Sivrisinek Isırığından Nasıl Kurtulunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yaz aylarında açık hava aktivitelerinden hoşlanıyorsanız, hayatınız boyunca bir veya iki sivrisinek ısırığı alma ihtimaliniz yüksektir. Bu ısırıklar kaşındırıcı ve tahriş edici olsa da, iyi haber şu ki, genellikle 2 veya 3 gün içinde kendiliğinden geçerler. Bu arada, sivrisinek ısırığınızın daha hızlı geçmesi için tahrişi ve kaşıntıyı azaltmak için deneyebileceğiniz birkaç yöntem vardır.

Adımlar

Kaşımamaya çalışın.

  1. kaşımak sivrisinek ısırığının enfekte olmasına neden olabilir.
    Kaşımak sivrisinek ısırığının enfekte olmasına neden olabilir. Enfekte olmuş bir sivrisinek ısırığının geçmesi çok daha uzun sürer, bu nedenle ısırıklarınızı kaşımamak için elinizden geleni yapın. Oldukça kaşıntılıdırlar, bu yüzden zor olabilir, ancak bununla başa çıkmanıza yardımcı olacak tonlarca püf noktası paylaşacağız! Dikkatinizi başka aktivitelerle dağıtmak da kaşıntıdan kurtulmanıza yardımcı olabilir.
    • Çocuğunuzun kaşımadan duramadığı sivrisinek ısırıkları varsa, tırnaklarını kısa kesin, böylece kolayca kaşıyamaz.

Isırığı su ve sabunla yıkayın.

  1. bunu ısırığı fark ettiğiniz anda yapmaya çalışın.
    Isırığı fark eder etmez bunu yapmaya çalışın. Şişliği ve kaşıntıyı azaltmak için soğuk su kullanın. Vücudunuzun her yerinde çok sayıda sivrisinek ısırığı varsa, serin bir duş alın ve bölgeyi vücut yıkama suyu veya sabunla yıkayın.

Isırığın üzerine bir buz torbası tutun.

  1. sivrisinek ısırığını buzlamak kaşıntıyı ve şişliği yatıştırır.
    Sivrisinek ısırığını buzlamak kaşıntıyı ve şişliği yatıştırır. Bir buz torbası ya da mutfak havlusu içinde bir torba buz küpü alın ve etkilenen bölgenin üzerine 10 dakika kadar yerleştirin. Bu, kaşıntı hissine yardımcı olur ve ayrıca şişliği biraz azaltır, böylece ısırık çok tahriş olmuş görünmez.
    • Eğer elinizde buz yoksa, bunun yerine soğuk bir bez kullanın.
    • Sivrisinek ısırığınız şiştiğinde veya kaşındığında bunu günde birkaç kez yapabilirsiniz.

Isırığa kalamin losyonu sürün.

  1. ayrıca hidrokortizon (kaşıntı önleyici) krem de kullanabilirsiniz.
    Hidrokortizon (kaşıntı önleyici) krem de kullanabilirsiniz. İltihaplı cildi yatıştırmak için her iki üründen de az bir miktarı doğrudan ısırığın üzerine sürün. Semptomlarınız geçene kadar bunu günde 3-4 kez yapmak güvenlidir.
    • Bu ürünleri yerel eczanenizden satın alın. Etiketi okuduğunuzdan ve arkasındaki talimatları takip ettiğinizden emin olun!

Isırığı karbonat macunu ile kaplayın.

  1. karbonat tahrişi ve kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
    Karbonat tahrişi ve kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Karbonat macunu yapmak için 3 çay kaşığı (15 mL) karbonatı 1 çay kaşığı (4,9 mL) su ile karıştırın. Macunu ısırığınıza uygulayın, 10 dakika bekleyin ve ardından soğuk suyla yıkayın.
    • Isırığınız geçene kadar bunu günde birkaç kez yapın.
    • Kalamin losyonu veya hidrokortizon krem bulamıyorsanız bu harika bir alternatiftir.

Bölgenin üzerine aloe vera sürün.

  1. aloe vera iltihaplı cildi yatıştırır ve nemlendirir.
    Aloe vera iltihaplı cildi yatıştırır ve nemlendirir. Yerel eczanenizden bir aloe vera jeli alın ve sivrisinek ısırığınızın üzerine hafifçe sürün. Kızarıklığı ve tahrişi azaltmak için ıslanana kadar cildinizde bırakın.
    • Çok yaygın değildir, ancak aloe vera bazı kişilerde cilt tahrişine neden olabilir. Jeli uyguladıktan sonra cildinizde kızarıklık veya döküntü oluşursa, hemen soğuk suyla durulayın.

Kızarıklığı azaltmak için cadı fındığı kullanın.

  1. cadı fındığı kaşıntı ve iltihap giderici özelliklere sahiptir.
    Cadı fındığı kaşıntı ve iltihap giderici özelliklere sahiptir. Az miktarda sıvıyı bir pamuğa veya çubuğa sıkın ve ısırığın üzerine hafifçe vurun. Cadı fındığı özünü çoğu eczaneden satın alabilirsiniz.
    • Cadı fındığının etkinliği üzerine yapılan çalışmalar karışık sonuçlar göstermiştir. Yine de denemekten kesinlikle zarar gelmez! Doğal ve nazik bir büzücüdür.

