Beyzbol Sopası Nasıl Tutulur

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Tutuşunuzu düzeltmek sopa hızınızı artıracak ve beyzbol topunu sürmek için daha fazla çırpma hareketi yaratacaktır. Tüm vücudunuz daha rahat olmalı ancak sopanız temas anında daha güçlü bir pozisyonda olmalıdır. Zayıf bir tutuş, sopanızın yavaşlamasına veya topun sekerek zayıf bir vuruş yapmasına neden olabilir. İyi bir tutuş, atış sizi yanılttıysa ellerinizle ayarlamalar yapmanıza da olanak tanır.

Adımlar

Tutuşunuzu Bulmak

  1. adım 1 tutamağı doğru yerleştirin.
    Sapı doğru şekilde yerleştirin. Sopanın başını öndeki ayağınızın önünde yere yerleştirin. Sapı alt elinizle veya baskın olmayan elinizle kavrayın. Örneğin, sağ elini kullanan bir vurucuysanız, alt eliniz ve ön ayağınız sol eliniz olacaktır.
    • Bu, bileğinize ekstra bir kamçı oluşturmaya yardımcı olan bahsinize hafif bir açı oluşturur.
  2. adım 2 alt elinizin parmaklarını düzenleyin.
    Alt elinizin parmaklarını düzenleyin. Alt elinizin işaret parmağını sopanın etrafında bükün. Sapın etrafına sarılmış olan alttaki üç parmağı da ayırın. Parmak ekleminizi sopanın namlusuna doğru tutun.
    • Sopayı parmaklarınızla tutarken avuç içinizden uzak tutmaya çalışın.
  3. adım 3 sopayı üst elinizle kavrayın.
    Sopayı üst elinizle kavrayın. Sopayı alt elinize benzer şekilde, sapı parmaklarınızın arasında olacak şekilde kavrayın. İşaret parmağınız alttaki üç parmaktan ayrı olmalı ancak dört parmağınız da başparmağınız rahat bir pozisyonda olacak şekilde sapı kavramalıdır.
    • Parmaklarınızın ikinci boğumları temelde aynı hizada olmalıdır.
  4. adım 4 sopayı hafif tutun.
    Sopayı hafif tutun. Sopayı tutarken tutuşunuzu rahat tutun. Kavrayışınız salınım hareketi boyunca otomatik olarak sıkılaşacaktır. Beyzbol topuyla temas kurduğunuzda tutuşunuz en güçlü olacaktır. Salınımınıza başlarken hafif bir tutuşa odaklanın.
    • Sıkı bir tutuş parmaklarınızda ve kaslarınızda yorgunluk yaratacaktır. Ayrıca daha yavaş ve daha zayıf bir salınımla sonuçlanacaktır. Parmaklarınızla ve ellerinizin pediyle kavrayın.
  5. adım 5 bileklerinizi doğru kullanın.
    Bileklerinizi doğru kullanın. Tutuşunuzun bileklerinizin iyi hareket etmesini sağlaması gerekir, böylece sopa gecikmesini düzgün bir şekilde oluşturabilir ve sopa kafasını topa ulaştırabilirsiniz. Vuruş gecikmesi, vuruşunuz temas boyunca ilerlerken ellerinizin sopanın başıyla olan ilişkisidir. Siz sallanırken elleriniz öne doğru gelir ancak sopa kafanız geride kalır.
    • Sopa kafası son anda bilekleriniz tarafından, ama öncelikle üst elinizin bileği tarafından savrulur. Bu çırpma hareketiyle olabildiğince fazla sopa hızı üretmek istersiniz ve yanlış bir tutuş bileklerinizin tam potansiyelini üretmesini engelleyebilir.

