Öksürüğünüz Varken Nasıl Koşabilirsiniz?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Genel olarak, öksürüğünüz varken koşmamalı veya herhangi bir kardiyovasküler aktivitede bulunmamalısınız-özellikle de boğaz ağrısı veya ateş eşlik ediyorsa. Öksürükle uğraşırken gerçekten koşmanız gerekiyorsa, semptomlarınızı iyileştirmek için atabileceğiniz birkaç adım vardır. Solunum yollarınızı temizlemek ve yeterli hava almak için büzerek nefes alma ve kontrollü öksürme egzersizleri yapın. Öksürüğünüzün kötüleşmesini önlemek için koşmadan önce balgam söktürücü, tuzlu su spreyi veya boğaz pastili de alabilirsiniz. Belirtileriniz 2-3 gün sonra düzelmezse veya daha şiddetli hale gelirse doktorunuza başvurun.

Adımlar

Koşarken Mola Vermek

  1. adım 1 sorunları daha da kötüleştirmemek için hızınızı ve koşu sürenizi azaltın.
    Sorunların daha da kötüleşmesini önlemek için hızınızı ve koşu sürenizi azaltın. Koşarken öksürüğün daha da kötüleşmesini önlemenin en kolay yollarından biri hem hızınızı hem de koşu sürenizi azaltmaktır. Hızınızı biraz düşürmek, akciğerlerinizin öksürüğün ek baskısını kaldırabilmesini sağlar. Normalde koştuğunuzdan daha kısa bir süre koşmak öksürüğünüzün şiddetlenmesini önleyecektir.
    • İşi sağlama almak için koşu sürenizi ve hızınızı yarıya indirin. Örneğin, normalde 30 dakikada 2 mil (3,2 km) koşuyorsanız, 15 dakikada 0,5 mil (0,80 km) koşmayı düşünün.
  2. adım 2 aşağıdakileri yaptığınızda koşmayı bırakın're coughing to make sure you get enough air.
    Yeterince hava aldığınızdan emin olmak için öksürdüğünüzde koşmayı bırakın. Koşarken öksürmeye başlarsanız, yürüyüşe yavaşlayın veya tamamen durun. Rahatsızlığınızın geçtiğini hissedene kadar öksürmenize izin verin. Mola verdikten sonra tekrar koşmaya başlamadan önce kendinize 30-45 saniye verin.
    • Sürekli öksürük reaktif hava yolu hastalığı veya astım belirtisi olabilir ve alerjisi olan kişilerin %30'u ilerleyen yaşlarında astım geliştirecektir. Egzersiz yaparken sık sık öksürüyorsanız, birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcınızdan sizi astım açısından değerlendirmesini isteyin.

    Uyarı: Öksürürken koşmaya devam ederseniz, koşarken yeterince hava almakta zorlanabilirsiniz. Kalp atış hızınız artarken beyniniz yeterince oksijen alamazsa bu durum mide bulantısına veya baş dönmesine yol açabilir.

  3. adım 3 nefesiniz daralırsa nefesinizi tutarak nefes alma alıştırması yapın.
    Nefesiniz daralırsa nefesinizi büzerek alıştırma yapın. Kendinizi nefes almakta zorlanırken bulursanız, koşmayı bırakın ve hareketsiz durun ya da bir banka veya çıkıntıya oturun. Oturun veya dik durun ve ellerinizi başınızın üzerine koyun. Sakin bir ritimle burnunuzdan nefes alın ve ağzınızdan verin. Havayı dışarı üflerken dudaklarınızı ıslık çalar gibi büzün. Bu, ciğerlerinizde tahrişe neden olabilecek eski havayı boşaltacak ve öksürüğünüzün durmasına yardımcı olacaktır.
    • Bunu yaparken göğsünüzün üst kısmı yerine diyaframınızı kullanmaya çalışın. Alttaki havayı dışarı itmek için ciğerlerinizin altındaki kası hareket ettirmeye odaklanın.
  4. adım 4 tıkanıklık hissediyorsanız kontrollü öksürüklerle akciğerlerinizi temizleyin.
    Tıkanıklık hissediyorsanız kontrollü öksürüklerle akciğerlerinizi temizleyin. Boğazınıza veya sinüslerinize bir şey takılmış gibi hissediyorsanız, kontrollü öksürük hava yolunuzu temizlemeye yardımcı olabilir. Koşmayı bırakın ve bir banka ya da çıkıntıya oturun. Öne doğru eğilin ve kollarınızı göğsünüzde kavuşturun. Burnunuzdan nefes alın, ardından 2-3 kez kasıtlı olarak öksürürken daha da öne eğilin. Solunum yollarınızdaki tıkanıklıkları gidermek için öksürürken kollarınızı göğsünüze doğru bastırın.
    • Boğazınızda veya ciğerlerinizde mukus veya birikinti varsa yutmak yerine tükürün. Ondan kurtulmak, vücudunuza geri koymaktan daha iyidir.
    • Akciğerlerinizin, boğazınızın ve sinüslerinizin temiz olduğunu hissedene kadar bu işlemi gerektiği kadar tekrarlayın.
    • Balgam veya mukusunuz yeşil veya sarıysa, bağışıklık sisteminiz bir enfeksiyonla savaşmak için gerçekten çok çalışıyor demektir. Vücudunuza bir mola vermek için koşunuzu durdurmayı kesinlikle düşünmelisiniz.

