Saçınızdaki Kenelerden Nasıl Kurtulursunuz?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yürüyüş, bisiklet ve diğer açık hava etkinlikleri yazı geçirmek için eğlenceli bir yol olabilir, ancak keneleri de davet edebilirler. Saçınıza bir kene düşmüşse veya kafa derinize yapışmışsa, bir tarak, cımbız ve dezenfektan ile hızlıca çıkarmalısınız. Hastalık testi yapmak istiyorsanız keneyi saklayabilirsiniz. Aksi takdirde, keneyi saçınızdan sonsuza dek uzak tutmak için atmalısınız.

Adımlar

Bağlı Olmayan Kenelerin Temizlenmesi

  1. adım 1 birinden kafa derinizi kontrol etmesini isteyin.
    Birinden kafa derinizi kontrol etmesini isteyin. Başlamadan önce eldiven giydiklerinden emin olun. Başınızın ve kafa derinizin tüm bölgelerini kontrol etmelerini isteyin. Keneler oldukça küçük olabilir, bu nedenle kişi cildinizde küçük kahverengi veya siyah benekler aramalıdır.
    • Eğer yapışmamış kene görürlerse, eldivenli parmakları, bir parça mendil veya cımbızla toplamalıdırlar.
    • Keneyi sizin için bir partnerinizin saçınızdan çıkarması en kolayı olacaktır, ancak bunu kendiniz yapıyorsanız, kafa derinizi görmenize yardımcı olması için bir ayna kullanın.
  2. adım 2 saçınızı tarayın.
    Saçınızı tarayın. İnce dişli bir tarak kullanarak, saklanıyor olabilecek keneleri gevşetmek için saçınızı fırçalayın. Herhangi bir kene düşerse veya tarağınıza yapışırsa, onları bir fincan ispirtoya koyarak öldürün.
  3. adım 3 saçınızı yıkayın.
    Saçınızı yıkayın. İçeri girdikten sonraki iki saat içinde duş alın ve saçınızı normal şampuanla yıkayın. Bu, kenelerin tutunmaya fırsat bulamadan durulanmasına yardımcı olabilir. Bunu eve geldikten hemen sonra yapmanız kenelerin cildinize yuva yapma olasılığını azaltacaktır.

Tutunmuş Keneleri Çıkarma

  1. adım 1 saçınızı ayırın.
    Saçınızı ayırın. Ulaşabilmeniz için saçınızı keneden uzaklaştırmanız gerekebilir. Saçı kenara çekmek için bir tarak veya diş fırçası kullanın. Keneye dokunmamaya dikkat edin. Saçı keneden uzakta bir klipsle sabitleyin.
  2. adım 2 keneyi cımbızla kavrayın.
    Keneyi cımbızla kavrayın. Cımbızın başını deri yüzeyine mümkün olduğunca yaklaştırın. Kene şişmişse, karnından tutmaktan kaçının. Vücudunuza hastalığa neden olabilecek sıvılar salabilir.
    • Kene çıkarmak için tasarlanmış birçok alet satılmaktadır. Cımbız yerine bunlardan birini kullanabilirsiniz. Keneyi çıkarma işlemi aynı olacaktır.
    • Cımbızınız yoksa eldivenli parmaklarınızı veya kağıt mendili kullanabilirsiniz, ancak bu daha zor bir yöntemdir. Keneyi sıkmamaya veya ezmemeye dikkat edin.
  3. adım 3 keneyi düz bir şekilde dışarı çekin.
    Keneyi düz bir şekilde dışarı çekin. Keneyi bükmekten veya çekmekten kaçının, aksi takdirde kene kırılabilir ve ağzının bir kısmını vücudunuzun içinde bırakabilir. Bunun yerine, keneyi deriden düz bir şekilde çıkarmak için sabit bir el kullanın.
  4. adım 4 mikropları öldürmek için bölgeye dezenfektan sürün.
    Mikropları öldürmek için bölgeye dezenfektan sürün. Bir pamuklu çubuğu ispirto, iyot, antiseptik krem veya başka bir dezenfektana batırın. Kene ısırığı bölgesinin etrafına nazikçe uygulayın. İşiniz bittiğinde ellerinizi yıkayın.
  5. adım 5 keneyi boğmaktan veya yakmaktan kaçının.
    Keneyi boğmaktan veya yakmaktan kaçının. Kene hala bağlıyken üzerine oje veya vazelin sürerek keneyi boğmaya çalışmayın. Ayrıca keneyi yakmak, keneyi çıkarmadan sizi yaralayabilir. Bu yöntemler kenenin derinizin daha derinlerine girmesine veya hastalıklı sıvıları vücudunuza salmasına neden olabilir.
  6. adım 6 keneyi çıkaramıyorsanız bir doktora gidin.
    Keneyi çıkaramıyorsanız bir doktora gidin. Keneyi çıkarmakta zorlanıyorsanız, bunu sizin yerinize yapması için derhal bir doktora görünün. Kene çıkarıldıktan sonraki iki hafta boyunca, kızarıklık, ateş, eklem ağrısı veya ısırıkta şişme gibi herhangi bir hastalık belirtisi varsa doktora gidin.
    • Keneler Lyme hastalığı, Colorado kene ateşi veya Rocky Mountain benekli ateşi gibi çeşitli hastalıklar taşıyabilir.

