Geocaching Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Geocaching, sizi gizli bir konteynere (veya 'önbellek') yönlendirmek için elde tutulan bir GPS kullanmayı içeren eğlenceli bir açık hava etkinliğidir. İhtiyacınız olan malzemeler, geocaching görgü kuralları ve bir önbellek bulduğunuzda ne yapmanız gerektiği dahil olmak üzere geocaching'e başlamak için ihtiyacınız olan her şeyi size göstereceğiz.

Adımlar

  1. adım 1 bir gps alıcısı (veya android/iphone gibi bir akıllı telefon veya gps'li tabletler) edinin.
    Bir GPS alıcısı (veya Android/iPhone gibi bir akıllı telefon veya GPS'li tabletler) edinin. Bir tane satın alabilir, kiralayabilir veya ödünç alabilirsiniz. Geocaching intro uygulamasını akıllı telefonunuza da indirebilirsiniz.
    • Bazı modeller aşağıdaki İpuçları bölümünde açıklanan 'kağıtsız geocaching' özelliğine sahiptir.
  2. adım 2 bir önbellek listeleme sitesinde bir hesap oluşturun.
    Bir önbellek listeleme sitesinde bir hesap oluşturun. Bazı siteler önbellek verilerine ve tüm site özelliklerine tamamen ücretsiz erişim sunarken, bazı siteler belirli özelliklere erişmek için 'premium' üye statüsü sunar. Birkaç farklı sitede önbellekler vardır, bu yüzden onları keşfedin ve hangisini tercih ettiğinize karar verin.
  3. adım 3 web sitesindeki arama özelliğini kullanarak yakınınızdaki önbelleklerin bir listesini bulun.
    Web sitesindeki arama özelliğini kullanarak yakınınızdaki önbelleklerin bir listesini bulun. Geocache'ler her yerde gizlidir, bu nedenle nerede olursanız olun, bulabileceğiniz birkaç tane mutlaka vardır.
  4. adım 4 i̇lginizi çeken bir önbellek seçin.
    İlginizi çeken bir önbellek seçin. Ayrıntıları ya da ipuçlarını bir not defterine ya da sayfanın çıktısını alarak kaydedin. Zorluk derecesini kontrol ettiğinizden emin olun. Eğer yeni başlıyorsanız çok zor bir önbellek aramak istemeyebilirsiniz.
  5. adım 5 önbellek web sayfasındaki enlem ve boylam koordinatlarını kullanarak önbellek için gps ünitenizde bir ara nokta oluşturun.
    Önbellek web sayfasındaki enlem ve boylam koordinatlarını kullanarak önbellek için GPS ünitenizde bir ara nokta oluşturun. Doğru yazılıma sahipseniz, malzeme bağlantı kablosunu kullanarak önbellek koordinatlarını GPS'inize de aktarabilirsiniz.
  6. adım 6 önbellekte takas etmek için küçük bir eşya getirin.
    Önbellekte takas etmek için küçük bir eşya getirin. Bu sizin vermek isteyeceğiniz, ancak başka bir kişinin ilgisini çekebilecek ya da değerli olabilecek bir şey olmalıdır. Bazı önbellekler temaları takip eder, bu nedenle ticaret yapmayı planlıyorsanız bu temaya uygun bir şey getirdiğinizden emin olun.
  7. adım 7 önbelleğe doğru ilerleyin.
    Önbelleğe doğru ilerleyin. GPS cihazınızın 'navigasyon' özelliğini (veya eşdeğerini) kullanarak ekranda sizi yeni oluşturduğunuz ara noktaya yönlendiren bir ok oluşturabilirsiniz.
  8. adım 8 önbelleği tanımlayın.
    Önbelleği tanımlayın. Önbellekler her şekil, boyut ve renkte olabilir; bu nedenle dikkatli olun. Önbelleği bulduğunuzda geocache'in tam olarak nasıl gizlendiğini not edin. Onu aynı şekilde değiştirmeniz gerekecektir. Ancak unutmayın, geocache'ler asla yeraltına gizlenmez!
  9. adım 9 önbelleği açın ve içindeki ıvır zıvırlara ve güzelliklere göz atın.
    Önbelleği açın ve içindeki ıvır zıvırlara ve güzelliklere göz atın. Yanınızda getirdiğiniz önbellek eşyası karşılığında bir şey almak isteyip istemediğinizi düşünün. Sporu adil ve dürüst tutmak için her zaman eşit veya daha yüksek değerde bir şey takas etmelisiniz. Eğer istemiyorsanız takas yapmak zorunda değilsiniz. Alternatif olarak, eşyanızı bırakıp hiçbir şey almayarak yetersiz doldurulmuş bir önbelleğin 'yeniden doldurulmasına' yardımcı olabilirsiniz.
  10. adım 10 önbellek içindeki kayıt defterini bulun.
    Önbellek içindeki kayıt defterini bulun. Deftere tarihi ve önbellekleme sitesi kullanıcı adınızı not ederek yeni bir giriş yapın. Eğer kayıt defteri mikro ya da nano önbelleklerde olduğu gibi özellikle küçükse, sadece baş harflerinizi yazın.
  11. adım 11 önbelleği iade edin.
    Önbelleği geri verin. Önbelleği güvenli bir şekilde kapatın ve bir sonraki kişi için bulduğunuz yerde ve şekilde saklayın.
  12. adım 12 eve dönün ve seçtiğiniz önbellekleme web sitesine giriş yapın.
    Eve dönün ve seçtiğiniz önbellekleme web sitesine giriş yapın. Seçtiğiniz önbelleği bir kez daha bulun ve önbelleği bulduğunuzu kaydetmek için 'Ziyaretinizi Kaydedin' özelliğini (veya eşdeğerini) kullanın. Önbellek kayıt defterine yazdığınız aynı türden ayrıntıları ekleyin.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    BYOP ve PNG ne anlama geliyor?
    BYOP 'Kendi Kalemini Getir' anlamına gelir. PNG 'Park N Grab' anlamına gelir, bu da önbelleği bulmanın çok kolay olduğu anlamına gelir.
  • Soru
    Sahil tatiline gidiyorum. Bunu plajda yapmayı düşünmeli miyim?
    Elbette, bunu istediğiniz yerde yapmaktan çekinmeyin!
  • Soru
    Küçük bir kasabada yaşıyorsam nereden başlayacağımı nasıl bilebilirim?
    Bölgenizdeki önbelleklerin bir haritasını bulabileceğiniz geocaching.com'u kontrol edebilirsiniz. Ana sayfanın üst çubuğunda 'Oyna' ve ardından 'Haritayı Görüntüle 'ye tıklayın. Bir hesap açmak ücretsizdir ve daha sonra koordinatları GPS'inize indirebilir veya ücretsiz uygulamayı telefonunuza (iOS veya Android) indirebilirsiniz.

