Kızakla Kaymaya Nasıl Gidilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kızakla kaymak neredeyse herkesin yapabileceği heyecan verici bir kış sporudur. Kar kızağı yapabileceğiniz çeşitli yerler ve alabileceğiniz bazı farklı kızak türleri vardır. İyi bir kızak yeri bulabilir, doğru kızağı seçebilir ve güvende kalabilirseniz, kızakla kaymanın keyfini çıkarabilirsiniz.

Adımlar

Kızak Manevrası

  1. adım 1 kızakla tepeden aşağı inin, önce ayaklar.
    Kızakla tepeden aşağı inin, önce ayaklar. Tepeden kızakla önce baş aşağı inmek, kızağı yönlendirmeyi zorlaştırır ve kızaktan düşerseniz kafatasınızı darbelere karşı savunmasız bırakır. Bunun yerine, güvende kalmak için tepeden aşağıya önce ayaklarınızla inin.
  2. adım 2 yavaşlamak için kızağın arkasına yaslanın.
    Yavaşlamak için kızağın arkasına yaslanın. Bir tepenin üzerindeyken, kızak, kızak veya daire içinde geriye doğru eğilmek sizi yavaşlatacaktır. Yavaşlamanıza yardımcı olması için kızağın direksiyon iplerini de geri çekebilirsiniz.
  3. adım 3 yönlendirmek için topuklarınızı kar yüzeyine yapıştırın.
    Yönlendirmek için topuklarınızı kar yüzeyine yapıştırın. Kızak veya geleneksel kızak kullanırken, ayaklarınızı kullanarak yön verebilirsiniz. Sola dönmek için sol topuğunuzu yumuşak bir şekilde karın içine sokun veya sağa dönmek için sağ topuğunuzu karın içine sokun. Ayak parmaklarınızı değil topuğunuzu kullandığınızdan emin olun, aksi takdirde ayaklarınız kara saplanabilir.
    • Ayaklarınızı karın derinliklerine sokmayın, aksi takdirde kendinizi yaralayabilirsiniz.
    • Yavaşlamak veya durmak istiyorsanız, her iki topuğunuzu da kara sokabilirsiniz.
    • Eğimli bir yerdeyken ayak parmaklarınızı karın içine sokmayın, aksi takdirde kızağınızı ters çevirebilir veya kendinizi yaralayabilirsiniz.
  4. adım 4 eğer bir şeye çarpacaksanız kızaktan inin.
    Eğer bir şeye çarpacaksanız kızaktan inin. Bir ağaca ya da kayaya çarpacaksanız, çarpmak yerine kızaktan kurtulmanız daha iyi olacaktır. Kızaktan kurtulmak için kollarınızla başınızı ve gözlerinizi kapatın ve kızaktan dışarı yuvarlanın.
    • Arkanızda kızakla kayan kimse olmadığından emin olun, aksi takdirde kurtulduğunuzda sizi ezebilirler.

İyi Bir Kızak Yeri Bulma

  1. adım 1 mahallede bir tepe seçin.
    Mahallede bir tepe seçin. İyi bir kızak tepesi ararken, çok dik olmadığından ve kayalar, ağaçlar veya çalılar gibi engellerden arınmış olduğundan emin olmak isteyeceksiniz. Ayrıca tepenin herhangi bir yola veya otoparka çıkmadığından da emin olmak isteyeceksiniz.
    • Buzlu tepelerden kaçının.
    • Tepe sizin mülkünüzde değilse önce izin alın.
  2. adım 2 yerel bir parka gidin.
    Yerel bir parka gidin. Birçok yerel parkta kızak kaymak için mükemmel tepeler vardır. Yakınınızdaki parkları bulmak için internette bir arama yapın. Fikir edinmek için kar yağdıktan sonra parka gidip diğer insanların kızakla kayıyor olup olmadığına bakın.
  3. adım 3 tubing yapmak için ödeme yapın.
    Tubing yapmak için ödeme yapın. Bazı kayak ve snowboard parklarında ücret karşılığında tubing de yapılabilmektedir. Eğer bir kızak satın almak istemiyorsanız, bu parklar mükemmel bir seçenektir. Genellikle tubing tepeleri bir tüp kiralamanıza ve kızak için bilet satın almanıza izin verir.

