Zehirli Meşe Döküntüsünden Nasıl Kurtulunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Zehirli meşe döküntüsü ile uğraşmak can sıkıcı olabilir, ancak semptomlarınızı hafifletmenin birçok yolu vardır. Döküntüye, bitkinin yüzeyini doğal olarak kaplayan bir yağ olan urushiol neden olur. Zehirli sarmaşık da aynı yağı içerdiğinden, her iki bitkiye maruz kalma da neredeyse aynı şekilde tedavi edilebilir. Kızarıklık, maruziyetten 12-48 saat sonra ortaya çıkar ve kendiliğinden geçmeden önce tipik olarak 2-3 hafta sürer. Zehirli meşe döküntüsünü genellikle evde tedavi edebilirsiniz, ancak döküntü ilk ortaya çıktıktan sonra yayılırsa, şişmeye başlarsa veya irin sızarsa bir doktora görünmeniz gerekebilir.

Adımlar

İlk Maruziyetin Ele Alınması

  1. adım 1 herhangi bir şeye dokunmaktan kaçının, böylece't spread the oil.
    Yağı yaymamak için herhangi bir şeye dokunmaktan kaçının. Zehirli meşe, cildinizde hala uruşiol bulunmadığı sürece bulaşıcı değildir, bu nedenle cildinizi iyice yıkayana kadar insanlara veya nesnelere dokunabilirsiniz. O zamana kadar cildinizi açıkta tutun ve bölgeyi kaşımayın ya da kaşındırmayın.
    • Cildiniz oldukça hızlı bir şekilde kaşınmaya başlayabilir. Cildinizin kaşınmasını önlemek için elinizden gelen her şeyi yapın. Bu, zehirli meşe döküntülerinin yayılma eğiliminde olduğu ana yoldur.

    İpucu: Zehirli meşe yaprakları ve sapları, cildinizde alerjik bir reaksiyonu tetikleyen urushiol adlı bir yağ içerir. Bu reaksiyon, bitkiyle temas ettiğinizde gelişen döküntüye neden olan şeydir.

  2. adım 2 bitki yağını çıkarmak için cildinizi sabun ve suyla durulayın.
    Bitki yağını çıkarmak için cildinizi sabun ve suyla durulayın. Kızarıklığın gelişmesini veya yayılmasını önlemek için bunu ilk maruziyetinizden sonraki 30 dakika içinde yapın. Ellerinize yayılmasını önlemek için cildinizi bir sünger veya bezle temizleyin. Uruşiolü durulamak için cildi bol miktarda sabunla iyice fırçalayın.
    • Eğer hala ormandaysanız ve banyodan uzaktaysanız, yakınlarda bir akarsu arayın ve cildinizi durulayın. Bu, cildinizde kalan kalıntılardan kurtulmanızı sağlayacak ve tahrişin hızla azalmasına yardımcı olacaktır. Eğer bir su şişeniz varsa, doğrudan cildinize dökün.
    • Bunun tek istisnası yağ bazlı sabunlardır. İçinde hindistan cevizi yağı veya zeytinyağı bulunan özel cilt bakım ürünleri uruşiolü etrafa yayabilir.
  3. adım 3 kıyafetlerinizi değiştirin çünkü kirlenmiş olabilirler.
    Kıyafetlerinizi değiştirin çünkü kirlenmiş olabilirler. Urushiol cildinizden kıyafetlerinize yayılabilir ve bu da döküntüyü vücudunuzun diğer bölgelerine dağıtabilir. Bunu önlemek için, giydiğiniz kıyafetleri mümkün olan en kısa sürede çıkarın. Giysilerinizi uruşiolden arındırmak için hemen standart bir çamaşır deterjanı kullanarak çamaşır makinesinde yıkayın.
    • Giysilerinize ek olarak, maruz kaldıktan sonra bitkiyle veya cildinizle temas etmiş olabilecek tüm aletleri veya nesneleri yıkadığınızdan emin olun. Zehirli meşeye temas eden tüm eşyaları iyice temizlemek için bol miktarda yağsız bulaşık sabunu ve bir sünger veya bez kullanın.
    • Etrafınızda sabun yoksa, giysileri veya diğer nesneleri suyla durulamak bile yağlı kalıntıların bir kısmının giderilmesine yardımcı olabilir.
  4. adım 4 cildinizi yıkadıktan sonra etkilenen bölgeye dokunmaktan çekinmeyin.
    Cildinizi yıkadıktan sonra etkilenen bölgeye dokunmaktan çekinmeyin. Cildinizdeki döküntüyü yıkamadan kaşır veya dokunursanız döküntüyü vücudunuza aktarabilirsiniz. Ancak uruşiol yıkandıktan sonra artık döküntünün daha fazla yayılma tehlikesi yoktur. Cildinizi doğrudan tedavi etmeye ve kendinizi riske atmadan bölgeye dokunmaya başlayabilirsiniz. Yine de kaşımayı abartmayın çünkü bu cildinize zarar verebilir.
    • Uruşiolü cildinizden çıkardıktan sonra döküntünün yayılmasını sağlayamasanız da, kaşıyarak veya kaşınarak döküntüyü tahriş edebilir ve ciltte hasara neden olabilirsiniz.

