Spor Salonu Sözleşmesinden Nasıl Çıkılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yoğun programlar, kazalar, yaralanmalar ve beklenmedik taşınmalar spor salonu üyelerinin pahalı üyeliklerini kullanmalarını engelleyebilir; gelir kaybı bu aylık ücretleri ödemeyi zorlaştırabilir. Üyeliğe kaydolmak kolay olsa da, sözleşmeyi feshetmek genellikle uzun ve zorlu bir süreçtir. Sözleşmenizin iptal politikasını izleyin veya sözleşmenizi feshetmek, dondurmak veya devretmek için alternatif yöntemleri araştırın.

Adımlar

Sözleşmenizi İnceleyin ve Haklarınızı Bilin

  1. adım 1 sözleşmenizin bir kopyasını talep edin.
    Sözleşmenizin bir kopyasını talep edin. Sözleşmeler, spor salonu üyeliğinizin koşulları hakkında ilgili bilgileri içerir. Herhangi bir sözleşme imzalarken, kayıtlarınız için her zaman yasal olarak bağlayıcı formun bir kopyasını talep etmelisiniz. Spor salonu sözleşmenizin bir kopyasını almadıysanız veya belgeyi kaybettiyseniz, kulübünüzden veya spor salonunuzdan bir kopyasını talep edin. Kulübünüz veya spor salonunuz bu talebi reddetmemelidir.
  2. adım 2 i̇nce yazıları okuyun.
    İnce yazıları okuyun. Spor salonu sözleşmeleri, şirketin iptal politikasını belirten maddeler içerir. Sözleşmenizi feshetme sürecinin neleri gerektirdiğini anlamak için spor salonunuzun iptal politikasını dikkatlice okumanız ve deşifre etmeniz gerekecektir. Sözleşmeyi feshetmenizi engelleyebilecek teknik hususları ve sözleşmenin ortasında ayrılmanıza izin verebilecek boşlukları not edin.
    • Her spor salonunun iptal politikası biraz farklıdır.
    • Sözleşmenin herhangi bir kısmı kafanızı karıştırırsa, açıklama isteyin.
  3. adım 3 haklarınızı bilin.
    Haklarınızı bilin. Ülkelerin çoğunda spor salonlarını düzenleyen yasalar vardır. Bu yasalar size sözleşmenizi feshetmek için geçerli bir neden sağlayabilir. Spor salonunuzu düzenleyen özel yasaları inceleyin. Genellikle aşağıdaki durumlarda sözleşmenizi yasal olarak feshedebilirsiniz
    • Sözleşmenizin ödemesiz dönemi içindeyseniz.
    • Sakatlandınız ve egzersiz yapamıyorsunuz. Spor salonunuza göstermek için bir doktor raporuna ihtiyacınız olabilir.
    • 25 milden fazla uzağa taşındıysanız ve üyeliğinizi başka bir şubeye transfer edemiyorsanız.
    • Tesis, kaydolmadan önce size sunulan veya sözleşmenizde listelenen hizmetleri hiç sunmadı veya artık sunmuyor.
    • Birleşik Krallık'ta, işinizi veya gelir kaynağınızı kaybettiyseniz sözleşmenizi yasal olarak feshedebilirsiniz.
    • Bu yasalara 'spor salonları' ve '[eyalet veya ulusunuzun] yasası' şeklinde arama yaparak çevrimiçi olarak erişebilirsiniz. Amerika Birleşik Devletleri'nde sağlık kulüpleri ve spor salonları eyaletler tarafından düzenlenmektedir. Birleşik Krallık'ta ise sağlık kulüpleri ulusal yasalarla düzenlenmektedir.

