Görülmeyen Ums'den Nasıl Kurtulunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

'No see um' acı verici, kaşındırıcı ve tahriş edici ısırıklardan sorumlu bir ısıran sinek ailesi için kullanılan yaygın bir takma addır. Küçük boyutları ve çok sayıda olmaları nedeniyle gerçek bir baş belası olabilirler, ancak onları savuşturmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır. Yakın çevrenizde kümelendiğini gördüğünüz sinekleri öldürmek için tuzaklar kurun veya kimyasal böcek ilaçları püskürtün. Onları kontrol altına aldıktan sonra, evinizi erişilmez ve misafirperver olmayan hale getirmek ve sonsuza kadar gitmelerini sağlamak için daha ciddi önlemler alabilirsiniz.

Adımlar

Kimseyi Görmeden Öldürmek

  1. adım 1 evinizin girişinin yakınına bir co2 yem tuzağı yerleştirin.
    Evinizin girişinin yakınına bir CO2 yem kapanı yerleştirin. Tuzağı yere koyun ve çalıştırın. Bir CO2 gazı akışı yaymaya başlayacak, bu da no see ums ve yakındaki diğer böcekleri çekmeye yarayacaktır. Yeterince yaklaştıklarında, küçük ama güçlü bir vakum başlığı tarafından emilecekler ve sonunda susuz kalıp öleceklerdir.
    • Tuzağınızın mümkün olduğunca etkili olduğundan emin olmak için, onu ön kapınızın yakınına veya sundurma çamur odası gibi no see ums'un içeri girme olasılığının yüksek olduğu başka bir yere yerleştirin.
    • C02 tuzakları internetten ve tüm büyük ev geliştirme ve bahçe merkezlerinden temin edilebilir. Ancak, bu ürünlerin fiyatları 300 ila 1.500 dolar arasında değişmektedir, bu da onları engelleyici derecede pahalı hale getirebilir.
  2. adım 2 gördüğünüz yerde böcekleri patlatmak için deet veya picaridin içeren pestisitler kullanın.
    DEET veya picaridin içeren böcek ilaçlarını kullanarak böcekleri gördükleri yerde yok edin. Eğer no see ums ya da larvalarını görürseniz, üzerlerine güçlü bir kimyasal böcek ilacı püskürtmek onları yollarında durduracaktır. Çoğu haşere kontrol uzmanı, sıradan kovucuların no see ums'lara karşı etkisiz olduğu konusunda hemfikirdir, bu nedenle onları öldürmek genellikle onları uzak tutmaya çalışmaktan daha iyidir.
    • Bu küçük yaratıklar yarı saydamdır ve genellikle en fazla 2-5 milimetre (0,079-0,197 inç) uzunluğundadır! Bunun yerine, ortaya çıkmalarını bekleyin ve ortaya çıktıklarında hazır olduğunuzdan emin olun.
    • Pestisitler yetişkin sinekleri öldürerek kısa vadeli bir çözüm sağlayabilir, ancak daha ciddi istilalar için kalıcı bir çözüm değildir.

    Uyarı: Pestisitler no see um popülasyonlarını kontrol etmek için yararlı olsa da, genellikle zararlı kimyasallar içerirler ve bu nedenle kendi sağlık risklerini de beraberinde getirebilirler.

