Avrupa Eşek Arısından Nasıl Kurtulunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Avrupa eşek arıları bahçenizdeki bitkilere ve çalılıklara zarar verebilir. Bir istila söz konusuysa, bununla nasıl başa çıkacağınız, ciddiyetine ve bir yuva bulup bulmadığınıza bağlıdır. Tuzakları ve spreyleri deneyin ve her şey başarısız olursa profesyonel yardım alın.

Adımlar

Tuzakları Kullanma

  1. adım 1 yem kullanın.
    Yem kullanın. Bazı jeller ve yemler yuvaya taşındığında Avrupa eşek arılarını zehirleyerek öldürür. Bu, haşere kontrolünde etkili bir araç olabilir.
    • Bal özü jeli, Avrupa eşek arılarını zehirlemek için etkili bir yöntemdir. Çoğu nalburdan veya seradan satın alınabilir.
    • Eşek arılarının toplandığını gördüğünüz çalılara ve ağaçlara bal özü jeli bırakabilirsiniz. Eşek arısı yuvasına geri taşındığında, eşek arılarının hastalanmasına ve ölmesine neden olacaktır. Bazen tüm yuva ölür, bazen de birkaç eşek arısı ölerek tehlike sinyali verir ve kovanın başka bir yere gitmesine neden olur.
    • Bal özü jelinin düzgün çalışması birkaç gün sürebilir. Bir hafta içinde istilada bir azalma görmezseniz, başka yöntemler denemek isteyebilirsiniz.
  2. adım 2 tutkal tuzaklarına yatırım yapın.
    Tutkal tuzaklarına yatırım yapın. Tutkal tuzakları, eşek arılarının toplandığı alanlarda evinizin dış cephesine yapıştırabileceğiniz yapışkan kağıt levhalardır. Tahtaları ışığın etrafında bırakmaya çalışın, çünkü eşek arıları avlanmayı kolaylaştırdığı için parlak ışıklara çekilir. Eşek arıları yapıştırma tahtalarına uçtuklarında, tuzağa düşerler ve sonunda ölürler. Bu, yuvanın evinizin yakınında veya içinde olmadığı küçük bir istiladan kurtulmanın etkili bir yolu olabilir.
  3. adım 3 bir ışık tuzağı deneyin.
    Bir ışık tuzağı deneyin. Eşek arıları, özellikle geceleri hala aktif olduklarında ışığa ilgi duyarlar. Bir ışık tuzağı, eşek arılarını parlayan büyük bir ışığa veya küreye çekebilir ve ardından onları elektrik çarpması yoluyla öldürebilir.
    • Avrupa eşek arıları güvelerden ve diğer gece haşerelerinden daha güçlüdür, bu nedenle güçlü bir ışık tuzağına ihtiyacınız olacaktır. En az 110 voltajlı bir şey arayın.
    • Işık tuzağının işe yaraması için bahçenizdeki diğer gece ışıklarını kapatmanız gerekir, böylece eşek arıları yalnızca tuzağınıza çekilir.

Spreyleri Denemek

  1. adım 1 cypermethrin'i deneyin.
    Cypermethrin'i deneyin. Eşek arıları evinizde sık sık toplanıyorsa, cypermethrin adı verilen bir böcek spreyi kullanılabilir. Bu spreyi evinizin dış cephesini ve aydınlatma armatürlerini ıslatarak kullanırsınız. Eşek arılarını öldürmez, ancak uzaklaştırır. Evinizin yakınında bir yuva yoksa, cypermethrin eşek arılarının sizi rahatsız etmesini önlemek için iyi bir yol olabilir. Genellikle insanlar veya hayvanlar için toksik değildir, ancak aile evcil hayvanları için hazımsızlığa neden olabilir, bu nedenle köpeklerin ve kedilerin erişemeyeceği yerlerde saklayın. Bu ürünü çoğu serada veya nalburda bulabilirsiniz.
  2. adım 2 thiamethoxam (optigard flex gibi) aktif maddeli sıvı bir böcek ilacı satın alın.
    Thiamethoxam (Optigard Flex gibi) aktif maddeli sıvı bir böcek ilacı satın alın. Böcek ilaçları bal özü gibi çalışan spreylerdir. Temas halinde zararlıları öldürmezler, ancak bir veya iki eşek arısı tarafından yanlışlıkla yuvaya geri taşındığında koloniyi zehirlerler. Yakınlarda bir eşek arısı yuvası olduğundan şüpheleniyorsanız, bir anti-jel yemi düşünün.
    • Satın aldığınız böcek ilacını, kabın üzerindeki talimatları izleyerek, eşek arısı gördüğünüz alanlara püskürtün. Evin dış cephesi, ışıklar ve bitkiler gibi alanlar en uygun yerlerdir. Şansınız varsa, bir eşek arısı bu yerlerden birine konar ve yanlışlıkla bir dozaj jeli yuvaya geri getirir.
    • Genellikle koloni 3 ila 5 gün içinde kontamine olur. Bu noktada eşek arıları ya ölür ya da mevcut yuvalarını terk eder. Şüpheli bir eşek arısı yuvasının nerede olduğunu bilmiyorsanız, böcek ilaçları etkili bir tedavi seçeneği olabilir.
  3. adım 3 fantom aerosol kullanın.
    Fantom aerosol kullanın. Fantom aerosol, çarpma anında etki eden bir spreydir. Yuvanın yerini tespit ettiyseniz, alanın etrafına aerosol püskürtmek eşek arılarını etkili bir şekilde öldürmelidir. Ancak, dikkatli olun. Sokulma riskini almak istemediğiniz için bunun yerine bir yok edici ile iletişime geçmek isteyebilirsiniz. Hayalet aerosolün canlı bitkiler üzerinde kullanılmaması gerektiğini unutmayın.