Spor Salonunuza Noter Onaylı Bir Mektup Gönderme

  1. adım 1 temel bilgilerinizi girin.
    Temel bilgilerinizi sağlayın. Bir sözleşmeyi feshetmek için, birçok spor salonu üyelerin noter onaylı bir iptal mektubu sunmasını ister. Bu, resmi bir noter tarafından imzalanmış bir mektuptur. Mektubu yazarken adınızı, adresinizi, e-posta adresinizi ve telefon numaranızı eklediğinizden emin olun. Ayrıca spor salonu hesap numaranızı da belirtmelisiniz.
  2. adım 2 üyeliğinizi iptal etmek için resmi olarak talepte bulunun.
    Üyeliğinizi iptal etmek için resmi olarak talepte bulunun. Olası yanlış anlaşılmaları önlemek için, iptal koşullarınızı mektupta açıkça belirtin. Üyeliğinizi hangi tarihe kadar iptal etmek istediğinizi belirtin. Üyeliğinizi iptal etme neden(ler)inizi kısaca açıklayın. Spor salonunun iptal politikasını ve sizin bu politikaya bağlılığınızı kabul edin (iptal etme hakkınız var mı, iptal ücretini ödeyecek misiniz veya feragat etmeye uygun musunuz, vb.)
    • 'Spor salonu üyeliğimi [tarih girin] tarihinde [iptal etmek veya yenilememek] niyetinde olduğumu bildirmek için yazıyorum.'
    • 'Üyeliğimi [iptal etmek veya yenilememek] istiyorum çünkü [neden(ler)i girin].'
    • 'Sözleşmemin şartlarına göre, üyeliğimi [zaman sınırını girin] içinde [iptal etmem veya yenilemem] gerekiyor. Sözleşmede belirtildiği gibi, [üyelik kartımı iade edeceğim, dolabımı temizleyeceğim, vb.
  3. adım 3 onay ve ek bilgi isteyin.
    Teyit ve ek bilgi isteyin. Son olarak, şirketten beyanınızı aldığında sizi bilgilendirmesini talep edin. Şirketten doğru prosedürü izlediğinizi teyit etmesini isteyin. Eğer doğru prosedürü takip etmiyorsanız, size ek bilgi vermelerini isteyin.
    • 'Mektubumu aldıktan sonra lütfen beni bilgilendirin.'
    • 'İptal koşullarınıza uymuyorsam, lütfen beni doğru prosedürler hakkında bilgilendirin.'
  4. adım 4 mektubunuzu notere onaylatın ve gönderin.
    Mektubunuzu notere onaylatın ve gönderin. İptal mektubunuzu imzalaması için yerel bir noter bulun. Zarfı spor salonunun adresi ve iade bilgilerinizle doldurun. Mektubu postalayın.
    • Hızlı bir internet araması size yakınınızdaki noterlerin bir listesini sağlayacaktır.