Kenenin İmha Edilmesi

  1. adım 1 hastalık testi yapmak istiyorsanız keneyi güvenli bir kaba koyun.
    Hastalık testi yapmak istiyorsanız keneyi güvenli bir kaba koyun. Kavanoz, kilitli poşet veya herhangi bir kapalı kap kullanabilirsiniz. Isırıktan sonraki iki hafta içinde semptomlar geliştirirseniz, kavanozu doktora götürün. Doktor keneyi test için gönderebilir.
    • Test için bir keneyi saklamak istiyorsanız, ezmeyin, yakmayın veya alkole koymayın. Sadece kabın içine koyun ve test etmeye hazır olana kadar bırakın.
    • Tıbbi testler pahalı olabilir. Kene bir hastalık taşıyor olsa bile, bu size bulaştığı anlamına gelmez.
  2. adım 2 türünü belirlemek istiyorsanız keneyi bantlayın.
    Türünü belirlemek istiyorsanız keneyi bantlayın. Ambalaj bandı gibi sağlam bir şeffaf bantla keneyi bir kağıt parçasının üzerine yapıştırın. Bu, ne tür bir kene olduğunu belirleyene kadar onu içeride tutacaktır. Farklı türlerin belirli hastalıkları taşıma olasılığı yüksektir. Hastalanırsanız, bu bilgi doktorunuzun teşhis koymasına yardımcı olabilir.
    • Keneyi doktora götürebilir ya da kendiniz tanımlamak için internetten farklı kene türlerine bakabilirsiniz.
    • Siyah bacaklı kenelerin Lyme hastalığı taşıma olasılığı daha yüksekken, yalnız yıldız keneleri ve köpek keneleri size Rocky Mountain benekli ateşi bulaştırabilir.
  3. adım 3 keneyi öldürmek için alkolde boğunuz.
    Keneyi öldürmek için alkolde boğunuz. Keneyi kurtarmak istemiyorsanız, alkol ile öldürün. Bir fincan veya kaseyi ispirto ile doldurun ve keneyi içine daldırın. Birkaç dakika bekletin. Bu muhtemelen keneyi öldürecektir.
  4. adım 4 kalıcı olarak kurtulmak için keneyi tuvalete atın.
    Kalıcı olarak kurtulmak için keneyi tuvalete atıp sifonu çekin. Güvende olmak için keneyi çöpe atmaktan kaçınmalısınız. Bunun yerine, bir parça tuvalet kağıdına sarın ve sifonu çekin. Bu, kenenin güvenli bir şekilde evinizden çıkmasını sağlayacaktır.
  5. adım 5 kenelerden kaçınmak için dışarı çıkarken dikkatli olun.
    Kenelerden kaçınmak için dışarı çıktığınızda dikkatli olun. Bir dahaki sefere dışarı çıktığınızda kenelerin üzerinize yapışmasını önlemeye çalışın. Kene ısırması olasılığınızı azaltmak için yapabileceğiniz birçok şey vardır.
    • DEET içeren bir böcek kovucu uygulayın. Çocuklarınız varsa, kovucuyu onlar için püskürtün.
    • Tüm giysi ve ekipmanlarınızda permetrin kullanın. Bu genellikle açık hava mağazalarında bulunur.
    • İçeri girdikten sonra herkeste kene olup olmadığını kontrol edin. Kollarına, dizlerine, bellerine, göbeklerine, kulaklarına ve saçlarına özellikle dikkat edin. Evcil hayvanları da kontrol etmeyi unutmayın!
    • İçeri girdikten sonra, giysilerinizde saklanıyor olabilecek keneleri öldürmek için giysilerinizi bir saat boyunca yüksek ısıda kurutucuya koyun.
    • Açık renkli giysiler keneleri daha kolay görmenizi sağlayacaktır. Mümkünse uzun kollu gömlekler, uzun pantolonlar ve botlar giyin. Bunları birbirinin içine sokun.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Ağır saçlarda kene olup olmadığını nasıl kontrol edersiniz?
    Bir pire tarağı kullanmayı deneyin ve bir kene görürseniz, yerel eczanelerden bit tedavisi kullanabilir veya tercih ederseniz ev ilaçlarını kullanmayı deneyebilirsiniz. Kendi saçınızı kontrol etmekte zorlanıyorsanız, güvendiğiniz birinin bunu sizin için yapmasını sağlayın; bu muhtemelen kalın saçlar için en iyisidir çünkü altında kontrol edilecek çeşitli katmanlar vardır.

İpuçları

  • Yaz aylarında, bahçede her çalıştığınızda, yürüyüş yaptığınızda, çimlerde oynadığınızda veya diğer açık hava etkinliklerinde kendinizi kene açısından kontrol etmelisiniz.

Uyarılar

  • Bir keneyi, özellikle de şişmiş bir keneyi asla parmaklarınızla ezmeyin veya ezdirmeyin. Hastalığa neden olabilecek sıvılar salabilirler.