Profesyonel Yardım Almak

  1. adım 1 bir eşek arısını tanıyın's nest.
    Bir eşek arısı yuvasını tanıyın. Evinizde veya evinizin yakınında bir yuva bulursanız, bir yok edici çağırmanız gerekir. Profesyonel yardım almadan evinizdeki bir yuvayı çıkarmak çok zor ve hatta tehlikeli olabilir.
    • Eşek arısı yuvaları genellikle kapalı alanlarda bulunur. Evlerde, muhtemelen bir çekmecenin veya dolabın içine veya altına, evin saçaklarına veya saldırılara Açık havada, ağaç tepelerinde bulunma eğilimindedirler.
    • Eşek arısı yuvaları, tükürükten elde edilen kağıtımsı maddeler ve odun hamuru parçaları ile yapılır. Eşek arısı yuvaları koloni büyüdükçe daha da büyür ve bir basketbol filesi boyutuna bile ulaşabilir.
  2. adım 2 bir yok edici veya haşere kontrolü ile iletişime geçin.
    Bir ilaçlama şirketi ya da haşere kontrolü ile iletişime geçin. Evinizin yakınında bir yuva bulursanız, derhal haşere kontrolü veya bir yok edici ile iletişime geçin. Bunu mümkün olan en kısa sürede yapmalısınız. Eğer profesyonel bir ilaçlama şirketini karşılayamayacak durumdaysanız, haşere kontrolü genellikle bu işi ücretsiz olarak yapabilir, çünkü bu bir güvenlik sorunudur.
  3. adım 3 güvenlik önlemleri alın.
    Güvenlik önlemleri alın. Arıların aksine, eşek arılarının iğneleri çarpma anında düşmez. Tekrar tekrar sokabilirler, bu da onları büyük gruplar halinde tehlikeli hale getirir. Yuvanın güvenli bir şekilde kaldırılmasını beklerken bazı önlemler alın.
    • Yuvadan uzak durun. Evcil hayvanları ve çocukları da uzak tutun.
    • Sokulmanız halinde kızarıklık ve şişme gibi alerjik reaksiyon belirtilerine dikkat edin. Herhangi bir alerjik reaksiyon belirtisi mümkün olan en kısa sürede bir doktor tarafından değerlendirilmelidir.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Avrupa eşek arısını nasıl öldürürsünüz?
    Eşek arılarını kontrol etmeye yardımcı olmak için sık sık gördüğünüz yerlere tutkal tuzakları kurabilirsiniz. Ancak bir yuvayla kendi başınıza ilgilenmek yerine, zarar görmemeniz için bir yok edici ile iletişime geçmeniz en iyisidir.

İpuçları

  • Her zaman elinizin altında haşere temizleme spreyleri ve tuzakları bulundurmalısınız. Bir istilanın ne zaman ortaya çıkacağını asla bilemezsiniz.

Uyarılar

  • Mümkün olduğunca yuvalardan uzak durun. Eşek arısı sokmaları zehirlidir ve birden fazla sokma ciddi alerjik reaksiyonlara ve hatta ölüme neden olabilir.