Zehirli Sarmaşık veya Zehirli Meşe Giysilerinizden Nasıl Çıkarılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Zehirli sarmaşık ve zehirli meşe reaksiyonlarına neden olan madde olan Urushiol, kirlenmiş giysilerde yıllarca aktif kalabilir. Bununla birlikte, hemen hemen her giysi veya teçhizattan kolayca çıkarabilirsiniz. Çapraz kontaminasyonu önlemek için, maruz kalan eşyaları tutarken eldiven giyin ve yıkayana kadar plastik bir torbada saklayın. Giysileriniz makinede yıkanabiliyorsa, en sıcak su, en büyük yük boyutu ve en uzun döngü ayarlarını kullanarak yıkayın. Ayakkabıları ve diğer eşyaları elde yıkayabilirsiniz, ancak kullandığınız süngerleri veya fırçaları attığınızdan emin olun.

Adımlar

Çamaşır Makinesi Kullanımı

  1. adım 1 don't wash contaminated clothing with uncontaminated items.
    Kirlenmiş giysileri kirlenmemiş giysilerle birlikte yıkamayın. Güvende olmak için, kirlenmiş giysilerinizi kirlenmemiş giysiler olmadan tek başlarına yıkayın. Çamaşır yıkama döngüsü giysilerinizdeki yağı temizlemelidir, ancak diğer eşyalara bulaşma riskini almak istemezsiniz. Boşaltılmayan artık suda yağ izleri kalabilir.
    • Ayrıca, yağı giysilerinizden çıkarmak için çalkalama gereklidir ve fazla giysi daha az çalkalamaya neden olacaktır.
  2. adım 2 en sıcak su, en büyük yük ve en uzun döngü ayarlarını kullanın.
    En sıcak suyu, en büyük yükü ve en uzun döngü ayarlarını kullanın. Giysilerden uruşiolü çıkarmak için gereken tek şey bol miktarda sıcak su, çalkalama ve bol yıkama süresidir. Sadece birkaç parçayı en yüksek yük ve süre ayarlarında yıkamak israf gibi görünebilir, ancak bu ayarları kullanmak çok önemlidir.
    • Urushiol suda çok fazla çözünmez, bu nedenle ondan kurtulmak için bol miktarda su ve deterjan gerekir. Ayrıca, uzun bir yıkama döngüsü, kalıntıların giysilerinizde ve çamaşır makinesinin iç kısmında yeniden birikmesini önlemeye yardımcı olacaktır.
  3. adım 3 tam bir kepçe çamaşır deterjanı kullanın.
    Tam bir kepçe çamaşır deterjanı kullanın. Urushiol'ün düşük çözünürlüğü nedeniyle, giysilerinizden çıkarmak için mümkün olduğunca fazla deterjana ihtiyacınız olacaktır. Bir kapak dolusu veya bir kepçe deterjan kullanın veya çamaşır makinenizin deterjan çekmecesi bölmesine maksimum dolum çizgisine kadar dökün.
    • Herhangi bir çamaşır deterjanı işinizi görecek olsa da, yağ çözücü bir deterjan en iyi seçenektir.
  4. adım 4 çamaşır makinesini giysilerle doldurmaktan kaçının.
    Çamaşır makinesini giysilerle doldurmaktan kaçının. Gerekirse, giysilerinizi birden fazla yüke bölün, böylece her yük çamaşır makinenizi en fazla yarıya kadar doldurur. Çamaşır makinenizi tamamen giysilerle doldurursanız, giysilerinizdeki yağı çıkarmak için gerekli çalkalama için yeterli alan olmayacaktır.
  5. adım 5 giysileri kurutucuya aktarırken eldiven giyin.
    Giysileri kurutucuya aktarırken eldiven giyin. Uzun bir yıkama döngüsü kullandıysanız, büyük olasılıkla tüm yağı ortadan kaldırmışsınızdır. Ancak, yıkama döngüsünden sonra tahliye edilmeyen makinedeki suda yağ kalıntılarının kalma ihtimali vardır ve cildinize bulaşma riskini almak istemezsiniz.
    • Giysileri transfer ettikten sonra, kalan yağı çıkardığınızdan emin olmak için boş çamaşır makinesini en sıcak ayarda bir kez çalıştırın.
    • İsterseniz giysilerinizi havayla kurutmaktan çekinmeyin. Çamaşır makinesi kirli işi yapar; makineli kurutucu yağdan kurtulmada herhangi bir rol oynamaz.
  6. adım 6 yüksek verimli bir çamaşır makineniz varsa ticari bir ürün kullanın.
    Yüksek verimli bir çamaşır makineniz varsa ticari bir ürün kullanın. Yüksek verimli bir çamaşır makinesi yük boyutunu otomatik olarak algılar ve daha az su kullanır, bu nedenle giysilerinizdeki yağın tamamını çıkarmayabilir. Güvenli tarafta kalmak için, giysilerinize Tecnu veya Zanfel gibi mağazadan satın aldığınız uruşiol giderici bir ürünle ön işlem uygulayın ve ardından makinede iki kez yıkayın.
    • Eldiven giyerken, ürünü kuruduğunda giysilerinize uygulayın. Yıkadıktan sonra, boş çamaşır makinesini kendi kendini temizleyen sıcak bir döngüde çalıştırın.