Video

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • GPSr olarak da bilinen bir Küresel Konumlandırma Sistemi Alıcısı veya sadece bir GPS ünitesi veya GPS özellikli bir Telefon
  • Önbellekleme sitesinden geocache'in ayrıntıları
  • Ticaret için önbellek öğeleri
  • Kalem veya kurşun kalem
  • Dış giyim
  • Böcek kovucu
  • Güneş Kremi
  • Yürüyüş/yürüyüş ayakkabıları
  • El feneri

İpuçları

  • Acemiler ve genç mağaracılar tarafından yapılan yaygın bir hata, önbellek için 'arı gibi koşmak' ve önlerindeki engelleri görmezden gelmektir. Geocaching bize bir strateji ve rota planlamanın değerini öğretir. Gözlerinizi, kulaklarınızı ve bölge hakkındaki bilginizi kullanarak mümkün olduğunca uzun süre yollarda, patikalarda ve patikalarda kalın, bu kısa bir süre için önbellekten uzaklaşmanız anlamına gelse bile. Deneyimli mağaracılar bile kilometrelerce yol kat ettikten sonra kendilerini bir vadinin ya da nehrin yanlış tarafında bulabilirler.
  • Önbellek ziyaretinizi önbellek web sitesine kaydettiğinizden emin olun. Bu size gereksiz bir idari iş gibi görünebilir, ancak önbellek sahibinin önbelleğin en son ne zaman bulunduğunu izleyerek önbelleğin durumunu takip etmesine yardımcı olur ve bulduğunuz için size kredi verir. Sadece bir dakikanızı alır ve bulduklarınız çift haneli rakamlara ulaşmaya başladığında, her birini kaydetmiş olmayı dileyebilirsiniz.
  • Önbelleği saklandığı yere geri koyduğunuzda, önbelleğin rüzgar, yağmur, sıcaklık ve nem değişikliklerine ve dünyanın bazı bölgelerinde buz, kar, donma ve çözülmeye karşı dayanıklı olması gerektiğini unutmayın. Güvenli bir şekilde kapatıldığından ve uygun şekilde saklandığından emin olun. Önbelleğin durumuyla ilgili herhangi bir sorunu not edin, böylece daha sonra önbellek sahibine bildirebilirsiniz (örneğin: içi ıslaksa, içinde bir delik varsa, düzgün kapanmıyorsa, vb.)

Koordinatların Girilmesi

  • GPS ünitenize koordinat girişini iki kez kontrol ettiğinizden emin olun. Bir yazım hatası sizi yanlış yönde avlanmaya sevk edebilir. Birçok GPS, yol noktasını doğrudan GPS ünitenize indirebilmeniz için bilgisayarınıza bir bağlantı kablosu sunar.
  • Dünya üzerindeki aynı konum çok farklı şekillerde ifade edilebilir. Bunu etkileyen iki şey vardır:
    • Harita Datumu: Çeşitli dünya araştırmaları, harita sistemleri ve dünya şekli matematiği aynı konumu çok farklı ifadelerle ifade eder. Geocaching popüler WGS84 datumunu kullanır, bu nedenle GPS'inizin buna göre yapılandırıldığından emin olun. Örnek olması açısından, aşağıdaki konumların hepsi Dünya üzerindeki aynı noktadır ve mevcut birçok datumdan yalnızca üçüyle ifade edilir:
      • WGS84: NAVSTAR GPS Sistemi tarafından kullanılır
      • NAD83: WGS84 Harita Datumuna neredeyse eşdeğerdir, ancak daha yeni topografik haritalarda kullanılır
      • NAD27 veya kıta ABD'si için NAD27CONUS, eski USGS topografik haritalarında kullanılır