Yardımcı Olmak için İlaç Kullanmak

  1. adım 1 akciğerlerinizi temiz tutmak için koşmadan önce balgam söktürücü alın.
    Akciğerlerinizi temiz tutmak için koşmadan önce bir balgam söktürücü alın. Koşmadan en az 1 saat önce reçetesiz satılan bir balgam söktürücü alın. Balgam söktürücüler, akciğerlerde ve solunum yollarında mukus salgılanmasına yardımcı olan bir ilaç türüdür. Akciğerleriniz ve boğazınız mukus salgılamaya başladıkça, mevcut tıkanıklıklar incelecek ve öksürmek ve nefes almak daha kolay hale gelecektir.
    • En popüler balgam söktürücü olan guaifenesin alıyorsanız, bir günde maksimum yetişkin dozu 2400 mg'dır.
    • Reçetesiz satılan herhangi bir ilacın günlük önerilen miktarından fazlasını almayın.

    Uyarı Özellikle alt solunum yolu enfeksiyonunuz varsa öksürük kesici kullanmaktan kaçının. Akciğerlerin öksürerek kendini temizlemesi sağlıklıdır ve kendinizi öksürmekten alıkoymak bir enfeksiyonu daha da kötüleştirebilir.

  2. adım 2 sinüsleriniz tahriş olmuşsa tuzlu su spreyi kullanın.
    Sinüsleriniz tahriş olmuşsa tuzlu su spreyi kullanın. Öksürüğünüz burun boşluklarınızda veya sinüslerinizde başlayan semptomlara bağlıysa, reçetesiz satılan bir tuzlu su spreyi alın. Koşunuzdan en az 30 dakika önce burnunuzu sümkürün. Ardından başınızı geriye doğru eğin ve tuzlu su spreyini bir burun deliğine sokun. Spreyi sinüsünüze göndermek için burnunuzdan nefes alırken bir kez sıkın. Diğer burun deliğinde de tekrarlayın.
    • Tuzlu su spreyine aşina değilseniz kullanımı biraz garip gelebilir. İlaç solumaya alışık değilseniz, rahatsız edici olabilir, ancak burnunuzu temizlemeye yardımcı olacaktır.
    • Tuzlu su durulamaları ve spreyleri, öksürüğün yaygın bir nedeni olan geniz akıntısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Öksürük devam ederse, nazal steroid kullanımı hakkında birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcınızla konuşun.
  3. adım 3 boğazınızı nemlendirmek için koşmadan önce bir öksürük pastili eminiz.
    Boğazınızı nemlendirmek için koşmadan önce bir öksürük pastili eminiz. Koşmadan önce boğazınıza iyi bir mola vermek için, bir paket boğaz pastili alın ve koşmayı planlamadan önce 20-30 dakika boyunca bir tane emdirin. Boğaz pastilleri, öksürüğü aktif olarak bastırmadan yatıştırmanın iyi bir yoludur, bu da biraz öksürüyorsanız sizin için kötü olabilir. Bu aynı zamanda boğazınızı nemlendirerek egzersiz yapmaya başladığınızda koşmanızı kolaylaştıracaktır.
    • Mentollü losyon da yardımcı olabilir. Göğsünüze ve burnunuzun altına biraz sürdüğünüzde kendinizi daha iyi hissetmeye başlayacaksınız.
  4. adım 4 öksürüğü tedavi etmek için bir kaşık bal almayı deneyin.
    Öksürüğü tedavi etmek için bir kaşık bal almayı deneyin. Bal, özellikle öksürük kesici alamayan çocuklar için öksürüğü tedavi etmenin harika bir doğal yolu olabilir. Öksürük semptomlarınızı hafifletmeye yardımcı olmak için koşmayı planlamadan önce 1-2 çay kaşığı (4,9-9,9 ml) bal alın.
    • Bebek botulizmine neden olabileceğinden 1 yaşından küçük çocuklara asla bal vermeyin.

