Büyük Bir Spor Maçından Önce Nasıl Pompalanırsınız?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Herkes büyük bir maça fiziksel olarak hazırlanmanın ne kadar önemli olduğunu bilir, ancak doğru kafa yapısına sahip olmak da bir o kadar önemlidir. Sahaya çıkmadan önce kendinizi hazırlamanız, en iyi şekilde oynamanıza ve daha fazla eğlenmenize yardımcı olacaktır. Bu nedenle, büyük maçlarınızdan önce havaya girmenin en iyi ve en kolay yollarından bazılarını bir araya getirdik. Nasıl yapılacağını öğrenmek için aşağıdaki adımlara göz atın!

Adımlar

Kendinizi Psikolojik Olarak Hazırlayın

  1. adım 1 sıkışmaları pompalayın.
    Jams'i pompalayın. Müzik dinleyin. Size ilham veren sözleri olan şarkılardan (klasik 'Eye of the Tiger' gibi) veya bulaşıcı neşeli melodilerden ('Lust for Life' gibi) oluşan bir çalma listesi oluşturun. Yine de yavaş müzikten kaçının. Bunun yerine, hızlı rock, punk, hip-hop veya dans müziği gibi enerji dolu şarkılarla kendinizi pompalayın.
    • Daha fazla destek için güçlü bas hatlarına sahip şarkıları tercih edin. Araştırmalar, bas ağırlıklı şarkıları dinlemenin, az veya hafif baslı şarkılara göre daha güçlü bir hükmetme arzusu uyandırdığını göstermiştir. Queen'in 'Another One Bites the Dust' şarkısı klasik bir örnektir.
  2. adım 2 aktif kalın.
    Aktif kalın. Vücudunuzu heyecanlı tutarak zihinsel heyecanınızı artırın. Ayakta kalın ve hareket edin. Ya da oturmanız gerekiyorsa (otobüs yolculuğu gibi), fiziksel olarak aktif kalmanın başka yollarını bulun. Pasifliği şu şekilde engelleyin:
    • Tempolu bir şekilde yürüyün
    • Isınma koşusuna çıkmak
    • Zıplama hareketleri yapmak
    • Davul vuruşları
    • Müzik eşliğinde yumruklarınızı sıkmak
  3. 3. adım kendinize moral konuşmaları yapın.
    Kendinize moral konuşmaları yapın. Antrenman ve ısınma sırasında olumlu konuşmalarla heyecanınızı artırın. Bunları sessizce kafanızın içinde çalıştırın veya fiziksel aktivitenizi artırmak ve bir taşla iki kuş vurmak için yüksek sesle söyleyin. Uzun olmaları konusunda endişelenmeyin. Olumlu ifadelere ve hatta eylemi vurgulayan fiillerle anahtar kelimelere odaklanın, örneğin:
    • 'Hareket etmeye devam edin!'
    • 'Onları susturun!'
    • 'Hücum!'
    • 'Saldırın!'
  4. adım 4 don't go overboard.
    Aşırıya kaçmayın. Unutmayın: kendinizi ne kadar şişirmek isteseniz de, hala oynamanız gereken bir oyun var. Öncesinde kendinizi ne kadar zorladığınız konusunda mantıklı olun. Kendinizi aşırı uyarmaktan kaçının:
    • Çok fazla kafein veya enerji içeceği içmekten kaçının.
    • Antrenörünüzün belirttiği şekilde ısının.
    • Bir gece önce bol bol uyumak.
    • Yorucu aktivitelerden kaçınmak.

