Zehirli Sarmaşık Döküntüleri Evde Nasıl Tedavi Edilir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Ne derler bilirsiniz: '3 yaprak, bırak öyle kalsın.' Ancak bazen posion sarmaşığını görmeden önce ona dokunursunuz. Bitki tarafından üretilen yağ (urushiol yağı) ciltle temas ettiğinde kızarıklık, kaşıntı ve kabarcıklara neden olur. Dahası, yağ giysi veya evcil hayvan kürkü gibi şeylere bulaşabilir ve yürüyüşünüzden uzun süre sonra hoş olmayan ve kaşıntılı bir sürpriz yapar. Neyse ki, zehirli sarmaşık döküntülerinin çoğu evde tedavi edilebilir ve size çeşitli vücut bölgelerindeki döküntüleri nasıl tanımlayacağınızı, ilk yardım uygulayacağınızı ve tedavi edeceğinizi göstereceğiz. Bununla birlikte, kızarıklığınız özellikle şiddetli veya zayıflatıcı ise, mümkün olan en kısa sürede bir doktora görünün - bu konuda da yardımcı olacağız!

Bilmeniz Gerekenler

  • Etkilenen bölgeyi mümkün olan en kısa sürede ispirto veya soğuk su ile durulayın.
  • Bölgeyi yumuşak sabunla yıkayın, ardından günde 4 defaya kadar kortikosteroid ve kortizol krem uygulayın.
  • Döküntüye neden olan zehirli sarmaşık yağının yayılmasını önlemek için giysilerinizi, evcil hayvanlarınızı veya diğer kişisel eşyalarınızı yıkayın.
  • Cinsel organlarınız zehirli sarmaşıkla temas ederse, bölge şişebilir, kaşınabilir veya parlak kırmızı veya pembeye dönebilir. Bu döküntüyü antihistaminikler ve soğuk kompreslerle tedavi edin.

Adımlar

Zehirli Sarmaşık Döküntüsünü Tanıma

  1. adım 1 zehirli sarmaşıkla temastan 12-48 saat sonra kaşıntılı kırmızı bir döküntü olup olmadığına dikkat edin.
    Zehirli sarmaşıkla temastan 12-48 saat sonra kaşıntılı kırmızı bir döküntü olup olmadığına dikkat edin. Çok fazla uruşiol yağı ile temas ettiyseniz döküntü daha erken ortaya çıkabilir. Sadece bitkinin yağının cildinize değdiği yerde kızarıklık olur, bu nedenle genellikle küçük böcek ısırıklarına benzeyen bir çizgi halinde görülür. Çoğu durumda, döküntü tedavi edilmediğinde 14-20 gün içinde kaybolur, ancak tedavi ile daha hızlı kaybolabilir.
  2. adım 2 etkilenen bölgenin etrafında kabarcık ve şişlik olup olmadığına dikkat edin.
    Etkilenen bölgenin etrafında kabarcıklar ve şişlik olup olmadığına dikkat edin. Kabarcıklar zehirli sarmaşık döküntülerinin tipik belirtileridir ve toplu iğne büyüklüğünden on sent büyüklüğüne kadar değişebilir. Genellikle zehirli sarmaşıkla temastan sonraki 1 ila 14 gün içinde gelişirler. Kabarcıklarınız patlayabilir ve berrak bir sıvı salabilir, ancak bu normaldir ve döküntüyü yaymaz. Ayrıca kızarıklığın bir sonucu olarak şişmeye neden olabilecek iltihaplanma da olacaktır.
    • Kabarcıkları patlatma dürtüsüne karşı direnin; tahrişi azaltmak için kendiliğinden yerleşmelerine veya kırılmalarına izin verin.
    • Zehirli sarmaşık döküntülerine genellikle diğer döküntülerden daha şiddetli şişlik eşlik eder.
    • Etkilenen ciltte irin fark ederseniz, döküntünüz muhtemelen enfekte olmuş demektir. Tedavi için mümkün olan en kısa sürede bir doktora görünün.
  3. 3. adım kirlenmiş bir evcil hayvan veya eşya size dokunduysa döküntü sıçramalarını kontrol edin.
    Kirlenmiş bir evcil hayvan veya eşya size dokunduysa kızarıklık sıçramalarını kontrol edin. Zehirli sarmaşık bitkisinin yağı evcil hayvanınızın kürkünde veya bitkiyle temas eden giysilerde kalabilir. Bu kalıcı yağ da kızarıklıklara neden olabilir. Evcil hayvanınızın veya kişisel eşyalarınızın zehirli sarmaşıkla temas ettiğinden şüpheleniyorsanız, eşyaların cildinize temas ettiği yerlerde lekeli alanlar olup olmadığını kontrol edin.
    • Zehirli sarmaşıkla temas eden tüm kıyafetleri yıkayın hemen ve ayrı ayrı. Onları mümkün olduğunca az tutun.
    • Evcil hayvanlarınız zehirli sarmaşıkla temas ederse, onları hemen şampuan ve suyla yıkayın. Tahriş edici yağ yüzeyde kalabileceğinden, dokunduklarını bildiğiniz her şeyi de yıkayın.
    • Köpekler ve diğer evcil hayvanlar tipik olarak zehirli sarmaşık döküntüsü belirtileri göstermezler, ancak yine de yıkayın ve yalama veya kaşıma gibi tahriş belirtileri gösterirlerse veterinere götürün.