  3. adım 3 sirke ve sabun karışımı ile başıboş no see um'ları tuzağa düşürün.
    Sirke ve sabun karışımı ile başıboş no see um'ları tuzağa düşürün. Küçük bir kaseyi damıtılmış beyaz veya elma sirkesi ile doldurun, ardından birkaç damla sıvı bulaşık deterjanı sıkın. Tuzağınızı açıkta bir yere bırakın. Yoldan geçen sinekler sirkeye doğru çekilecek ve kaygan sabun yüzeyinin altında sıkışıp kalacaklardır.
    • Bulaşık sabunları sıvıların yüzey gerilimini azaltarak çalışır ve böceklerin içeri girdikten sonra kaçmalarını imkansız hale getirir.
    • Bu yöntem biraz kokulu olabilir. Sirke tuzağınızı iyi havalandırılan açık bir pencerenin yakınına yerleştirmek, etrafta bulunmasını daha az rahatsız edici hale getirebilir.
  4. 4. adım aşağıdaki durumlarda bir yok edici kiralayın're dealing with a full-fledged infestation.
    Eğer tam teşekküllü bir istila ile karşı karşıyaysanız bir ilaçlama şirketi kiralayın. İşler yeterince kötüye giderse, takviye çağırmaktan başka seçeneğiniz kalmayabilir. Sorunun boyutuna bağlı olarak, bir yok edici tuzaklar kurabilir, yüksek güçlü böcek ilacı spreyleri kullanabilir veya hatta fümigasyon gibi daha yoğun bir çözümün gerekli olduğuna karar verebilir.
    • Yok ediciler ucuz değildir, ancak bir istilanın tamamen ortadan kaldırıldığını bilmenin vereceği huzur buna değebilir.

Görülmeyen Böcekleri Uzak Tutmak

  1. adım 1 mülkünüzde bulduğunuz durgun suları temizleyin.
    Mülkünüzde bulduğunuz durgun suları temizleyin. Evinizin dış cephesinde dolaşın ve görülemeyen ums popülasyonuna davetiye çıkarabilecek yerleri arayın. Bu yerler arasında kullanılmayan çeşmeler, kuş banyoları, tıkanmış oluklar ve yeraltı suları olabilir. Potansiyel bir sıcak noktaya rastladığınızda, burayı boşaltın veya çakıl veya kum gibi yüksek drenajlı malzemeyle doldurun.
    • Dışarıda bulduğunuz kova veya el arabası gibi ev eşyalarının içine bakarak durgun su içerip içermediklerini kontrol etmeyi unutmayın.
    • Birikmiş olabilecek durgun su olup olmadığını kontrol etmek için haftada bir kez arazinizde yürüyün.
    • Göletler ve dereler gibi daha büyük su kütlelerini tamamen kurutmak için profesyonel olarak sulamanız gerekebilir.
  2. adım 2 kimsenin görmesini engelleyecek kadar küçük pencere perdeleri takın.
    Kimsenin görmesini engelleyecek kadar küçük pencere perdeleri takın. Birkaç rulo sıkı örgülü böcek kovucu file alın ve bunları evinizin pencerelerine yerleştirin. No see ums ne kadar küçükse, küçük böcek kovucu ağların ızgara benzeri örgüsü daha da küçüktür.
    • Herhangi bir nalburdan ya da ev geliştirme mağazasından rulo halinde file perde satın alabilirsiniz. Standart sınıf pencere perdesinden ultra ince 20x20 'No See Um Mesh 'e kadar çeşitli boyutlarda olabilirler.
    • Delik veya yırtık olmadığından emin olmak için perdelerinizi düzenli olarak inceleyin ve gerekirse hasarlı bölümleri değiştirin. En küçük açıklık bile küçük bir no see um'u içeri alacak kadar büyük olabilir.
  3. adım 3 sıcaklığı ve nemi düşürmek için klimanızı açık bırakın.
    Sıcaklığı ve nemi düşürmek için klimanızı açık bırakın. Termostatınızı yaklaşık 65-70 °F (18-21 °C) veya altına ayarlayın ve gün boyunca aralıklarla çalışmasına izin verin. No see ums sıcaklığa ve neme çekilir, bu nedenle evinizi ne kadar serin tutarsanız, gelme olasılıkları o kadar azalır.
    • Klimanızı durmadan çalıştırmak bir seçenek değilse (örneğin, kış mevsimindeyseniz), bir tavan vantilatörü veya portatif kutu vantilatörü çalıştırın. Bu en azından serin havanın odanın içinde dolaşmasını sağlayacaktır.
    • Ortalamanın üzerinde nem oranına sahip bir yerde yaşıyorsanız bir nem alma cihazına yatırım yapmayı düşünün.
  4. adım 4 haşereleri çekmemek için geceleri sundurma ışıklarınızı kapatın.
    Haşereleri çekmemek için geceleri sundurma ışıklarınızı kapatın. Gün batımından kısa bir süre sonra evinizin dışındaki tüm ışıkları kapatmayı alışkanlık haline getirin. No see ums da dahil olmak üzere birçok böcek türü ışık kaynaklarına yönelir. Bunlar esasen böceklere yaklaşmaları için sinyal veren işaretçiler gibi davranır.
    • Işıklarınızı kapatmak sizi sadece no see ums için daha az görünür kılmakla kalmayacak, aynı zamanda aylık elektrik faturanızdan da tasarruf etmenizi sağlayacaktır!
    • Ayrıca, geceleri perdelerinizi kapatın; böcekler pencerelerinizden gelen ışığın cazibesine kapılabilir.