Takım Ruhu Oluşturmak

  1. adım 1 antrenman dışında bir araya gelin.
    Antrenman dışında bir araya gelin. Büyük maçtan önceki günü veya geceyi özel bir gün haline getirerek büyük maçı diğerlerinden ayırın. Aranızdaki bağı güçlendirmek için grup olarak yeni bir şey yapın. Bir akşam yemeği düzenleyin, bir yolculuğa çıkın veya birlikte ilham verici bir film izlemek için sinemaya gidin.
    • Bunun mutlaka maçtan önceki gün veya gece olması gerekmez. Programlar çakışabilir veya koçunuz herkesin maç için iyice dinlenmesini isteyebilir. Sadece büyük maçtan kısa bir süre önce yapın.
    • Eğer maç hakkında konuşmak herkesin heyecanını artırıyorsa, yaklaşan maçı gecenizin odak noktası haline getirebilirsiniz. Ancak bunu antrenmana da bırakabilir ve bunun yerine eğlenmeye odaklanabilirsiniz. Önemli olan, ne yaparsanız yapın aranızdaki bağı güçlendirmek ve takım ruhu oluşturmaktır.
  2. adım 2 birlikte eski maçları izleyin.
    Eski maçları birlikte izleyin. Mümkünse sezon boyunca maçlarınızı filme alan biri olsun. Ardından, büyük maçtan önce, en iyi anlarınızı izlemek için takımınızla birlikte bir gösterim yapın. Ya herkesin zirvede olduğu en iyi maçınızı izleyin ya da bireysel oyunların ve zaferlerin öne çıktığı bir makara oluşturun.
    • Bunu maçtan önceki günlerde herhangi bir zamanda yapabilirsiniz. Geç bir antrenman yapın ve antrenmandan sonra izleyin, antrenman dışındaki özel buluşmanızın bir parçası haline getirin ya da hatta maç günü otobüs yolculuğunda veya soyunma odasında izleyin.
  3. adım 3 grup olarak şarkı söyleyin.
    Grup olarak şarkı söyleyin. Unutmayın: müzik dinlemek kendinizi motive etmek için harika bir yoldur. Aktif kalmak da öyle. Bu yüzden iki stratejiyi birleştirin ve aynı zamanda birlik ve heyecan oluşturun.
    • Arkadaşlığınızı güçlendirmek için otobüs yolculuğunda grup olarak aklınıza gelen şarkıları söyleyin.
    • Ardından, başlama zamanı yaklaştıkça kendinizi ateşlemek için ısınma hareketleri için savaş şarkınız olacak bir marş veya marşlar belirleyin.
  4. adım 4 takımınıza moral konuşması yapın.
    Takımınıza bir moral konuşması yapın. Hızlı bir konuşmayla herkesin dikkatini yaklaşan maça odaklayın. Bunu önceden antrenman sırasında, bir araya geldiğinizde, o gün veya her üçünde de yapın. Kısa tutun, birkaç dakikayı geçmesin, çünkü takım arkadaşlarınızın da kendilerini motive etmek için aktif kalmalarını istersiniz. Ayrıca:
    • Olumlu ifadelere odaklanın. Olumsuz şeylere dikkat çekmekten kaçının. Örneğin, bir süredir maç kazanamıyorsanız, rekorunuzdan bahsetmeyin. Bunun yerine, herkesin son antrenmanlarda ne kadar iyi performans gösterdiğini vurgulayın.
    • Basit tutun. Strateji oluşturmayı ve takım arkadaşlarınıza özel talimatlar vermeyi bunun dışında tutun. 'Bu iş çantada keklik' ve 'Bunu yapabileceğimizi biliyorum' gibi genel ifadelere bağlı kalın.
    • Bireyleri değil, takımı vurgulayın. Yıldız oyuncuları öne çıkarmaktan ve onlara çok fazla yük yüklemekten kaçının, bu onları motive etmek yerine psikolojilerini bozabilir. Aynı zamanda, her zaman kapsayıcı 'biz' ifadesini kullanarak diğer takım arkadaşlarınızın güvenini artırın.