İlk Yardım Sağlamak

  1. adım 1 mümkünse yağı çıkarmak için bölgeyi ispirto ile silin.
    Mümkünse yağı çıkarmak için bölgeye ispirto sürün. Etkilenen cildi ispirto ile durulayın veya ıslatılmış bir pamuklu çubuk veya alkollü mendil kullanın. Kızarıklığı önlemek için bunu bitkiyle temas ettikten sonraki 10 dakika içinde yapmak en iyisidir, ancak cildinizde kalan yağı çıkarmak için daha sonra da yapabilirsiniz.
    • Mendilleri yağla temas etmeyen bölgelere sürmeyin. Yanlışlıkla yayılmasını istemezsiniz. Gazlı bez veya pamuklu çubuk kullandıktan sonra atın.
    • Tahrişi önlemek için gözlerinizin etrafındaki bölgeye herhangi bir alkol uygulamaktan kaçının.
  2. adım 2 etkilenen cildinizi mümkün olan en kısa sürede suyla durulayın.
    Etkilenen cildinizi mümkün olan en kısa sürede suyla durulayın. Etkilenen cildinizin üzerinde birkaç dakika boyunca soğuk su gezdirin, ancak bölgeyi durgun suda bekletmeyin. İyice duruladıktan sonra bölgeyi sade, yumuşak bir sabunla yıkayın (mümkünse duşta). Zehirli sarmaşık yağını yıkayın döküntü oluşma veya yağın daha geniş bir alana yayılma olasılığını azaltmak için mümkün olan en kısa sürede temizleyin.
    • Mümkünse, yağın ellerinizin arasından geçmesini önlemek için etkilenen bölgeyi ovmak için temiz bir bez kullanın.
    • Yağı çıkarmak için suyun akıyor olması gerekir. Suda bekletirseniz, yağ suyla karışacak ve cildinizi daha fazla etkileyecektir.
    • Gözeneklerinizi açan ve cildinizin yağı daha fazla emmesine neden olabilecek sıcak su kullanmaktan kaçının.
  3. 3. adım aşağıdaki durumlarda döküntüye ezilmiş mücevher otu uygulayın're stuck outdoors.
    Dışarıda kaldıysanız kızarıklıklara ezilmiş mücevher otu uygulayın. Mücevher otu genellikle doğanın doğal zehirli sarmaşık ilacı olarak adlandırılır. Sarı ve turuncu çan şeklinde çiçekler üreten, az büyüyen yapraklı bir çalıdır. Bir miktar mücevher otunu ezerek macun haline getirin ve kızarıklıklarınıza uygulayın. Kuruyana kadar bekletin, ardından soğuk suyla durulayın.
    • Mücevher otu, zehirli sarmaşıkta bulunan yağa karşı koyarak yardımcı olur. Kızarıklığı önlemenize veya semptomlarınızın yoğunluğunu azaltmanıza yardımcı olabilir.
    • Yalnızca mücevher otunun kendisinden yaptığınız macunu kullanın. Mücevher otundan elde edilen özlere ve sabunlara güvenmeyin, bunlar o kadar etkili değildir.
    • Semptomlarınızı hafifletmek için gerektiği kadar mücevher otu özsuyu uygulayın.

