Wakeboard Üzerinde Nasıl Kalkılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Wakeboard, su üzerinde kaymanızı sağlayan süper eğlenceli bir spordur. Karmaşık bir iş gibi görünse de, herkes birkaç basit adımı izleyerek wakeboard yapmayı öğrenebilir. Kaykay veya snowboard deneyiminiz varsa, oyunda bir adım önde olacaksınız!

Adımlar

Pozisyon Alma

  1. adım 1 can yeleği giyin.
    Bir can yeleği giyin. Tecrübeli bir yüzücü olsanız bile, wakeboard yaparken can yeleği giymeniz çok önemlidir. Suya girmeden önce bir tane takın ve kayışları sabitleyin.
    • Suya girmeden önce teknenin sürücüsü ile iletişim kurmak için kullanacağınız el işaretlerine aşina olun. Örneğin, başparmak yukarı hızlanma, başparmak aşağı ise yavaşlama anlamına gelir. Boynun kesilmesi teknenin durdurulması/motorun kesilmesi anlamına gelir.
  2. adım 2 wakeboard üzerindeki bağlamaları ayarlayın.
    Wakeboard üzerindeki bağlamaları ayarlayın. Wakeboard üzerindeki bağlamaları rahat ve güvenli hissedecek şekilde ayarlayın. Eğer çok gevşekse, dengenizi koruyamazsınız. Çok sıkıysa ayaklarınız acıyacak ve sporun keyfini kaçıracaktır.
  3. adım 3 suya girin.
    Suya girin. Tekneden suya doğru kayarken bir elinizi çekme halatının sapında tutun. Tekne sizden uzaklaşmaya başladığında rahatlamak için birkaç dakikanızı ayırın. Halat gerildiğinde, suda yüzerken dengenizi korumak için kullanabilirsiniz.
  4. adım 4 kolu sıkıca tutun.
    Kolu sıkıca tutun. Çekme halatı sapını iyi kavramak önemlidir, böylece elinizden uçup gitmez. Bununla birlikte, suda yüzerken kollarınızı rahat ve dizlerinizi bükülü tutun.
    • Tutamağı asla vücudunuzun herhangi bir kısmının etrafına veya üzerine asmayın veya dolamayın, çünkü bu onu bırakmayı daha zor hale getirecektir.
  5. adım 5 tahtayı üzerinde tutun's edge in the water.
    Sörf tahtasını suyun içinde kenarda tutun. Başlangıçta, wakeboard, tahtanın alt kısmı su yüzeyine dik olacak şekilde kenarı üzerinde konumlandırılmalıdır. Tahtanın kenarının suyun biraz üzerinde olduğundan emin olun. Tahtayı altınızda düz tutmaya çalışırsanız, tekne hızlandığında denge sağlayamazsınız.
  6. adım 6 1 kolunuzu ön dizinizin her iki yanına yerleştirin.
    1 kolu ön dizinizin her iki yanına yerleştirin. Wakeboard yapmaya başlamadan önce, birisinin sizi arkadan hafifçe itmesini sağlayarak hangi ayağınızı öne atacağınızı belirleyin. Öne doğru adım attığınız ayak, wakeboard üzerinde öne koyduğunuz ayak olacaktır. Wakeboard ile suya girdiğinizde, ön dizinizin her iki yanına 1 kol yerleştirin. Kollarınızı bükün ve sapı göğsünüze yakın tutun.

