Dövüş Duruşuna Nasıl Geçilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Şimdiye kadar iyi bir dövüş duruşunun ne kadar önemli olduğunu biliyorsunuz, ancak bir duruşa sahip olmak için tam olarak ne yapmanız gerekiyor? Endişelenmeyin, iyi bir dövüş duruşu edinmek zor değil. Ayaklarınızı, kollarınızı, gövdenizi ve başınızı nasıl konumlandırmanız gerektiği gibi bilmeniz gereken her şeyde size yol göstereceğiz, böylece kendinizi daha iyi vurabilir ve savunabilirsiniz. Daha iyi bir dövüş duruşunun faydalarını neredeyse anında fark edeceksiniz!

Adımlar

Vücudunuzu Konumlandırma

  1. adım 1 ayaklarınızı doğru şekilde konumlandırın.
    Ayaklarınızı doğru şekilde konumlandırın. Ayaklarınızı vücudunuzu yerinde tutan kökler olarak düşünün. Sağlam ve dengeli bir duruşunuz varsa, devrilmeniz çok daha zor olacaktır. İlk olarak, baskın olmayan ayağınızı rakibinize doğru uzatın. Ayak parmaklarınız ve diziniz rakibinizin hemen yan tarafını gösterecek şekilde bacağınızı hafifçe vücudunuza doğru döndürün. Baskın ayağınızı arkanızda, baskın ayağınızdan yaklaşık bir omuz genişliğinde uzatın. Baskın bacağınızı, ayak parmaklarınız ve diziniz rakibinizden uzağı gösterecek şekilde döndürün.
    • Baskın bacağınız baskın ayağınızla dik açı yapmamalıdır. Kendinizi bunu yaparken bulursanız bacağınızı hafifçe vücudunuza doğru çevirin.
    • Ayaklarınızın üzerinde durun. Eğer düztaban durursanız rakibinizden daha yavaş olabilirsiniz.
  2. adım 2 gövdenizi doğru şekilde konumlandırın.
    Gövdenizi doğru şekilde konumlandırın. Ayaklarınız rakibinizin yan tarafını gösterir; bu nedenle, onlara bakmak için omuzlarınızı hafifçe bükmeniz gerekecektir. Vücudunuzu bu açıda tutmak rakiplerinize vurmak için çok daha küçük bir hedef verir. Karın kaslarınızı sıkı ve sırtınızı düz tuttuğunuzdan emin olun. Aksi takdirde kolayca dengenizi kaybedebilirsiniz. Pozisyonunuzu aldıktan sonra dizlerinizi hafifçe bükün ve dengenizi test etmek için ağırlığınızı ileri geri sallayın.
    • Karın kaslarınızı sıkılı tutmak dengenizi geliştirir ama aynı zamanda darbe alırsanız karnınızı da korur. Rahat bir mideye darbe almak acı vericidir!
  3. adım 3 kollarınızı savunma için konumlandırın.
    Kollarınızı savunma için konumlandırın. Kollarınızın yerleşimi son derece önemlidir. Onlar sizin ilk savunma hattınızdır ve yüzünüzü ve vücudunuzu saldırılardan korur. Ellerinizi gevşek yumruklar halinde kıvırın ve yüzünüzün önünde kaldırın. Baskın kolunuz vücudunuza yakın olmalı, baskın olmayan kolunuz ise vücudunuzun biraz önünde olmalıdır. Baskın olmayan kolunuzu öne doğru uzatın ancak omzunuzu yoracak kadar öne doğru değil.
    • Dirseklerinizi vücudunuza yakın tutun, ancak yanlarınıza değecek kadar yakın olmasın. Aslında, dirseklerinizi sadece bir iki santim dışarı çıkarırsanız bu rakibinizin tekme atma cesaretini kıracaktır.
  4. adım 4 başınızı savunma pozisyonuna getirin.
    Başınızı savunma pozisyonuna getirin. Çenenizi aşağıda ve ağzınızı kapalı tutun. Çenenizi aşağıda tutarak gözlerinizin ve burnunuzun etrafındaki hassas kemikleri vurulması daha zor bir hedef haline getirirsiniz. Benzer şekilde, açık bir ağza atılan sert bir yumruk ciddi çene ve diş yaralanmalarına yol açabilir. Bu nedenle, rakibiniz size hakaretler yağdırıyor olsa bile ağzınızı kapalı tutun. Kendinizi saldırılardan korumak için yumruklarınızın yüzünüze yakın durduğundan emin olun.
    • Hakaretler karşısında sessiz kalmanın ek bir faydası daha vardır. Kendine güvenen insanlar rakipleriyle alay etme ihtiyacı hissetmezler, bu nedenle sessiz kalmak sizi daha özgüvenli gösterecektir. Bu rakibinizi ürkütebilir ve kavgayı bitirebilir.

