Erkek Memelerinden Nasıl Kurtulunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

'Erkek memeleri' ('moobs' olarak da adlandırılır), bir erkeğin göğüs bölgesi etrafındaki aşırı yağ veya glandüler dokunun sonucudur. Bu durumun tıbbi adı jinekomastidir ve bu durumdan muzdarip erkeklerde önemli ölçüde strese ve sosyal rahatsızlığa neden olabilir. Aşırı göğüs yağından kaynaklanan jinekomasti veya erkek göğüsleriniz varsa, göğsünüzün daha küçük görünmesini sağlamak için basit hileler kullanabilirsiniz. Ayrıca kilo vererek veya estetik ameliyat yaptırarak da göğüs boyutunuzu küçültebilirsiniz.

Adımlar

Hızlı Düzeltmelerle Görünürlüğü Azaltma

  1. adım 1 bir kompresyon gömleği satın alın.1Bir sıkıştırma gömleği satın alın. Bu, normal bir tişört gibi görünen ancak korse görevi gören bir gömlektir. Bazı markalar arasında Chest FX, Under Armour ve Power Core bulunmaktadır.
    • İnternette 'erkek kompresyon gömleği' veya 'jinekomasti gömleği' için bir arama yapın.
  2. adım 2 gömlek bedeninizi kontrol edin.2Gömlek bedeninizi kontrol edin. Şu anda jinekomastinizi kalıcı olarak düzeltmek için zamanınız veya paranız olmayabilir. Bu durumda bir çözüm, bir overshirt ile biraz gizlemek ve daha az belirgin hale getirmektir. Göğüsleriniz çok büyükse, bu işe yaramayacaktır, ancak çoğu durumda, soruna kabul edilebilir kısa vadeli bir cevaptır. Gömlek bedeninizi not ederek başlayın.
    • Muhtemelen tişört bedeninizi zaten biliyorsunuzdur, ancak yine de bir yere yazın.
    • Bir mezura kullanarak, yaka ölçüsü almak için boynunuzun çevresini bulun. Amerikan yaka ölçüleri, yakalı gömleklerin etiketlerinde inç cinsinden gösterilir. Mağazada işinize yarayabileceği için bu sayıyı bir yere not edin. İnçleri bir beden sınıflandırmasına dönüştürmek için şu temel kuralı izleyin:
      • 14-15' (35,6-38,1 cm): Küçük
      • 15-16' (38,1-40,6 cm): Orta boy
      • 16-17' (40,6-43,2 cm): Büyük
      • 17-18' (43,2-45,7 cm): Ekstra Büyük
      • 18-19' (45,7-48,3 cm): Ekstra Ekstra Büyük
      • 19' (48,3 cm) üzerinde: 3XL veya büyük mağazalarda yaygın olarak bulunmayan özel bedenler.
    • Çevrenizi (karın çevresini) ve gövde yüksekliğinizi de ölçün. Bu rakamlardan herhangi biri büyükse, uzun kesim ('tall') veya geniş kesim ('big') bir gömlek aramanız gerekebilir. Bunlar genellikle özel 'big and tall' mağazalarında ve büyük mağazaların çoğunda mevcuttur.
