Bir Vatozun İğnesinden Nasıl Kurtulunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Vatozlar, tırtıklı dikenler içeren uzun kuyrukları olan düz vücutlu balıklardır. Keskin dikenleri ciddi kesiklere ve delinme yaralarına neden olabilir ve ayrıca zehirli bir zehir salgılarlar. Bu nedenle, bir vatoz sokmasından kaynaklanan acı genellikle iki katlıdır: doku yaralanmasından ve zehrin etkilerinden. Ağrıyı hafifletmek için yapabileceğiniz şeyler olsa da genellikle tıbbi yardıma ihtiyaç duyulur. Vatozlar tropik sularda yaygın olarak bulunurlar, ancak insanlara karşı nadiren saldırgandırlar. İnsanlar genellikle plajdayken yanlışlıkla üzerlerine basarak sokulurlar.

Bilmeniz Gerekenler

  • Kalıntıları ve bakterileri temizlemek için yarayı hemen tuzlu suyla (deniz suyu da olur) yıkayın.
  • Lastik eldiven giyin ve iğneyi cımbızla çıkarın.
  • Zehri nötralize etmek için yarayı 30-90 dakika sıcak suda bekletin.
  • Reçetesiz satılan bir anti-enflamatuar (ibuprofen gibi) alın, ardından bir tıp uzmanının yarayı değerlendirebilmesi için hemen acil servise gidin.