    • Koordinat Formatı: WGS84 için, aynı koordinat biraz farklı formatlarda ifade edilebilir. GPS'inizin geocaching web sitenizle aynı formatı kullandığından emin olun. Bunu cebinizde ne kadar bozuk para olduğunu ifade edebileceğiniz şekilde düşünmek faydalıdır (yani: 1.35 dolar veya 1 dolar, 3 on sent ve 1 nikel olduğunu söyleyebilirsiniz). Örneğin, dünya üzerindeki aynı konum şu şekilde ifade edilebilir:
      • N 44.659234deg, W 63.326711deg - bu 'derece' veya DD.DDDDDD formatındadır çünkü enlem ve boylam için yalnızca birer sayı (derece) içerir
      • N 44deg 39.55404', W 63deg 19.60266' - derece ve dakika (') içerdiği için bu 'derece, dakika' veya DD MM.MMMMM formatındadır
      • N 44deg 39' 33', W 63deg 19' 36' - derece, dakika, saniye (') ve saniye (') içerdiğinden bu 'derece, dakika, saniye' veya DD MM SS formatındadır
  • Harita Datumu: Çeşitli dünya araştırmaları, harita sistemleri ve dünya şekli matematiği aynı konumu çok farklı ifadelerle ifade eder. Geocaching popüler WGS84 datumunu kullanır, bu nedenle GPS'inizin buna göre yapılandırıldığından emin olun. Örnek olması açısından, aşağıdaki konumların hepsi Dünya üzerindeki aynı noktadır ve mevcut birçok datumdan yalnızca üçüyle ifade edilir:
    • WGS84: NAVSTAR GPS Sistemi tarafından kullanılır
    • NAD83: WGS84 Harita Datumuna neredeyse eşdeğerdir, ancak daha yeni topografik haritalarda kullanılır
    • NAD27 veya kıta ABD'si için NAD27CONUS, eski USGS topografik haritalarında kullanılır
  • Koordinat Formatı: WGS84 için, aynı koordinat biraz farklı formatlarda ifade edilebilir. GPS'inizin geocaching web sitenizle aynı formatı kullandığından emin olun. Bunu cebinizde ne kadar bozuk para olduğunu ifade edebileceğiniz şekilde düşünmek faydalıdır (yani: 1.35 dolar veya 1 dolar, 3 on sent ve 1 nikel olduğunu söyleyebilirsiniz). Örneğin, dünya üzerindeki aynı konum şu şekilde ifade edilebilir:
    • N 44.659234deg, W 63.326711deg - bu 'derece' veya DD.DDDDDD formatındadır çünkü enlem ve boylam için yalnızca birer sayı (derece) içerir
    • N 44deg 39.55404', W 63deg 19.60266' - derece ve dakika (') içerdiği için bu 'derece, dakika' veya DD MM.MMMMM formatındadır
    • N 44deg 39' 33', W 63deg 19' 36' - derece, dakika, saniye (') ve saniye (') içerdiğinden bu 'derece, dakika, saniye' veya DD MM SS formatındadır
  • WGS84: NAVSTAR GPS Sistemi tarafından kullanılır
  • NAD83: WGS84 Harita Datumuna neredeyse eşdeğerdir, ancak daha yeni topografik haritalarda kullanılır
  • NAD27 veya kıta ABD'si için NAD27CONUS, eski USGS topografik haritalarında kullanılır
  • N 44.659234deg, W 63.326711deg - enlem ve boylam için yalnızca birer sayı (derece) içerdiğinden bu 'derece' veya DD.DDDDDD biçimindedir
  • N 44deg 39.55404', W 63deg 19.60266' - derece ve dakika (') içerdiği için bu 'derece, dakika' veya DD MM.MMMMM formatındadır
  • N 44deg 39' 33', W 63deg 19' 36' - derece, dakika, saniye (') ve saniye (') içerdiği için bu 'derece, dakika, saniye' veya DD MM SS formatındadır