  3. adım 3 yakalı bir gömlek satın alın.3Bir yakalı gömlek satın alın. Üzerinize tam oturan bir şey seçin. Kolları makul ölçüde bol olmalı ve düğmelerini iliklemeyecek olsanız da kolayca iliklenebilecek kadar geniş olmalıdır.
    • 'İş gömleklerinden' (genellikle büyük mağazalarda plastik kutularda satılan türden) kaçının, çünkü bunlar düğmesiz giyilmek için tasarlanmamıştır ve genellikle pantolonunuzun içine sokmak için arkada bir kuyruğu vardır, bu da serbest asılı garip görünecektir.
    • Alevler, zarlar veya kafatasları gibi aşırı gösterişli ekran baskısı veya deseni olan her şeyden kaçının. (Konsept olarak oldukça eğlenceli olsa da gözleri alevli zarlarla kaplı kafatasları da doğru değildir). Kişisel tarzınızın iyi bilinen bir parçası değilse, bu durumda zaten bu tür tişörtlere sahipsiniz ve zaten daha fazla satın almanıza gerek yok.
    • Size en uygun olanı bulmak için farklı renk ve desenleri deneyin. İpek ve diğer yapışkan kumaşlar erkek göğüslerinizi daha sert kumaşlar kadar iyi gizlemeyecektir, bu nedenle bu tür malzemeden yapılmış bir gömlek seçmek kendi sorumluluğunuzdadır. Pötikare, ekoseler, blok çizgili baskılar veya Hawaii gömleklerini düşünün - zevkinize uygun olan ve gardırobunuzun geri kalanıyla çakışmayan her şey.
  4. adım 4 gömleğinizi giyin.4Üst gömleğinizi giyin. Düğmelerinin açık ve kıvrılmamış olduğundan emin olun ve bir tişörtün üzerine giyin. Tişört tercihinize göre kıvrılabilir veya açılabilir. Atletiniz jinekomastinizi sosyal işlevler için makul bir etkinlikle gizlemeye yardımcı olacaktır.
  5. 5Gerekirse göğüslerinizi bir şal ile bağlamayı deneyin. Gömlek tek başına yeterli değilse, zamanın erkek fatma geleneği olan göğüs bağlamayı düşünün. Rahatsız edici olsa da, göğüslerinizi sıkıca çekilmiş keten bandaj bezi veya benzer hafif bir malzeme ile bağlamak, profillerini azaltmak için çok etkili bir yoldur. Bağlama işlemini bir overshirt ile birleştirerek, en ciddi jinekomasti vakaları hariç hepsi geçici de olsa etkili bir şekilde gizlenebilir.
    • Göğsünüzü bağlarken dikkatli olun. Asla ACE bandajları veya koli bandı kullanmayın.
  • 14-15' (35,6-38,1 cm): Küçük
  • 15-16' (38,1-40,6 cm): Orta boy
  • 16-17' (40,6-43,2 cm): Büyük
  • 17-18' (43,2-45,7 cm): Ekstra Büyük
  • 18-19' (45,7-48,3 cm): Ekstra Ekstra Büyük
  • 19' (48,3 cm) üzerinde: 3XL veya büyük mağazalarda yaygın olarak bulunmayan özel bedenler.