Sinirlerle Başa Çıkmak

  1. adım 1 büyük oyunu sadece başka bir oyun olarak düşünün.
    Büyük maçı sadece başka bir maç olarak düşünün. İster rakiplerinizle oynayacağınız bir maç olsun, ister bir eleme maçı, unutmayın: daha az önemli maçlardan farklı oynanmaz. Bu yüzden 'büyük maç 'tan 'büyük' kelimesini çıkarın. Performansınıza bağlı olan şeylere değil, sadece kazanmak için yapmanız gerekenlere odaklanın.
    • Takım arkadaşlarınıza moral konuşması yaparken de bunu aklınızda bulundurun. Onları bu durumda galibiyet veya mağlubiyetin ne anlama gelebileceği ile meşgul etmekten kaçının. Özel durumlardan bahsetmeyin ve maç hakkında herhangi bir maçmış gibi konuşun.
  2. adım 2 korkularınızla en kısa sürede yüzleşin.
    Korkularınızla en kısa sürede yüzleşin. Performans sergilerken sizi tedirgin eden her şeyi düşünün. Şimdi bunların sizin üzerinizde herhangi bir sihirli güce sahip olmadığını ve gerginliğinizin size yapılan bir büyüden değil, yalnızca sizden gelen bir tepki olduğunu kabul edin. Bu yüzden büyük maçtan çok önce korkularınızla yüzleşerek kendinize meydan okumaya başlayın. Oyun günü, bunları karşılaşılan ve üstesinden gelinen zorluklar olarak görerek kendinize daha fazla destek verin. Örneğin:
    • Sporun belirli bir yönüyle ilgili yeteneklerinizden şüphe duyuyorsanız (basketbolda 3 sayılık atış yapmak veya krosta tepeleri aşmak gibi), antrenmanlarınızı buna göre düzenleyin veya ekstra antrenman yapın.
    • Kalabalıkta belirli bir aile üyesinin, arkadaşın veya özel birinin varlığı sizi utandırıyorsa, onları önceden antrenmanlara veya daha az önemli maçlara davet edin, hatta sadece garaj yolunda (veya benzer bir şeyde) potaya atışınızı izlemeye davet edin.
  3. adım 3 i̇lerlemenize konsantre olun.
    İlerlemenize odaklanın. İster kendinizi ister takımınızı düşünün, performansınızın sezonun başından sonuna kadar nasıl ilerlediğini takip ederek kendinize olan güveninizi artırın. Rekorunuzdan ziyade performansınıza odaklanın. Mükemmel olmayan bir sezon geçiriyorsanız bu ikisini birbirine karıştırarak moralinizi bozmayın. Yol boyunca kaç galibiyet aldığınıza bakmaksızın, her zaman hem bireysel hem de genel olarak ne kadar geliştiğinizi vurgulayın.
    • Neredeyse herkes sezon boyunca bir noktada aksilikler yaşar. Aksiliklerin kendisine değil, onlardan ne kadar hızlı kurtulduğunuza odaklanın. Kendinize ne kadar çabuk toparlanabileceğinizi hatırlatarak moral verin.
    • Unutmayın: bir mağlubiyet mutlaka kötü performans gösterdiğiniz anlamına gelmez. Bir yenilgi sırasında şimdiye kadarki en iyi oyununuzu da oynayabilirsiniz. Bu yüzden bu performansı kabul ederek onurlandırın.
  4. adım 4 diğer stres kaynaklarını önleyin.
    Diğer stres kaynaklarını önleyin. Yaptığınız sporun gerektirdiği diyet ne olursa olsun, büyük maçtan önceki günlerde ve maç günü doğru beslendiğinizden emin olun. Bir önceki hafta da bol bol dinlenin. Odaklanmanızı performansınızdan çalabilecek dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırmak için maç gününden önce iyi bir planlama yapın, örneğin
    • Çift alarm kurmak, tüm seyahat düzenlemelerini teyit etmek ve maç günü geç kalma olasılığını azaltmak için üniformanızı, ısınma ekipmanınızı ve teçhizatınızı hazırlamak ve/veya paketlemek.
    • Ev ödevi veya fatura ödeme gibi ilgisiz görevleri önceden tamamlayın, böylece oyun sırasında bunlar hakkında endişelenmek istemezsiniz.
  5. adım 5 ne zaman geri çevireceğinizi bilin.
    Ne zaman geri çekileceğinizi bilin. Unutmayın: büyük maç için kendinizi pompalamak, çılgına dönmek anlamına gelmez. Örneğin, kendinizi bir yarış için o kadar çok motive etmek istemezsiniz ki başlangıç çizgisinden koruyamayacağınız bir hızla fırlarsınız. Bu nedenle, oyun sırasında gerçekten yapmanız gerekenlere odaklanma becerinize çok dikkat edin. Eğer kendinizi riskler karşısında bunalmış hissediyorsanız, şunu deneyin:
    • Zihninizi gelecekte olabilecekler yerine şimdi ve buraya yeniden odaklamak için meditasyon yapmak.
    • Kitaplar, filmler, daha yavaş müzik, ev ödevi veya takımınız dışındaki arkadaşlarınızla takılarak dikkatinizi dağıtmak.
    • Maçla ilgili iki liste yapmak, biri kontrolünüz dahilinde olan şeyler, diğeri ise kontrolünüz dışında olan şeyler, böylece gerçekten kontrol edebileceğiniz şeylere yeniden odaklanabilirsiniz.

