Soğuk Sıcaklıklara Nasıl Alışılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kimse üşümekten hoşlanmaz, ancak başka seçeneğinizin olmadığı zamanlar da vardır. Soğuk hava fiziksel rahatsızlığa neden olabilir, hastalıklara yol açabilir ve onunla başa çıkabilecek donanıma sahip değilseniz kendinizi uyuşuk hissetmenize neden olabilir. İster daha serin bir iklime sahip bir yere taşınıyor olun, ister sadece kış boyunca rahat etmeye çalışıyor olun, soğuk havalara daha iyi adapte olmak için atabileceğiniz adımlar vardır.

Adımlar

Vücudunuzu Aklimatize Etmek

  1. adım 1 soğukta dışarı çıkın.
    Soğukta dışarı çıkın. Soğuğa alışmak istiyorsanız, gerçekten soğuğa çıkmanız gerekir. Sonbaharın sonları veya kış mevsimindeyseniz ya da yıl boyunca soğuk iklime sahip bir bölgede yaşıyorsanız, her gün birkaç saatinizi dışarıda geçirin. Sadece gerektiği kadar sıcak tutan giysiler giyin ve daha rahat ettiğinizde katmanları atın. Zamanla, dışarıda daha uzun süre vakit geçirebilecek ve sıcaklıktan daha az etkileneceksiniz.
    • Dışarıda uzun süre geçirirken eldiven, bot ve şapka giymeyi deneyin, ancak ceketleri içeride bırakın. Genellikle en çabuk üşüyen uzuvlardır ve parmaklarınız ya da kulaklarınız, vücudunuzun geri kalanı gerçekten üşümeden çok önce pes etmenize neden olabilir.
    • Dışarı çıkmanız gerektiğinde arabanızın kaloriferini açmadan dolaşmayı deneyin. Daha zorlu bir deneyim için camları açın.
  2. adım 2 soğuk duş alın.
    Soğuk duş alın. Duş musluğunu günlük duşunuzu alırken alışık olduğunuz yönün tersine çevirin. Soğuk duş almak son derece rahatsız edici olabilir, ancak vücudun soğuk sıcaklıklara karşı toleransını artırmaya başlamak için iyi bir başlangıç yoludur ve çoğumuzun Kuzey Kutbu Denizi dalışı gibi vücutların soğuğa fizyolojik adaptasyon sağlamasına yardımcı olan uygulamalara en yakın olanıdır.
    • Banyo yapmaya alışkın olduğunuz sıcaklıkları her seferinde biraz azaltarak soğuk duşlara alışın. Çok erken çok soğuğa geçmeye çalışırsanız, bütün bir duşa dayanamayabilirsiniz.
    • Dışarı çıktığınızda olduğu gibi hızlı sıcaklık değişimlerine alışmak için duş alırken sıcak ve soğuk su arasında geçiş yapmayı da deneyebilirsiniz.
  3. adım 3 kilo alın.
    Kilo alın. Vücudun yağ depolarının işlevi, enerji için yakmak üzere sabit bir kalori kaynağı sağlamak ve vücudun iç organlarını korumak ve tutarlı bir sıcaklıkta tutmak için yastıklama tabakası olarak hareket etmektir. Her ne kadar çekici bir seçenek olmasa da, vücut yağı kazanmak, koşullar soğuk olduğunda sizi çok daha sıcak tutacaktır.
    • Biraz daha fazla vücut yağı almak ihtiyatlı bir şekilde yapılmalıdır; normalde tükettiğiniz kalori miktarında ılımlı bir artışla dengeli ve sağlıklı beslenmeye devam etmeyi hedeflemelisiniz.
    • Yağsız et, süt ürünleri, nişastalı tam tahıllar ve bitkisel yağlar gibi protein, karbonhidrat ve sağlıklı yağlar açısından zengin gıdalar tüketmek, kalbe ve sindirim sistemine aşırı yük bindirmeden kilo almanın zaman içinde test edilmiş bir yoludur.
  4. adım 4 düzenli egzersiz yapın.
    Düzenli egzersiz yapın. Haftada birkaç kez kardiyovasküler ve direnç antrenmanları yapmaya başlayın. Enerji açığa çıkarmak için kalorileri parçalamaktan sorumlu olan vücudunuzun metabolizması, ortalama vücut ısınızı düzenlemeye yardımcı olur ve yoğun egzersizin etkilerine uyum sağlarken daha verimli hale gelir. Başka bir deyişle, metabolizmanız sağlıklı ve canlı bir durumda tutulacağı için egzersiz yapmak biraz daha sıcak koşmanıza neden olacaktır.
    • Artan kas kütlesi, vücutta daha fazla sıcak doku bulunduğundan, kendi başına sıcak kalmanıza yardımcı olacaktır.
    • Kardiyovasküler egzersizle, kalbinizin ve akciğerlerinizin oksijen açısından zengin kanı dolaştırma yeteneği gelişecek ve tüm makinenin daha iyi çalışmasını sağlayacaktır.