Ayakta Durma

  1. adım 1 dizlerinizi olabildiğince bükülü tutun.
    Dizlerinizi olabildiğince bükülü tutun. Tahtaya yakın durmak dik pozisyona geçmeyi kolaylaştırır. Tekne hızlanmaya başladığında dizlerinizi bükülü ve ayak bileklerinizi çömelme pozisyonunda vücudunuza yakın tutun.
  2. adım 2 teknenin sizi kaldırmasına izin verin.
    Teknenin sizi kaldırmasına izin verin. Hızlanırken teknenin gücüne karşı geriye doğru çekmeyin. Bunun yerine, teknenin sörf tahtasını su yüzeyine kaldırmasına izin verin. Kolu gövdenize yaklaştırmak için kollarınızı bükmekten kaçının.
  3. adım 3 ayağa kalkarken ağırlığınızın çoğunu öndeki ayağınızın üzerinde tutun.
    Ayağa kalkarken ağırlığınızın çoğunu ön ayağınızın üzerinde tutun. Wakeboard üzerinde ayağa kalkmak için ağırlığınızın %60'ından fazlasını önde tutmanız gerekir. Tahtanın üzerine çıktıktan sonra, ağırlığınızı her iki ayağınıza eşit olarak dağıtabilirsiniz.
  4. adım 4 tutamağı kalçanıza yakın tutun.
    Kolu kalçanızın yakınında tutun. Daha fazla kontrol kazanmak için ipi alçak tutun ve ön kalçanıza yakın konumlandırın. Yukarı kaldırmak dengenizi bozabilir ve tahtanın üzerinde kalmanızı zorlaştırabilir. Tutamağı sıkıca kavrayın ve dirseklerinizi hafifçe bükülü tutun.
  5. adım 5 yavaşça ayağa kalkın.
    Yavaşça ayağa kalkın. Teknenin gücü wakeboard'u suyun üstüne fırlattığında, bacaklarınızı düzeltmeye başlayın, dizlerinizi darbenin bir kısmını emmek için hafifçe bükülü tutun. Ön kalçanızı çekme halatı koluna doğru tutun.
  6. adım 6 ağırlığınızı topuklarınız ve ayak parmaklarınız arasında kaydırmak için geriye veya öne doğru eğilin.
    Ağırlığınızı topuklarınız ve ayak parmaklarınız arasında kaydırmak için geriye veya öne doğru eğilin. Ayağa kalktıktan sonra, tahtayı arka kenarda topuk tarafına yerleştirmek için ağırlığınızı topuklarınıza kaydırmak üzere hafifçe geriye doğru eğilerek dümeni hissetmeye çalışın. Ardından, tahtayı ön kenarda parmak ucuna ayarlamak için ayak parmaklarınıza kaydırmak üzere öne doğru eğilerek pratik yapın. Bu, suda ileri geri manevra yapmanıza ve kesmenize yardımcı olacaktır.
  7. adım 7 düşerseniz teknenin geri gelmesini bekleyin.
    Düşerseniz teknenin geri gelmesini bekleyin. Düşerseniz veya ipi bırakırsanız, olduğunuz yerde kalın. Bölgedeki tüm teknelerin sizi görebilmesi için bordanızı yarıya kadar suyun dışına kaldırın. Tekne sürücüsü size halatı getirmek için geri dönecektir, böylece tekrar deneyebilirsiniz.

Sorun Giderme

  1. adım 1 halatı kısaltın.
    İpi kısaltın. Wakeboard'da yeniyseniz, daha kısa bir halatla daha başarılı olabilirsiniz. Halatı yaklaşık 20 fit (6,1 m) uzunluğunda bir halatla değiştirin. Bir kayak pilonuna bağlamak da faydalı olabilir.
    • Tipik olarak, halat 30 ila 50 fit (9,1 ila 15,2 m) uzunluğundadır.
  2. adım 2 tekneyi yavaşlatın.
    Tekneyi yavaşlatın. Bazı insanlar tam gaz gitmenin size kalkmak için ihtiyacınız olan ivmeyi vereceğini düşünse de, aslında bu işi daha da zorlaştırır. Size kalkma şansı vermek için teknenin sürücüsünün hızı saatte 16 milin (26 km/sa) altında tutmasını sağlayın.
  3. adım 3 aşağıdaki durumlarda ayaklarınızı değiştirin're having trouble.
    Sorun yaşıyorsanız ayaklarınızı değiştirin. Bazen çözüm, ayaklarınızın konumunu değiştirmek kadar basit olabilir. Örneğin, sağ ayağınız önde olacak şekilde wakeboard yapmaya çalışıyorsanız, bunun yerine sol ayağınız önde olacak şekilde deneyin.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları