Çıplak Ayakla Nasıl Güvenle Yürüyebilirsiniz?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Çıplak ayakla yürümek eğlenceli, rahatlatıcı ve sağlığınız için şaşırtıcı derecede iyi olabilir. Ayakkabılarınızı ve çoraplarınızı geride bırakmak, propriyosepsiyonunuzu geliştirmekten kaslarınızı güçlendirmeye ve ayaklarınızı daha çevik hale getirmeye kadar bir dizi fayda sağlar; kendinizi sağlıklı ve zinde hissetmenizden bahsetmeye bile gerek yok! Ancak hayattaki diğer her şey gibi, yalınayak yürümenin de bir doğru bir de yanlış yolu vardır, bu nedenle bu makalede yalınayak yürümeyi doğru şekilde nasıl yapacağınızı öğrenmenize yardımcı olacağız.

Adımlar

Yalınayak Daha Fazla Zaman Geçirmek

  1. Daha sık yalınayak dolaşmaya başlamak isteyip istemediğinize karar verin. Ayakkabısız bir hayat yaşamak istediğiniz ama yaşayamadığınız tüm o zamanları düşünün (utangaç olmak, başkalarının nasıl tepki vereceğinden emin olmamak, ayaklarınızın iğrenç olduğunu düşünmek vb.) Bu tür olumsuz düşünceleri olumlu olanlarla değiştirmeyi deneyin.
    • Yalınayak dolaşmaya başlamak için yalınayak olmanız gerekir, bu nedenle ayakkabılarınızı ve çoraplarınızı çıkarın; özellikle işte veya okulda zor bir gün geçirdiyseniz iyi hissettirir.
    • Ayak parmaklarınızla oynayın veya kıpırdatın. Bu, ayaklarınızdaki gergin kasların gevşemesine ve kanın akmasına yardımcı olarak daha kolay rahatlamanızı sağlar. Ayak parmaklarınızı nazikçe çekiştirin ya da onlara masaj yapmayı deneyin.
    • Diğer tüm fiziksel aktiviteler gibi, çıplak ayakla yürümek de çok hızlı bir şekilde çok fazla şey yapmaya çalışırsanız yaralanmalara neden olabilir. Rahat ortamlarda kısa süreler için yalınayak yürüyün.
      adım 1 daha sık yalınayak yürümeye başlamak isteyip istemediğinize karar verin.
    • Ayak kaslarınızın büyük olasılıkla ayakkabılarınız tarafından desteklendiği için köreldiğini ve onları yeniden oluşturmanın zaman alacağını unutmayın.
  2. adım 2 çıplak ayakla geçirdiğiniz süreyi kademeli olarak artırın.
    Çıplak ayakla geçirdiğiniz süreyi kademeli olarak artırın. Ayakkabısız dolaşmak için daha fazla zaman harcadıkça, ayak tabanlarınız kalınlaşacak ve koruma olmadan daha uzun süreli aktivitelere daha iyi dayanabilecektir. Günlük rutininiz içinde çıplak ayakla dolaşabileceğiniz yeni yerler arayın ve her hafta daha uzun süre ayakkabısız dolaşmaya çalışın.
  3. adım 3 farklı yüzeylere uyum sağlayın.
    Farklı yüzeylere uyum sağlayın. İlk başladığınızda, yüzey ne kadar temiz olursa yalınayak yürümek o kadar rahat olacaktır. Sanılanın aksine, kum ve çimen daha tehlikelidir çünkü orada göremediğiniz şeyler saklı olabilir ve insanlar yalınayak yürümek için mükemmel bir şekilde evrimleşmiştir. Bir kaldırımda, tercihen temiz bir kaldırımda başlayın ve sonunda ayaklarınız sokağı kaplayan çakılları görmezden gelmeyi öğrenecektir.
    • Yakınınızda özellikle yalınayak yürümek için bir park veya patika olup olmadığına bakın. Bunlar genellikle farklı yüzey türlerinde yürümek için özel olarak tasarlanmış yollara sahiptir ve ayakkabılarınızı saklayabileceğiniz ve yürüyüşten sonra ayaklarınızı yıkayabileceğiniz yerlere sahip olabilir. Bu yerlere yalınayak refleksoloji parkları da denir.