Alışkanlıklarınızı Ayarlamak

  1. adım 1 termostatı kısın.
    Termostatı kısın. Dışarıdaki soğuğa alışmaya çalıştığınız gibi, içerideki soğuğa da alışmak için çaba göstermelisiniz. İnsanlar evlerindeki sıcaklığı genellikle yetmişlerin altı ila ortalarında tutarlar, çünkü bu vücudun dengesi için en misafirperver olanıdır. Daha serin bir yerde yaşamaya alışana kadar evinizin sıcaklığını her seferinde birkaç derece düşürmeyi deneyin.
    • Soğuk bir evde yaşamaya katlanmak, kış aylarında elektrik masraflarından tasarruf etmek için de harika bir yoldur. Yalnız yaşamıyorsanız önce ailenize veya oda arkadaşlarınıza danışın.
  2. adım 2 örtünme alışkanlığından kurtulun.
    Örtünme alışkanlığından kurtulun. Bir dahaki sefere üşüdüğünüzde ve rahat bir battaniye veya bir çift ev ayakkabısı almak istediğinizde, yapmayın. Bunun yerine, buna katlanın ve gerekirse zihninizi soğuktan uzaklaştırmak için bir şeyler yapın. Buradaki fikir, kendinizi soğuk havalarda her zaman sıcak katmanlarla örtünme ihtiyacından kurtarmak ve bunun yerine kendi başınıza bununla başa çıkmayı öğrenmektir. Daha soğuk havalarda yaşamaya alıştıysanız ve rutin olarak soğuk duş alıyorsanız, bu adım çok kolay olacaktır.
    • Yorgan ya da yorgana direnmekte zorlanıyorsanız, katlayın ve bir dolabın üst rafına kaldırın. Bir yere kaldırılırsa ve tekrar çıkarmak için zahmete girmeniz gerekirse, ona uzanma olasılığınız azalacaktır.
    • Uyurken vücut ısınız doğal olarak biraz düşer, bu nedenle irade geliştirme konusunda hızlandırılmış bir kurs istiyorsanız, kendinizi battaniyesiz uyumak için eğitin!
  3. adım 3 buzlu su için.
    Buzlu su için. Kışın ortasında bile buzlu suyu tercih ettiğiniz içecek haline getirin. Buzlu bir içecek içmek iç sıcaklığınızı hafifçe düşürür, bu da vücudunuzun adaptif tepkilerini değişikliği telafi etmeye zorlar. Çoğu insan soğuk aylarda ısınmak için kahve veya sıcak çikolataya yönelirken, siz tam tersini yapmalısınız. Sonunda, artık ısınma ihtiyacı bile hissetmeyeceksiniz.
    • Soğuk toleransınızı artırmak için faydalı bir araç olmasının yanı sıra, buzlu su da genellikle ücretsizdir ve hemen hemen her yerde bulunabilir.
  4. adım 4 soğuk hava aktivitelerinin tadını çıkarın.
    Soğuk hava aktivitelerinin tadını çıkarın. Kendinizi soğuğa karşı duyarsızlaştırmak, sert yüzlü bir disiplinden ibaret olmak zorunda değildir. Kızak, kayak veya snowboard gibi bir açık hava kış sporu yapın ve herkes içeride toplanırken kendinize dışarı çıkmak için eğlenceli bir yol verin. Soğukla çok daha hızlı bir şekilde bütünleşeceksiniz ve ayrıca soğuk ayları kapalı kalmak yerine keyifli bir şekilde geçireceksiniz.
    • Sonbaharın sonlarında ya da kışın bir kamp gezisine çıkarak soğukla başa çıkmak için ilk adımı atın. Vahşi doğaya çıktığınızda, soğuk zeminde uyumaktan başka seçeneğiniz kalmayacak ve vücudunuz size teşekkür edecek!
    • Muhtemelen, birkaç saat yoğun kayak veya snowboard yaptıktan sonra aşırı ısınmaya başlayacak ve vücudunuzun kendi başına ne kadar ısı üretebileceğini göstereceksiniz. Bu, soğuğun üstesinden gelme beceriniz için size bir güven artışı sağlamalıdır.