Adımlar

Vatoz Sokması ile Başa Çıkmak

  1. adım 1 bölgeyi tuzlu su ile yıkayın.
    Bölgeyi tuzlu su ile yıkayın. Vatoz sokmaları tropik ve sıcak su plajlarında ve resiflerde en sık görülen önemli yaralanmalardan biridir. Eğer sokulursanız, büyük olasılıkla tuzlu suda olacaksınız, bu nedenle başka bir şey yapmadan önce yarayı durulamak kolay olacaktır. Tuzlu su her türlü kalıntıyı temizleyecek ve yaranızın içine veya çevresine girmiş olabilecek bakterilerden arınmasına/temizlenmesine yardımcı olacaktır.
    • Vatoz sokmasının acısı keskin ve dayanılmazdır, bu nedenle sakin kalmak ve net düşünmek zor olabilir. Bu yüzden sudan çıkmadan önce birkaç saniyenizi ayırarak sokma yarasının etrafını temizleyin.
    • Vatozlar tarafından sokulmanın en yaygın olduğu bölgeler ayak ve alt bacaktır. Vücudunuzun üst kısmı ve kollarınız ikinci en yaygın bölgelerdir.
  2. adım 2 i̇ğneyi cımbızla çıkarın.
    İğneyi cımbızla çıkarın. İğne genellikle vatoz saldırdığında kuyruğuna takılı kalır, ancak bazen yaranın içinde sıkışıp kalabilir. İğnelerin boyutu vatozun boyutuna bağlıdır, ancak çoğu örgü şişlerinden biraz daha küçük ve kısadır - bu da delinmek için hala önemli bir boyuttur. İğne çok büyük olmadığı ve bir iç organa ya da ana atardamara saplanmadığı sürece, kalın lastik eldivenler giyerek cımbızla ya da sabit bir elle hızlıca çıkarmak en iyisidir. İğnelerin çoğu zehirli zehir üretir, bu yüzden onları tutarken dikkatli olun.
    • Bir iğneyi çıkarmak kısa vadede daha acı verici olabilir çünkü tırtıklı kenarları siz onu çekerken dokuyu yırtar. Ancak, iğneyi hızlı bir şekilde çıkarmak yaranıza daha fazla zehir girmesini önleyebilir, bu da uzun vadede faydalıdır.
    • İğneyi çıkarmak aynı zamanda birkaç dakika boyunca yaradan daha fazla kan sızmasına neden olur, ancak herhangi bir kalıntı ve bakterinin temizlenmesine yardımcı olabilir. Temizlemeye yardımcı olması için daha fazla deniz suyuyla duruladığınızdan emin olun.
    • İğneyi bir organdan veya ana arterden çıkarmak büyük ve ölümcül kanamayı tetikleyebilir, bu nedenle bu durumlarda iğneyi içeride bırakın ve olabildiğince çabuk tıbbi yardım alın.
  3. adım 3 yarayı sıcak suda bekletin.
    Yarayı sıcak suda bekletin. Zehrin acı verici etkileriyle mücadele etmek için yapabileceğiniz en yararlı şey, yaranızı (tercihen iğnesi çıkarılmış halde) sıcak suya batırmaktır. Su için ideal sıcaklık yaklaşık 110 F civarındadır, ancak yarayı cildinizi yakmadan tolere edebileceğiniz kadar sıcak suda bekletin. Sıcak su, zehirdeki proteini denatüre ederek (yok ederek) zararsız hale getirir ve ısı aynı zamanda yaranın sterilize edilmesine yardımcı olur. Suyun sıcaklığını koruyarak yaranızı 30-90 dakika arasında bekletin.
    • Zehrin neden olduğu diğer belirtiler şunlardır: yaranın yakınında şişmiş lenf düğümleri, nefes almada zorluk, yüksek kalp hızı, düşük kan basıncı, bulantı, kusma, ateş, titreme, kas krampları, baş ağrısı, bayılma ve/veya nöbetler.
    • Küçük çocukların yaralarını sıcak suda ıslatmadan önce sıcak suyu test ettiğinizden emin olun.
    • Delinme yarasının etrafındaki alan şişecek ve koyu kırmızıya, bazen de mavimsi bir renk tonuna dönüşecektir.
    • Sokmadan kaynaklanan ağrı en ani ve tipik olarak 1-2 saat içinde zirve yapsa da, zehirden kaynaklanan semptomlar 2 gün boyunca artabilir. Sokmanın etrafında şişme veya renk değişikliği fark edebilirsiniz, ancak daha ciddi semptomlar mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, nefes darlığı, baş ağrısı, nöbetler veya nekrozu içerebilir.
  4. adım 4 reçetesiz satılan (otc) anti-enflamatuarları alın.
    Reçetesiz satılan (OTC) anti-enflamatuarları alın. Vatoz sokmasına bağlı ağrının bir kısmı delinme yarasının şişmesinden kaynaklanır. Bu nedenle, ibuprofen (Motrin, Advil) veya naproksen (Aleve) gibi reçetesiz satılan steroid olmayan bir anti-enflamatuar (NSAID) almak, kısa vadede bazı rahatsızlıkları azaltmak için çok yararlı olabilir. Asetaminofen (Tylenol, Paracetamol) gibi ağrı kesiciler de sokmaların ağrısı için kullanılabilir, ancak şişmeyi etkilemezler.
    • Anti-enflamatuarlar ve analjezikler (ağrı kesiciler), siz en yakın hastaneye veya polikliniğe ulaşıp tıbbi yardım alırken ağrı kontrolü için kısa vadeli stratejiler olarak düşünülmelidir.
    • Vatozun açtığı yaradan dolayı aşırı kanamanız varsa, kanı 'inceltme' ve vücudunuzun pıhtılaşma yeteneğini azaltma eğiliminde olduklarından, NSAID'ler yerine biraz ağrı kesici olarak asetaminofen alın.
  5. adım 5 tıbbi yardım alın.
    Tıbbi yardım alın. Temel ilk yardım, sıcak su ve anti-enflamatuarlar kesinlikle yararlı olsa da, bir vatozdan kaynaklanan bir yara neredeyse her zaman tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyar. 9-1-1'i aramadan veya acil servise gitmeden önce, doktorların durumun potansiyel ciddiyetini değerlendirebilmesi için kişinin yaşını, kilosunu ve durumunu ve sokma zamanını belirlemek en iyisidir. Daha küçük bir kişinin (çocuk) zehirden kaynaklanan ciddi komplikasyon riski daha büyük bir kişiye göre çok daha fazladır.
    • Acil ağrı kontrolü için doktor muhtemelen yaranın içine ve çevresine lokal anestezi enjekte edecektir. Sinir blokları da kullanılabilir.
    • Yara derinse veya tedavi arayışında önemli bir gecikme varsa enfeksiyonu önlemek için oral antibiyotikler verilebilir. Doktorunuz şiddetli ağrı için opioid de verebilir.
    • Yara iyice temizlenecektir, ancak doktor enfeksiyon riskinin büyük olduğundan emin olana kadar dikiş atılmayabilir. Ayrıca tetanos aşısı da olabilirsiniz.
    • İğne zehirli ise (hepsi değil) zehrin yan etkilerini tersine çevirmek için antiserum ilaç verilecektir.
    • Doktorunuz ayrıca derinize saplanmış herhangi bir diken olmadığından emin olmak ve batan dikenlerin neden olabileceği iç hasarı değerlendirmek için röntgen veya başka bir görüntüleme yöntemi kullanmak isteyebilir.
    • Göğsünüzden veya karnınızdan sokulduysanız, doktorunuzun kardiyak aktivitenizi izleyebilmesi için EKG çektirmeyi ve laboratuvar testleri yaptırmayı düşünün. Şok gibi daha ciddi yan etkilerden endişe ederlerse, sizi yoğun bakım ünitesi olan bir yere nakledeceklerdir.