Erkek Memelerinden Kurtulmak için Fitness Kullanımı

  1. 1Erkek memelerinizin nedenini belirlemek için doktorunuza görünün. Çoğu durumda, erkek memeleri sadece göğüste yağ birikmesinden kaynaklanır. Ancak bazen hormonal değişiklikler bir erkeğin glandüler meme dokusu (gerçek jinekomasti) geliştirmesine neden olabilir. Bu durumlarda, forma girmek ve kilo vermek erkek memelerinizden kurtulmak için yeterli olmayabilir. Doktorunuz, erkek memelerinizin nedenlerini daraltmanıza ve bir tedavi planı oluşturmanıza yardımcı olabilir. Jinekomasti şunlardan kaynaklanabilir:
    • Yaşlandıkça ortaya çıkan doğal hormon değişiklikleri.
    • Steroidler ve anti-androjenler gibi belirli ilaç türleri.
    • Alkol, amfetaminler, marihuana, eroin ve metadon gibi eğlence amaçlı uyuşturucular.
    • Hipogonadizm, hipertiroidizm ve karaciğer hastalığı gibi hormonlarınızı etkileyen sağlık koşulları.
    • Çay ağacı yağı veya lavanta gibi belirli bitki yağlarını içeren bitkisel ürünlerin kullanımı.
  2. adım 2 kilo vermeyi taahhüt edin.2Kilo vermeyi taahhüt edin. Aşırı kiloluysanız ve erkek göğüslerinden muzdaripseniz, en mantıklı uzun vadeli seçeneğiniz yağ yakmak ve kilo vermektir. Zayıflamaya başladığınızda, göğüs bölgeniz de dahil olmak üzere genel olarak yağ yakacaksınız. Bunun jinekomastinizi düzelteceğinin garantisi yoktur, özellikle de yağdan ziyade meme bezi dokusuyla ilgili bir sorun olduğu ortaya çıkarsa, ancak ameliyattan çok daha ucuzdur ve her iki durumda da kendinizi daha iyi hissetmenize kesinlikle yardımcı olacaktır.
  3. adım 3 bir plan yapın.3Bir plan yapın. En temel düzeyde, kilo alımı ve kaybı kalori alımıyla kontrol edilir. Bir günde yeme ve içme yoluyla aldığınızdan daha fazla kalori yakarsanız kilo verirsiniz (ya da tam tersi). Bu, başarılı bir kilo verme planının sağlıklı, porsiyon kontrollü bir diyet ile bol miktarda egzersizi birleştirmesi gerektiği anlamına gelir.
    • Koşu, yüzme ve dövüş sanatları gibi aerobik egzersizler saat başına çoğu direnç egzersizinden (ağırlık kaldırma) daha fazla kalori yakar. Öte yandan, direnç antrenmanı yoluyla kas gücünüzü artırmak, vücudunuzun genel olarak ve özellikle aerobik egzersiz yaparken daha hızlı kalori yakmasına neden olacaktır. En iyisi her iki egzersiz türünü de rejiminize dahil etmektir.
    • Nokta azaltmayı unutun. Bench press, şınav ve benzeri egzersizler önemli olsa da göğüs yağını 'noktasal olarak azaltmaz'. Unutmayın, yağlar sadece vücudunuz yiyecek ve içeceklerle verdiğinizden daha fazla kalori yakmaya ihtiyaç duyduğunda yakılır. Sadece tasarruf ettiğinizden daha fazla kalori harcamaya odaklanın, gerisi kendiliğinden hallolacaktır.
  4. 4Diyet dengesini koruyun. Tükettiğiniz kalori miktarını kontrol edip azalttıkça, birkaç gıda maddesine yönelmek ve diyetinizi dengelemeyi ihmal etmek kolaydır. Gerçek şu ki, gıda yoluyla ne kadar az enerji alırsanız, yediğiniz gıdaların dengeli beslenme sağladığından emin olmak için o kadar dikkatli olmanız gerekir. Çeşitli besin maddelerinin tavsiye edilen alım seviyelerini internetten okuyabilir ve oradan devam edebilirsiniz. Alternatif olarak, bir diyetisyen takip etmeniz için size özel bir yemek planı hazırlayabilir.
  5. adım 5 kilo verme planınızı takip edin.5Kilo verme planınızı takip edin. Kendiniz için belirlediğiniz rutinden sapmayın. Kötü alışkanlıklar bir gecede oluşur, ancak sağlıklı bir yaşam tarzını alışkanlığa dönüştürmek aylar alabilir. Kendinize karşı katı olun ve yeni yaşam tarzınız sizin için ikinci doğa haline gelene kadar rahatsız edici geçiş dönemini zorlayın. Daha fit ve daha zayıf hale geldikçe, fazla yağlarınız yavaşça eriyecek, göğüs boyutunuzu küçültecek ve özgüveninizi artıracaktır.
    • Sabırlı olun. Gerçek fitness zaman alır. Sağlıklı kestirme yollar yoktur. Çarpışma diyetleri sadece kilonuzun yo-yo olmasına neden olur. Kısa vadeli sonuçların cazibesinden kaçındığınızdan emin olun, aksi takdirde başladığınızdan daha kötü bir duruma düşebilirsiniz.
    • Kendinizle birlikte çalışın. Diyet ve egzersiz planınızdan sapmamak konusunda katı olmak önemlidir, ancak saparsanız depresyona girip pes etmeyin. Bunun yerine, bir daha yapmayacağınıza ve kaldığınız yerden devam edeceğinize söz verin.

