Böcek Isırıklarından Nasıl Kurtulunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Her tür böcek ısırır - sivrisinekler, kara sinekler, at sinekleri, pireler, akarlar, tatarcıklar, tahtakuruları, keneler, vb - ve bunların hiçbiri eğlenceli değildir. Isırık veya sokmanın kendisi çok kötü olmasa da, sonrasında oluşan şişlik ve kaşıntı son derece can sıkıcı olabilir. Neyse ki, böcek ısırığının acısını ve kaşıntısını hafifletmek ve nihayetinde ısırıktan tamamen kurtulmak için tıbbi malzeme olsun ya da olmasın yapabileceğiniz pek çok şey var.

Adımlar

Böcek Isırığının Tedavisi

  1. Isırık bölgesini temizleyin. Başka bir şey yapmadan önce ısırığın meydana geldiği bölgeyi iyice temizleyin. Bunu yapmak için sabun ve ılık su kullanın. Böcek ısırığının olduğu bölgede şişlik varsa, şişliği azaltmaya yardımcı olmak için ısırığın üzerine soğuk kompres veya buz torbası koyabilirsiniz. Soğuk ayrıca geçici olarak ağrı ve kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olacaktır.
    • Bir seferde en fazla 10 dakika boyunca soğuk kompres veya buz torbası uygulayın.
      10 dakikalık uygulamadan sonra 10 dakika daha kapalı tutun. Bu rotasyonu bir saate kadar yapın.
  2. Isırığı kaşımayın. Isırık bölgesi büyük olasılıkla kaşınacak ve kaşımak isteyeceksiniz - yapmayın.
    Kaşıma dürtüsüne direnmek için elinizden gelenin en iyisini yapın.
    Ne yazık ki böcek ısırığını kaşımak enfeksiyona neden olarak işleri daha da kötüleştirebilir.
  3. Kaşıntı önleyici losyonlar ve kremler uygulayın. Isırık kaşınmaya devam ederse, şunları uygulayabilirsiniz
    kalamin losyonu, topikal antihistaminik veya kortikosteroid krem
    rahatlatmaya yardımcı olmak için. Tüm bu losyon ve kremler yerel eczanenizde reçetesiz satılan ilaçlar olarak mevcuttur. Hangisinin sizin için en iyisi olduğundan emin değilseniz eczacınızla konuşun.
  4. Ağızdan ilaç alın. Ağrıyı veya kaşıntıyı hafifletmek için asetaminofen (örn. Tylenol), ibuprofen (örn. Advil) veya bir antihistaminik (örn. Claritin) alabilirsiniz.
    • Günlük bir alerji ilacı kullanıyorsanız, ek bir antihistaminik almak isteyip istemediğinize dikkat edin. Dozu artırıp artıramayacağınızı veya başka bir ilaç türüyle güvenli bir şekilde birleştirip birleştiremeyeceğinizi doktorunuza veya eczacınıza danışın.
  5. Kabartma tozu macunu kullanın. Isırığınıza ev yapımı bir kabartma tozu macunu uygulamak toksinleri dışarı çekmeye ve kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca iyileşme sürecini de hızlandırabileceği söylenmektedir.

    Karbonat ve Tuz Macunu Yapımı2 ölçü karbonat ile 1 ölçü tuzu karıştırın ve yeterli miktarda su ile karıştırarak kalın bir macun haline getirin. Macunu pamuklu çubukla doğrudan böcek ısırığına uygulayın. 15 ila 20 dakika sonra macunu yıkayın.