    İpucu: Tamamen karanlığa geçmenin bir alternatifi olarak, mevcut ampullerinizi düşük wattlı sarı 'böcek ampulleri' ile değiştirmeyi de deneyebilirsiniz.

  5. adım 5 isırıklardan korunmak için uzun kollu giysiler giyin.
    Isırıklardan korunmak için uzun kollu giysiler giyin. Eğer dışarıda bir yerde bulunacaksanız, uzun bir pantolon ve uzun kollu bir gömlek giydiğinizden emin olun. No see um'ların yoğun olduğu yerlerde başınızdaki ve yüzünüzdeki ısırıkları en aza indirmek için şapka takmak da iyi bir fikir olabilir.
    • No see um istilasına uğramış bölgelerde durgun suyun yakınında yürürken her zaman uzun çoraplar ve kapalı burunlu ayakkabılar giyin.
  6. adım 6 no see um'ların kümelenme eğiliminde olduğu ıslak, bataklık alanlardan uzak durun.
    No see ums'un kümeleşme eğiliminde olduğu ıslak, bataklık alanlardan uzak durun. Sinir bozucu no see ums ile başa çıkmak için en iyi stratejilerden biri onlardan kaçınmaktır. Göletler ve bataklıklar gibi yerlerin yanı sıra suyun biriktiği ve durgunlaştığı her yerden uzak durun. Çok uzakta olmayan bir no see ums bulutu olma ihtimali yüksektir.
    • Kendinizi bu alanlardan birinde bulursanız, çok uzun süre kalmamaya çalışın, aksi takdirde ısırılmak artacaktır.

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Pencere camlarımdan içeri girmesini nasıl engelleyebilirim?
    Bir seçenek, pencere perdelerinize diyatomlu toprak veya böcek ilacı spreyi uygulamaktır. Bu şekilde, sadece fiziksel bir bariyer değil, aynı zamanda kimyasal bir bariyer de olurlar. No see um'lar paravanlara konsa ve aralarından geçmeye çalışsa bile başaramayacaklardır.

Video

İpuçları

  • Sıcak ve nemli iklime sahip bir yerde yaşıyorsanız, no see ums'tan tamamen kurtulmanın bir yolu olmayabilir - ne kadar sinir bozucu olsalar da, birçok yerde hayatın bir gerçeğidirler.

Uyarılar

  • Nadir durumlarda, no see um ısırıkları alerjik bir reaksiyonu tetikleyebilir veya filarial solucanlar gibi hastalıkları veya parazitleri yayabilir. Olağandışı görünen veya hissedilen bir ısırık varsa derhal tıbbi yardım alın.

İhtiyacınız Olan Şeyler

Kimseyi Görmeden Öldürmek

  • CO2 yem tuzağı
  • Kimyasal pestisit spreyi
  • Damıtılmış beyaz veya elma sirkesi
  • Sıvı bulaşık deterjanı

Görüşü Olmayanları Uzak Tutmak

  • Çakıl, kum veya diğer drenaj malzemeleri
  • 20x20 gözenekli pencere perdesi
  • Klima
  • Tavan vantilatörü veya portatif kutu vantilatör
  • Uzun kollu giysiler ve aksesuarlar