Giysi ve Ekipmanların Elde Yıkanması

  1. adım 1 makinede yıkanamayan eşyaları sıcak su ve deterjanla temizleyin.
    Makinede yıkanamayan eşyaları sıcak su ve deterjanla temizleyin. Deri ceket veya ayakkabı gibi makinede yıkanamayan eşyaları elde yıkarken uzun lastik eldivenler giyin. İki yemek kaşığı çamaşır veya bulaşık deterjanını iki bardak (480 mL) sıcak su ile karıştırın. Bir süngeri temizleme solüsyonuyla ıslatın, eşyanın yüzeyini yıkayın ve ardından sabunlu kalıntıları ıslak bir bezle silin.
    • Ulaşılması zor yerleri fırçalamak için bir diş fırçası kullanabilirsiniz. İşiniz bittiğinde diş fırçasını ve süngeri atmayı unutmayın.
    • Ayakkabı bağcıklarını temizlemek için çıkarın ve temizleme solüsyonunda bekletin, ardından sıcak su altında durulayın.
    • Ürününüzün bakım talimatlarını kontrol edin ve tüm ürünü yıkamadan önce göze çarpmayan bir alanda herhangi bir temizlik solüsyonunu test edin.
  2. adım 2 deri üzerinde ticari bir ürün kullanmayı deneyin.
    Deri üzerinde ticari bir ürün kullanmayı deneyin. Deri giysiler veya ayakkabılar üzerinde deterjan kullanma konusunda endişeleriniz varsa, ticari bir uruşiol giderici ürün uygulamayı deneyebilirsiniz. Kuru bir bezi ürünle ıslatın, ürüne sürün ve ardından ıslak bir bezle silin.
    • Deri için güvenli olduğunu doğrulamak için ürününüzün etiketini veya web sitesini kontrol edin ve önce göze çarpmayan bir alanda test edin.
  3. adım 3 aletleri ve ekipmanları ispirto veya deterjanla yıkayın.
    Aletleri ve teçhizatı ispirto veya deterjanla yıkayın. Bahçe aletlerini, golf sopalarını, mücevherleri ve açıkta kalan diğer eşyaları yıkamayı unutmayın. Bunları ispirto ile durulamak işinizi görecektir. Elinizde yoksa veya alkolün bir nesneyi nasıl etkileyebileceğinden endişe ediyorsanız, bulaşık veya çamaşır deterjanı ve sıcak su ile yıkayın.
  4. adım 4 gerekirse giysilerinizi kuru temizleyiciye götürün.
    Gerekirse giysilerinizi kuru temizleyiciye götürün. Hassas bir eşyayı elde yıkamak konusunda şüpheleriniz varsa, bu işi profesyonellere bırakmak en iyisidir. Kuru temizlemeciler su bazlı olmayan kimyasallar kullanır, bu nedenle giysiniz suya maruz kalmayı kaldıramıyorsa, bir profesyonel urushiolü zarar vermeden çıkarabilir.
    • Giysilerinizi plastik bir torba içinde sakladığınızdan emin olun ve kuru temizlemecinize eşyaların zehirli sarmaşığa maruz kaldığını bildirin.

Çapraz Bulaşmayı Önleme

  1. adım 1 kirlenmiş giysi ve teçhizatı tutarken eldiven giyin.
    Kirlenmiş giysi ve teçhizatı tutarken eldiven giyin. Urushiol latekse nüfuz edebileceğinden, vinil veya kauçuk eldivenler en iyisidir. Tercihen, geçirimsiz eldivenleriniz ön kollarınızı örtmelidir. Ekstra koruma için, kollarınızı korumak amacıyla uzun kollu giyinin.
    • Kauçuk mutfak eldivenleri bile olsa, kontamine olmuş maddeleri elledikten sonra eldivenlerinizi atın.
  2. adım 2 yıkayana kadar eşyaları plastik bir torbada saklayın.
    Yıkayana kadar eşyaları plastik bir torbada saklayın. Uruşiolün yerleşmesini ve çıkarılmasının daha zor hale gelmesini önlemek için giysilerinizi mümkün olan en kısa sürede yıkayın. Hemen yıkayamıyorsanız, kirlenmiş giysi ve eşyaları plastik bir çöp torbasında saklayın. Giysileri yıkamak için çıkardıktan sonra poşeti atın.
    • Kirlenmiş eşyaların zehirli sarmaşık veya zehirli meşeye maruz kalmamış giysilerle temas etmesine izin vermeyin.
  3. adım 3 giysilerinizi yıkadıktan sonra çamaşır makinenizi, lavabonuzu veya leğeninizi temizleyin.
    Giysilerinizi yıkadıktan sonra çamaşır makinenizi, lavabonuzu veya leğeninizi temizleyin. Giysilerinizi makinede yıkadıktan sonra, boş çamaşır makinesini bir fincan çamaşır suyu ve sıcak suyla bir tur çalıştırın. Çamaşırları elde yıkamak için lavabo, kova veya leğen kullandıysanız, bunları bir sünger veya bez, sıcak su ve bulaşık deterjanı ile iyice temizleyin.
    • Bulaşık deterjanı yerine ovma alkolü veya seyreltilmiş çamaşır suyu kullanılabilir.
    • En iyisi süngerleri, fırçaları veya eşyaları elde yıkamak için kullandığınız diğer aletleri atmaktır.

Uzman Soru&Cevap

İpuçları