  6. Bir et yumuşatıcı düşünün. Evet, doğru okudunuz! Baharatlı olmayan bir et yumuşatıcıyı macun haline gelene kadar ılık suyla karıştırın. Kaşıntıyı hafifletmek için bu macunu doğrudan böcek ısırığına uygulayın. Macunu 15 ila 20 dakika sonra yıkayın.
  7. Islak bir çay poşeti deneyin. Bir çay poşetini ılık suda kısa bir süre demleyin, ardından kaşıntıyı hafifletmek için ıslak çay poşetini böcek ısırığına uygulayın. Çay poşetini önce bir fincan çay için kullandıysanız, cildinize koymadan önce yeterince soğuduğundan emin olun. Çay poşetini 15 ila 20 dakika boyunca cildinizde bırakın.
  8. Bazı meyve veya sebzeleri doğrayın. Şişliği ve kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olabilecek enzimler içeren birkaç meyve ve sebze vardır. Aşağıdaki seçeneklerden birini deneyin:
    • Papaya - Bir saat boyunca böcek ısırığının üzerine bir dilim koyun.
    • Soğan - Böcek ısırığının üzerine bir dilim soğan sürün.
    • Sarımsak - Bir diş sarımsağı ezin ve sarımsağı böcek ısırığına uygulayın.
  9. Isırığı elma sirkesinde bekletin. Isırık oluştuktan hemen sonra bölgeyi (mümkünse) birkaç dakika elma sirkesinde bekletin. Isırık hala sizi rahatsız ediyorsa, bir pamuğa elma sirkesi dökün ve pamuğu bir bandaid ile böcek ısırığının üstüne bantlayın.
  10. Bir aspirini ezin. Bir aspirin hapını ezmek için bir kaşık veya havan ve tokmak kullanın. Tozu macun haline getirmek için biraz su ekleyin, ardından macunu ısırığa uygulayın. Macunu cildinizde bırakabilir (kalamin losyonu ile yapacağınıza benzer şekilde) ve bir sonraki duşunuzda veya banyonuzda yıkayabilirsiniz.
  11. Çay ağacı yağı damlatın. Günde bir kez ısırığın üzerine bir damla çay ağacı yağı damlatın. Bu kaşıntıya yardımcı olmayabilir, ancak şişliği azaltmaya ve ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.
    • Alternatif olarak, kaşıntıyı durdurmaya yardımcı olmak için bir ila iki damla lavanta veya nane yağı kullanın.

Kene Isırığı ile Başa Çıkma

  1. Kene arayın. Keneler açık havada yaşarlar ve çok küçüktürler. Diğer böceklerin aksine, sadece ısırıp gitmezler. Kendilerini derinin içine gömerler ve insan konaklarından beslenmeye devam ederler. Kafa derisi, kulak arkası, koltuk altı veya kasık, el ve ayak parmakları arası gibi küçük, kıllı bölgeleri severler. Kene kontrolü yaparken bu bölgelerden başlayın, ancak emin olmak için tüm vücudunuzu kontrol edin.
  2. Keneyi çıkarın. Kene, konakçısı olan insandan çıkarılmalıdır. Isırılan kişi, özellikle kene ulaşılması zor bir yerdeyse, muhtemelen başka bir kişinin yardımına ihtiyaç duyacaktır. Keneye çıplak elle dokunmayın.

    Kene Nasıl ÇıkarılırYalnızsanız, gerginseniz, emin değilseniz veya uygun araçlara sahip değilseniz, keneyi çıkarmak için bir sağlık uzmanına gidin. Ciddi bir alerjik reaksiyon söz konusu olmadıkça, acil servise gitmenize gerek yoktur.Keneyi ağzından veya başından bir cımbızla tutun. Keneyi mümkün olduğunca deriye yakın tutmaya çalışın. Keneyi cımbızla sıkmayın. Keneyi yavaşça ve nazikçe düz bir yönde yukarı çekin - bükmeyin. Kene parçalanırsa deriden kalan parçaları çıkarın. Parçalansa bile keneyi atmayın. Vazelin, çözücü, bıçak veya kibrit gibi şeyler kullanmayın.

  3. Keneyi saklayın. Evet, keneyi geçici olarak saklamalısınız. Keneler Lyme hastalığı gibi hastalıkları taşıyabildiğinden, Lyme hastalığı belirtileri gösteriyorsanız ya da göstermeseniz bile keneyi test ettirmek isteyebilirsiniz. Herhangi bir test pozitif çıkarsa, ek tıbbi tedaviye ihtiyacınız olabilir.
    • Keneyi plastik bir poşete veya küçük bir kaba (örneğin boş ilaç şişesi vb.) koyun.
    • Kene hala canlıysa, 10 güne kadar buzdolabında saklayın.
    • Kene ölmüşse, 10 güne kadar dondurucuda saklayın.
    • Keneyi 10 gün içinde teslim edemezseniz, atın. Dondurulmuş veya buzdolabında saklanmış keneler bile 10 gün sonra test için uygun olmayacaktır.
  4. Doktora gidin. Kene derinin derinliklerine gömülüyse veya birisi kenenin sadece bir kısmını çıkarabildiyse, doktora gitmeniz ve keneyi aldırmanız gerekecektir. Lyme hastalığının belirtilerinden herhangi birine sahipseniz de doktorunuza gitmelisiniz.

    Lyme Hastalığı Belirtileriİlk belirti: boğa gözü şeklinde döküntü Yaygın belirtiler: yorgunluk, ateş veya titreme, baş ağrısı, spazmlar veya halsizlik, uyuşma veya karıncalanma, şişmiş lenf düğümleri Daha ciddi belirtiler: bilişsel işlevlerde bozulma, sinir sistemi bozuklukları, artritik belirtiler ve/veya anormal kalp atışı.

