Doğru Boks Duruşu Nasıl Alınır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Doğru bir boks duruşu nasıl olur? Doğru duruş size rakibinize karşı rekabet avantajı sağlayabilir ve teknik gücünüzü en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olabilir. Herkesin boks duruşu, baskın elinize ve yapınıza bağlı olarak biraz farklı görünecektir. Sizi ringde başarıya ulaştıracak boks duruşu için adım adım bir kılavuz ve ipuçları hazırladık.

Adımlar

Pozisyon Alma

  1. adım 1 kalçanız yere paralel olacak şekilde başlayın.
    Kalçanız yere paralel olacak şekilde başlayın. Her iki ayağınızın üzerinde sağlam hissettiğinizden emin olun.
    • Kalçalarınız eğikse, zaten uygunsuz bir boks duruşundasınız demektir. Her iki ayağınızı da sağlam hissetmiyorsanız, yanlış bir duruştasınız demektir.
  2. adım 2 baskın olmayan ayağınızla öne doğru adım atın.
    Baskın olmayan ayağınızla öne doğru adım atın. Baskın ayağınız biraz geride ve baskın olmayan ayağınız önde olacak şekilde durun. Örneğin, sağ elinizi kullanıyorsanız sol ayağınız önde olmalıdır.
    • Ayaklarınızı doğrudan birbiriyle düz bir çizgiye koymayın. Ayrıca, ayaklarınızı çaprazlamayın, aksi takdirde dengesiz olursunuz.
    • Arka topuğunuzu yukarıda tutun.
  3. adım 3 ayaklarınızı sadece omuz genişliğinde açık tutun.
    Ayaklarınızı sadece omuz genişliğinde açık tutun. Ayaklarınız çok geniş olursa o pozisyonda kilitlenirsiniz; ayaklarınız birbirine çok yakın olursa dengenizi kaybedersiniz ve kolayca devrilirsiniz. Ön bacağınız sert ve arka bacağınız bükülmüş olmalıdır. Ancak yumruk atarken daha fazla güç için ayaklarınızı fazla açabilir ya da daha fazla hız için ayaklarınızı biraz daha yakın tutabilirsiniz. Gerektiği gibi ayarlayın.
  4. adım 4 ayaklarınızı açılı bir şekilde konumlandırın.
    Ayaklarınızı açılı bir şekilde konumlandırın. Her iki ayağınızı da yaklaşık 45° açıyla dönecek şekilde çevirin. Ayak pozisyonunuzun derecesini rahatınız için biraz ayarlayabilirsiniz. Eğer bu şekilde daha rahat ediyorsanız, arka ayağınız doğrudan yana dönük olabilir.
  5. adım 5 ellerinizi yukarıda ve dirseklerinizi aşağıda tutun.
    Ellerinizi yukarıda ve dirseklerinizi aşağıda tutun. Ayaklarınız hazır olduğunda, ellerinizi yüzünüze yakın tutmak için kaldırın. Baskın olmayan eliniz önde olmalıdır - ön ayağınızla aynı anda olan eliniz. Ayrıca dirseklerinizi kaburgalarınıza çok yakın tutun.

Duruş Varyasyonları

  1. adım 1 daha savunmacı olmak için duruşunuzu genişletin.
    Daha savunmacı olmak için duruşunuzu genişletin. Ön ayak parmağınız hizada olacak şekilde geniş durun, arka topuğunuzu kesin ve üçgen duruşunuzu genişletin. Bu geniş duruşla vücudunuzun üst kısmı küçük bir hedef olacaktır. Bu duruşu rahatınıza göre ayarlayabilirsiniz. Bu duruşta ön omzunuz rakibinize dönük olacaktır. Bu geniş duruş, hücum gücünüzden ve dengenizden belli bir yüzdeyi alacaktır. Savunmanıza doğru daha fazla yüzdeye sahip olacaksınız ve hücumunuzdan bir miktar yüzde alacaksınız. Bu duruş yanlış değildir. Bu duruş daha çok çengel atma menzili, uzun menzil için olacaktır.
  2. adım 2 hücum potansiyelinizi tam olarak kullanmak için daha kare bir duruş tutun.
    Hücum potansiyelinizi tam olarak kullanmak için daha dik bir duruş sergileyin. Buna kısaltma veya üçgen duruşu uzatmak yerine kısaltma da denebilir. Bu duruşta omuzlarınızı dikleştirerek savunmanızın bir kısmından vazgeçeceğinizi ve hücumunuza da bir miktar pay vereceğinizi unutmayın. Mükemmel bir denge içinde olacaksınız. Bu duruş yakın mesafeli dövüşler için mükemmeldir, çünkü yakın mesafeli kanca ve aparkat menzilinde mükemmel dengede olmanız gerekir. Bu duruş size aynı zamanda kayma ve güce sahip olma hareketliliği de sağlayacaktır.
  3. adım 3 uzlaşmacı bir duruşla hem hücum hem de savunmayı dengeleyin.
    Uzlaşmacı bir duruşla hem hücum hem de savunmayı dengeleyin. Ön omzunuz ön topuğunuzla aynı hizada olmalı; ön ayağınız yaklaşık 25 derece içeride olmalı ve rahatlık için gerektiği şekilde ayarlanmalıdır. Arka ayağınız doğrudan rakibinize dönük olmalıdır. Rahatlığınız için gerektiği gibi ayarlayın. Bu duruşu yakın mesafede kullanın. Ön ayak parmağınızın ve arka topuğunuzun birbirinden yaklaşık altı inç uzakta olması gerektiğini unutmayın. Bu duruş size yakın mesafede iyi bir denge sağlayacaktır. Gerektiğinde ayaklarınızı genişletin veya kısaltın. Güç için genişletin; hız için kısaltın.
  4. adım 4 kalçalarınızın düzgün dönmesi için gereken şekilde ayarlayın.
    Kalçalarınızın düzgün dönmesi için gereken şekilde ayarlayın. Ön bacağınızın sert olması ama tamamen kilitlenmemesi gerekir. Arka elinizle yumruk atarken kalçalarınızı düzgün bir şekilde döndürebilmeniz için bu, yerdeki bir kapının direği/kolonu gibidir.
    • Kurşun kanca ile yumruk atıyorsanız, arka bacağınız sert olmalı ancak yerdeki bir direk gibi kilitlenmemelidir.
  5. adım 5 ağırlığınızı dengede tutun.
    Ağırlığınızı dengeli tutun. Ağırlığınızın yüzde 50'si bir ayağınızda, yüzde 50'si diğer ayağınızda olmalıdır. Bunu yapmak ayak hareketlerinizde size yardımcı olacaktır. Bu, ağırlığınızı eşit dağıtarak daha etkili bir şekilde hareket etmenize yardımcı olacaktır.
    • Daha etkili hareket etmek için ağırlığınız ayak topuklarınızda olsun. Ağırlığınızın ön ayağınızın topuğunda olmasını istiyorsanız, ön bacağınızı bacağınızdaki kemikler aynı hizada olacak şekilde sert tutun. Ön bacağınız bükülürse, ağırlığınız sadece topuğunuzda olmak yerine ön ayağınızın tamamında olur ve bu da daha dengeli hissettirebilir.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Boks için nasıl durmalısınız?
    Baskın ayağınızı arkaya ve baskın olmayan ayağınızı öne koyun. Örneğin, sağ elinizi kullanıyorsanız sol ayağınızla öne doğru adım atın. Ardından, ayaklarınızı 45°'lik hafif bir açıyla içeri çevirin ve dirsekleriniz kaburgalarınıza yakın olacak şekilde ellerinizi yüzünüzün yanına koyun.

Video

İpuçları

Uyarılar

  • Antrenörünüz size aksi yönde talimat verirse, onu dinleyin. Bu, MMA veya diğer dövüş stilleri gibi dövüş stilinize göre veya boks antrenörünüz tarafından belirtilebilir. Ayrıca, boks uzun süre yapılırsa beyin hasarına neden olabileceğinin farkında olun. Bu nedenle, yaralanmaları önlemek için her zaman koruyucu başlık ve ağızlık ve uygun antrenman eldivenleri kullanın. Bilek yaralanmalarını ve ellerinizdeki kırıkları önlemek için ellerinizi sarın. Ve lütfen müsabaka yaparken sertifikalı gözetim altında olun.