İzlenebilir Ürünler

  • Önbelleklerde bulunan bazı popüler öğeler 'Travel Bugs ®', 'Traveler Tags' veya geocoins gibi 'izlenebilir' öğelerdir. Eşyanın üzerindeki takip numarası, takip edilebilir eşyanın önbellekten önbelleğe olan yolculuğunu bir web sitesinde kaydetmek için kullanılır.
    • Seyahat Böceği, benzersiz bir takip numarasıyla oyulmuş metal bir etikettir.
    • Gezgin Etiketleri, üzerinde takip numarası yazılı herhangi bir öğe olabilir.
    • Birçok Geocoins de takip edilebilir.
  • Birçok İzlenebilir öğenin, izlenebilir öğeyi yaratan ve piyasaya süren sahibinin gerçekleştirmesini istediği belirli bir görevi veya teması vardır. Örneğin, başka bir bölgedeki başka bir geocacher'a ulaşmak için ülke çapında taşınması gibi.
  • İzlenebilir bir öğeyi alırsanız, amacına ulaşmasına yardımcı olmak veya başka bir önbelleğe taşımak sizin sorumluluğunuzdadır.
  • Seyahat Böceği, üzerinde benzersiz bir takip numarası bulunan metal bir etikettir.
  • Yolcu Etiketleri, üzerinde takip numarası yazılı herhangi bir öğe olabilir.
  • Birçok Geocoins de takip edilebilir.