  5. Kene ısırığının olduğu bölgeyi yıkayın. Kene ısırığı bölgesini yıkamak için sabun ve su kullanın. Isırığı dezenfekte etmek için bölgeye bir tür antiseptik uygulayın. Şunları kullanabilirsiniz
    ispirto, el dezenfektanı vb.
    Bu adımı tamamladıktan sonra ellerinizi yıkadığınızdan emin olun.
  6. Keneyi test için gönderin. Test genellikle yerel halk sağlığı yetkiliniz tarafından yapılır. Bölgenizde test yapılıp yapılmadığını öğrenmek için sağlık departmanınıza danışın. Halk sağlığı laboratuvarı, kenenin ne tür bir kene olduğunu kontrol ederek başlayacaktır, çünkü sadece bazıları hastalık taşır. Kene endişe verici ise, testler yapabilir veya daha ileri testler için ulusal bir laboratuvara gönderebilirler.
    • Kanada'da keneleri test eden bir il laboratuvarı olmayan bir eyalette yaşıyorsanız, keneyi test için doğrudan Ulusal Mikrobiyoloji Laboratuvarına (NML) gönderebilirsiniz. NML'ye bir kene göndermek için Kanada Hükümeti web sitesindeki talimatları izleyin.
    • Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşıyorsanız, her eyaletin halk sağlığı departmanının test için bir kenenin nasıl gönderileceğine dair bir prosedürü olacaktır. Ayrıntılı talimatlar için eyaletinizin halk sağlığı web sitesini kontrol edin.
    • Enfeksiyon belirtileri gösteriyorsanız
      ama hala kene testinin sonuçlarını bekliyoruz,
      tedaviyi geciktirmeyin,
      ve yanlış negatif sonuçların mümkün olduğunu veya başka bir kene tarafından ısırılmış ve farkında olmamış olabileceğinizi unutmayın.

Böcek Isırıklarını Önleme

  1. Kokulu eşyalar giymeyin. Bazı böcekler belirli kokulardan ya da bir şeyin alışık olduklarından farklı kokmasından etkilenirler.
    Parfüm veya kokulu losyonlar kullanmaktan kaçının
    ve dışarıdayken kremler kullanın.
  2. Böcek kovucu kullanın. Böcek kovucuların hem sprey hem de losyon versiyonları vardır. Böceklerin ilk etapta üzerinize konmasını önlemeye yardımcı olmak için dışarı çıkmadan önce böcek kovucu kullanın. Sprey, doğrudan giysilerinize de sıkılabildiği için tüm vücudunuzu kaplaması daha kolaydır. Ancak losyon doğrudan cildinize uygulanabilir ve açıkta kalan bölgeleri hedefleyebilir.
    • Yüzünüzde kullanıp kullanamayacağınıza dair kovucu losyonun talimatlarını okuyun. Asla gözlerinizin yakınına uygulamayın.
    • Aşağıdakileri içeren böcek kovucular
      DEET en etkili olanıdır.
    • Yeni güneş kremi sürdüyseniz, kovucuyu uygulamadan önce en az 30 dakika bekleyin.
  3. Koruyucu giysiler giyin. Uzun kollu gömlekler ve uzun pantolonlar giymenin yanı sıra, böcekleri uzak tutmak için özel olarak tasarlanmış giysiler de giyebilirsiniz. Bu özel giysiler, yüzünüzü, boynunuzu ve omuzlarınızı örtecek şekilde aşağı inen ince ağlı bir şapka içerir. Çok fazla böceğin olduğu bir bölgeye gidiyorsanız, bu kovucudan daha iyi bir seçenek olabilir.
    • Ayrıca böceklerin ayak bileklerinizi ısırmasını önlemek için pantolonunuzu çoraplarınızın içine sokabilirsiniz.
  4. Duran suyu temizleyin. Su birikintileri ve hendeklerde biriken su veya akıntı ile hareket etmeyen herhangi bir su, sivrisinek yumurtaları için üreme alanı haline gelebilir. Mülkünüzde durgun su varsa, sivrisinek olasılığını ortadan kaldırmaya yardımcı olmak için kaldırın. Dışarıdaysanız, mümkünse durgun su bulunan alanlardan kaçının.
  5. Bir sitronella mumu yakın. Aşağıdakilerle yapılan mumlar
    sitronella, linalool ve geraniol
    hepsinin böcekleri, özellikle de sivrisinekleri uzak tuttuğu gösterilmiştir. Aslında, citronella'nın bölgedeki dişi sivrisinek sayısını %35, linalool'ün %65 ve geraniol'ün %82 oranında azalttığını gösteren çalışmalar vardır!
    • Hatta giysilerinize takabileceğiniz sitronella kokulu rozetler bile yapıyorlar.
  6. Uçucu bir yağ kovucu oluşturun. Böcekleri uzaklaştırmaya yardımcı olduğu bilinen bazı uçucu yağlar vardır ve suyla birleştirildiğinde böcekleri uzak tutmaya yardımcı olmak için cildinize uygulanabilir. Mum yerine uçucu yağ difüzörü de deneyebilirsiniz.
    • Aşağıdaki uçucu yağlar böcekleri uzaklaştırmak için işe yarar: okaliptüs, karanfil, sitronella, neem yağı veya kremi ve kafur ve mentol jelleri.
    • Bir solüsyonu doğrudan cildinize uyguluyorsanız, gözlerinizden uzak tutmaya dikkat edin.