Yalınayak Egzersiz Yapmak

  1. adım 1 ayak ve baldır kaslarınızı güçlendirmek ve kondisyon kazandırmak için çalışın.
    Ayak ve baldır kaslarınızı güçlendirmek ve kondisyon kazandırmak için çalışın. Ayakkabı giymediğinizde bu kasların daha fazla çalışması gerekir, bu nedenle bu kaslarda güç oluşturmak çıplak ayakla yürümeye geçiş yapmanıza yardımcı olacaktır.
    • Pilates, yoga, dövüş sanatları ve dans gibi çok fazla duruş değişikliği gerektiren egzersizler yaparak ayağınızdaki birçok kas ve tendonu güçlendirebilir ve hepsinin birlikte çalışmasını sağlayabilirsiniz.
    • Baldır kaslarınızı ve plantar fasyanızı (ayağınızın kemerindeki bağ dokusu ağı) 'yuvarlamak' gevşemelerine ve ağrıyı hafifletmelerine yardımcı olabilir. Bir tenis veya lakros topu alın ve kemerinizin veya baldırınızın altına koyun. Üzerine mümkün olduğunca fazla ağırlık verin ve ayağınızı veya bileğinizi esnetirken yaklaşık beş dakika boyunca o bölgede yuvarlayın. Bunu günde bir veya iki kez yapın.
  2. adım 2 yalınayak koşuya veya egzersize çok yavaş geçiş yapın.
    Çıplak ayakla koşmaya veya egzersize çok yavaş bir şekilde geçin. Ayakkabılı veya ayakkabısız dolaşırken farklı kas grupları kullanırsınız, bu nedenle şu anda koşu ayakkabılarıyla uzun mesafeler koşuyor olsanız bile, çıplak ayakla koşmaya başladığınızda ilk başta yalnızca daha kısa mesafeler koşmalısınız. Her seferinde sadece birkaç dakika ayakkabısız koşarak başlayın ve koşularınızın uzunluğunu kademeli olarak artırın.
  3. adım 3 koşu formunuzu daha hafif, daha hızlı adımlar atacak ve kalçanızın altına inecek şekilde ayarlayın.
    Koşu formunuzu daha hafif, daha hızlı adımlar atacak ve kalçanızın altına inecek şekilde ayarlayın. Çoğu insan koşarken adımlarını ağırlık merkezlerinin önüne doğru atar ve bu da kuvvetin kendilerine geri sıçramasına ve fren yapmalarına neden olur. Yalınayak koşucular ayaklarını kalçalarının altına koyarak yere inme eğilimindedir, bu da kaslarınız ve tendonlarınız tarafından geri yansıtılan darbe kuvvetinin bir kısmını sizi yerden kaldırır. Sorun yaşıyorsanız, bir metronomu 170-175 bpm'ye ayarlayın ve ayak adımlarınızı onun ritmiyle koordine edin.
    • Bunu doğal tutmak ve size doğru geleni yapmak önemlidir. Ön ayak vuruşunu zorlarsanız, baldırlarınız ve Aşil tendonunuz bunun bedelini ödeyecektir. Bazı insanlar topuklarıyla yere hafifçe dokunur ve ağırlıklarını ayak topuklarına verir.
    • Kaldırım gibi pürüzsüz ama aşındırıcı bir yüzeyde koşun. Ayaklarınızda kabarcıklar oluşursa, bu formunuzun çalışması gerektiğinin bir işaretidir.
  4. adım 4 yerel spor salonunuzun çorap veya ayakkabı gerektirip gerektirmediğini kontrol edin.
    Yerel spor salonunuzun çorap veya ayakkabı gerektirip gerektirmediğini kontrol edin. Kaldırma gibi egzersizleri yaparken yalınayak olduğunuzda, ek kasları güçlendirebilirsiniz. Spor salonunda çıplak ayakla çalışmaya alışmak için, genellikle ayakkabı giymenin yasak olduğu yoga, pilates veya barre dersleriyle başlayın.
    • Düzgün temizlenmemiş spor salonu ekipmanları üzerinde çıplak ayakla egzersiz yapmanın bakteri veya mantar enfeksiyonlarına yol açabileceğini unutmayın. Ayrıca, ayaklarınızda çiziklere veya halı yanıklarına neden olabilecek yüzeylerden kaçınmaya özen gösterin.