İsiliğin Bakımı

  1. adım 1 cildi önümüzdeki birkaç gün boyunca açık tutun ve döküntüyü bekleyin.
    Önümüzdeki birkaç gün boyunca cildinizi açık tutun ve döküntüyü bekleyin. Zehirli meşe döküntüsünün nasıl gelişeceği cildinize ne kadar bulaştığına ve uruşiole karşı ne kadar alerjiniz olduğuna bağlıdır. Döküntü tipik olarak maruziyetten 12 ila 48 saat sonra gelişir, ancak cildinizi açık tutmak cildinizi tahrişten uzak tutarak semptomlarınızı azaltabilir. Kızarıklık ortaya çıktıktan sonra bakım yapmaya başlayabilirsiniz.
    • Eğer hiç kızarıklık oluşmazsa şanslısınız demektir. Muhtemelen zehirli meşeye karşı bağışıklığınız var! Kabaca her 4 kişiden 1'i urushiol'e karşı reaksiyon göstermez.

    İpucu: Genel olarak, döküntü çok kaşıntılı, kırmızı ve engebeli olacaktır. Ciddi alerjiniz varsa bu şişlikler kabarcıklara dönüşebilir. Döküntü çizgili veya yamalı olabilir ve maruziyetinize bağlı olarak hafif ila aşırı şiddetli arasında değişir. Kızarıklık ortaya çıktıktan sonra yayılır, şişer veya irin sızmaya başlarsa bir doktora görünmeniz gerekir.

