Kaykay Tekerleklerinden Rulmanlar Nasıl Çıkarılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kaykay tekerlekleriniz sürtünme sesleri çıkarıyorsa veya eskisi kadar düzgün dönmüyorsa, tekerlek rulmanlarınızı temizleme veya değiştirme zamanı gelmiş demektir. Kaykay rulmanlarınızı çıkarmak ve değiştirmek sadece birkaç dakika sürer ve bir kaykay aleti ya da bir anahtar gerektirir. Rulmanları bir bez ve biraz aseton veya temizleme solventi ile temizleyin. Tekerleklerinize geri takmadan önce rulmanlarınızı yağlayın.

Adımlar

Kaykay Tekerlek Yataklarının Çıkarılması

  1. adım 1 tekerleği aks üzerinde tutan somunu sökün.
    Tekerleği aks üzerinde tutan somunu sökün. Aksın ucundaki somunu çıkarmak için kaykay aletinizdeki soketi kullanın. Kaykay aletiniz yoksa veya soketi yoksa, bir hilal veya lokma anahtar kullanın. Tekerlek somunları genellikle ½' (13 mm) boyutundadır, bu nedenle bu boyutu kullanın.
    • Tüm rulmanları değiştiriyorsanız, dört tekerleğin de somunlarını aynı anda çıkarın. Somunları kaybetmeyeceğiniz bir yere koyun.
    • Sorunun hangi tekerlekte olduğundan eminseniz, sadece o tekerleğin somun ve rulmanlarını çıkarın.
    • Paten dükkanları genellikle rulman çubuğu adı verilen bir alet kullanır.
  2. adım 2 tekerleği aksın ucuna doğru kaydırın.
    Tekerleği aksın ucuna doğru kaydırın. Rulmanları tekerlekten çıkarmak için aksın kendisini kullanacaksınız, bu nedenle tekerleği aksın sonuna kadar kaydırmayın. Tekerleği aksın ucuna doğru hareket ettirin, böylece sadece rulman aksın üzerinde kalır.
    • Kaykay aletinizin üzerinde bir rulman çektirmesi varsa, aks yerine rulmanları çıkarmak için bunu kullanmaktan çekinmeyin. Rulman çektirmesini kullanmak istiyorsanız, tekerleği akstan tamamen çıkarın.
    • Tekerlek ve aks arasında bulunan pulları kaybetmediğinizden emin olun.
  3. adım 3 yatağı tekerlekten kaldırın.
    Rulmanı tekerlekten kaldırın. Aks çubuğu ucu rulmanın hemen içindeyken, tekerleği kaykay forkliftinden kaldırmak için kaldıraç kullanın. Elinizin topuğunu tekerleğin dış kısmının alt kenarına yerleştirin. Parmaklarınızı tekerleğin üstüne yerleştirin ve yatağı tekerlekten çıkarmak için kaldıraç kullanın.
    • Bir gazoz kutusundaki tırnağı açmak veya bir cam şişeden şişe kapağını çıkarmak için kullandığınız hareketi düşünün.
    • Tekerleklere yeni rulmanlar takıyorsanız, mevcut rulmanları kırmanızın bir önemi yoktur. Rulmanları temizleyip tekrar takacaksanız, tekerleklerden çıkarırken nazik olun.
    • Eğer bir rulman çektirmesi kullanıyorsanız, ucu rulmanın kenarına takılacak şekilde rulmanın içine sokun ve rulmanı tekerlekten çekerek çıkarın.
  4. adım 4 aynı tekerlekten ikinci rulmanı çıkarın.
    Aynı tekerlekten ikinci rulmanı çıkarın. Tekerleği ters çevirin ve aks çubuğunun ucunu ikinci rulmanın içine sokun. İkinci rulmanı tekerlekten çıkarmak için kaldırma işlemini tekrarlayın. Rulmanları temizlemek için bir kenara koyun ya da tekerleklere yeni rulmanlar takacaksanız atın.