Kendinizi Savunmak

  1. adım 1 potansiyel bir saldırgan belirleyin.
    Potansiyel bir saldırganı belirleyin. Şiddet uygulamayı düşünen bir kişi genellikle dişlerini sıkacak ve yumruklarını sıkacaktır. Herhangi bir eğitim almışlarsa, bir ayaklarını öne doğru hareket ettirebilir veya vücutlarını yana çevirebilirler. Ayrıca çenelerini de düşürebilirler, çünkü bu kişinin boğazını korumak için verdiği doğal bir tepkidir. Gardınızı yüksek tutun ve uyarı işaretlerine karşı dikkatli olun. Bu işaretlerden herhangi birini fark ederseniz, kendinizi dövüş pozisyonuna getirmeye hazır olun.
    • Şiddete başvurmadan önce her zaman kötü bir durumu kelimelerle dağıtmaya çalışın. Benzer şekilde, kavgayı asla siz başlatmayın; sadece kendinizi veya bir başkasını savunurken şiddete başvurmalısınız.
    • Dövüş duruşuna geçme pratiği yaptıysanız, stresli bir durumda olduğunuzda bunu yapmanın kolay olduğunu göreceksiniz. Mümkün olduğunca sık pratik yapın!
  2. adım 2 hareket etmeye devam edin.
    Hareket etmeye devam edin. Ayaklarınızın üzerinde durun ve ileri geri ve yan yana hareket edin. Hareket ederek tetikte ve dövüşe hazır kalabilirsiniz. Hareket ederken kollarınızı sert tutun ve dizlerinizi hafifçe bükün.
    • Rastgele hareket edin. Ritmik hareket ederseniz rakibiniz saldırılarını sizin hareketlerinize göre zamanlayabilir.
    • Çok fazla hareket etmediğinizden emin olun, çünkü bu sizi yorabilir. Hareketleriniz her seferinde sadece birkaç santim olmalıdır.
  3. adım 3 kendinize olan güveninizi koruyun.
    Kendinize olan güveninizi koruyun. Dengeli kalın, karnınızı sıkı tutun ve rakibinizin gözlerinin içine bakın. Sırtınızın düz ve omuzlarınızın geride olduğundan emin olun. Bu duruş öz farkındalık ve özgüveni gösterir. Rakibiniz korkmadığınızı düşünürse geri adım atabilir. Geri adım atmasalar bile, sizin tavrınız onların özgüvenini sarsacak ve dövüşürken hata yapmalarına neden olacaktır.
    • Biri dövüşü terk etmeye çalışırsa, ona izin verin. Ancak, yenilmiş bir rakibe arkanızı dönmeyin çünkü siz bakmıyorken saldırmayı seçebilir.
  4. Kendinizi saldırılara karşı koruyun. Rakibinizin yumruklarını ellerinizi kullanarak engelleyin. Kollarınızı dövüş pozisyonunda tutun ve ellerinizi göz hizasında gevşekçe kavuşturun. Rakibiniz saldırdığında, çukur ellerinizden biriyle koluna hızla vurun. Bu hareket rakibinizin dengesini bozacak ve kendi gücünü ona karşı kullanacaktır. Duruşunuz iyi dengelenmişse, bunu yapmak için büyük miktarda güce ihtiyacınız olmayacaktır.
    • Eğer birisi kafanıza bir yumruk indirirse, yumruğa doğru hareket etmeye çalışın ve çenenizi sıkın. Alnınızı en büyük hedef haline getirin. Alnınız çok sert bir yüzeydir ve saldırgan elini yaralayabilir.
    • Eğer birisi vücudunuza yumruk atarsa, karın kaslarınızı sıktığınızdan emin olun. Vücudunuzu hareket ettirerek yumruğun karnınız yerine yanlarınıza gelmesini sağlayın.
  5. Yumrukları düzgün atın. Kolunuzu vücudunuzun önünde uzatın. Bileğinizin düz olduğundan ve başparmağınızın yumruğunuzun dış tarafında olduğundan emin olun. Aksi takdirde bileğinizi incitebilir veya başparmağınızı kırabilirsiniz. Kolunuzu uzatırken vücudunuzu yumruğa doğru döndürün. Baskın olmayan kolunuzla yumruk attığınızda baskın olmayan bacağınızla döneceksiniz ve bunun tersi de geçerlidir. Yumruğa maksimum güç verdiğinizden emin olmak için vurmaya çalıştığınız yerin hemen ötesindeki bir noktayı hedefleyin.
    • Yumruk atmak için tüm vücudunuzu kullanmazsanız, vuruşunuz çok fazla güce sahip olmayacaktır. Omuzlarınızın vücudunuzun geri kalanıyla birlikte yumruğa doğru hareket ettiğinden emin olun.