Terimler ve İfadeler

  • Seyir defterleri ve çevrimiçi seyir defteriniz için yaygın kısaltmalar:
    • TNLN - Hiçbir Şey Almadım, Hiçbir Şey Bırakmadım
    • TFTH - Yürüyüş İçin Teşekkürler
    • TFTC - Önbellek için teşekkürler
    • SL - İmzalı Kayıt Defteri.
  • Muggle - Önbelleği öğrenirse tehlikeye atabilecek, geocaching yapmayan bir kişi. Önbelleği açık alana çıkardığınızda etrafta sizi görecek kimsenin olmadığından emin olmak istersiniz. Ayrıca, bulduğunuz şekilde yeniden saklayın. Tahrip edilmiş önbelleklerin genellikle 'muggled' olduğu söylenir.
  • Yağmalama - Önbellekleri yağmalamak daha çok önbellekleri yağmalamak gibidir, ancak farklı bir şekilde. Bir önbellek yağmalandığında, önbellek tamamen ele geçirilmiş demektir.
  • PNG, park et ve kap anlamına gelir, yani bir yol veya otoparkın yakınında kolay bir önbellektir. Bunlar genellikle elektrik direği eteklerine gizlenir.
  • TNLN - Hiçbir Şey Almadı, Hiçbir Şey Bırakmadı
  • TFTH - Yürüyüş İçin Teşekkürler
  • TFTC - Önbellek için teşekkürler
  • SL - İmzalı Seyir Defteri.