Ameliyat Olmayı Düşünenler

  1. adım 1 para biriktirin.1Para biriktirin. Jinekomastiyi tamamen ortadan kaldırmanın en etkili ve kalıcı yolu elektif kozmetik cerrahidir (plastik cerrahi). Meme boyutunu küçültmek için yapılan ameliyata tıp dünyasında küçültme mamoplastisi denir. Yetenekli bir cerrah memeleri açabilir, inceleyebilir ve rahatsız edici dokuyu çıkarabilir. Ne yazık ki, jinekomasti hayatı tehdit eden bir tıbbi durum olmadığından, bunun için kendiniz ödeme yapmanız gerekecektir.
    • Maliyetin en az 5.000 $ olduğunu varsayalım. Daha doğru bir tahmin için seçtiğiniz doktoru arayın.
  2. adım 2 riskleri araştırın.2Riskleri araştırın. Jinekomastisi olan birçok erkek için ameliyat, bu durumdan tamamen kurtulmanın tek yoludur. Bununla birlikte, tüm ameliyatlar gibi erkek meme küçültme ameliyatının da bazı doğal riskleri olduğunu anlamak önemlidir. Cerrahınızla önceden konuşun ve ameliyat sırasında ve sonrasında olası komplikasyonlar hakkında tamamen net olduğunuzdan emin olun. Riskinizi en aza indirmek için size verdiği tüm tavsiyelere harfiyen uyun.
  3. adım 3 ameliyat olun.3Ameliyat olun. Ameliyat anestezi ile başlayacak ve ardından jinekomastinizin yapısına bağlı olarak 2 yönden 1'ini alacaktır.
    • Liposuction: Jinekomastinin kaynağı öncelikle yağ birikintileri ise, bunları çıkarmak ve göğüslerin profilini düşürmek için liposuction kullanılacaktır.
    • Eksizyon: Meme bezlerinin duruma neden olduğu durumlarda, bunlardan gelen fazla doku bir bıçakla dikkatlice çıkarılacaktır.
  4. 4. adım i̇yileşin ve keyfini çıkarın.4İyileşin ve keyfini çıkarın. Küçültme mamoplastisinin iyileşmesi tipik olarak biraz zaman alır, çünkü kesilerin iyileşmesi ve yara izi kalması gerekir ve altlarında biriken sıvıların boşaltılması gerekecektir. Bununla birlikte, bu ameliyat özellikle invaziv olarak kabul edilmez, bu nedenle herhangi bir hastanede kalış muhtemelen minimum olacaktır. Cerrahınız size özel iyileşme talimatları verecektir; bunları yakından takip edin.
    • Ameliyatın, tipik olarak meme bölgesinin alt tarafında hafifçe görülebilen kalıcı yara izleri bırakacağını unutmayın.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru16 yaşındayım ve erkek göğüslerim var. Yetişkinliğe girdikten sonra kendiliğinden kaybolacaklar mı? Buna güvenmeyin. 16 yaşında fiziksel olarak büyümenizin çoğunu tamamlamışsınızdır. Forma girmenin tek yolu kilo vermeyi taahhüt etmektir. İyi beslenin, su için ve en önemlisi hafta sonları da dahil olmak üzere her gece aynı saatlerde uyuyun. Vücudunuzun metabolizması bir ritim bulacak ve çok daha düzgün çalışacaktır. Egzersiz yapmak da yardımcı olur, ancak sağlıklı bir diyet kadar değil.
  • SoruTüm vücudum ince ama erkek göğüslerim ve göbek yağlarım var. Bunları nasıl azaltabilirim? Yağ kaybı için belirli bölgeleri hedefleyemezsiniz, bu nedenle en iyi seçeneğiniz kas geliştirmeye odaklanmak olacaktır, bu da zamanla vücudunuzu genel olarak (göğsünüz ve karnınız dahil) inceltecektir.
  • SoruJinekomasti için gereken minimum yaş nedir? Hastalığın kendisini kastediyorsanız, hormonlarınızın değişmeye başladığı ergenlik yıllarınız civarında diyebilirim. Ameliyatı kastediyorsanız, ebeveyn izniniz olduğu sürece asgari bir yaş yoktur.

İpuçları

  • Alkol alımınızı sınırlayın. Alkol testosteronu düşürebilir ve östrojeni artırabilir. Bu da dolaylı olarak jinekomasti ve erkek meme dokusunun görünümünü korumaya veya artırmaya yardımcı olabilir. Jinekomastiye marihuana, eroin, metadon veya amfetaminler gibi diğer eğlence amaçlı uyuşturucular da neden olabilir.