  2. adım 2 kaşıntıyı hafifletmek için kalamin veya hidrokortizon krem kullanın.
    Kaşıntıyı hafifletmek için kalamin veya hidrokortizon krem kullanın. Kalamin losyonu, cildinizi yatıştırmaya yardımcı olacak reçetesiz satılan harika bir kaşıntı önleyici kremdir. Hidrokortizon krem de işe yarayacaktır. Losyonu tüm bölgeyi kaplayacak kadar kullanarak doğrudan döküntünüze uygulayın. Kızarıklık genellikle kendiliğinden geçecektir, ancak yatıştırıcı bir krem beklerken semptomlarınızı hafifletecektir.
    • Özel zehirli meşe ve zehirli sarmaşık sabunları ve kremleri vardır, ancak bunların standart kalamin veya hidrokortizon kreminden daha etkili olduğuna dair bir kanıt yoktur.
    • Aşırı kaşıntı döküntünüzü daha da kötüleştirebilir ve cildinizin iyileşmesini engelleyebilir. Kaşıntıyla başa çıkabilirseniz, cildiniz kendi kendine iyileşecektir.
  3. adım 3 kaşıntıyı hafifletmek için 30 dakika boyunca yulaf ezmesi banyosunda bekletin.
    Kaşıntıyı hafifletmek için 30 dakika boyunca yulaf ezmesi banyosunda bekletin. Bir eczaneden, güzellik malzemeleri mağazasından veya eczaneden biraz kolloidal yulaf ezmesi alın. Küveti doldururken 1-2 bardak (90-180 g) yulafı akan ılık suya dökün. Küvet dolduktan sonra, tüm vücudunuzu yenileyici bir banyo için ıslatın veya semptomlarınızı hafifletmek için etkilenen bölgeyi suya daldırın. Kurulanmadan önce kızarıklığı en az 30 dakika suyun altında bırakın.
    • Gerçek bir yulaf ezmesi banyosu için markette bulabileceğiniz standart yulaf ezmesini kullanamazsınız.
    • Kolloidal yulaf ezmesi, sebzelerde yaygın olarak bulunan saponin adlı bir temizleyici madde içerir. Doğal bir bariyer görevi görür ve cildinizi nemlendirir.
  4. adım 4 ağrı ve iltihaplanma için döküntünüzün üzerine soğuk kompres uygulayın.
    Ağrı ve iltihaplanma için döküntünüzün üzerine soğuk kompres uygulayın. Kızarıklık ciltte tahrişe neden olduğundan, soğuk kompres ağrıyı hafifletmeye yardımcı olacaktır. Normal bir soğuk kompres kullanabilir veya temiz, yumuşak bir bez veya havluyu soğuk suya batırabilirsiniz. 15-20 dakika ara vermeden önce soğuk maddeyi 20 dakika boyunca cildinize yerleştirin. Enflamasyon ve ağrınız azalana kadar gerektiği kadar tekrarlayın.
  5. adım 5 biraz serinletici rahatlama sağlamak ve cildinizi onarmak için aloe vera kullanın.
    Biraz serinlemek ve cildinizi onarmak için aloe vera kullanın. Kaşıntı ile mücadele ediyorsanız ve aloe veranın naneli aromasını seviyorsanız, aloe vera harika bir doğal seçenektir. Bir topak aloe verayı doğrudan elinize sıkın ve cildinize nazikçe sürün. Aloe vera döküntüyü soğutacak ve cildiniz için iyileşme sürecini biraz hızlandırabilir.
    • Bazı insanlar aloe vera hissinden gerçekten hoşlanmazlar. Mentollü hissi bazı insanlar için biraz acı verici olabilir. Daha önce hiç aloe vera kullanmadıysanız, beğenip beğenmediğinizi görmek için önce pişiksiz bir bölgede test etmeyi deneyin.
  6. adım 6 zehirli meşe döküntüsü üzerinde ispirto kullanmaktan kaçının.
    Zehirli meşe döküntüsü üzerinde ispirto kullanmaktan kaçının. Geleneksel bilgelik, ovalama alkolünün cildinizi sterilize edeceği ve kalan zehirli meşe kalıntılarını öldüreceği yönündedir. Bu zehirli meşe için popüler bir çözüm olsa da, bunu yapmanın güvenli veya etkili olduğuna dair bilimsel bir kanıt yoktur. Daha az agresif tedavi seçeneklerine bağlı kalmanız daha iyi olacaktır.

Ne Zaman Tıbbi Yardım Alınmalıdır?

  1. adım 1 döküntüyü temizlemek için prednizon reçetesi almak üzere bir doktora görünün.
    Döküntüyü temizlemek için prednizon reçetesi almak üzere bir doktora görünün. Zehirli meşe döküntüsüyle genellikle evde başa çıkabilseniz de, birkaç hafta sonra geçmezse bir doktordan prednizon reçetesi almanız gerekebilir. Döküntünüzü temizlemek için ilacı belirtildiği şekilde alın.
    • Prednizon bir steroiddir ve genellikle 3-4 gün içinde döküntüyü temizlemede oldukça iyidir. Şiddetli döküntüler için 15 güne kadar almanız gerekebilir.
  2. adım 2 şiddetli bir reaksiyonunuz varsa derhal tıbbi yardım alın.
    Şiddetli bir reaksiyonunuz varsa derhal tıbbi yardım alın. Çok nadir olmakla birlikte, zehirli meşeye karşı ciddi bir alerjik reaksiyon göstermek mümkündür. Böyle bir durumda, iyileşebilmeniz için mümkün olan en kısa sürede tedavi olmanız gerekir. Acil servisi arayın veya bir acil bakım kliniğine gidin.
    • Eğer sadece maruz kaldıysanız, endişelenmeyin. Zehirli meşeye karşı ciddi reaksiyonlar oldukça nadirdir. Çoğu insan sadece orta derecede rahatsız edici döküntüler yaşar ve iyi olma ihtimaliniz yüksektir.