Vuruşunuzu Bulmak

  1. adım 1 vücudunuzu gevşetin.
    Vücudunuzu gevşetin. Üst vücudunuz tutuşunuzu taklit etmeli ve rahat olmalıdır. Hareket ne kadar patlayıcı olursa, vücudunuzun o kadar rahat olması gerekir. Kaslarınızı gevşetmek ve vuruşunuzda patlamak istiyorsunuz.
  2. adım 2 omuzlarınızı ayarlayın.
    Omuzlarınızı ayarlayın. Omuzlarınızın düz olmadığından emin olun. Biraz patlama yaratmak için omuzlarınızda biraz eğim olmasını istersiniz.
  3. adım 3 en güçlü tutuşunuzu bulun.
    En güçlü tutuşunuzu bulun. Ellerinizin sapı kavradığı yere göre sopanızın nereye temas edeceğine bakın. En güçlü tutuş, üst elinizin avuç içi yukarı bakarken alt elinizin avuç içi aşağı baktığı zamandır.
    • Her iki elinizi de açtığınızda elleriniz yere paralel olmalıdır. Üst elinizin başparmağı, beyzbol topuyla temas kurmak için tutuşunuz sıkılaştıkça sopanın geriye doğru savrulmasını önleyecektir.
    • Parmak eklemlerinizin aralığı, bir avuç içi yukarı ve diğeri aşağı bakacak şekilde topla temas kurmanıza izin vermelidir. Bunu bulmak için sopanızı elinize alın ve orta parmak eklemlerinizi hizalayın. Topla temas ediyormuş gibi yarım bir vuruş yapın ve pozisyonunuzu koruyun. Sopayı nasıl kavrıyorsunuz?
  4. adım 4 vuruş duruşunuzu alın.
    Vuruş duruşunuzu alın. Dizlerinizi hafifçe bükerken ağırlığınız ayak toplarınız üzerinde olacak şekilde dengede durmalısınız. Vücudunuzun alt kısmının düzgün bir şekilde devreye girdiğinden ve vuruşunuza hazır olduğundan emin olmak için omuz genişliğinden biraz daha geniş durun. Vuruşunuz için maksimum güç oluşturmak amacıyla alt vücudunuz üst vücudunuzun geri kalanıyla birlikte dönerken kısa bir adım atmak istersiniz.
    • Topuklarınıza yaslanmaktan kaçının çünkü bu, vuruşunuzda ilerlerken dengenizi korumanızı zorlaştıracaktır. Vuruşunuzu yaparken çok fazla ağırlık aktarımı hızınızı ve gücünüzü azaltacaktır.
    • Ayaklarınızı birbirine çok yakın tutmayın çünkü başınızı düz tutmanız, atışı zamanlamanız, dengenizi korumanız ve hız dışı atışlara uyum sağlamanız zor olabilir. Ayaklarınızın birbirine çok yakın olması aşırı adımlama olarak bilinir ve yeni başlayanlar arasında yaygındır. Bunun aksine, ayaklarınız birbirinden çok uzaksa, vücudunuz salınımınıza dönerken tüm ağırlığınızı kullanamayacağınız için gücünüz azalacaktır.
    • Atıcıyı ve topu görmekte sorun yaşıyorsanız duruşunuzu açın. Topu her iki gözünüzle de görebilmek istersiniz.
  5. adım 5 aşırı hareketten kaçının.
    Aşırı hareketten kaçının. Ellerinizi vuruş alanının üst kısmında ve ayaklarınızı omuz genişliğinden biraz daha açık tutun. Vuruş bölgesi boyunca vuruşunuzun akıcı olmasını istersiniz. Herhangi bir küçük ayarlama hızınızı ve gücünüzü azaltacaktır.
    • 'Mutlu ayaklara' sahip olmaktan kaçının. Bu, vuruş duruşunuzdayken hareket etmek anlamına gelir. Eklenen hareket zamanlamanızı bozabilir. Rahatlayın ve atışa odaklanın.
  6. adım 6 temas sırasında avuç içinizin yukarı ve aşağı olduğundan emin olun.
    Temas sırasında avuç içinizin yukarıda ve aşağıda olduğundan emin olun. Topla temas ettiğinizde bir avucunuzun yukarıda ve diğerinin aşağıda olmasının etkisini hissetmek için tutuş şeklinizle oynayın. Bir tutuş diğerinden daha kolay gelebilir.
    • Orta parmak eklemlerinizi hizaladığınızda bileğinizin çok erken döndüğünü fark edebilirsiniz. Alt elinizin orta parmak eklemlerini üst elinizin büyük parmak eklemleriyle aynı hizaya getirdiğinizde temas anında sopayı tutmakta zorlandığınızı fark edebilirsiniz. Ayrıca kendinizi daha gergin ve daha doğal bir harekete izin vermek yerine pozisyon almak için omuzlarınızı eğmeye zorlarken bulabilirsiniz. Ellerinizin boyutu, doğal vuruşunuzu bulmak için tutuşunuzu ayarlamanıza neden olabilir.
  7. adım 7 sorunlarınızı giderin.
    Sorunlarınızı giderin. Tutuşunuz konusunda kendinize güvenmeniz ve rahat olmanız gerekir, bu nedenle sürekli aynı sorunlarla karşılaştığınızda hafifçe ayarlamaktan korkmayın. Eğer topa vuruyorsanız bileklerinizi erken döndürüyor olabilirsiniz. Alt elinizin orta parmak eklemlerini üst elinizin büyük parmak eklemlerine yaklaştırarak tutuşunuzu kapatın.
    • Orta parmak eklemlerinizi yaklaştırmak, vuruş bölgesinden daha iyi bir yoldan geçmenize yardımcı olabilir. Bu, sürekli patlamaları önleyebilir. Sıkı bir tutuş, vuruşta gereksiz bir gerilim yaratabilir ve gücünüzü azaltabilir. Bu, vuruş yapmakta zorlanmanızın ilk nedeni olabilir. Sorun yaşamanızın birçok nedeni olabilir ancak öncelikle rahat ettiğiniz bir tutuş bulmaya odaklanın.