Bir Taraftar Olarak Heyecanlanmak

  1. adım 1 kendinizi renklerle donatın.
    Kendinizi renklerle donatın. Takımınıza olan bağlılığınızı kıyafetlerinizle gösterin. Resmi formaları, ceketleri, şapkaları veya diğer malzemeleri giyin. Ya da diğer kıyafetlerinizi gözden geçirin ve takımın renklerini yansıtan bir kıyafet oluşturun. Desteğinizi gösterin ve kendinizi açıkça bir taraftar olarak tanımlayarak kendinizi ateşleyin, böylece herkes size öyle davranacaktır.
    • Kendinizi çok daha fazla adamak için makyaj veya hatta vücut boyası da kullanabilirsiniz.
  2. adım 2 bir parti düzenleyin.
    Bir parti düzenleyin. Başkalarını da heyecanlandırarak kendi heyecanınızı artırın. İnsanları oyun öncesi bir toplantıya davet edin. Daha da ileri gidin ve mekanı dekore ederek ve maça odaklanan eğlenceli aktiviteler yaratarak desteğinizi vurgulayın. Örneğin:
    • Takımınızın renklerine uygun renkli peçeteler, tabaklar, bardaklar ve diğer parti malzemelerini satın alın, hatta varsa resmi malzemeleri kullanın.
    • Arka plan eğlencesi olarak geçmiş galibiyetlerin ve harika oyunların öne çıkan bir makarasını oynatın.
    • Sporun kendisine ve tuttuğunuz takıma odaklanan bir trivia oyunu düzenleyin.
    • Oyunlar, skorlar, sakatlıklar ve diğer faktörlerle ilgili bir havuz oluşturun.
  3. adım 3 evden dışarı çıkın.
    Evden dışarı çıkın. Bir partiye ev sahipliği yapmıyorsanız, maçı her zamanki çevrenizden başka bir yerde izleyin. Cumartesi sabahı çizgi filmlerinden, Pazar talk şovlarından ve gece haberlerinden farklı bir izleme deneyimi tercih ederek bunu özel bir fırsat haline getirin. Deneyin:
    • Mümkünse bizzat izlemek için maça bilet almak.
    • Maçı televizyonda gösterecek bir bara, restorana veya başka bir kuruluşa gitmek.
    • Bir arkadaşınızın veya aile üyenizin evine giderek maçı onlarla birlikte izlemek.

Uzman Soru-Cevapları

  • Soru
    Maçtan önce kendinizi nasıl pompalıyorsunuz?
    Nefesinizi ve zihninizi nasıl yöneteceğinizi anlamak önemlidir. Bir şampiyon zihniyetine girmek için, oyun başlamadan önce kendinizi başarılı olarak hayal edin. Kendinizi olmak istediğiniz durumda görün, örneğin topu çitlerin üzerinden geçirdiğinizi ya da son atışı yaptığınızı ve tüm oyuncuların tümseğe hücum ettiğini görün. Nefes çalışması, keşke gençken bana öğretilseydi dediğim bir şey. Pek çok farklı nefes egzersizi var ve nefes çalışması görselleştirmenin, kendinizi o ana koymanın ve duygularınızın farkındalığını sürdürmenin ve her anı nasıl işlediğiniz üzerinde genel bir kontrol sağlamanın bir parçası. Nefesinizin bunu yapabilme becerinizle gerçekten çok ilgisi var.
  • Soru
    Sahadaki gerginliğe yardımcı olmak için ne yapabilirim?
    Bu gerginliği enerjiye dönüştürün ve 'ya olursa' diye düşünmeyin. Potansiyel olarak hata yapacağınızı düşünmeyin, kendinizi maç kazandıran golü atarken veya maç kazandıran kurtarışı yaparken düşünün. Sizi üzebilecek hiçbir şeyi düşünmeyin.
  • Soru
    Peki ya spora yeni başlıyorsanız?
    Bu ipuçları yeni başlayanlar için de işe yarayabilir. Ne zaman bir oyun oynasanız, odak noktanız tam burada, şu anda ne yapabileceğiniz olmalıdır, bu nedenle deneyim eksikliğiniz üzerinde durmak oyun gününde yapmanız gereken bir şey değildir.

İpuçları