Kaykay Tekerlek Rulmanlarının Temizlenmesi

  1. adım 1 rulmanlardaki kir ve birikintileri silin.
    Rulmanlardaki kir ve birikintileri silin. Bir kağıt havlu veya eski bir bez alın ve suyla nemlendirin. Rulmanı silerek rulmandaki görünür kalıntıları temizleyin. Rulmanların çalışmasında herhangi bir sorun fark etmediyseniz, hızlı bir silme işlemi yeterli bir temizlik olabilir.
  2. adım 2 kauçuk korumaları çıkarın.
    Kauçuk korumaları çıkarın. Korumaları çıkarmak için küçük bir tornavida, ataş veya jilet kullanın. Aleti lastik korumanın altına kaydırın ve yavaşça kaldırın. Bu sırada kauçuk korumayı kesmemeye veya yatağın geri kalanına zarar vermemeye dikkat edin.
    • Muhafazayı çıkarmak kesinlikle gerekli değildir, ancak bunu yaparsanız rulmanı daha iyi temizleyebilirsiniz.
    • Bazı rulmanlarda, rulman bilyelerini ortaya çıkarmadan önce çıkarmanız gereken birden fazla koruma vardır.
  3. adım 3 rulmanları rulman solventine batırın.
    Rulmanları rulman çözücüsünde bekletin. Rulmanları bir cam kavanoza koyun ve yerel kaykay mağazanızdan satın aldığınız rulmana özel bir çözücü ile yarısına kadar doldurun. Buna sahip değilseniz, yüksek saflıkta ispirto, karbüratör temizleyici veya limon suyu da oldukça iyi sonuç verir. Rulmanları, ne kadar kirli olduklarına bağlı olarak yaklaşık 10 dakika bekletin.
    • Rulmanlarınız önemli ölçüde paslanmışsa, elinizdekileri temizlemek yerine yenilerini satın almak en iyisi olabilir. Rulmanların temizlenmesi ve yağlanması tekrar çalışmasını sağlamak için yeterli olabilir.
  4. adım 4 rulmanları kavanozun içinde sallayın.
    Rulmanları kavanozun içinde çalkalayın. Rulmanlar sıvının içinde ıslandıktan sonra, rulmanlardaki kalıntıları veya birikintileri daha da gevşetmek için kavanozun içinde döndürün. Zaten çıkarılmış olan çok sayıda kir görebilirsiniz, ancak hızlı bir döndürme işlemi temizliğin tamamlanmasına yardımcı olur. Kavanozu yaklaşık bir dakika boyunca döndürün.
  5. adım 5 rulmanları kavanozdan çıkarın ve kurulayın.
    Rulmanları kavanozdan çıkarın ve kurulayın. Temizleyiciyi kavanozdan boşaltın ve rulmanları bir havlunun üzerine koyun. Teker teker havluyla silin ve mümkün olduğunca kurulayın. Her tarafını kurutmak için bilyeleri ray üzerinde hareket ettirin. Rulmanları tamamen kurutmayacaksınız, ancak mümkün olduğunca kurutun.
    • Daha tam bir kurutma için, tüm nemi buharlaştırmak üzere bir saç kurutma makinesi veya fan kullanın.
  6. adım 6 rulmanlara yağlayıcı püskürtün veya silin.
    Yataklara yağlayıcı püskürtün veya silin. Lastik korumaları tekrar takmadan önce rulman bilyalarını yağlayın. Temizlik önemlidir, ancak uygun yağlama olmadan rulmanlar yine de tam olarak doğru çalışmayacaktır. Paten mağazasından birkaç damla yağlayıcı, biraz motor yağı veya berberlerin elektrikli tıraş makinelerinde kullandığı hız kremini kullanın.
  7. adım 7 lastik korumaları tekrar takın ve rulmanları tekerleklere geri yerleştirin.
    Lastik koruyucuları tekrar takın ve rulmanları tekerleklere geri takın. Rulmanları temizledikten ve yağladıktan sonra, tüm koruyucuları tekrar takın. Ardından her tekerleğe iki rulman, dört tekerleği de söktüyseniz toplamda sekiz rulman takın.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Kaykay yatakları nasıl çıkarılır?
    Rulmanları çıkarmak için rulman çubuğu gibi uygun bir alet kullanın. Ardından kamyon üzerindeki aksı kaldırın, yatakları temizleyin ve biraz Teflon bazlı yağlayıcı sıkın.
  • Soru
    Kaykay yataklarını nasıl yağlarsınız?
    Rulmanlarınızın zaman içinde yağlanmasını sağlayacak Teflon bazlı bir yağlayıcı kullanın. WD-40 gibi silikon bazlı bir yağlayıcı kullanmayın, kuruduktan sonra yapışkan olacaktır ve bu nedenle kurumadan ve potansiyel olarak rulmanları çatlatmadan önce daha fazla kir çekecektir.
  • Soru
    Kaykay tekerlek rulmanlarını nereden bulabilirim?
    Yerel paten mağazanıza bakın. Wal-Mart da satıyor olabilir. İnternetten de sipariş verebilirsiniz.

Video

İpuçları