Doğru Sopa Açısını Bulmak

  1. adım 1 sopanızı yere dik olacak şekilde açın.
    Sopanızın açısını yere dik olarak ayarlayın. Sopanız geriye doğru eğilmiş halde hazır dururken sopanızın açısı ne kadar etkili bir vurucu olduğunuzu etkiler. Sopanıza yukarı ve aşağı doğru açı verin. Bu, vuruşunuzda bir döngü yaratır.
    • Arka salınımdaki ekstra uzunluk bu pozisyondan daha fazla güç üretir çünkü sopanızı hızlandırmak için alanı artırıyorsunuz.
  2. adım 2 sopanızı yere paralel olarak konumlandırın.
    Sopanızı yere paralel olarak konumlandırın. Sopayı, salıncağınızı patlatmaya hazırken düz ve yere paralel olarak yerleştirin. Bu, vuruşunuzun arka kısmını kısaltır ve atışa doğru doğrudan bir yol oluşturur.
    • Sopanız yukarı doğru açılı olduğu duruma göre daha kısa bir mesafe kat ettiğinden, o kadar fazla güç üretemezsiniz.
  3. adım 3 düz yukarı ile düz yatış arasında bir açı kullanın.
    Düz yukarı ile düz yatma arasında bir açı kullanın. Sizin için rahat olan bir açı bulun. Çoğu insan yere paralel ile düz yukarı arasında bir açı bulur. Bu, ne tür bir vurucu olduğunuza ve beyzbol sopasını nasıl kontrol etmeyi planladığınıza bağlı olacaktır.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Üst el ile alt el arasında ne kadar boşluk var?
    Elleriniz sopa sapında birbirine değerse vuruşunuz daha kolay olacaktır.

Video

İpuçları

  • Vuruş eldivenleri topa vururken oluşan sarsıntıyı azaltır.

Uyarılar

  • Eğer metal bir sopa kullanıyorsanız, topa vurduğunuzda ellerinizde bir karıncalanma hissedeceksiniz.