Bir Kavgadan Nasıl Zarar Görmeden Çıkılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir kavgadan zarar görmeden kurtulmanın birçok yolu vardır. Bunların çoğu konuşarak kurtulmayı içerir. Saldırganın sempati veya gurur duygularına hitap edin ve onu kışkırtmayın. Yakınlarda başka insanlar varsa yardım çağırın. Saldırgan geri adım atmazsa, kaçmak için bir fırsat kollayın. Kaçmadan önce gerekirse kendinizi savunmak veya saldırganın dengesini bozmak için harekete geçin.

Adımlar

Saldırganınızla Konuşmak

  1. adım 1 durumu yatıştırın.
    Durumu yatıştırın. Gerilimi düşürmek, sizinle kavga eden veya kavga etmek isteyen kişi ile aranızdaki gerilimi azaltmak anlamına gelir. Durumu yatıştırmak için, düşmanca davranan kişiyi kışkırtmayın. Kavga etmek istemediğinizi ifade edin.
    • Örneğin şöyle diyebilirsiniz: 'Kavga etmekle ilgilenmiyorum. İşimize bakalım' diyebilirsiniz.
    • Biri sizi iterse, geri itmeyin. Size dik dik bakarlarsa, siz de dik dik bakmayın. Size aşağılayıcı bir isim takarlarsa, siz de onlara aynı isimle karşılık vermeyin.
    UZMAN İPUCU

    Tsahi Shemesh

    Öz Savunma Eğitmeni
    Tsahi Shemesh, Krav Maga konusunda uzmanlaşmış bir kendini savunma uzmanıdır. Krav Maga öğrenmeye 1988 yılında başlamış ve doğrudan sporun kurucusu Imi Lichtenfeld'den eğitim almıştır. Shemesh, New York'taki Krav Maga Experts'in Kurucusu ve Program Direktörüdür. Yüzlerce eğitmeni sertifikalandırmış, çok çeşitli profesyonelleri (EMT'ler ve NYPD memurları dahil) eğitmiştir ve müfredatı dünya çapında bir düzineden fazla ülkede öğretilmektedir.
    Tsahi Shemesh Öz Savunma Eğitmeni

    Savunma mekanizmanız gördükleriniz ve duyduklarınızla başlar. Etrafınızın farkında olduğunuzda, birinin yaramazlık yaptığını veya biraz komik göründüğünü fark edebilirsiniz. İlk adımınız durumdan uzaklaşmaktır. Onurunuzu savunmak ya da bir noktayı kanıtlamak zorunda değilsiniz.

