Kayaklı Teleferiğe Snowboard ile Nasıl Binilir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir snowboard ile teleferiğe binmek o kadar da zor değildir, ancak işler ters gittiğinde, teleferiği kapattığınız için tüm dünya sizi hor görecektir. Neyse ki birçok modern teleferik, yükleme ve boşaltma için yavaşlayan 'ayrılabilir' koltuklara sahiptir ve bu da nasıl binilip inileceğini öğrenmeyi çok daha kolay hale getirir.

Adımlar

  1. Arka ayağınızı bağlamasından kurtarın. Telesiyeje binmeden önce arka ayağınızın bağını çözün veya telesiyejden çıkın. Bu sizin arka ayağınız olmalı! Yine, ön bağlamanızın sıkıca bağlandığından ve tasmanın takılı olduğundan emin olun. Ayrıca, arka bağlamanın arka kısmını aşağı katladığınızdan emin olun. Bu, oturduğunuzda sandalyenin ağırlığı nedeniyle kırılmasını önlemek içindir.
  2. Telesiyej hattına 'kayın'. Serbest bıraktığınız ayağınızı snowboard'un her iki yanına koyun ve itin. Buna paten kaymak denir. Bir kaykay üzerinde olmak gibidir. Ön ayağınızın üzerinde hareket etmek ve dengede durmak için arka ayağınızı itersiniz.
  3. Sıraya girin ve önünüzdeki insanlar sandalyelerine binmek için hareket edene kadar bekleyin. Sonra kapıya doğru ilerleyin ve durun. Size nerede durmanız gerektiğini gösteren kırmızı bir çizgi olacaktır.
  4. Asansör operatörü size izin verdiğinde, sandalyenin sizi alacağı noktaya doğru ilerleyin. Tahtanızın burnunun 'yokuş yukarı' dönük olduğundan emin olun. Ardından 'serbest ayağınızı (arka ayağınızı)' tahtanın topuk tarafındaki karın üzerine yerleştirin ve yapabileceğiniz en doğal pozisyonda durun.
  5. Sandalye yaklaşırken arkanıza bakın, sandalyenin merkezinin karşısındaki dış omzunuza baktığınızdan emin olun. Dizlerinizi hafifçe bükün, böylece sandalye yaklaştığında sizi devirmeyecektir. Tam arkanıza geldiğinde üzerine oturun ve tahtanızın burnu hala 'yokuş yukarı' baksın.
  6. Sandalyeye oturun ve sandalye altınızdan geçip bacaklarınızın arkasına dokunduğunda dışından tutun.
  7. Tepeye çıkmadan hemen önce biraz batarken sandalyede geri kayın.
  8. Kenarın kara takılıp sürüklenmesini önlemek için tahtanızın burnunu hafifçe kaldırın.
  9. Herkes rahatça oturduktan sonra güvenlik çubuğunu indirin. Bunu yaparken kimsenin kafasına vurmadığınızdan emin olun. Güvenlik çubuğunda ayaklıklar varsa, sörf tahtasını bunların üzerine koyabilirsiniz.
  10. İnmek için hazırlanın. Güvenlik çubuğunu yukarı kaldırın. Yanlışlıkla yere çakılmaması için tahtanın burnunu yukarı kaldırın.
  11. Zarif bir şekilde inin. Çıkış noktasında arka ayağınızı, arka bağlamanızın hemen önünde bulunan tahtanızdaki stomp pedine koyun. Ayağa kalkın ve düz gidin. Yavaşladıktan sonra kayarak asansörün yolundan çekilin ve arka ayağınızı tekrar tahtaya bağlayın.
    • Telesiyejden inerken dönmeye çalışmayın çünkü bu düşme ihtimalinizi artıracaktır. Doğal olarak yavaşlayana kadar düz gidin.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Neden arka ayağımı bağlamasından kurtarmak zorundayım?
    Her iki ayağınız da bağlıyken liftten inmeye çalışırsanız düşersiniz. Arka ayağımla itmenin ön ayağımla çekmekten daha kolay olduğunu düşünüyorum.
  • Soru
    Asansörden indiğinizde, arka ayağınızı tekrar bağlamanın içine mi koyarsınız?
    Hayır, koymazsınız. Bunun yerine, sivri uçlu bir ped olan stomp pedini kullanırsınız. Ayağınızı bağlamanın içine sokarsanız takılırsınız.
  • Soru
    Nasıl düşmem?
    Yukarı çıkarken düşmemek için üstünüzdeki güvenlik çubuğunu kullanın. Binerken düşmekte zorlanıyorsanız, operatörden asansörü sizin için yavaşlatmasını isteyin.

İpuçları

  • Asansöre başarılı bir şekilde oturduktan sonra, board'u serbest, bağlanmamış ayağınızın üzerine koyabilirsiniz. Bu, öndeki ayağınızın üzerindeki yükün bir kısmını alır ve özellikle uzun teleferik yolculukları için rahattır.
  • En altta telesiyeji çalıştıran kişiye size nasıl inip bineceğinizi gösterip gösteremeyeceğini sorun. O kişi muhtemelen sizin için yavaşlatacaktır da. Ayrıca yükleme alanının yakınında durabilir ve nasıl yapıldığını görmek için diğer snowboardcuları izleyebilirsiniz.
  • Telesiyej aniden durursa, bunun nedeni muhtemelen birinin binerken veya inerken düşmüş olmasıdır. Endişelenmeyin, büyük olasılıkla birisi küçük bir düşüş yaşamıştır, bu yüzden telesiyeji durdurmaları gerekir, böylece kimse o kişiye çarpmaz. Telesiyej beş dakika kadar sonra hala hareket etmemişse panik yapmayın. Yükseklik korkunuz varsa aşağı bakmayın!

Uyarılar

  • 'Ayrılabilir' sandalyeleri olmayan eski sandalyelere dikkat edin. Bu sandalyeler genellikle yükleme alanında daha hızlı hareket eder ve bir ayak veya daha fazla batabilir ve bacağınızı sandalyenin altına sıkıştırabilir. Bacağınızı kaptırmamak için sandalye batarken serbest bacağınızı önünüzde ve yerden uzakta tutun.