Alternatif Yöntemleri Değerlendirmek

  1. adım 1 sözleşmenizi dondurun.
    Sözleşmenizi dondurun. Geçici olarak evinizden uzaktaysanız, yaralıysanız, hastaysanız veya egzersiz yapamayacak kadar meşgulseniz, spor salonu sözleşmenizi iptal etmek yerine dondurmayı düşünün. Üyeliğinizi geçici olarak dondurma olasılığını görüşmek için bir spor salonu yöneticisi ile görüşün. Durumunuzu ve üyeliğinizi daha sonraki bir tarihte yenileme veya dondurma isteğinizi açıklayın. Aşağıdaki durumlarda sözleşmenizi dondurmayı düşünebilirsiniz:
    • Spor salonu olan bir binaya taşındıysanız.
    • İş için düzenli olarak seyahat etmeye başladıysanız.
  2. adım 2 üyeliği başka bir kişiye devredin.
    Üyeliğinizi başka bir kişiye devredin. Üyeliğinizi iptal etme zahmetine katlanmak yerine, üyeliğinizi başka birine devretmeyi düşünün. Günümüzde çevrimiçi forumlar, sözleşmenizi üstlenecek bir kişi bulma stresini ortadan kaldırıyor. Üyeliğinizi sattıktan sonra, siz ve alıcının sözleşmeyi devretmek için spor salonu personeli ile birlikte çalışmanız gerekecektir. Üyeliğinizi başka bir kullanıcıya devretmenin maliyeti genellikle 0 ila 50 dolar arasındadır.
    • Bu sürece, bireylere üyeliklerini satmak, devretmek ve satın almak için sanal bir alan sağlayan çevrimiçi bir hizmet bularak başlayın. Hızlı bir internet araması size saygın hizmetlerin bir listesini sağlayacaktır. İçinize sinen bir hizmet seçtikten sonra, ilanınızı oluşturmak için sitedeki talimatları izleyin.
  3. adım 3 bir iptal hizmeti kiralayın.
    Bir iptal hizmeti kiralayın. Birçok insanın spor salonu üyeliğini iptal etmek için gereken tüm çemberleri atlayacak zamanı, sabrı veya enerjisi yoktur. Her ay yüksek bir spor salonu üyelik ücretini isteksizce ödemek yerine, sözleşmenizi feshetmek için üçüncü taraf bir iptal hizmeti kiralayın. Bu deneyimli şirketler, belirli bir ücret karşılığında spor salonu üyeliğinizi sonlandırma zahmetini ortadan kaldırır.
    • Bu hizmet için ödeme yapmadan önce, kullanmayı düşündüğünüz şirketi araştırın. Bir şirketi değerlendirmek için:
      • Fiziksel adresini bulun
      • Diğer sitelerdeki yorumları okuyun
      • Hüküm ve koşullarını dikkatlice okuyun.
  4. adım 4 aylık ödemelerinize itiraz edin.
    Aylık ödemelerinize itiraz edin. Spor salonu üyeliğinizin ücretini kredi kartıyla ödemeniz tercih edilir. Kredi kartı ile ödeme yaptığınızda, ücretlere itiraz etme seçeneğiniz vardır. Spor salonunuz iptal ettiğiniz bir üyelik için sizden ücret almaya devam ediyorsa veya sizden fazla ücret alıyorsa, kredi kartı şirketinizle iletişime geçin ve ücretin neden haksız olduğunu açıklayın. Kredi kartı şirketi iddialarınızı araştırırken ödemelerinizi dondurabilir. İddialarınızın haklı olduğunu tespit ederse, ödemeyi geri alabilir.
  • Fiziksel adresini bulun
  • Diğer sitelerdeki yorumları okuyun
  • Hüküm ve koşullarını dikkatlice okuyun.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Aralık 2016'da bir spor salonu sözleşmesi imzaladım ve şimdi iptal etmek istiyorum. İptal etme sebebim Ocak ayında açılmaları gerekiyordu ama hala açılmadılar. Sözleşmemden nasıl çıkabilirim?
    Noter onaylı bir mektup yazarak spor salonuna Ocak ayında erişebileceğinizi anladığınızı ve şartları iyi niyetle kabul ettiğinizi bildirirseniz, sözleşmeden çıkmanıza izin vermeleri gerekir. Aksi takdirde bir avukata danışın.
  • Soru
    Bir yıllık bir spor salonu sözleşmesi imzaladıysam ve ilk imzalandığında üç günlük ek süre dışında bir iptal maddesinden bahsedilmiyorsa ne olur?
    Taşındığınızı iddia edin ve bir müdür veya amirle konuşmayı talep edin. Üyeliğinizi iptal etmeleri için yasal bir neden yoktur, ancak değerinizden daha fazla sorun çıkarırsanız, muhtemelen bunu yapacaklardır.
  • Soru
    Bir spor salonu sözleşmesi benim adıma düzenlenmiş ancak açıkça kendi adını kullanan başka biri tarafından imzalanmışsa bu sözleşme geçerli sayılabilir mi?
    Genel olarak hayır. Sanırım HİÇBİR ŞEY İMZALAMADIĞINIZI belirtiyorsunuz. Bu ikinci kişinin sizin adınıza bu tür sözleşme anlaşmalarına girmeye yetkili olduğuna dair bir beyan da dahil olmak üzere hiçbir şey imzalamadıysanız, spor salonu muhtemelen sizi faturalandıracaktır, ancak imzalamadığınız sözleşmeyi yasal olarak uygulayamazlar. Sözlü olarak bu kişiye sizin adınıza sözleşmeye dayalı anlaşmalar yapma yetkisi verdiyseniz, yine de yükümlülük altındasınızdır, ancak spor salonunun kanıta ihtiyacı olacaktır. Ben avukat değilim.

Video

İpuçları

  • Yönetim yanıt vermiyorsa veya sizinle çalışmaya istekli değilse, hesabınızı dondurmak için kredi kartı şirketiniz aracılığıyla çalışın.
  • Çoğu spor salonu üyeliğinizin ücretini düşürmek için sizinle birlikte çalışmaya istekli olacaktır çünkü işinizi elinizde tutmak isterler.