Evde Semptomların Giderilmesi

  1. adım 1 bir haftaya kadar reçetesiz satılan bir kortikosteroid krem kullanın.
    Bir haftaya kadar reçetesiz satılan bir kortikosteroid krem kullanın. Bir pamuklu çubuk kullanarak az miktarda kremi döküntünüzün üzerine sürün. Kortikosteroid krem uzun süre kullanıldığında yan etkilere neden olabileceğinden, sadece semptomlarınızı hafifletmek için gerekli olduğu kadar krem kullanın. Kremi gerektiğinde her 4 saatte bir tekrar uygulayın.
    • Kremi 1 hafta sonra kullanmayı bırakın, bundan sonra daha az etkili olur ve ciltte incelme gibi olumsuz semptomlara neden olabilir.
    • Etiketi okuyun ve tüm talimatları izleyin ve hamile kişiler veya çok küçük çocuklar için kullanmaktan kaçının. Ürünü kullanmadan önce doktorunuza danışın.
  2. adım 2 kalamin losyonu uygulayın...
    Kaşıntıyı durdurmak için gerektiğinde kalamin losyonu uygulayın Kalamin losyonu reçetesiz satılan yaygın bir kaşıntı gidericidir. Kalamin losyonunu döküntünüzün üzerine sürmek için pamuklu bir çubuk kullanın ve ardından kurumasını bekleyin. İstediğiniz gibi her 3-4 saatte bir tekrar uygulayın.
    • Etiket üzerindeki tüm talimatlara uyun. Reçetesiz satılan herhangi bir ilacı uygulamadan önce doktorunuza danışmanız en iyisidir.
    • Kalamin losyonunun giysilere ve çarşaflara bulaşması halinde leke bırakabileceğini unutmayın.
    • Losyonu yüze veya cinsel organlara uygulamaktan kaçının.
  3. 3. adım doktorunuzun önerdiği şekilde her gün ağızdan bir antihistaminik alın.
    Doktorunuzun önerdiği şekilde her gün ağızdan bir antihistaminik alın. Diphenhydramine (Benadryl), cetirizine (Zyrtec), loratadine (Claritin) veya fexofenadine (Allegra) tercih edin. Bir antihistaminik vücudunuzun döküntüye verdiği tepkiyi azaltarak semptomlarınızı kontrol etmeye yardımcı olacaktır. Reçetesiz satılsa bile bir antihistaminik almadan önce doktorunuzla konuşun.
    • Antihistaminiğinizi ne sıklıkta almanız gerektiğini görmek için etiketini kontrol edin. Difenhidramin (Benadryl) genellikle her 4 saatte bir alınırken, diğerleri günde sadece bir kez alınır.
    • Uyuşukluğa neden olup olmadığını görmek için ürününüzün üzerindeki etiketi kontrol edin ve alkolün bu etkiyi yoğunlaştıracağını unutmayın. Eğer yaparsa, araba veya makine kullanma gibi aktivitelerden kaçının.
  4. adım 4 serin bir yulaf ezmesi banyosu ile kaşıntıyı azaltın.
    Soğuk yulaf ezmesi banyosu ile kaşıntıyı azaltın. Soğuk bir banyo yapın, ardından cilt tahrişini yatıştırdığı bilinen kolloidal yulaf ezmesi banyo ürününü karıştırın. Banyonuza yaklaşık 1 fincan (85 g) yulaf ezmesi ürünü ekleyin. 20 dakika bekletin, ardından kurulamadan önce yulaf ezmesini temiz suyla durulayın.