Uyarılar

  • Geocaching yapmak için ayrılmadan önce, birilerine nereye gittiğinizi ve ne zaman dönmeyi beklediğinizi söyleyin. Önbellek detaylarının bir kopyasını onlara bırakmak faydalı olabilir. Kaybolmanız durumunda, bu kişi arama çalışmalarına yardımcı olmak için belirli koordinatlara sahip olacaktır.
  • GPS ünitenizden çok çevrenize odaklandığınızdan emin olun. Cihazınızın sadece periyodik kontrolleri gereklidir. Güvende kalmak ve nereye gittiğinize dikkat etmek çok daha önemlidir.
  • Her zaman bir pusula taşıyın. Sadece manyetik yönleri kullanarak önbelleği bulmanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda GPS'iniz çalışmayı durdurursa, ormandan çıkış yolunuzu bulmak için yedek bir yönteminiz olacaktır.
  • Yola çıkmadan önce GPS ünitesinin tüm özelliklerini nasıl kullanacağınızı öğrenin. Birçok GPS ünitesinde, kaybolmanız halinde adımlarınızı takip etmenizi sağlayacak bir 'ekmek kırıntısı' veya 'geri izleme' özelliği vardır. Dışarı çıkmadan önce bu özelliğe aşina olun, çünkü hayatınızı kurtarabilir. Aslında, kaybolmanız ve belirli bir özelliğe nasıl erişeceğinizi bilmeniz gerekmesi ihtimaline karşı GPS ünitenizin kılavuzunu yanınıza almanız iyi bir fikirdir.
  • Güvenliğin arttığı bu çağda, önbellek yerleştirme planınızı yaparken çevreyi de göz önünde bulundurmanız gerekir. Örneğin, konteynerleri terörist hedef olarak kabul edilebilecek alanların veya binaların yakınına saklamamalısınız. İstenmeyen bir bomba korkusuna neden olursanız, para cezaları, cezai suçlamalarla karşılaşabilir veya kamu harcamaları için tazminat ödemeniz gerekebilir.
  • Önbelleklere yiyecek veya potansiyel olarak zararlı maddeler koymayın. Genel olarak bunlar, hayvanları çekebilecek herhangi bir şeyin (yani yiyecek) yanı sıra çocuk dostu olarak kabul edilmeyen herhangi bir şeyi (yani bıçak, alkol, tütün, silah, pornografi, uyuşturucu vb.) Bir önbellekte bu öğelerden bazılarını görürseniz, onu kaldırabilir ve ziyaretinizi kaydetmek için eve döndüğünüzde önbellek sahibine bildirebilirsiniz.
  • Günün hangi saatinde geocaching yaparsanız yapın yanınıza bir el feneri alın. Gündüz saatleri dışında ormanda kaybolursanız, bir el feneri yolunuzu bulmanızı (ve bulunmanızı) çok daha kolay hale getirecektir.
  • Önbellek açıklamasının tamamını okumadan asla ayrılmayın. Genellikle arazi, olası tehlikeler veya güvenli olmayan alanlar ve hangi özel araziden kaçınılması gerektiğine dair yasal konular hakkında özel uyarılar içerir.
  • Aşina olduğunuz bir bölgeden ayrılmak ve ormana girmek zorunda kaldığınızda, başka bir ara nokta oluşturun. En kötü ihtimalle yönünüzü kaybeder ya da kaybolursanız, her zaman bu ara noktaya geri dönebilirsiniz.
  • Yerel yasalara uymak sizin sorumluluğunuzdadır. Bir önbellek için birden fazla yaklaşım vardır. Örneğin, HİÇBİR önbellekleme alanı size özel araziye izinsiz girme hakkı veremez. Rotanızın sizi birinin arka bahçesine götüreceğinden şüpheleniyorsanız, alternatif bir rota bulun.
  • Acil durumlarda kullanmak üzere temel ilk yardım ve hayatta kalma kitleri taşıyın.
  • Yanınızda su ve atıştırmalık getirmeyi unutmayın.
  • GPS'iniz, el feneriniz ve size yardımcı olması için güvenebileceğiniz diğer her şey için çok sayıda ekstra pil getirin. Küçük maliyeti kaybolmayı önlemeye değer. NiMH şarj edilebilir piller uygun maliyetli ve çevre dostu bir seçenektir.
  • Gitmeden önce hava tahminlerini kontrol edin ve UV endeksine, rüzgar hızı ve yönüne, yağış olasılığına ve tahmin edilen düşük sıcaklığa özellikle dikkat edin. Uygun şekilde giyinin ve ihtiyacınız olabilecek kıyafetleri, güneş kremini ve yağmur korumasını yanınıza alın. Açık havada acemiler tarafından yapılan en yaygın hatalar şunlardır:
    • Kot pantolon giymek: Pantolon paçalarındaki nemi 'emdiği', kuruması uzun zaman aldığı ve sizi sıcak tutmadığı için kot pantolon giyilmesi kesinlikle önerilmez.
    • Birçok kişi ayaklarının ne kadar çamurlu (ya da en azından ıslak) olacağını hafife alır, bu nedenle iyi bir çift açık hava yürüyüş botu giyin. Bir çift ekstra çorap fazla yer kaplamaz ve ayaklarınız ıslandığında çok yardımcı olabilir.
    • Soğuk ve yağmur için planlama: Soğuk koşullarda ekstremitelerinizi korumayı unutmayın (örneğin, yün veya polar çoraplar giyerek ayaklarınızı, bir çift iyi eldiven veya eldiven getirerek ellerinizi, sıcak bir şapka getirerek kulaklarınızı ve başınızı). Kat kat giyinmek değişen koşullara uyum sağlamanıza olanak tanır.
    • Güneş ve UV için planlama: Hava bulutlu olsa bile UV ışınları cildinize zarar verir. Geocaching çok eğlencelidir ve planladığınızdan çok daha uzun süre dışarıda kalabilirsiniz, bu nedenle şapka takın ve güneş kremi sürün.
  • Kot pantolon giymek: Pantolon paçalarındaki nemi 'emdiği', kuruması uzun zaman aldığı ve sizi sıcak tutmadığı için kot pantolon giyilmesi kesinlikle önerilmez.
  • Birçok kişi ayaklarının ne kadar çamurlu (veya en azından ıslak) olacağını hafife alır, bu nedenle iyi bir çift açık hava yürüyüş botu giyin. Bir çift ekstra çorap fazla yer kaplamaz ve ayaklarınız ıslandığında çok yardımcı olabilir.
  • Soğuk ve yağmur için planlama: Soğuk koşullarda ekstremitelerinizi korumayı unutmayın (örneğin, yün veya polar çoraplar giyerek ayaklarınızı, bir çift iyi eldiven veya eldiven getirerek ellerinizi, sıcak bir şapka getirerek kulaklarınızı ve başınızı). Kat kat giyinmek değişen koşullara uyum sağlamanıza olanak tanır.
  • Güneş ve UV için planlama: Hava bulutlu olsa bile UV ışınları cildinize zarar verir. Geocaching çok eğlencelidir ve planladığınızdan çok daha uzun süre dışarıda kalabilirsiniz, bu nedenle şapka takın ve güneş kremi sürün.