Doğru Kızağı Seçmek

  1. adım 1 yaş tavsiyelerine uyun.
    Yaş önerilerini takip edin. Küçük çocuklar için yapılan basit kızakların manevrası genellikle daha kolay ve sezgiseldir, tüpler gibi daha ayrıntılı kızaklar ise kızağı yönlendirmeyi zorlaştırabilir. Bir kızak satın alıyorsanız, ambalaj üzerinde önerilen yaş sınırlamalarına uyduğunuzdan emin olun.
  2. adım 2 kontrol ve uygun fiyat için bir kızak seçin.
    Kontrol ve uygun fiyat için bir kızak seçin. Kızaklar düz ve kavisli bir ön yüze sahiptir ve genellikle ahşaptan yapılır. Tepeden aşağı inerken gözetime ihtiyaç duyan küçük çocuklarınız varsa kızaklar mükemmel bir seçimdir çünkü genellikle birden fazla kişi sığar.
    • Kızağınızı yönlendirmek için ayaklarınızı kullanabilirsiniz.
  3. adım 3 aşağıdaki durumlarda plastik bir kızak ya da tabak satın alın're on a budget.
    Bütçeniz kısıtlıysa plastik bir kızak veya tabak satın alın. Plastik kızaklar ve tabaklar genellikle alabileceğiniz en uygun fiyatlı kızaklardır. Bu kızaklar kolayca kırılır ve yönlendirilmesi ve kontrol edilmesi en zor olanlardır. Sınırlı bir bütçeniz varsa bu kızakları düşünün.
  4. adım 4 kızak deneyiminiz varsa yönlendirilebilir bir kızak alın.
    Kızak deneyiminiz varsa yönlendirilebilir bir kızak alın. Yönlendirilebilir kızaklar, ne yaptığınızı biliyorsanız kızak üzerinde en fazla kontrolü sunar. Kızakla kayma konusunda deneyimliyseniz ve kızağınız için biraz daha fazla ödemeyi sorun etmiyorsanız, bu harika bir seçenektir.
    • Yönlendirilebilir kızaklarda genellikle kızağınızı kontrol etmenize yardımcı olacak bir kol veya direksiyon bulunur.
  5. adım 5 maksimum hız için bir kar tüpü alın.
    Maksimum hız için bir kar tüpü alın. Kar tüpleri en hızlı kızaklar arasındadır ancak aynı zamanda kontrol edilmesi en zor olanlardır. Genellikle, belirlenmiş bir tepeden aşağı veya bir kar parkında kızakla kaymadığınız sürece kar tüpü kullanmaktan kaçınmalısınız.

Güvende Kalmak

  1. adım 1 gündüz kızakla kayın.
    Gündüz vakti kızakla kayın. Görüş mesafesinin azalması tehlikeli olabilir ve birinin kızağının kontrolünü kaybetmesine neden olabilir. Tepe iyi aydınlatılmadığı ve engeller bulunmadığı sürece geceleri kızakla kaymaktan kaçının. Ticari bir kızak tepesinde kızakla kayıyorsanız, sizi güvende tutmak için bol miktarda aydınlatma olmalıdır.
  2. adım 2 hava koşullarına dikkat edin.
    Hava koşullarına dikkat edin. Kar fırtınası varsa veya görüş mesafesi kısıtlıysa, bu durum kızakla kaymayı güvensiz hale getirebilir. Ayrıca, bir tepede buz birikmesi tepeyi tehlikeli derecede kaygan hale getirebilir ve kızak için ideal olmayabilir. Çevreye dikkat ettiğinizden emin olun ve hava çok şiddetlenirse tepeyi terk edin.
  3. adım 3 etrafınızdaki insanlardan kaçının.
    Etrafınızdaki insanlardan kaçının. Kızakla kayarken, etrafınızda kızakla kayan diğer insanları takip etmeniz önemlidir. Tepenin dibine geldiğinizde, diğer insanların size çarpmaması için yoldan çekilin. Benzer şekilde, kızakla kayarken kızağınızı kimsenin yönüne doğrultmayın.
  4. adım 4 sıcak tutan giysiler giyin.
    Sıcak tutan giysiler giyin. Kızakla kaymaya gittiğinizde kendinizi soğuktan korumanız önemlidir. Eldiven, şapka, kışlık ceket, kışlık bot ve sıcak tutan pantolonlar giyin. Kızak kaydıktan sonra ıslanmaması için kışlık giysilerinizin su geçirmez olduğundan emin olun. Kızak kayarken bol atkılar veya takılabilecek başka şeyler takmaktan kaçının.
    • Uygun kıyafetler olmadan uzun süre soğuğa maruz kalmak donmaya neden olabilir.
  5. adım 5 kask takın.
    Bir kask takın. Bir kask, kızakla kayarken kızağınızdan düşerseniz başınızı koruyacaktır. En iyi koruma için özellikle kış sporları için üretilmiş bir kask alın.
    • Kış sporları kaskına erişiminiz yoksa, bunun yerine bisiklet veya kaykay kaskı takabilirsiniz.
  6. adım 6 don't overfill the sled with people.
    Kızağı insanlarla aşırı doldurmayın. Kızağa, kızağın talimatlarında belirtilenden daha fazla kişi sığdırmaya çalışmamalısınız. Kızağınız bir kişi için yapılmışsa, tepeden aynı anda yalnızca bir kişinin indiğinden emin olun.
    • İki veya daha fazla kişi için yapılmış bazı kızaklar vardır.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Karnımın üzerinde kızak sürmeye ne denir?
    Tepeden aşağı kayan büyük bir penguen gibi göründüğünüz için ben buna hep 'penguen kayması' derdim.
  • Soru
    Bir şeye çarpmak üzereysem ne yapmalıyım?
    Ya inersiniz ya da yukarıdaki örnekte olduğu gibi kızağınızı farklı bir yöne çevirirsiniz.
  • Soru
    Kızak kaymak neden eğlencelidir? İnsanlar neden sever?
    Hız ve nispeten düşük tehlike riski, insanlara roller coaster'a binmeye benzer bir adrenalin patlaması yaşatır.

İpuçları