Ne Yapılacağının Belirlenmesi

  1. Böcek ısırığının belirtilerini tanıyın. Bu oldukça açık görünse de, zehirli sarmaşık gibi başka bir şeyi değil, bir böcek ısırığını tedavi ettiğinizden emin olmak önemlidir. Ayrıca, özellikle sizi ısıran böceğe karşı alerjiniz varsa, bazı belirtiler diğer tıbbi durumlarla benzerlik gösterebilir.

    Dikkat Edilmesi Gereken BelirtilerBöceğe ve ısırığa kişisel olarak nasıl tepki verdiğinize bağlı olarak bu belirtilerden birini, bazılarını, hepsini veya hiçbirini yaşayabilirsiniz.Isırık yarasında veya yakınında görülen belirtiler: ağrı, şişme, kızarıklık, kaşıntı, sıcaklık, kurdeşen ve/veya az miktarda kanama. Böcek ısırığına karşı hayatı tehdit eden bir alerjiye işaret edebilecek ciddi belirtiler: öksürük, boğazda gıdıklanma, boğazda veya göğüste sıkışma, nefes alma sorunları, hırıltılı solunum, bulantı veya kusma, baş dönmesi veya bayılma, terleme, endişe ve/veya ısırık bölgesi dışında vücudunuzun başka bir yerinde kaşıntı ve kızarıklık.

  2. Ne zaman acil bir durum olduğunu bilin. Eğer birisi
    Ağız, burun veya boğazdan sokulduysa veya olası ciddi bir alerjik reaksiyon yaşıyorsa, 911 veya 999'u arayın veya kişiyi acil servise götürün
    Hemen. Bu şekilde acı çeken kişilerin nefes almalarına yardımcı olmak için tıbbi müdahaleye ihtiyaçları olabilir ve muhtemelen semptomları hafifletmek için bir tür ilaca ihtiyaç duyacaklardır (örn. epinefrin, kortikosteroidler, vb.).
    • Sokulan kişinin belirli böcek ısırıklarına karşı bilinen bir alerjisi varsa, yanında bir EpiPen (epinefrin veren taşınabilir bir iğne) taşıyabilir. Eğer varsa, EpiPen'in üzerindeki talimatları takip ederek ilacı kişiye hemen uygulayın.
    • Epinefrin iğnesi yapmış olsanız bile kişi yine de derhal bir doktora görünmelidir.
  3. Ne zaman bir doktora başvuracağınızı bilin. Sokulan kişi ciddi bir alerjik reaksiyon göstermiyorsa (veya solunum yolunun içinden sokulmadıysa) geçici olarak iyi olabilir. Aşağıdaki belirtilerden herhangi birini yaşamaya başlarsa, daha ileri tedavi için doktora gitmesi gerekebilir.
    • İkincil enfeksiyonlar kaşıntı ve ciltte bakterilerin girebileceği bir kırılmaya neden olabilir. Deri, enfeksiyona karşı ilk savunma tabakasıdır.
    • Sürekli ağrı veya kaşıntı, ateş, böcek ısırığının olduğu yerde enfeksiyon belirtileri.
    • Örnek olarak, bu kişinin bir enfeksiyonu varsa, bu enfeksiyonla savaşmak için büyük olasılıkla antibiyotiklere ihtiyacı olacaktır.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Cildinize temas eden böcek arı veya eşek arısı gibi uçan bir böcek ise, yukarıda belirtilen çözümlerden herhangi birini uygulamadan önce iğnesini cildinizden çıkardığınızdan emin olun. Parmaklarınız işe yaramazsa bunu yapmak için cımbız kullanabilirsiniz.