  2. adım 2 düşmanca davranan taraftan özür dileyin.
    Düşmanca davranan taraftan özür dileyin. Yanlış bir şey yapmamış olsanız bile, sizinle kavga etmek isteyen kişiden özür dilemek kavgadan yara almadan çıkmanıza yardımcı olabilir. Sadece 'Sizi kırdığım için çok üzgünüm' deyin.
    • Düşman taraf belirli bir suç nedeninden bahsediyorsa, algılanan suçla ilgili olarak özür dileyin. Örneğin, düşman taraf 'Arkadaşım senden hoşlanmıyor. Ben de senden hoşlanmıyorum!' derse, 'Çok özür dilerim' diyebilirsiniz.
    • Eğer bir bardaysanız, özrünüzü saldırgana bir içki ısmarlamayı teklif ederek bitirebilirsiniz.
  3. adım 3 kendinizi tanıtın.
    Kendinizi tanıtın. Düşmanca davranan kişiden özür diledikten sonra kavgacı davranmaya devam ederse, arkadaş canlısı biri olduğunuzu göstererek onu hazırlıksız yakalayabilirsiniz. 'Merhaba, benim adım ____. Sizin adınız nedir?' Bu onlara saygılı olduğunuzu ve kavganın bir parçası olmak istemediğinizi gösterecektir.
  4. adım 4 düşmanca davranan kişinin sempatisini kazanın.
    Düşmanca davranan kişiden sempati uyandırın. Kendinizi tanıtmak ve özür dilemek işe yaramazsa, düşman tarafın sempatik bir tepki vermesini sağlamaya çalışabilirsiniz. Örneğin, davranışınızı (yanlış bir şey yapmamış olsanız bile) 'Zor bir gece geçirdim, partnerimden ayrıldım', 'Üzgünüm dostum, annem yeni vefat etti' veya 'Aklım yerinde değil, kanser teşhisi kondu' diyerek mazur gösterebilirsiniz.
    • Normal şartlar altında yalan söylememelisiniz. Ancak düşman tarafın sempatisini kazanmak ve kavgadan yara almadan çıkmak için hafif bir aldatmacaya başvurmayı seçebilirsiniz.
  5. adım 5 diğer kişinin kafasını karıştırın.
    Diğer kişinin kafasını karıştırın. Düşman tarafa isim takmak ya da küfür etmek yerine, tuhaf ve beklenmedik bir şey söyleyerek onu etkisiz hale getirebilirsiniz. Beklenmedik sözleriniz onları gafil avlayacak, böylece tansiyonu düşürecek ve kavgadan zarar görmeden çıkmanızı sağlayacaktır. Örneğin şöyle diyebilirsiniz:
    • İneklerin bazen siyah ve beyaz benekleri olur.
    • Benim evim mavi ve kırmızı. Bu ev mavi ve yeşil.
    • Dün hava yağmurluydu, ama yarın güneşli olacak.
  6. adım 6 saldırganın gözünü korkutun.
    Saldırganın gözünü korkutun. İyi bir insan olmak durumu yatıştırmanıza yardımcı olmadıysa, tam tersini yapın ve güçlü ve korkusuz görünmeye çalışın. Omuzlarınızı geriye atın ve doğrudan gözlerinin içine bakarak mümkün olduğunca yüksek sesle 'Uzak dur!' veya 'Geri çekil!' diye bağırın. Bu, saldırganın gerekirse dövüşmeye istekli olduğunuzu bilmesini sağlayacak ve umarız sizi ele geçirme konusunda iki kez düşünmesini sağlayacaktır.

Harekete Geçmek

  1. adım 1 kavgadan kaç.
    Kavgadan kaçmak. Karşınızdaki kişi sayısı kavgadan yaralanmadan kaçma becerinizi etkileyecek olsa da, ilk içgüdünüz mümkün olduğunca kaçmak olmalıdır. Gerekirse saldırganı itin, etkisiz hale getirin veya bir şekilde dikkatini dağıtın ve kaçmaya çalışın.
    • Kullanmanız gerekebilecek olası dikkat dağıtıcı veya etkisiz hale getirici manevralar arasında rakibinizin burnuna yumruk atmak, onu iterek uzaklaştırmak veya kasıklarına hızlı bir tekme atmak (erkek bir saldırganla karşı karşıyaysanız) yer alır.
  2. adım 2 gerçekleştirin
    'Çit' uygulayın. Kavgadan hemen kaçamıyorsanız ya da saldırganın dikkatini dağıtacak ya da dengesini bozacak kadar kuvvetli vurma yeteneğinizden şüphe ediyorsanız, onu uzak tutmak için harekete geçmelisiniz. Çit, hem kavgaya ilgisiz olduğunuzu gösteren hem de gerekirse kendinizi savunmaya hazırlayan bir manevradır. Düşman tarafa avuç içleri dışa dönük ve parmakları yukarı bakacak şekilde ellerinizi gösterin.
    • Aynı zamanda derin bir nefes alın ve rahatlamanıza yardımcı olması için yavaşça nefes verin.
    • Kavga etmek istemediğinizi şu sözlerle de ifade edebilirsiniz: 'Kavga etmek istemiyorum. Hadi işimize bakalım.'
  3. 3. adım yardım çağırın.
    Yardım çağırın. Güvenlik veya polisin bulunduğu bir bölgedeyseniz, durumu dağıtabilmeleri için onların dikkatini çekin. En azından yoldan geçenlerin dikkatini çekin ki sizin adınıza müdahale edebilsinler. Bazen bir saldırgan sadece başka bir çift gözün üzerinde olmasıyla kavgayı sürdürmekten vazgeçirilebilir.
    • Başkalarından yardım isterken, genellikle basit bir 'Yardım edin!' yeterli olacaktır. 'Bu tarafa!' veya 'Polis!' demeyi de deneyebilirsiniz.