Sokma Riskinden Kaçınma

  1. adım 1 don't swim with stingrays.
    Vatozlarla birlikte yüzmeyin. Vatozlar insanlardan kaçmaya ya da uzak durmaya çalışan saldırgan olmayan canlılar olma eğiliminde olsalar da, bazı büyük türler insanları av ya da düşmanca tehditler olarak algılayabilir. 'Timsah Avcısı' Steve Irwin, güvende olduğunu düşünmesine rağmen 2006 yılında bir vatoz saldırısı sonucu hayatını kaybetmiştir. Akciğerleri ve kalbi birçok kez delinmiş ve kısa bir süre sonra yaralar nedeniyle ölmüştür. Bu nedenle, sokmalardan kaçınmak için en iyi önlem, asla bilerek onlarla yüzmemek ve yaşam alanları olarak kabul edilen alanlardan / plajlardan kaçınmaktır.
    • Kıyı şeridini ve plajları bilen yerel balıkçılarla veya sörfçülerle hangi bölgelerden kaçınılması gerektiği hakkında konuşun.
    • Ölü vatozlara dokunmayın. İğneleri öldükten sonra da keskin kalmaya devam eder, ancak zehir salgılanmaya devam edebilir, bu nedenle bir tanesini elinize almayın.
    • Balık tutuyorsanız ve bir vatoz yakalarsanız, onu çözmeye çalışmak yerine misinadan kesin.
    • Deniz tabanına çok yakın yüzmekten kaçının çünkü bir vatoz size kolayca ulaşabilir.
  2. adım 2 yürürken ayaklarınızı karıştırın.
    Yürürken ayaklarınızı karıştırın. Tropik ve ılıman sahillerden kaçınmak gibi bir niyetiniz yoksa, vatoza basma riskini nasıl en aza indireceğinizi öğrenmelisiniz. En iyi teknik, ayaklarınızı kaldırıp adım atmak yerine ayaklarınızı kumda kaydırmak veya karıştırmak gibi görünüyor. Vatozlar bunu uzaktan algılar ve siz yanlışlıkla üzerlerine basmaya fırsat bulamadan yüzerek uzaklaşırlar.
    • Bulanık suda yavaşça ilerlerken dibe vurmak da vatozları uzaktan korkutup kaçırabilir.
    • İleriye doğru bir adım atmadan önce önünüzdeki kumu dürtmek için bir sırık da kullanabilirsiniz.
    • Suyun içindeyken ayakkabı giymek vatoz yaralanmasını önlemede gerçekten bir fark yaratmaz. İğneler kauçuk ve naylon malzemeyi kolayca delip geçebilir.
  3. adım 3 zehirli türleri belirleyin.
    Zehirli türleri belirleyin. Eğer tüplü dalış ya da şnorkel yapıyorsanız, zehirli ve/veya saldırgan vatoz türlerini (ve diğer deniz canlılarını) önceden tanımayı öğrenin. İnternet, farklı vatoz türlerini tanımlamanıza yardımcı olacak bilgiler ve renkli resimlerle doludur. Manta vatozu gibi bazılarının iğnesi yoktur ve insanlar için zararsızdır. Tropik bir plaj tatiline çıkmadan önce kendinizi ve ailenizi bu yararlı bilgilerle hazırlayın.
    • Tatildeyken yerel türlerin genel alışkanlıklarını öğrenmek sizi riskli durumlara girmekten koruyabilir. Vatoz yaralanmaları genellikle yaz sonu ve sonbahar başında, sığ sörfte kuma yuva yaptıklarında meydana gelir.
    • Çoğu vatoz tuzlu suda yaşarken, daha zehirli zehre sahip birkaç tatlı su türü vardır.
    • Tıbbi yardımdan izole edilmiş uzak bölgelere gitmekten kaçının. Tıbbi yardım birkaç saatten fazla gecikirse, aşırı kanama ve zehir hayati tehlike oluşturabilir.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Ya vücudunuzun bir kısmından geçerse?
    Gerektiği gibi ilk yardım uygulayın. Yarayı tatlı suyla yıkayın, mümkünse dikeni çıkarın, yarayı kapatın ve kanamayı durdurmak için basınç uygulayın. Gerekirse kalp masajı yapın ve çoğu vatoz sokması tıbbi müdahale gerektirdiğinden derhal tıbbi yardım alın.

İpuçları

  • Vatozlar insanları sokan en yaygın balık veya deniz canlısı grubudur.
  • Bir vatoz sokmasının sonucu, vücuda ne kadar zehir girdiğine, sokmanın yerine ve kişinin ne kadar kısa süre sonra tedavi edildiğine bağlıdır. Sokma sonucu ölüm çok nadirdir.
  • Sokmadan kaynaklanan uyuşukluk veya karıncalanma, yaralanmadan sonra haftalarca devam edebilir.

Uyarı

  • Bir vatozun bir kişinin göğsünü veya karnını delmesi ölüme yol açabilir, bu nedenle acil tıbbi yardım istemekte gecikmeyin.