Formunuzu Mükemmelleştirmek

  1. adım 1 gölge boksu alıştırması yapın.
    Gölge boksu alıştırması yapın. Gölge boksu, rakip olmadan pratik yapmak için kullanılan bir terimdir. Bu egzersiz hızınızı artırabilir ve formunuzu geliştirebilir. Doğru şekilde gölge boksu yapmak için rakibinizin önünüzde durduğunu hayal edin. Ardından, size karşı kullanabilecekleri farklı saldırı türlerini hayal edin. Bu saldırılara gerçek bir rakibe karşı kullanacağınız hız ve güçle tepki verin.
    • Antrenmanınıza dövüş duruşuyla başlayın. Yaptığınız her şeyin bu pozisyondan başlaması gerekir.
    • Gölge boksunda iyi olduğunuzda, ağırlık tutarken gölge boksu yaparak antrenmanınızı artırın. Bu, kol gücünüzü ve hızınızı geliştirecektir.
  2. adım 2 i̇yi dövüşçülerin dövüşünü izleyin.
    İyi dövüşçülerin dövüşünü izleyin. Favori bir dövüşçünüz varsa, dövüşleri sırasında hareketlerini izleyin. Ne yaptıklarını not alın ve kendi hareketlerinizi onlarınkine benzetmeye çalışın. Tekrar tekrar izleyebilmek için dövüşleri kaydedin. Birkaç kez izledikten sonra, izlerken ayağa kalkın ve onlar hareket ederken siz de hareketlerini taklit etmeye çalışın.
    • Hedefleriniz için doğru türde dövüş sanatları turnuvası izlediğinizden emin olun. Örneğin, güreş harika bir dövüş şeklidir ancak kendini savunmayı öğrenmeye çalışan yeni başlayanlar için pek de yararlı değildir.
    • Profesyonel dövüşçülerin kullandığı farklı dövüş duruşlarına dikkat edin. Faydalı bir şey fark ederseniz, bunu kendi dövüş duruşunuza dahil edin.
  3. adım 3 bir kendini savunma spor salonuna katılın.
    Bir kendini savunma spor salonuna katılın. Alabileceğiniz birçok çeşit kendini savunma dersi vardır. Örneğin, Karate veya Taekwondo gibi bir dövüş sanatları dersi alabilirsiniz. Tüm dövüş sanatı formlarının farklı dövüş duruşları vardır. Örneğin, en popüler Taekwondo dövüş duruşu, başınızı korumak için açık ellerinizi yüzünüzün önünde tutmayı içerir. Bununla birlikte, tüm bu dövüş duruşlarının ortak bir noktası vardır: ayaklarınızı hafifçe ayırmak ve güç ve denge için vücudunuzu ortalamak.
    • Bir dövüş sanatları dersinin katı kurallarıyla ilgilenmiyorsanız, kickboks veya boks gibi daha az yapılandırılmış bir kurs almayı düşünün. Bu kurslar, güçlü kendini savunma tekniklerini hızlı bir şekilde öğrenmenin harika yollarıdır.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Bir dövüşü nasıl kolayca kazanabilirim?
    Orada öylece durarak kendinizi hedef haline getirmeyin. Ayak hareketlerinizi rakibinizle aranızdaki açıyı daha elverişli hale getirecek şekilde değiştirin ve rakibinizle aranızdaki mesafeyi kontrol edin. Hareket etmeye devam edin, böylece rakibiniz size sağlam bir vuruş yapmakta zorlanır.

İpuçları

  • Çevrenizin farkında olun. Hazırlıksız yakalanmak asla iyi değildir!
  • Duruşunuzu sık sık pratik edin. Eğer pratik yapmazsanız, ihtiyacınız olduğunda bu sizin için ikinci doğal bir şey olmayacaktır.
  • Bir saldırı kurbanı olduğunuzda kirli taktikler diye bir şey yoktur. Saldırganınıza en fazla acı veren bölgelere sert, hızlı ve durmaksızın vurun: gözler, boğaz, kasıklar ve dizler.

Uyarılar

  • Kavga ciddi bir iştir. Her zaman son çare olmalıdır.

Video