Kendinizi Savunmak

  1. adım 1 saldırgana saldırın's nose.
    Saldırganın burnuna vurun. Avucunuzun topuğunu saldırganın burnuna doğrultun ve yukarı doğru itin. Tüm vücudunuzu harekete geçirin. Saldırı, saldırganın dengesini geçici olarak bozmalıdır.
    • Yumruk atarken orta parmağınızın boğumunu saldırganın burnuna (ya da neyi hedefliyorsanız ona) doğrultun.
    • Ayrıca, yumruk atarken elinizin üst kısmını bileğinizle aynı hizada tutun. Bu, elinizin ve bileğinizin yaralanmasını önleyecektir.
    UZMAN İPUCU

    Ross Cascio

    Öz Savunma Eğitmeni
    Ross Cascio, Krav Maga Worldwide kendini savunma, fitness ve dövüş eğitmenidir. Los Angeles, CA'daki Krav Maga Worldwide HQ Eğitim Merkezlerinde 15 yılı aşkın süredir Krav Maga kendini savunma, fitness ve dövüş dersleri vermekte ve eğitim vermektedir. Krav Maga Worldwide eğitimi aracılığıyla insanların daha güçlü, daha güvenli ve daha sağlıklı olmalarına yardımcı olmaktadır.
    Ross Cascio Öz Savunma Eğitmeni

    Eğer saldırıya uğrarsanız, kendinizi nasıl savunacağınızı bilmeniz çok önemlidir. Nasıl yumruk atacağınızı, tekme atacağınızı, dizlerinizi ve dirseklerinizi nasıl kullanacağınızı bilmelisiniz. Kaçabilmeniz için saldırgana yeterince zarar vermeniz gerekir. Yüzüne yumruk atın, kasıklarına tekme atın ve oradan uzaklaşın.

  2. adım 2 rakibinizi kör edin.
    Rakibinizi kör edin. Rakibiniz göremediğinde sizinle dövüşemeyecektir. Parmaklarınızla veya yumruğunuzla saldırganın gözlerini dürtmeye veya çizmeye çalışın. Etrafınızda kum, toprak veya başka bir döküntü varsa, bir avuç alıp rakibinizin yüzüne fırlatabilirsiniz.
  3. adım 3 saldırganı sıkıştırın's ears.
    Saldırganın kulaklarını sıkın. Rakibiniz kolunuzu veya boynunuzu tutmuşsa, elinizi hafifçe kıvırın, ardından avucunuzun düz kısmıyla kulaklarından birine vurun. Saldırganın başı yana doğru savrulacaktır. Diğer elinizi kullanarak hemen gözlerine ya da burnuna vurun.
  4. adım 4 boynuna veya boğazına vurun.
    Boyuna veya boğaza vurun. Elinizin bıçağını - serçe parmağınızla bileğiniz arasındaki bölgeyi - saldırganın boynuna vurarak onu sersemletmek için kullanın. Elinizi mümkün olduğunca düz ve sağlam tutun. Elinizi kulağınızı kaşıyormuş gibi geriye çekin, sonra öne doğru döndürün, dirseğinizden uzatın ve son olarak bileğinizi boynuna geçirin.
    • Alternatif olarak, tüm dış ön kolunuzu saldırganın boğazına doğru itin. Bu onları geriye savuracak ve dengelerini kaybetmelerine neden olacaktır.
  5. adım 5 biber gazı kullanın.
    Biber gazı kullanın. Biber gazı, gözleri ve ciğerleri tahriş eden zehirli bir gazla dolu, elde taşınabilen bir teneke kutudur. Elinizde biber gazı varsa, saldırgana sıkabilir, ardından toparlanmadan önce kavgadan kaçabilirsiniz.
  6. adım 6 gelen yumrukları engelleyin.
    Gelen yumrukları engelleyin. Gelen bir yumruğu engellemek için gereken tam teknik, saldırganınızın kullanmaya karar verdiği yumruk türüne bağlı olarak biraz değişir. Ancak genel olarak bloklar üç farklı kategoriye ayrılır.
    • Bir 'koruma' bloğu yapmak için, çenenizi kıvırırken ön kollarınızı yüzünüzün önüne getirerek yüzünüzü ve boynunuzu kapatın. Bu blok, geniş yumruklara karşı blok yapmak için iyidir.
    • 'Yakalama' yapmak için, saldırganın elini temas etmeden hemen önce vücudunuzdan veya yüzünüzden uzaklaştırın. Yakalama yapmak için reflekslerinizin hızlı olması gerekecektir.
    • Son olarak, bir durdurma gerçekleştirebilirsiniz. Bu, saldırganın vücudunuzun hedef aldığı tarafında kolunuzu 'L' şeklinde kaldırmayı içerir. Örneğin, saldırgan sağ yumruğuyla saldırıyorsa, darbeyi saptırmak için sol kolunuzu 'L' şeklinde kaldırın.

