir duvara yukarı/uzun tekme atarak da pratik yapabilirsiniz. Bu tekmeleri tam olarak doğru yapmak için güç kazanmak ve genel olarak çok fazla pratik yapmak gerekecektir!
    • Karate açık el yolu anlamına gelir. Tekmelerden çok ellere dayanır, oysa Taekwondo tekme alanında el tekniklerinden daha ağırdır.
    • Bazı stillerde yaklaşık %70 tekme ve %30 el teknikleri vardır. Örneğin, Tae-Gup stili, tekniklerin %70 ila %75'inin tekme olduğu, çok ağır bir şekilde tekme tabanlı olma eğilimindedir.
    • Diğer stiller biraz daha dengelidir. Chang-Hon stili neredeyse yarı yarıya eller ve ayaklardan oluşur.

Tüm hareketleri bir araya getirin

  1. adım 1 tüm temel hareketleri öğrendikten sonra, hepsini bir araya getirin!
    Tüm temel hareketleri öğrendikten sonra hepsini bir araya getirin! Önce her hareketin üzerinden geçin: duruş, el hareketi ve tekmeler. Her hareketten sonra durarak her şeyin hala doğru olduğundan emin olun. Uygun formu korurken tüm hareketlerin kombinasyonunu doğru bir şekilde elde edene kadar yavaş başlamaktan çekinmeyin. Ardından el hareketlerinizde, duruşunuzda ve yüzünüzde güç gösterin - odaklanın! Güç eklense bile hareketler tutarlı kalmalıdır: dengenizi, duruşunuzu veya herhangi bir ayrıntıyı kaybetmemelisiniz.
  2. adım 2 mükemmel olduklarında tüm hareketlere keskinlik ekleyin.
    Mükemmel olduklarında tüm hareketlere keskinlik ekleyin. El hareketlerinizi, duruşlarınızı ve tekmelerinizi yapıştırdığınızdan emin olun.
  3. 3. adım bundan sonra, yoğunluk ekleyin.
    Bundan sonra, yoğunluk ekleyin. Yoğunluğu tarif etmek daha zordur, ancak formunuzdan geçerken her harekette ve yüzünüzde gösterdiğiniz çabadır. Bunu, formun uygun bölümlerinde ekstra yüksek sesle 'kihap' diye bağırarak da gösterebilirsiniz.
  4. adım 4 kalıpları ezberleyin.
    Kalıpları ezberleyin. Formları uygulamaya çalışırken gayretli olun. Amacınız adım adım sürekli gelişmek olmalıdır. Her gün esnemek için zaman ayırın, üzerinde çalışmanız gereken alanları geliştirmek için alıştırmalar yapın, pratik yapın ve ilerlemenizi gözden geçirin. Her hareketi tam olarak doğru yaptığınızdan emin olun, ancak yapamazsanız cesaretiniz kırılmasın, sadece tekrar deneyin!
    • Paternler antrenmanlardan daha zor olabilir. Bunun nedeni, bir poomsae müsabakasını kazanmak için sadece tek bir şansınız olmasıdır. Her şeyi tam olarak doğru yapmak için tek bir şans. Müsabakada onlar size tekme atarsa ya da siz onlara tekme atarsanız bir puan kazanırsınız. Kalıpları ezberlemek önemlidir. Eğer bir kalıbı yarı yolda unutursanız, kazanamazsınız. Bunu bir adım daha ileri götürmek ve fiziksel hafızanızı her hareketi doğru yapmaya adamak daha da zordur! Ancak kendinize inanırsanız bunu başarabilirsiniz!
  5. adım 5 eğlenin!
    Eğlenin! Pratik yapmak mükemmelleştirir. Bu, sıfırdan bir ev inşa etmeye benzer - güçlü bir temele ihtiyacınız vardır. Tüm sıkı çalışmanızdan sonra nihai sonucunuzu görmek ve bunu paylaşabilmek en tatmin edici sonuçtur!

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Poomsae'yi nasıl daha hızlı öğrenebilirim?
    Sadece pratik yapmanız (bir Tekvando okulunda olduğunuz sürece) ve derslerden sonra eğitmene sizinle birlikte çalışıp çalışamayacaklarını sormanız gerekir.
  • Soru
    Poomsea, Tekvando becerilerimi geliştirmeme yardımcı olacak mı?
    Evet, yardımcı olur.
  • Soru
    Rekabetçi bir yüzücüyüm ve genellikle yarışmalarda çok başarılı oluyorum, ancak ulusal yarışmalar gibi daha yüksek seviyeler söz konusu olduğunda, korkuyorum ve yardımcılarımda dengemi kaybediyorum. Ne yapmam gerekiyor?
    Karnınızı çalıştırın. Yan tekme atmak mide gücü gerektirir. Mekik çekin, çift bacak kaldırın ya da internette karnınızı güçlendirecek başka şeyler bulun. Ayrıca, baskının sizi etkilemesine izin vermeyin. Yüzerken riskleri düşünmeyin. Ulusal yarışlar sıradan bir yarışmış gibi davranın ki heyecanlanmayın.

Video

İpuçları

  • Kendinizi filme almayı, aynanın önünde yapmayı ve/veya birisinin formunuzu izlemesini sağlamayı deneyin. Tepeden tırnağa her hareket önemlidir!
  • Pratik, pratik, pratik - her şey tutarlılıkla ilgili.
  • Tüm hareketlerinizin temiz, güçlü ve her yaptığınızda tutarlı olduğundan emin olun.

Uyarılar

  • Düzgün ısındığınızdan emin olun, yoksa kendinizi incitebilirsiniz.