Ne Zaman İzin Alınacağının Belirlenmesi

  1. adım 1 eğer kendinizi iyi hissediyorsanız birkaç gün izin alın're starting to get sick.
    Hastalanmaya başladığınızı hissediyorsanız birkaç gün ara verin. Hafif bir öksürükten daha ağır bir hastalığa yakalandığınızı hissediyorsanız, tipik egzersiz rejiminize 2-3 gün ara vermeyi kesinlikle düşünmelisiniz. Bağışıklık sisteminiz, yaşamak üzere olduğunuz virüs veya enfeksiyonla savaşmak için çok çalışıyor olacaktır ve egzersiz yapmak veya koşmak vücudunuzun hastalıkla savaşmasını engelleyebilir.
    • Yeşil veya sarı mukus öksürüyorsanız koşmayın. Bunlar bağışıklık sisteminizin fazla mesai yaptığının işaretleridir ve onu çok fazla zorlamaktan kaçınmalısınız.
  2. adım 2 öksürüğünüz akciğerde zorlanmaya veya göğüs ağrısına neden oluyorsa koşmaktan kaçının.
    Öksürüğünüz akciğer zorlanmasına veya göğüs ağrısına neden oluyorsa koşmaktan kaçının. Öksürüğünüz sinüsünüzdeki veya boğazınızdaki bir şeyden kaynaklanıyor olabilir. Bu öksürüklerde genellikle koşmak için bir sorun yoktur. Yine de öksürdüğünüzde ciğerlerinizde zorlanma veya ağrı hissediyorsanız koşmayın. Koşarken ciğerleriniz hava almak için mücadele edecek ve vücudunuza ciddi zararlar verebilirsiniz.

    Uyarı: Göğsünüzde ağrı hissederseniz derhal acil servise gidin. Bu, kalbinizle ilgili ciddi bir sorunun işareti olabilir.

  3. adım 3 don't exercise if you have a hacking cough or fever.
    Öksürüğünüz veya ateşiniz varsa egzersiz yapmayın. Ateşinizin yükseldiğini hissediyorsanız koşmayın; koşmak ateşinizi daha da yükseltecek ve kan basıncınızı artıracaktır. Öksürüğünüz boğazınızın kuruduğu ve yanıyormuş gibi hissettiğiniz kesik kesik bir öksürüğe dönüşürse koşamazsınız. Kesik kesik öksürük veya ateş 1-2 gün sonra düzelmezse bir tıp uzmanına danışın.
    • Genel olarak, her türlü kuru öksürük muhtemelen koşmak için iyi değildir. Islak öksürükler (mukus veya balgamın çıktığı öksürük) sinüs veya boğaz sorunlarından kaynaklanabilir ve kardiyovasküler egzersiz için uygun olabilir.

Uzman Soru-Cevapları

İpuçları

  • Geceleri uyurken bir nemlendirici çalıştırın, böylece uyurken kuru hava solumazsınız, bu da daha sonra boğaz kuruluğuna ve öksürüğe neden olabilir.
  • Öksürükler orta derecede asit reflüsünden kaynaklanabilir. Asit reflüsünden muzdaripseniz ve aynı zamanda tekrarlayan bir öksürüğünüz varsa, semptomlarınızı hafifletmeye yardımcı olması için bir antiasit ilaç almayı deneyin.

Uyarılar

  • Öksürüğünüz başka enfeksiyon belirtileri olmaksızın 4 haftadan uzun sürerse ve aktif olarak tütün kullanıyorsanız, akciğer kanseri gibi diğer nedenler açısından değerlendirilmek üzere birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcınızla konuşun.
  • Öksürüyorsanız koşmak genellikle sizin için iyi değildir. Herhangi bir zarara yol açmadan bunu atlatabilirsiniz, ancak öksürüğünüz söz konusu olduğunda ciddi bir tıbbi faydası olmayacaktır.
  • Göğüs ağrısı, gergin akciğerler veya tıkalı solunum yolları varken koşmak son derece tehlikeli olabilir.
  • Hiçbir koşul altında ateşiniz varsa koşmayın.