Ayaklarınız ve Bacaklarınızla Vurmak

  1. adım 1 kaçmak için kasık darbesi kullanın.
    Kaçmak için kasık darbesi kullanın. Saldırganınızla boğuşuyorsanız ve bir vuruş yapmak için ellerinizi kullanamıyorsanız, ayağınızı veya dizinizi yukarı doğru rakibinizin kasığına çarpın. Darbenin acısı sizi bırakmasına neden olacak ve kaçmanıza izin verecektir.
  2. adım 2 rakibinizi sakatlayın's knee.
    Rakibinizin dizini sakatlayın. Ayağınızın altıyla rakibinizin dizine hızlı bir tekme gönderin. Dizinin önünü, yanını veya arkasını hedefleyebilirsiniz. Sadece temas ettiğinizde durmayın. Bunun yerine, tüm ağırlığınızı saldırganın dizine doğru itin. Darbe onların dengesini bozacak ve kaçmanıza izin verecektir.
  3. adım 3 saldırganınızı ezin's foot when grabbed from behind.
    Arkadan yakalandığınızda saldırganın ayağına vurun. Dövüştüğünüz kişi kollarıyla sizi arkadan sarmışsa, bir ayağınızı gidebildiği kadar yukarı kaldırın. Ayağınızı saldırganın ayak parmaklarının üstüne vurun. Acı çektiklerinde, tutuşlarını gevşetecek ve kaçmanıza izin vereceklerdir.

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Bir kavgadan uzaklaşmak korkaklık mıdır?
    Eğer yapabiliyorsanız kavgadan uzaklaşmak her zaman en iyisidir. Egonuzu incitebilir, ancak bir kavganın sonuçları, 'sadece' bir bar kavgası veya yol öfkesi olayı bile, hayatınızı değiştirebilir. Ego odaklı bir şey için kavgaya giriyorsanız, gerçekten de kendiniz için bir dizi soruna davetiye çıkarıyorsunuz demektir. İşte o zaman çekip gitmelisiniz. Bu ego ile ilgili değildir. Bu sizin fiziksel güvenliğiniz ve sevdiklerinizin fiziksel güvenliği ile ilgilidir. Sadece saldırıya uğradığınızda ve harekete geçmeniz gerektiğinde savaşın.

İpuçları

  • Kavga çıkabilecek durumlardan kaçının. Örneğin, sarhoş olan veya kısa sigortalı olduğunu bildiğiniz kişileri kışkırtmayın.
  • Eğer dövüş sanatları eğitiminiz varsa, bunu bir kavgadan zarar görmeden kurtulmak için kullanabilirsiniz.
  • Savunma en büyük hücumdur. İlk yumruğu engellediğinizde genellikle yüz veya mide gibi vurabileceğiniz açık bir alanınız olacaktır.