Ayaklarınızı Korumak

  1. adım 1 hangi yüzeyleri kullanacağınızı önceden düşünün'll encounter while barefoot.
    Çıplak ayakla hangi yüzeylerle karşılaşacağınızı önceden düşünün. Çıplak ayakla gitmek istiyor ancak ayaklarınız için çok sert veya keskin bir ortamla karşılaşabileceğinizi düşünüyorsanız aktivitelerinizi veya rotanızı ayarlayın. Ayaklarınızı, ısı tutan siyah kaldırım gibi beklenmedik sıcaklıklardan korumak için plan yapın.
  2. adım 2 nereye bastığınıza daha fazla dikkat edin're stepping.
    Bastığınız yere daha fazla dikkat edin. Paslı çiviler gibi keskin veya tehlikeli nesnelere basmaktan kaçınmak için ayaklarınızın önündeki zemine dikkat edin. Çıplak ayakla yürürken delici bir yara veya derin bir kesik oluşursa, derhal doktorunuza görünün.
  3. adım 3 yaygın yaralanmalar için ayaklarınızı sık sık kontrol edin.
    Yaygın yaralanmalar için ayaklarınızı sık sık kontrol edin. Kabarcıklar ve ayak parmaklarının batması yalınayak yürümeye ilk başlandığında tipiktir. Sıcak bir günde çıplak ayakla geziyorsanız küçük yanıklar da oluşabilir. Ayaklarınıza çok dikkat edin ve herhangi bir yaralanmayı hemen tedavi edin. Ayaklarınız zamanla daha uyumlu hale gelecektir, ancak bunun bir parçası da çok sıcak havalarda dışarı çıkmamayı bilmektir.
  4. adım 4 ayak veya bacak ağrısını ciddiye alın.
    Herhangi bir ayak veya bacak ağrısını ciddiye alın. Çıplak ayakla dolaşmak alt ekstremitelerinizde daha fazla strese yol açabilir ve stres kırıkları veya Aşil tendiniti gibi yaralanmalara neden olma olasılığı daha yüksek olabilir. Bu ve diğer yaralanmaların belirtilerine dikkat edin ve sorun yaşıyorsanız doktorunuza görünün.
  5. Kendinizi hastalıklardan koruyun. Çıplak ayakla dolaşmak düşündüğünüzden daha güvenlidir - ayak tabanlarınızdaki kalın deri sizi mikroplardan korumak için iyi bir iş çıkarır. Nefes almayan ayakkabılar genellikle atlet ayağına katkıda bulunan bir faktördür, çünkü mantar büyümek için neme ve karanlık yerlere ihtiyaç duyar ve ayaklarınızı havaya açık tutarak mantarın büyümesi için herhangi bir nem veya karanlık yer olmayacaktır.
    • Herhangi bir açık yara varsa, iyileşmesini bekleyin ve her yarada yaptığınız gibi kir veya kuma maruz bırakmayın.
    • Kancalı kurt, gelişmekte olan ülkelerde dışkı içeren alanlarda çıplak ayakla gezerken bulaşabilir, bu nedenle bu ortamlarda ayakkabı giyin. Ayakkabıların kancalı kurda karşı etkili olduğundan emin olun, çünkü kancalı kurt normal ayakkabılardan geçebilir.
    • Çıplak ayaklar şaşırtıcı bir şekilde kire karşı dayanıklıdır ve temizlenmesi ayakkabılarınızdan daha kolaydır. Ayaklarınızı olabildiğince kirletmenin keyfini çıkarın, ancak sonrasında su ve sabunla yıkamayı unutmayın. Çıplak ayakla dolaşmanın bir diğer faydası da ayak kokusu ya da atlet ayağı olmamasıdır (çorap giymediğinizde ya da bütün gün ayakkabının üzerinde olduğunuzda ayaklar kokar ve terin gideceği bir yer yoktur).

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Çıplak ayakla koşmak için antrenmana nasıl başlamalıyım?
    Başlarken sadece kısa mesafeler koşun, böylece çıplak ayakla koşmanın hızına ve hissine alışırsınız. Daha rahat hale geldikçe, vücudunuzu kondisyonlamak için mesafenizi her hafta %10 artırmayı deneyin.
  • Soru
    Ayaklarım koktuğu için çıplak ayakla dolaşmak ayak kokusunu önleyebilir mi?
    Öyle olacak. Çorap giymiyorsanız ya da çok egzersiz yapıyorsanız ayaklarınız ayakkabı içinde kokar, çünkü ayaklarınız vücudunuzun en terli bölgelerinden biridir ve bu terin içeride gideceği bir yer yoktur. Çıplak ayakla dolaşmak çok yardımcı olabilir.
  • Soru
    Çıplak ayakla dolaşmak neden iyi hissettirir?
    Ayaklarınız sıcak ve terli ayakkabıların içinde sıkışıp kalmak yerine temiz hava alır. Bu aynı zamanda doğal bir durumdur ve çıplak ayakla yürümek ayakların düzgün bir şekilde esnemesini sağlar.

Video

İpuçları

  • Çıplak ayakla yürümek, ayakkabı ve çorap almayarak tasarruf etmenize yardımcı olabilir.
  • İnsanlar yaptıkları işte rahat ve kendileriyle barışık olanlara daha çok ilgi gösterirler, bu nedenle ayaklarınızın nasıl göründüğü konusunda endişelenmeyin, başkaları da endişelenmeyecektir.
  • Giyecek ayakkabı bulamayan yoksul insanlar için bir hayır kurumu kurun. İnsanlarla empati kurmak için onları bir günlüğüne çıplak ayakla dolaşmaya ikna edin ve onlardan artık giymedikleri eski ayakkabılarını bağışlamalarını isteyin.

Uyarılar

  • Yerel yasalarınızın çıplak ayakla dolaşmayı yasaklayıp yasaklamadığını anlayın. ABD'deki 50 eyaletin tamamı insanların halka açık yerlerde çıplak ayakla dolaşmasına izin verir, ancak bazı şehirler ve ilçeler bunu yasaklayabilir. Yasalar diğer ülkelerde farklılık gösterebilir, bu nedenle yerel yasalarınıza bakın veya çıplak ayakla dolaşmayı yasaklayan yasalar olup olmadığını öğrenmek için yerel sağlık departmanınızla iletişime geçin.
  • İşletmelerin, özellikle yemekli restoranlar gibi lüks yerlerde yalınayaklara hizmet vermeyi reddedebileceğini bilin. Ancak, bu ayrımcılık olarak değerlendirilebilir ve dava açabilirsiniz.