    • Alternatif olarak, kendi yulaf ezmesi banyo karışımınızı oluşturmak için geleneksel yulaf ezmesini bir öğütücüde veya blenderda öğütün.
  5. adım 5 şişliği azaltmak için 15 ila 30 dakika boyunca serin ve ıslak bir kompres kullanın.
    Şişliği azaltmak için 15 ila 30 dakika boyunca serin ve ıslak bir kompres kullanın. Temiz bir bezi soğuk suya batırın ve etkilenen bölgeye bastırın. Günde birkaç kez soğuk kompres uygulayın; her seferinde temiz bir bez kullandığınızdan emin olun.
    • Alternatif olarak, bezi soğutulmuş siyah çay veya 50/50 elma sirkesi ve su karışımı gibi büzücü bir sıvıda bekletin. Bazı insanlar bu seçeneklerle daha fazla rahatlama bulmaktadır.
    • Sirke kullanıyorsanız, hassas olup olmadığınızı anlamak için önce cildinizin küçük bir bölgesinde test edin.
    • Bezi diğer giysilerden ayrı yıkayın.
  6. adım 6 kaşıntıyı tedavi etmek için macun veya ıslatma olarak karbonat kullanın.
    Kaşıntıyı tedavi etmek için kabartma tozunu macun veya ıslatma olarak kullanın. Bir macun yapmak için 2 ölçek karbonatı 1 ölçek suyla karıştırın veya bir banyoya yaklaşık 1 fincan (128 g) karbonat ekleyin. Karbonat zehri çekebilir ve kaşıntınızı saatlerce yatıştırabilir. Macun kullanıyorsanız, kuruyana kadar bekleyin ve ardından soğuk suyla durulayın.
  7. adım 7 kaşıntıya yardımcı olması için döküntünüze aloe vera uygulayın.
    Kaşıntıya yardımcı olması için döküntünüze aloe vera uygulayın Aloe vera jelinin kaşıntılı veya tahriş olmuş bölgeler için yatıştırıcı etkileri kanıtlanmıştır. Reçetesiz satılan jeli etkilenen bölgeye gerektiği sıklıkta sürün. Ya da bir aloe yaprağını kırarak ve içindeki jeli kazıyarak kendi jelinizi toplayın.
    • Jeli satın alıyorsanız, seçtiğiniz ürünün döküntüyü tahriş edebilecek herhangi bir ek bileşen içermediğinden emin olun.
  8. adım 8 cinsel organlardaki döküntüleri antihistaminikler ve soğuk kompreslerle tedavi edin.
    Cinsel organlardaki döküntüleri antihistaminikler ve soğuk kompreslerle tedavi edin. Cinsel organlarınızda semptomlar yaşarsanız, bölgeyi sabun ve soğuk suyla yıkayın. Ardından ambalaj üzerindeki talimatlara göre Zyrtec gibi reçetesiz satılan bir antihistaminik alın. Ayrıca, bir bezi soğuk suyla ıslatın ve şişliği ve kaşıntıyı hafifletmek için bölgeye bastırın ve gerektiği sıklıkta uygulayın.
    • Ek olarak, bölgeye günde iki kez topikal bir hidrokortizon kremi uygulayın. Önce bölgeye küçük bir miktar sürün ve negatif reaksiyonları test etmek için 15 dakika bekleyin.
    • Vücudun bu bölgesindeki kızarıklık en iyi şekilde, büyük olasılıkla oral kortikosteroid reçete edecek olan profesyonel bir doktor tarafından tedavi edilir.