    Ciddi alerjik reaksiyon belirtileri:

    Şişme (özellikle yüzde)

    Nefes almada veya yutkunmada sorun

    Şiddetli baş ağrısı

    Kabarcıklardan sızan irin

    Kızarıklıktan gelen garip koku

  3. adım 3 döküntüleriniz büyükse veya hassas bir bölgedeyse doktorunuza görünün.
    Kızarıklığınız büyükse veya hassas bir bölgedeyse doktorunuza görünün. Çoğu zehirli meşe döküntüsü tıbbi tedavi gerektirmez. Ancak, yaygın bir kızarıklığınız varsa veya hassas bir bölgede kızarıklık varsa tıbbi tedaviye ihtiyacınız olabilir. Bu, döküntünüzün daha hızlı iyileşmesine ve rahatsızlığınızın giderilmesine yardımcı olacaktır.
    • Vücudunuzun dörtte birini veya daha fazlasını kaplayan bir döküntü büyük olarak kabul edilir.
    • Hassas bölgeler yüzünüzü, dudaklarınızı, gözlerinizi ve cinsel organlarınızı içerir.
  4. adım 4 kızarıklığınız geçmezse doktorunuzla konuşun't improve after 1-2 weeks.
    Döküntünüz 1-2 hafta sonra düzelmezse doktorunuzla konuşun. Zehirli meşe döküntüsünün 1-3 hafta sürmesi normaldir. Çok şiddetli ise 30 gün kadar sürebilir. Ancak, bir hafta kadar sonra evde bakım ile iyileşmeye başlamalıdır. Tedavi ile iyileşmezse doktorunuzu arayın.
    • Döküntünüzün iyileşmesine yardımcı olmak için ek tedaviye ihtiyacınız olabilir. Doktorunuz tedavi seçenekleriniz hakkında size tavsiyede bulunabilir. Büyük olasılıkla vücudunuzun döküntüyle savaşmasına yardımcı olmak için bir steroid reçete edeceklerdir.
  5. adım 5 bir enfeksiyon belirtisi geliştirirseniz doktorunuzu ziyaret edin.
    Enfeksiyon belirtileri gösterirseniz doktorunuzu ziyaret edin. Yaygın olmamakla birlikte, zehirli meşe döküntüsü enfeksiyon kapabilir. Eğer döküntünüzü kaşıyorsanız bu daha olasıdır. Enfeksiyon belirtileri fark ederseniz, derhal doktorunuza görünün.
    • Yaygın enfeksiyon belirtileri arasında ateş, irin, hassasiyet ve kabarcıklarınızdan gelen koku yer alır.
  6. adım 6 zehirli meşe dumanı solursanız acil yardım isteyin.
    Zehirli meşe dumanı solursanız acil yardım isteyin. Endişelenmenize gerek olmasa da, bir orman yangını veya kontrollü bir yanma varsa ve dumanı solursanız zehirli meşe akciğerlerinize sızabilir. Dumanı soluduktan sonra nefes almakta güçlük çekebilir veya şiddetli bir boğaz ağrısı yaşayabilirsiniz. İyileşmenize yardımcı olması için, tedavi amacıyla bir acil bakım merkezini veya acil servisi ziyaret edin.
    • Doktora zehirli meşe dumanı soluduğunuzu bildirin.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Sadece iki zehirli meşe türü vardır: Pasifik zehirli meşesi ve Atlantik zehirli meşesi. Pasifik zehirli meşesi yalnızca Amerika Birleşik Devletleri'nin Batı Kıyısı, Kanada ve Baja California'da bulunur. Atlantik zehirli meşesi ise sadece Amerika Birleşik Devletleri'nin güneydoğusunda bulunur. Eğer bir kızarıklık ya da kaşıntı geliştirdiyseniz ve bu bölgelerden birinde değilseniz, muhtemelen zehirli sarmaşığa maruz kalmışsınızdır.
  • Zehirli meşe genellikle açık alanlarda küçük bir çalı olarak veya ormanlık alanlarda tırmanan bir sarmaşık olarak yetişir. Yaprakları dalgalı veya taraklı ve parlaktır ve her sapta her zaman 3 yaprak vardır, bu da ölü bir eşantiyondur. Yapraklar tipik olarak yeşildir ancak sarı, kırmızı veya kahverengi renklerde de olabilir. Ayrıca zehirli meşe sarımsı yeşil çiçeklere veya açık yeşil meyvelere sahip olabilir.
  • Zehirli sarmaşık ve zehirli meşe döküntülerini aynı şekilde tedavi edebilirsiniz.