Zihninizi Eğitin

  1. adım 1 gerçek sıcaklığı hissedin.
    Gerçek sıcaklığı hissedin. Dışarı çıktığınızda ne kadar soğuk hissettiğinizi düşünmek yerine, bulunduğunuz ortamın tam sıcaklığını hissetmeye odaklanın. Genellikle arada bariz bir fark vardır: Neredeyse hiçbir zaman düşündüğünüz kadar üşümezsiniz. Etrafınızdaki soğuğu doğru bir şekilde ölçmeye çalışın, böylece ona verdiğiniz tepkiyi abartmamış olursunuz.
    • Gerçekte ne kadar üşüdüğünüzü hissetmeyi öğrenmek, strese karşı bilinçsiz tepkilerinizi kontrol altına almanın bir parçasıdır.
  2. adım 2 şunu hayal edin's even colder.
    Havanın daha da soğuk olduğunu düşünün. Dışarısı sizin için biraz tempolu olabilir, ama ya daha da soğuk olsaydı? Bu, soğuk koşulların kıyaslandığında o kadar da kötü görünmemesini sağlayacak bir zihinsel hiledir. Kendinize Antarktika veya Sibirya gibi çok daha soğuk yerlerde şikayet etmeden yaşayan insanlar olduğunu hatırlatırsanız, bir Orta Batı kış akşamı artık o kadar da sert görünmeyecektir.
  3. adım 3 titremeyi bırakın.
    Titremeyi bırakın. Kendinizi titrerken bulduğunuzda, durmak için kendinizi zorlayın. Titremek, soğuk havalarda vücudun ısı üretme mekanizmalarından biridir, ancak bu fizyolojik tepkiye gerçekten ihtiyaç duyulması için koşulların genellikle oldukça aşırı olması gerekir. Dışarıdaki sıcaklık donma noktası civarında veya hemen altındaysa ve kendinizi kontrolsüz bir şekilde titrerken buluyorsanız, muhtemelen aşırı tepki veriyorsunuzdur.
    • Titreme, egzersizin etkilerine benzer şekilde kasları küçük, hızlı kasılmalar yapmaya zorlayarak ısı üreten vücuttaki otonom bir süreçtir.
    • Araştırmalar, dondurucu olmayan koşullarda titremenin çoğunlukla gereksiz olduğunu ve hafif soğukla mücadelede fazla bir etkisi olmadığını göstermiştir.
  4. adım 4 soğuğun genellikle bir tehdit olmadığını bilin.
    Soğuğun genellikle bir tehdit olmadığını bilin. Olağandışı koşullara rahatsızlıkla tepki vermek içgüdüseldir, ancak rahatsızlık ve tehlike iki farklı şeydir. Soğuk, vücudun çekirdek sıcaklığını gerçekten düşürecek kadar şiddetli olmadığı ve maruz kalma süresi aşırı uzun olmadığı sürece, soğuk bir ortamda bulunmanın genellikle bir zararı yoktur.
    • Soğuğa maruz kalmak, çekirdek vücut sıcaklığını yaklaşık 95 Fahrenheit dereceye düşürene kadar hayatı tehdit edici hale gelmez, bu süreden önce gururunuzu yutmanız ve sıcak bir sığınak bulmanız daha iyi olacaktır.

Uzman Soru-Cevapları

İpuçları

  • Her zaman yapmanız gereken ilk şey havanın soğuk olduğunu kabul etmektir. Daha sıcak olmasını dileyerek zaman kaybederseniz, düşük sıcaklıklarda asla rahat edemezsiniz.
  • Zaman zaman duraklamanız ve kendinizi üşümemek için bilinçli olarak zorlamanız gerekebilir. Bir süre sonra soğukla başa çıkma beceriniz otomatik hale gelecektir.
  • Kısa süreler için dışarı çıkarken giydiğiniz kat sayısını en aza indirin.

Uyarılar

  • Düşük sıcaklıklara uzun süre maruz kalmak vücudunuzun kaynaklarını zorlayarak bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir ve sizi hastalıklara karşı daha duyarlı hale getirebilir. Vücudunuzu soğuğa alışması için eğitirken bunu aklınızda bulundurun.
  • Bir soğuk vardır, bir de gerçekten soğuk vardır. Gurur duymayın. Dışarıdaki sıcaklık tehlikeli seviyelere düşerse ya da soğukta çok uzun süre geçirdiyseniz, üzerinize bir şeyler alın ya da içeri girin. Hipotermiye yol açan faktörlere ve belirtilerine dikkat edin. Kişisel sağlığınız ve güvenliğiniz için risk almanın hiçbir anlamı yoktur.
  • Donma, uzun süre soğuğa maruz kalmanın bir sonucu olarak vücudun ekstremitelerinin sinir ve doku hasarına uğradığı bir durumdur. Uzun süre ağır koşullarda kalmanız gerektiğinde ellerinizi, ayaklarınızı ve başınızın hassas organlarını daima kapalı tutun.