Tıbbi Tedavi Alma

  1. adım 1 şiddetli semptomlar veya inatçı döküntü için acil tıbbi yardım alın.
    Şiddetli semptomlar veya inatçı döküntüler için acil tıbbi yardım alın. Çoğu durumda, zehirli sarmaşık için doktora görünmenize gerek yoktur. Evde tedavi etmenizde bir sakınca yoktur! Bununla birlikte, döküntünüz geniş bir alanı kaplıyorsa, semptomlar günlük yaşamınızı etkiliyorsa veya döküntü 2-3 hafta sonra geçmiyorsa bir doktora gidin.
    • Örneğin, 'geniş bir alan' tüm baldırınız veya ön kolunuz anlamına gelebilir.
    • Döküntü yüzünüzde veya cinsel organlarınızdaysa bir doktora görünün.
  2. 2. adım doktorunuza şiddetli kaşıntı için oral kortikosteroid isteyiniz.
    Şiddetli kaşıntı için doktorunuza ağızdan alınan bir kortikosteroidi sorun. Aşırı kaşıntı yaşıyorsanız doktorunuz Prednisone gibi bir oral kortikosteroid reçete edebilir. Döküntüleriniz vücudunuzun büyük bir bölümünü kaplıyorsa bu da bir seçenek olabilir. Ancak, bu ilaç herkes için uygun değildir, bu nedenle doktorunuz reçetesiz seçeneklere bağlı kalmanızı önerebilir.
    • Oral kortikosteroidler yan etkilere neden olabilir, bu nedenle bunları yalnızca gerektiği kadar kullanın. Kısa süreli kullanımda en sık görülen yan etkiler uyku sorunları, iştah değişiklikleri ve ruh hali sorunlarıdır.
    • Reçeteli ilaçları kullanırken doktorunuzun talimatlarını yakından takip edin.
  3. adım 3 bir enfeksiyon durumunda reçeteli bir antibiyotik alın.
    Enfeksiyon durumunda reçeteli bir antibiyotik alın. Muhtemelen bir antibiyotiğe ihtiyacınız olmayacaktır, ancak döküntünüz enfekte olursa doktorunuz bir tane reçete edebilir. Bu genellikle cildin kırılması veya bakterilerle temas etmesi durumunda ortaya çıkar. Döküntüde kızarıklığın ötesinde irin veya renk değişikliği fark ederseniz derhal bir doktora başvurun.
    • Kaşımak, deriyi kırabileceğiniz için enfeksiyon gelişme riskinizi artırır. Dürtünüze karşı direnin!

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Zehirli sarmaşık döküntüsünü ne kurutur?
    Kortikosteroid krem ve kalamin losyonu gibi reçetesiz satılan topikal kremler uygulamayı deneyin. Zehirli sarmaşık döküntüsünü tedavi etmek için kortikosteroid kremi 1 ila 3 gün boyunca kullanabilirsiniz. Kaşıntıyı kontrol etmeye yardımcı olmak için ihtiyaç duyduğunuz sıklıkta kalamin losyonu kullanın.
  • Soru
    Zehirli sarmaşık döküntüsü neye benzer?
    Genellikle cildinizde kırmızı kabarık kabarcıklardan oluşan yamalar veya çizgiler olacaktır.
  • Soru
    Zehirli sarmaşık ciltte kalıcı bir iz bırakır mı?
    Zehirli sarmaşık döküntüsünün iyileşmesi ve geçmesi biraz zaman alsa da, kalıcı bir iz bırakmamalıdır. Yine de döküntüyü kaşımamanız gerektiğini unutmayın. Çok fazla kaşırsanız, kaşıma cildinize zarar verebilir ve muhtemelen iz bırakabilir.

Video

İpuçları

  • Yürüyüş yaparken uzun pantolon ve yüksek çorap giyerek zehirli sarmaşık döküntülerine yakalanmaktan kaçının.
  • Siz veya çocuğunuz isilikleri kaşımak isterseniz, eldiven giyin veya isiliği steril gazlı bezle hafifçe örtün.

Uyarılar

  • Dumanı ciddi akciğer sorunlarına neden olabileceğinden zehirli sarmaşık bitkilerini asla yakmayın. Eğer yanan zehirli sarmaşıkların etrafında bulunduysanız, derhal doktorunuza görünün.