Epsom tuzu ile ıslatmayı deneyin.

  1. epsom tuzları ağrıyı ve kaşıntıyı yatıştırmaya ve hafifletmeye yardımcı olabilir.
    Epsom tuzları ağrıyı ve kaşıntıyı yatıştırmaya ve hafifletmeye yardımcı olabilir. Bir küveti soğuk veya oda sıcaklığında suyla doldurun ve paketin üzerinde belirtildiği gibi Epsom tuzlarını ekleyin. Banyoda 30 dakika ila bir saat bekletin ve etkilenen bölgeyi tüm süre boyunca su altında tutun.
    • Böcek ısırıkları için Epsom tuzu kullanımının etkinliği üzerine yapılan çalışmalar net değildir. Ancak, sizin için işe yarayıp yaramadığını görmek için denemenizde bir sakınca yoktur.

Ağızdan bir antihistaminik alın.

  1. reçetesiz satılan bir antihistaminik, ısırık çevresindeki şişliği ve kaşıntıyı hafifletebilir.
    Reçetesiz satılan bir antihistaminik ısırık çevresindeki şişliği ve kaşıntıyı hafifletebilir. Yerel eczanenize gidin ve Benadryl veya Chlor-Trimeton gibi reçetesiz satılan bir antihistaminik alın. Belirtilerinizi hafifletmek ve kaşınma ihtiyacını azaltmak için arkasındaki dozaj talimatlarını izleyin.
    • Sivrisinek ısırığı olan küçük bir çocuğu tedavi ediyorsanız, herhangi bir ilaç vermeden önce doktoruyla konuşun.

Sert baskı ile kaşıntıyı azaltın.

  1. biraz rahatlamak için küçük bir nesne kullanabilirsiniz.
    Biraz rahatlamak için küçük bir nesne kullanabilirsiniz. Kaşıntıyla baş etmek zorlaşıyorsa, kalem kapağı veya bozuk para gibi küçük bir nesneyi doğrudan ısırığın üzerine bastırın. Orada 10 saniye tutun, sonra bırakın. Biraz rahatlama hissetmeniz gerekir, ancak bunu ihtiyaç duyduğunuz kadar yapabilirsiniz.
    • Ayrıca tırnağınızı ısırığın içine bastırabilirsiniz.
    • Çoğu sivrisinek ısırığı 3 ila 4 gün boyunca kaşınır.

Isırık enfekte olursa doktorunuzu arayın.

  1. enfekte ısırıkların antibiyotiklerle tedavi edilmesi gerekir.
    Enfekte ısırıkların antibiyotiklerle tedavi edilmesi gerekir. Isırığınızın enfekte olabileceğini düşünüyorsanız, doktorunuzdan randevu almanın zamanı gelmiştir. Genel olarak, 4 veya 5 günden uzun süren sivrisinek ısırıkları tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyar. Bir enfeksiyonun diğer uyarı işaretleri şunlardır:
    • İlk ısırığın ötesine geçen kızarıklık
    • Şişmiş lenf düğümleri
    • Üşüme
    • Pus
    • Isırık dokunulduğunda sıcak hissettirir
    • Ateş

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    20'den fazla sivrisinek ısırığı var. Onları hızlıca nasıl tedavi edebilirim?
    Bir seferde çok fazla ısırık aldığınızda, en etkili tedaviler kalamin, hidrokortizon ve Benadryl gibi kaşıntı önleyici kremlerdir. Reçetesiz satılan kremler işe yaramıyorsa, ağızdan alınan Benadryl'i denemeniz gerekebilir. Sıcak bir duş kulağa hoş gelebilir, ancak kaşıntının daha da kötüleşmesini önlemek için daha soğuk duşlar almak en iyisidir.
  • Soru
    Yüzümdeki sivrisinek ısırıklarından nasıl kurtulurum?
    Reçetesiz satılan bir kaşıntı önleyici krem (kalamin, hidrokortizon ve Benadryl) ve buz, özellikle cildin daha hassas olduğu yüz için en etkili tedavilerdir. Uçucu yağlar veya elma sirkesi gibi cildinizi tahriş edebilecek yağlardan veya ürünlerden kaçınmanız sizin için en iyisi olabilir. Yüzünüzü soğuk su kullanarak temiz tutun ve kaşıntı döngüsünün artmasını ve cildin kırılmasını önlemek için mümkün olduğunca kaşımaktan kaçının.

Video

İpuçları

  • Televizyon izleyerek veya bilgisayara girerek dikkatinizi dağıtmak böcek ısırığını aklınızdan çıkarmanızı sağlayabilir.

Uyarılar

  • Bir ısırığa karşı ciddi bir alerjik reaksiyon yaşayabilirsiniz. Şiddetli kurdeşen, hırıltılı solunum ve boğaz şişmesi acil tıbbi müdahale gerektirir.